Buraya yazacaktım başka yere yazmışım
Teorik olarak heveslerinin ötesine geçtiğinde sadece kendi bileceğin sürerim ben bunu güvenin varsa, en azından daha önceden motor sürmeyi biliyorsan(150-250cc arası 10 bin km civarı deneyim) ve elindeki motor ve alacağın motor ile kolay ve smooth şekilde;
1- 8 Çizmek
2- Dar bir hat üzerinde düz gidebilme,
3- Dar dönüşler (Sağa ve sola)
4- Ani fren mesafesi
5- Yol okuma
6- Kendine hakim olma (gaza gelmemek, sinirli olmamak, hız yapmamak)
7- Kilit gidon 360 derece dönüş ve düşük hızlarda maksimum denge,
8- Motosiklet sürerken gerilmeden doğru oturma,
9- Konumlanma,
10- Rüzgarda ve yağışlı havada köprüden geçebilme konularına tam olarak hakimsem her motoru bir şekilde güvenle sürebilirsin demektir.
Şöyle diyelim 150cc bir motor sürdün 10-20 bin km arası (aslında en az 20-40 bin) 1000rr aldın. 600rr-1000rr ile yukarıda yazdığım şeyleri rahat gerilmeden yapabiliyorsan ve tabi kişiliğini duygularını tam olarak kontrol edebiliyorsan sürebilirsin.
Tabi eğitiminde gerekli olduğuna inanıyorsan, teker ve hız gibi akrobatik gösteriler yapmayacaksan ve km si geldikçe gerekli eğitimleri alacak sürekli eğitim felsefesine inanıyorsan... neden olmasın? Olabilir...
Ama kaç kişi bunları yapabiliyor?
---------- Mesajlar birleştirildi - 13:53 ---------- bir önceki mesaj zamanı 13:44 ----------
Küçük cc ile Büyük cc motorun farkları?
Küçük cc motorlar kolay yanlamıyorlar, daha düşük hızlarda sürmek zorunda kalıyorsunuz, kolay kaymazlar (lastikler iyiyse ve aşırı zorlamadığınız sürece), kolayca high side olmazlar, dururken ve dar hareketlerde daha kolay manevra imkanı sunarlar. Viraj dönerken gazı aniden kaparsanız büyük motorda yolun sonu gelebilir ama küçükte kolay kolay birşey olmaz.
Gaz kolunu çevirmek büyüklerde hassastır küçükte çevir çevir gitmez zaten.
Küçük motorlar beklenmeyen davranışlara pek kolay girmezken büyük motor ara sıra sizi test edebilir?
Kim daha güçlü sen mi motorun mu? Bu sorunun cevabı çok önemli.
Ata bindiğinde at korktuğunu anlarsa hiç iyi olmuyor at ne isterse o oluyor sana güvenmiyor hayvan. Motosiklette de olay aynı. Sen makineden korkuyorsan sürdürmüyor ama rahatsan suslen diyebiliyorsun.
Yani çok ama çok konu var ki yazılsa kitap olur.
Yani yapabilirim ama yapmıyorum başka şeylerdir. Mesela hiç 200 km hıza çıkmadım çünkü korkuyorum yapamam başka şeydir, evet çıkarım ama gerek yok demek başka şeydir. Yapabiliyor olduğun halde yapmıyorsan büyük adamsındır. Ama korkudan yapamıyorsan ben sakin sürücüyüm havasında takılıyorsan hep bir şeyler eksiktir. Eğitim gereklidir.