Scarabeo'nun üretimi gerçekten bitti mi; nedir ne değildir diye bir araştırma yaptım ve enjeksiyonlu versiyonun 2016 model 0 km olarak bazı yerlerde hala satışta olduğunu öğrendim. Anladığım kadarıyla bu versiyonun üretiminin esasen bu sene sonunda bitmesi öngörülmekteymiş.
Scarabeo.it sitesi üzerinden
Facebook sayfalarına ulaşıp oradaki 'Contact Us' menüsüne kullanarak motorun akıbetini sordum.
ŞU şekilde bir geri dönüş yaptılar. Mesajın içeriği ve motorun İtalya'da üretildiğini söylemeleri biraz garibime gitti ama irdelemedim bunu. Ardından bu maili Ferco Motor'a ilettim ve "motorun üretimi mi bitti, yoksa siz mi getirmiyorsunuz" diye sordum. Onlar da "Scarabeo 200 cc modelinin bu sene sonunda üretimden kaldırılması planlanmaktadır. Farklı cc gruplarında üretimi devam edebilir." şeklinde bir geri dönüş yaptılar. Daha önce telefonla arayıp sorduğumda ise üretiminin bittiğini söylemişlerdi. Ardından kendim yine bir araştırmaya koyuldum ve bunun sonucunda motorun Yunanistan, Hırvatistan ve Avustralya gibi ülkelerde satışta olduğunu öğrendim. Bu ülkelerdeki satıcılara ulaşıp motorla ilgili durumu sorduğumda, enjeksiyonlu Scarabeo'nun 0km 2016 model olarak satışta olduğunu söylediler. Firmaları merak eden varsa Yunanistan için olan Papanicolaou LTD Motorcycles & Scooters (
internet sitesi - [URL="https://www.facebook.com/piaggio.pap"]facebook[/URL]), Hırvatistan: Motostar (
internet sitesi -
facebook), Avustralya: Scooterama (
internet sitesi -
facebook). Motostar ve Scooterama'ya email atmıştım; emaille geri dönüş yaptılar ve 2016 model olarak satışta olduğunu söylediler. Papanicolau firmasıyla ise biraz daha detaylı olarak Facebook üzerinden konuştum. "Geçen senelerden kalmış motorları mı satıyorsunuz yoksa gerçekten 2016 model mi bunlar" diye sordum, onlar da "elimizdekilerin hepsi 2016 model; ancak bildiğimiz kadarıyla Scarabeo 200'ün üretimi bu sene sonunda bitecek" dediler.
Amerika ve Canada'da ise daha önce yazdığım gibi 2014 yılında sonlanmış gibi duruyor.
ŞU sayfada Scarabeo için son tarih 2014 olarak yazılmış. Ancak bu site Amerika'ya özgü sanırım.
ŞU siteye göre İtalya'da 2015 yılında 178 adet Scarabeo 200 satılmış.
ŞURADA yazan şeylere göre bu rakam 2010'da 2.556 imiş.
Bunlardan ayrı olarak yukarıdaki Papanicolau/Yunanistan satıcısı
ŞÖYLE bir yedek parça sayfası oluşturmuş. Bir şey lazım olursa oraya bir göz atmak faydalı olabilir.
Onun haricinde Avustralya'da satılan Scarabeo'ların karenajları üzerinde İtalyan bayrağı olduğunu gördüm. Photoshop zanettim ilk baş ancak
BU sayfadaki fotolara göre motor orada o şekilde satılmakta.
Bu araştırmaları yapmamın sebebi kendimi rahatlatmaktı. Ben motorumu Kasım 2014'te aldım. Üretimi bu tarihten önce bitmiş olsaydı kendimi gerçekten kötü hissederdim. Normalde kullandığım bir şeyin üretiminin sonlanmasının benim için hiçbir önemi olmaz; ancak Scarabeo söz konusu olunca iş değişiyor biraz. Bundan ötürü olayın aslını öğrenmem lazımdı. Bu yukarıdakiler %100 doğru mu değil mi bilmiyorum, ama sanırım durum bu şekilde. Sizin ekstra öğrenmek istediğiniz bir şeyler varsa linkleri falan yazdım; isterseniz kendiniz ulaşıp sorarsınız artık.