herkesin ekonomik durumu bir değil,kuruşu kuruşuna hesap yapıp,birikim yapmaya calısarak motosiklet almak isteyen cok insan var bu ülkede.
benimde goldwingim olsa sizin gibi dusunurdum ama dusunemiyorum,çünkü o kadar param yok
dostum elbette herkes maddi durumuna göre hareket edecek ona bir sözüm yok. nasıl olsa ucuz al geç demiyorum. Ama demek istediğim bizim memlekette kullanmak ve ekonomik ömrü dolunca hurdaya ayrılmak/atılmak durumunda olan tüm eşyalar(araçlar da dahil) servet unsuru yatırım aracı olarak görülüyor.
Adam alıyor 3bin TL'lik cep telefonu sağını solunu kılıftı jelatindi aliminyum armor du doldurup kullanıyor. sebep: satarken çizik olmasın değer kaybetmesin.
3000-4000 TL bandında, tabiri caizse ayağı yerden kesmek için alınan bir commuter motorun ikinci eline saplanıp kalmak ve sırf satma düşüncesi için gidip "tutuluyor" diye ybr cbf almak bana mantıksız geliyor.
zamanında bu mantatilete yüzünden piyasa aslında hiç de ucuz olmayan şahinler broadwaylerle doldu taştı. sonra meganelar geldi piyasayı domine etti.
şimdi de passat furyası var.
yani herkes en fazla satılan aracı almak gibi bir dürtüye kapılıyor ve daha mantıklı daha kaliteli araçlar talep görmüyor.
sırf ikinci el korkusu yüzünden.
Örnek vereyim. 2013 yılında otomobilimi değiştirdim. 2011 model MErcedes CLC160 aldım. o zaman 62bin TL verdim, az km çok ttemiz bir otomobil. Ucuz olmasının sebebi ön yargılar. Tek kapı, ülkede az sayıda var, tutulmuyor, motor gücü düşük vs.vs.
Herkes kınadı beni git 0 km Golf al falan filan.
Hiçbirini dinlemedim aldım 3 sene kullandım 60bin küsür km yaptım ve yakında sattım.
başka bir örnek 2011 yılında param yoktu araba ihityacım vardı 8500 TL'ye proton aldım. yine herkes napıosun dedi bu araba alınmaz satılmaz yok parçası marçası. Oysa bu tür araçların her türlü parçası birbiriyle uyumludur heryerde de bulunur.
Ben o paraya şahin doğana binmedim otomatik şanzımanlı klimalı bir protona bindim. Sıkışıklığım geçince de sattım gitti.
Demek istediğim bu işlerde fazla tutucu olmak güzel alternatifleri ortadan kaldırıyor.