Bu sıkıştırma oranı mevzusundan nasıl bir sonuç çıkarılıyor onu pek anlamadım ? Benim bildiğim hatta emin olduğum tek bir şey vardır o da sıkıştırma oranının yüksek olmasının yanma verimini olumlu etkilemesidir. Onun dışında motorlar hakkında bakılacak tek yer teknik özellikler tablosudur. Gücüne, torkuna, bu gücü ve torku hangi devirlerde verdiğine, kilosuna bakıp karşılaştırırsınız. Pulsar üst devirleri seven bir motor ve asıl performansını üst devirlerde veriyor. Karizma ise daha aşağı devirlerde veriyor ve torku da Pulsar'dan 1 Nm daha fazla (223 cc olduğu için). Bu tork da 6000 devirde geldiğinden (Pulsar'da 8000), kalkışta rahatlıkla kendisinden 3 kg hafif olan Pulsar'dan önce kalkacaktır. Kalkamaz diyen arkadaşlar neye göre söylüyorlar merak ettim ? Pulsar daha güçlü olduğundan sonradan mutlaka kapatır. Hatırlanırsa R25 çıkacağı zaman şöyle gidecek böyle gidecek deniyordu, bir baktılar CBR 250 ile kalkış yaptığında arada pek fark yok. Benzer bir durum bunda da yaşanacaktır ama asıl mevzu bu değil. Motoru yırtmadan sakin sürüş tercih edenler, yokuşları iki kişiyle yırtınmadan çıkmak isteyenler Karizma ile daha rahat edeceklerdir. Yüksek devirle motor kullananlar da Pulsar'ı tercih edecekler. Bu motorları herkes keyif için alıyor, kimsenin yarış için motor aldığını zannetmiyorum. İki sene önce Hero ilk geldiğinde fuara bir tane eski kasa Karizma ZMR getirmişti, ben de üzerine oturmuştum tabi. Motor Pulsar'dan daha kalıplı ve rahat bir motor ama görüntüsü daha çirkin. Bu iki motor arasındaki 1700 TL fark da yabana atılacak gibi değil.