tork anahtarı yok, egzantrik gergisinin iki vidası var ve birinin yuva yalama oldu :flower: gerçi 10 liraya o deliği kapatıp yeni yuva açıyormuş bir tane usta. gerginin dibi yağ kaçırmadığı için ben şimdilik ihtiyaç duymadım, zaten gergi bozuk olduğu için egzantrik zincirinin sesi motordan çok çıkıyor ve dediğim gibi sübap ayarı da yok motorumda

korkudan 60 km hızla yolculuk ediyorum. ama faydalı oldu, depoyu bir fullemiştim ve aylardır benzin almıyorum.
sübaplardan birinin ucu hep temas halinde hiç boşluk yok diğeri ise normal gibi yani çok az bir boşluk var.
sübap ayarının önemini araştırdım biraz ve çıkan sonuç;
1) motor soğuk iken parçaların belirli bir hacimleri vardır ve motor ısındıkça genleşmeden ötürü parçaların hacimleri büyüyebilir.
2) sübapların soğuk haliyle ısınmış hali arasındaki boyut farkı o sübabın boşluk ayarı oluyor.
3) sübap ile piyano arasında boşluk gerektiği kadar olmalı, eğer az boşluk var ise sübap ısınıp genleştiğinde büyüdüğünden dolayı sübap hiç bir zaman tam olarak kapanmayacak ve dolayısıyla motor sıkıştırma yaparken bu tam kapanamayan sübabın boşluğundan kaçak olacak. bunu yanı sıra sübap soğuma işinin büyük kısmını kapandıktan sonra bloktan alıyor ve küçük kısmı ise sübap bağlı olduğu sapından alıyor. yani sübap aşırı ısınıp kırılma ihtimali var.
4)sübap ile piyano arası boşluk gerekenden fazla ise yani sübap ayarı gevşek ise bu sefer sübabın açılması gerektiği zamandan daha geç açılıp ve yine biraz daha açık kalması gerekirken daha erken kapanmasına yol açıcak ve dolayısıyla silindir bloğunun içine girmesi gerekenden daha az hava ve yakıt karışımı girecektir ve buda performans düşmesine yol açacaktır. bunu yanı sıra piyano ucu ile sübap başı arası boşluk çok olduğunda piyano sübabı iteceği zaman aradaki boşluktan dolayı önce vuracak sonra itecektir ve bu şok şiddetini sübap kaldıramayıp kırılabilir. aynı zamanda bu şekilde gevşek ayarlı sübaplar motor içerisinde dışarıya "şık şık" diye tabir edilen vurma sesini verecektir.
yani özet olarak sübap boşluğu sübabın genleşme payı oluyor motorcu dostlarım

eğer sübabın genleşeceği boyuttan daha az bir boşluğunuz var ise sübap ayarınız sıkıdır ya da gerekenden daha fazla boşluğunuz var ise sübap ayarınız gevşektir. kaliteli marka yağlar bir nevi gevşek sübabın dayak yemesini önleyebilir ama sıkı sübap ayarının telafisi yok ve dolayısıyla bizim türk ustalarımız göz hesabı hep bir milimetre gibi bir boşluk bırakırlar.
sübap ayarı boşluğu yüksek devir çeviren motorlarda daha çok önem arz ettiği gibi düşük devir çeviren motorlarda ise tolerans daha yüksektir. yüksek devir çeviren bir motorda sübap zaten bir gıdım inip çıkıyor iken düşük devir çeviren motorlarda sübap resmen piston gibi inip çıktığından dolayı gevşek sübap ayarı eğer fazla vurma sesi duyulmayacak kadar ise sorun olacağını sanmadığım bir durumdur.
bu kadarcık :cat: