Yağ değişiminde bir yıl periyodu dogrudur, kullanim kitapciginda zaten 10bin km be bir yıl yazar. Yağ ısı ve basinc altina maruz kaldiktan sonra molekul yapisini degistir. Ancak uretici 10 diyor biz 5 diyoruz tanimi tamamen kullaniciyi soguslemek icin yapilmis bir tanim. Oyle sey olmaz, ulkemiz sartlarinda 5 avrupada 10 o zaman hindistan da trafik ve sicakta 2.500 , kutuplarda sogukta bos alanda 20 binmi olacak :mrgreen:
Servislerin ve distribitorun isguzarligi, hatta kullanim.kitabini turkeceye cevirirken 10 bin yazip, servisin burasi turkiye 5 bin demesine tavsanlar bile guler.
Kaldiki bu tarz motorlarin makinalari daha toleranslidir, yag kanallari daha genistir. Makina nispeten modern bir 4 silindirli makinadan daha dusuk devir, daha rahat calisacaktir. Ayrica yag kapasiteside fazladir.
Ben zamaninda R6 min yagini 10 bin, cbr1000rr imin yagini yine kitapcikta yazdigi gibi 12 binde degistirirken bic bir problem yasamiyordum. Hemde cayir cayir gidiyordum, elimizdekiler ipekten gomlek degiller. Belirli bir teknoloji ve arge ile yapilmis, metauroloji uzmanlari tarafindan belirli toleransli, ısıl islemden gecmis yuksek teknolojili ozel parcalar kullanilarak dizayn edilmisler.
Muhendisler bilmiyor, servisler biliyor.
Ha yaris kosullari derseniz, farkli, cok buyuk yuk altinda surekli kompresyon ve dekompresyon yapan, normal ısılarin ve motor devrinin surekli ustunde calisan makinalarda,2 segmanli yapida motor saat omru olan makinalarda, yag cabucak degisir, zaten onlarda katkili eter, ester bazli yaglar kullanilir, kullanim omurleri kisa, ucuculuklari yuksek, ancak ısı ve basinc dayanimlari fazla yaglardir. İnce yapida yaglardir.
Bazi akilli arkadaslarda bunlari koyduk, motor super oldu, 3 bin km bir degistiriyoruz triplerine girerler, onlarada buradan birer selam gondereyim. :king:
Normal kullanimda,tam sentetik yaglata bile gerek yoktur. Ben sporcu motosikletlerimde dahi, ureticinin tavsiye ettigi yarim sentetik denen yag tipinden kullandim, yine ureticinin tavsiye ettigi km lerde bakima girdim, ozelliklede ureticinin tavsiye ettigi numarayi kullandim. Abi bu motora bu yag cok ince (10-30 dan bahsediyor) daha yepyeni motor bin km de. Bu yag bir ise yaramaz bir 15-50 koyuyoruz diyen, dangalaklari cok bozmuslugum vardir.
Kisa surede yag degistirip, double ester bilmemne yagi kullanan arkadaslarin benden iki farki var
1-psikolojik tatminleri yuksek oluyor, hah iste cok saglikli motorun omrune omur kattik

2- cepleri benden daha hizli bosaliyor.
Geri kalan herseyimiz ayni....
Saygilarimla.