Merhaba,
scarabeo ile kış şartlarında kullanımda 4lt/100 m üzerinde değerler ölçmüştüm.
gerek kış şartları gerekse fazla yokuşlu bir güzergahta kullanıyor olmanın etken olduğunu düşünüyordum.
2 hafta önce yağ, yağ filtresi, hava filtresi değişimi, varyator ve fren balata temizliği yaptım.
bu bakımdan sonrai ölçümüm ise 3.85 lt/100km oldu. artı havaların ısınması mı yoksa baımın etkisimi tam olara bilemiyorum.
ben biraz daha düşeceğini tahmin ediyordum.
anlık yakıt tüketimi ve devir bilgisini takip edebilirsem , sürüşümü yakkıt ekonomisi için optimize edebileceğimi düşündüm.
yaklaşık 5 yıldır araçlar için çeşitli sürüş destek cihazları tasarlayıp isteliler için butik üretim tarzında sunuyorum.
gözatmak isteyenler için
LPGmeter https://www.facebook.com/LPGmeter-513926998704094/?fref=ts
Twiputer https://www.facebook.com/Twiputer-321985101157318/?fref=ts
RPMmeter https://www.facebook.com/TwiTacho/?fref=ts
bunun üzerine twiputer isminde yolbilgisayarı modeli olan ürünümü scarabeoya uyarlamayı denedim.
twiputer öncelikle twingolar için geliştirdiğim bir yol bilgisayarıdır. sonrasında gerekli şartları sağllayan birçok araçta kullanılmaktadır.
twiputer anlık yakıt tüketimini, ortalama tüetimi, hız, ortalama hız, maximum hızi devir ve motor ısısı gibi değerleri takip
edebileceğim bir cihazdır.
tabiki uygun bağlantı noktalarını scarabeo üzerinde gerekli arçaları/grenajları söküp ulaşmam gerekiyordu.
yavaş ve dikkatli bir uğraşı sonucu adapte etmeyi başardım.
twiputer'ın ihtiyaç duyduğu bağlantılar
+12v ve şase = şimdilik ön fardan aldım, motor çalışınca cihazda çalışıyor ve motor stop edince cihazda kapanıyor
hız sensörüne bağlantı = hız sensörünün göstergeye gelen kablosunu osilaskop yardımıyla tespit edip bağlantı yaptım.
enjektor bağlantısı= twiputer devir bilgisini ve yakıt tüketim hesabı için enjektorün acık kaldığı süre bilgisini kullanır ve bunun için
enjektor kablosuna bağlantı gerektirir.
motor ısı takibi= aslında scarabeo gostergesinde motor ısı gostergesi var fakat bu bilgiyide twiputer uzerinden taip etmek istedim. böylece gerekli seviyelerde uyarı tanımlama imkanına kavustum.

bunun içinde motor ısı sensör kablosuna bağlantı yaptım.
bağlantılar için ucuna iğneler lehimlenmiş kablo yöntemini kullanıyorum, sinyal almak istediğimiz kabloyu hüç kesmeden ek filan yapmadan iğneyi içine enjete der şekilde saplayıp geri çıkmaması içinde plastik kelepçe ile sıkıyorum.
cihaz scarabeoya monte edildikten sonra çeşitli alibrasyonların yapılması gerek.
öncelikle hız kalibrasyonunu yaptım.
scarabeo hızı ile twiputer hızını esitlemek için twiputer kullanıcı menusunde hız kalibrasyon değeri girildi.
burada cep telefonlarındaki gps hızını ölçen uygulamalar ilede alibrasyon mümkün.
bir sonraki ve en önemli aşama yakıt tüketim kalibrasyonu.
twiputer scarabeo ya monte edildikten sonra yakıt tüketim verilerini göstermeye başlıyor fakat bu henüz kalibre edilip doğrulanmış veriler değil.,
bunun için depoyu doldurduğumuzda twiputer rota bilgilerini sıfırlıyoruz. motosikleti 100-150 km kullandıtan sonra tekrar fulleme yapacağız ve aldığımız benzin litresini,
twiputer 'ın o ana kadar hesapladığı toplam tüketim rakamıyla eşleştirip kalibrasyon sabitini hesapladığı bir menüden giriş yapıp doğrulayacağız. ve sonrasında twiputer artık scarabeo için doğrulanmış tüketim verilerini göstermeye başlayacak.
cihaz su anki dış kap tasarımıyle scarabeo yada motosiklette kullanmaya uygun değil.
önümüzdei süreçte motosiklette kullanabileceğimiz bir dış kkap ve daha küçük bir lcd ile ve motosiklet için yararlı yada gerekli olabilecek özelliklerinde eklenmesi ile motoputer isimli bir ürüne dönüştürmeyi düşünüyorum.