suzuki vz800 ile vl800 arasında fark varmıdır peki? aynı motor bloğumu var yoksa devir-tork anlamında değişikliklermi var?
Valla Kawa gözlemediğim kadarıyla VN750 de büyük s*çmış, vn800 ve vn900 de prestij yapmış. VN1600 ü kullandım 2009 modelini, yaklaşık 300-400 km yaptım. ivmelenme vs sürekli tahrik ediyor çok performanslı ve cüsseli makine, acayip hantal aman diyim zıpırlık yapmaya gelmiyor... bir konu vardı suzuki, kawa, dragstar kıyaslamıştım bildiğim kronik sıkıntılarını yazmıştım da bulamadım şimdi yorumumu. kopyala yapıştır yapardım da, iş güç şimdi daha çenemi düşüremiyorum)
edit:vz800 suzukiyi alan iflah olmuyor artıparantez...
---------- Mesajlar birleştirildi - 13:41 ---------- bir önceki mesaj zamanı 13:26 ----------
Aşağıdaki yorumu yazmışım... Eklemeyi unutmuşum. Dragstar 650 - VT 750 selefleri makinalarda yağ haznesi 2,6-3 lt gibi yağ alırken, VZ800 1,7 lt (yanlış hatırlamıyorsam) yağ alıyor. AŞağıdaki su kaçırma, yüksek devir gibi sebeplerden zaten bir avuç olan yağ daha çabuk deforme olunca uzun vadede yatak sarma, hatta kol çıkarma sorunları işten bile değil. daha önce temelde yatak sarma kol çıkarma problemlerinin kronik olduğunu düşünüyodum, ama kronik olan makinenin mühendisliği vesselam.
---------------------------------------
Suzuki VZ800 malesef kronik sıkıntılı bir motor. mekanik aksamında meydana gelen sıkıntıları görmezden gelir ilgilenmezseniz konu yatak sarma, kol çıkarmaya kadar gidebiliyor (krank milinin bağlı olduğu ana yataklar krankı zaptedemeyecek kadar aşınuyor, silindir kollarının yatakları kuru kaldığı ya da bozuk yağa maruz kaldığı için aşınıyor ve bir süre sonra bu kollar kırılıyor vs...)
peki bunların sebebi? yapı olarak VZ800 yüksek devir kullanılan, gücü seleflerine göre daha yüksek devirde üreten bir motor.
bkz...
Honda VT750C4
Max Power
33.7 kW @ 5500 rpm
Max Torque
64.2 Nm @ 3000 rpm
Suzuki VZ800
Max Power
36.4 kW / 50 hp @ 6500 rpm
Max Torque
65 Nm / 6.63 kgf-m / 47.9 ft.lb @ 5000 rpm
Kendi motorum VT750C4, maksadım üretilen güçleri değil bu güçlerin hangi devirlerde üretildiğini kıyaslamak.
Gelelim sonuçlarına... Halihazırda motorun su devridaim pompası fabrikasyon olarak sıkıntılı. Bir süre sonra contaları su salmaya, yağa su karıştırmaya başlıyor. Soğutma için antifriz/saf su kullanılmazsa zaten içi "bok" bağlıyor pompa iş görmez hale geliyor.
Nispeten yüksek devirde kullanılması, daha fazla basınç, daha fazla ısı, daha fazla aşınma demek. Bu da özellikle üst kapak contalarının nispeten daha çabuk aşınmasına sebep oluyor, bir süre sonra aynı devridaim pompasında olduğu gibi, pistonların içine soğutma sıvısının karışmasına sebep oluyor. yağı bozuyor, mekanik aksamı haşat ediyor...
Sebebini bilmiyorum da servislerde ya da çevremde ne kadar VZ800 gördüysem hepsinde eksantrik zincir sorunu var... Eksantrik gergileri sorun çıkarıyor, zincirler bollaşıyor... Dolayısıyla kranktaki dişlilere yükleniyor, dişlileri sıyırıyor ya da kırıyor.
Ekstra özen gösterilmemiş bir VZ800 50-60.000 km ye geldiğinde motorun kalbinde krank haznesinde sorunlar göstermeye başlıyor. Kırılan subapları, sürekli kaçan karbüratör ayarını, teke düşmeleri vs saymıyorum bile, şu sorunlara göre ufak problemler bunlar...
Honda ise VT750'nin motor bloğu için, kitapçığındaki bakım çizelgesi takip edildiği ve yetkili serviste bakımları yapıldığı takdirde motor bloğuna 350.000 km garantisi koyuyor avrupada...
bunları anlatma sebebim canınızı sıkmak, motorunuzdan soğutmak değil de... bu sıkıntılardan herhangi birisi baş göstermeden, maddi ve zaman olarak imkanlar dahilinde elden geçirin motoru... ileride sıkıntı çıkarmasın, önlem alın.
İyi aksamlar dostum. Ben motorumu satmayi dusunuyorum. Artik bir amerikan zamani geldi..mesaj atarsan ayrintilari konusuruz.
5 bin anlaştım bir yerde ama makina da kararsızım
Acikcasi dyna veya softailden baskasini dusunmuyorum. Roadking sahane olur ama sehirici hem bana hem o bebege zulum olur o nedenle gundelik icin ikinci bi motorum olmadan dusunmem. Maddi durumumun elverisliligine gore davranirim o halde. Performans/kozmetik ruh halim neysr ona gore karat vericem eger dyna veya softail e yurursem. Dynanin performansi cok cezbediyor ki muhtemelen custom a yatkinligi ve piyasadaki temiz motorlara bakacak olursam karburatorlu bir super glide cazip duruyor su an icin. Wide glide a hayrandim kozmetik olarak ama motorun uzunlugundan dolayi gundelik kullanimde cok rahat edemeyebilirim kuskudayim. Softail de de kesinlikle heritage classic tercihim olur. Da onu da istedigim hale getirmek icin harcayacagim paralar su an gozumu korkutmuyor degil. Roadking konusuna deginmiyorum zaten ona el uzatabilecek kivamda olursam paranin gozunun yasina bakmam...)
Esasen chopper tarzı motorları ilgi alanımda değil ,merakta etmiyorum öylesine giridiğim başlığı sonuna kadar okudum o kadar güzel yazışma olmuş ki, Son zamanlarda gördüğüm hatta forma üye olduğumdan beri okuduğum en düzeyli , en bilgi verici , en kaliteli,en medeni,en ....en ..... topiğini okudum .İşte işin ehli bu topcik de yazı yazan kişilerdir,dedim ..
Hepinizin kalemine sağlık,