Güvenlik ekipmanlarinin bilinen tüm faydalarinin yaninda bir de psikolojik faydasi var.
Yani ekipman seçerken kafamizin bir kösesinde acaba sorusu kalmadan gönül rahatligi ile motosikletimizi kullanmak tabi ki mutluluk vericidir.
Ben ekipmanlarimi seçerken biraz daha rahat davranabilecek bir imkana sahibim.
Fakat hesap yaparken bütçem dar olsaydi ne yapardim diye düsünerek bir hesap yaptim.
Burada kriterim kendimi güvende hissetmek oldu.
Yani hangi kaski gönül rahatligi ile takarim, hangi eldivene ,cekete, bota güvenirim diyerek bir hesap çikarttim.
Kask olarak çok daha ucuz ve güvenilebilecek modeller oldugu halde kendime dürüst davranarak gerçekten satin alabilecegim kasklar seçtim ve bu kasklar ortalama 350€
Mont olarak tekstil mont seçtim ve normalde de tekstil mont kullanirim. Alirim dedigim iki mont vardi bunlardan bir tanesini su an kullaniyorum ve 370€
Fakat 200 euroya gayet güzel bir mont buldum ve gönül rahatligi ile giyerim.
Eldivenlerden 150 eurodan asagi bir model seçemedim.
Bot olarak kisa bot seçtim 145€
Yukaridaki yazdiklarim motosiklet kullanirken olmazsa olmaz dedigim korumalardir.
Diger sirtliktir, belliktir bu tûr korumalar kullanmiyorum.
Pist için ise tulumlarim var ve ekipmanlarim farkli.
Kisaca olmazsa olmaz dedigim, kendimi güvende hissederek rahatlikla motosiklete binebilecegim ekipman tutari,
845€
Bu rakam ilk bakista yüksek gibi gelebilir ama bu ekipmanlari 3-5 yil gibi süreler kullandigimiz göz önüne alindiginda çok da abartili rakamlar degil.
Yilda 200€ gibi bir maliyet yüklüyor.
Yillik motosiklet kullanimima göre kilometrede benzinden daha ucuza geliyor.

Yani motorum km de 12 cent yakiyor,
ben 8 cent yakiyorum.

Fena sayilmaz.
Motosikletin masraflari marka ve modele göre degisecegi için hesabin içine girdik mi çikamayiz.
Mesela çok basit bir örnek verecek olursak 1198'in arka lastigi 5-6bin de biterken VFR'nin arka lastik onun 3 kati gidebiliyor.
Gerçi VFR'yi alali çok olmadi ama 3bin km yaptim.
Aldigimda lastik 8bin civarindaydi yani 11bin km olmus hala orta seviyede.
Kisacasi evet motosiklet pahali bir hobi ama bu paranizi nereye harcadiginizla dogru orantili.
Örnegin ben kitaplarim için motosikletten çok daha fazla para harciyorum ama çocuklar için harcadiklarimin yaninda ikisinin toplaminin lafi olmaz.
Yani hayatinizi kaliteli yasamak için standartlarinizi siz belirlersiniz.
Kimisi yemez içmez para biriktirir, en kalite arabayi alir, en kral elbiseleri giyer.
Kimisi yine yemez içmez para biriktirir ama ne araba alir ne elbise gider parayi bir aylik bir tatilde gezi için harcar.
Ikisi de elestirilecek unsurlar barindirsa da kisiyi mutlu ettigi sürece benim için bir sakincasi yoktur.