Ben egzsdaki susturucuyu çıkarmak veya matkapla delmek istiyorum nasıl oluyor nerden deliyoruz hiç bilim yok yardımcı olurmusunuz.
Selamlar kardeşim, adım adım anlatıyorum iyi dinle;
- Önce nalbura gidip 10-12 mm matkap ucu alıyorsun, kullanacağın matkapın mandren(çene) maksimum çapına göre 10, olursa 12 daha iyi
- Tornacıya gidip kullanacağın matkap ucunun çapında mil çektirip kaynak yaptırıyorsun ucuna, oluyor sana toplamda 40cm uzunluğunda bir matkap ucu.
- Motorunu sehpaya alıp arkadan bastırdığında düşmemesi için bir arkadaşından tutmasını rica ediyorsun, ya da motorun önünü duvara falan sağlam bir yere dayıyorsun.
- Net hatırlamıyorum ama senin motorda iki egzoz vardı sanırım ikisine de aynı işlemi yapacağız.
İşçilik kısmı, Dikkat !!!
- Öncelikle egzosun çıkış deliklerini falan büyültmeyeceğiz, yapacağımız işlem egzos içindeki susturucu odalarını delerek ekstradan çıkış sağlamak.
- Egzosun delinecek bögesi normal çıkışıyla egzos dış duvarının tam ortası olacak.
- 40cm yaptığımız matkap ucu, ard arda sıralı olan odacıkları delebilmek için, çıkışta bulunan tek parça sacı delmekle istediğin sesi alamazsın.
- Her egzosuna önce birer delik açarak, ve açtığın delikte tüm susturucu odaları matkapın ya da egzosun sonuna(yani tersten sonu, motordan çıkan egzos borularıyla susturucunun birleştiği yer) kadar deleceksin.
- Birer delik attıktan sonra motoru çalıştırıp sesi dinle, beğenmediysen tam karşılarına birer delik daha at, tekrar dinle yetmezse tekrar del.
Dikkat Edilecek Hususlar
- Matkabı çok devirli kullanma, ucunu yakarsın işin yarım kalır, keza uç odalardan birinde kırılabilir ve o ses seni deli eder
- Düzgün olarak ve ses odalarının egzos dışıyla normal çıkışının tam ortasından delmeye çalış ki ikinci üçüncü odayı delerken egzosun kromajını delip çıkmış bir matkap ucuyla karşılaşma.
- Delik delmeden önce matkap ucunu yağla, bu iş için en iyi yağ domuz yağıdır ama bulması zordur, margarin, makina yağı ya da WD40 olabilir. Tereyağ gibi delik çıkar çapaksız.
- Tornacıya matkap ucunu uzattırırken güç gerektiren bir işlemde kullanacağını ve kaynağın sağlam olması gerektiğini belirt, yok olmaz kardeşim falan diye esnaf ağzı yaparsa olur olur yaptıranlar var dersin.
- Deldikten sonra egzosdan çıtır çıtır sesler gelir, içeride kalan çapakların sesidir, birkaç güne atar çapakları su gibi olur sesi.
Umarım yardımcı olabilmişimdir, sonuçları bildir bize. Kolay gelsin