@Olcay Avşar
Çift disk olacaktı sanırım
Ondan sonra keşke tek disk olaydıda ucuza halledeydim muhabbeti dönerdi..
Yok hayır, tek diski ve balataları değiştirdiğinde çıkan masrafı görüp "lan bu ya iki misli olsaydı" diye düşünsün demek istedim :mrgreen:
Neden koysun ki adam ? Her motorun piyasada bir ederi vardır. Adam o fren için maliyetini arttıracak ama fiyatını arttıramayacak. R25 şu anda bile fiyatından dolayı satın alınmayacak bir numaralı motor. Fiyatı 2000 TL pahalı olsa kim alır ? Teknik olarak gerekli olmadıkça kimse çift disk kullanmaz.
Çift disk, tek diskten daha iyi frenleme yaptırır düz mantığına hiç girmiyorum. Mühendislik o kadar basit değil.
2 disk gerçekden daha bir albenili duruyor bana göre.
Örnek:Mondial Destro,Gt 250R
Yahu ne 2000 i,yukarıda arkadaş demiş 850 usd ye adamlar cbf150 cıkarıyor.
Bunun maliyeti 150 dolar max,hem şekil hem daha iyi fren performansı.
Şimdi ekstra balata masrafı diyen arkadaşlara şunu soruyorum,çift balatanın bitme süresiyle tek balata bitme süresi aynı mı ?
Tabiki tek balata cok daha cabuk bitecek,
Ya arkadas sen niye israrla anlamak istemiyosun.Konuya 3000 ₺ den girdin yok fazla oldu 1500-2000 dedin,bunun maliyetle alakasi yok.Motora 300 ₺ zam gelse ülke ayaklaniyor senin dert ettigin seylere bak.Dedigin gibi duz mantik olmuyor hersey, onu koy bunu ekle.Motoru tasarlayan eklemiyor o diski kaliperi motora muhendis ekliyor.Bahsettigin dusuk cc hacimli motorlarda 2 kg bile toplam agirligi dusurmek icin ne hesaplamalar yapiliyor.Sen R25 cift kaliper olsaydi R6 yavrusu olur diyosun.Maliyeti ne ki diyosun.Maliyeti 10 dolar olsa dahi adamlar onu 50-100 dolar olarak yansitmak zorunda satista.Parcalari tek tek ele alirsan anlarsin.Herhangi bir japon motosikletin bir sinyal maliyeti nedir sizce ? Yok denecek kadar bir para ama modeline gore bir sinyal 150-200 ₺ ye cikiyor.Macera aramayin, goruntu olarak tabii ki daha guzel ama goruntu icin yok yere eklenebilcek bir parca degil
Şimdi yukarıda diskin boyutu motorun enerjisine göre belirleniyor dedik peki tek veya çift disk olmasına nasıl karar veriliyor. Şöyle ki tasarım aşamasında fren gücünü arttırmak için disk büyütülüyor fakat disk belli bir boyutun üstüne çıktığı zaman fren anında iç gerilmeleri çok artacağı için belli bir boyutun üstüne çıkılamıyor
çift disk bişey kazandırmıyorsa yüksek cc tüm motosikletlerde olmazdı
Çift disk fren kabiliyetini her zaman arttırmaz. Eğer tek disk yeterli soğumaya sahipse ikincisini takmak gereksizdir.
Motosikletin diski ağırlık ve enerji hesabı yapılarak üretiliyor. Her fren yaptığımızda hızımızdaki enerjiyi fren diskine ısı olarak aktarıyoruz. Bu enerji diski ısıtıyor ve rüzgarla beraber havaya gidiyor. Eğer motorun ağırlığı frene yüklediği enerji fazla ise disk çok ısınacağı için bu enerjiyi havaya verebilmek için daha büyük disk lazım. Eğer küçük diske çok fazla enerji verirsek sıcaklık çok artacağı için balatalar yanar ve fren tutmaz. Yani motor ne kadar ağır ve güçlüyse disk o kadar büyük olmalı. Fazla büyük yaparsan hem sana bir faydası olmaz hemde tekerin dönmeye gösterdiği direnç olan atalet artar.
Şimdi yukarıda diskin boyutu motorun enerjisine göre belirleniyor dedik peki tek veya çift disk olmasına nasıl karar veriliyor. Şöyle ki tasarım aşamasında fren gücünü arttırmak için disk büyütülüyor fakat disk belli bir boyutun üstüne çıktığı zaman fren anında iç gerilmeleri çok artacağı için belli bir boyutun üstüne çıkılamıyor ve mecburen ikinci bir disk koyuluyor. Yani o ikinci diskin koyulma sebebi şekil olsun diye değil. Mecburiyetten koyuluyor.
Disk flanş çapı,frenleme kuvvetinde mutlaka etkili,burada tek,çift disk laf kalabalığına gerek yok,tek piston ve çift piston kaliper ve fren merkezinden yola çıkalım ve buradan yürüyelim,alt merkezde bulunan piston çapları ve balataya uyguladığı yüzey baskı kuvveti,frenleme enerjisi vs.hatta seramik disk diyerek ortamı coşturalım...