Yirmi kez yazdım, bir daha yazayım. Şu an sahip olduğum motorsiklete yirmi sene önce sahip olsaydım şu an muhtemelen yaşamıyor olurdum. Sen benzeri birşeye sahip olmuşsun. Oğlum olsan önce satmaya ikna eder, olmazsa deli gibi eğitim aldırıp mutlaka ABS'li bir modele geçirirdim.
Sunu ozellikle soylemek isterim ehliyeti ilk aldigimda cbr125 kullanmistim. Hic guven verici gelmemisti. 600luk cok farkli. 125lik kullanan adam bile 600luk kullanabilir bunu kesin olarak soyleyebilirim. 2 teker kullanma mantigi tum motorlarda aynidir. Birini cozdunuz mu hepsini kullanirsiniz. Insan beyni o kadar muthis bisey ki sadece gaz tepkisine birkac saatte alisirsiniz. Gerisi tamamen ayni.
sen en iyisi o motoru sat. gençsin, erkenden göçüp gitme bu dünyadan. ha yok ben buna bineceğim iddiasındaysan o zaman manzarası güzel bir yerden mezarını ayırt ve herhangi bir kazada sakat kalmayıp ölmek için bol bol dua et.
Kimse suç SS'in demedi ki zaten. Problem şu ki bir SS, örneğin bir cruiser'dan çok daha fazla eğitim, dikkat ve konsantrasyon istiyor, ve hata affetmiyor.ama ben suçlanacak son şeyin kullandığı 600rr olduğu kanaatindeyim.600rr kaza yaptırmaz,üstünden adam atmaz,abs siz de frenleri çok çok iyi,viraj kapasitesi kıvraklığı üst düzeyde bir motordur.adı üstünde zaten racing replika.doğru kullanıldığında trafikte diğer tüm motosiklet tarzlarından daha güvenli bir motosiklettir ss,kimse ss ler durmaz dönmez güvenli değildir demesin.yok öyle bi dünya.chopper ile 50 km hızla durup 600rr la 200 km hızla aynı mesafede duramamak ss'in suçu değildir.gazına frenine hükmedebildiğin strom 650 ile döndüğün yerden gazına fenine hükmedemediğin 1000rr la dönemiyorsan suç ss in değildir.ışıklardan kalkarken cbf 500 ü kaldırdığın en sert şekilde s1000rr kaldırmaya çalışırken tekere gelip ters dönüyorsan suç ss in değildir.
Açıkçası yüksek hacimli ilk motorsiklet olayında bilir bilmez herkesin çattığı itici bir tepki de söz konusu forumda. Hatta bir kaç sayfa önce de arkadaş bundan şikayet etmiş.
Benim de ilk motorsikletim 600cc Honda idi. Herkese de tavsiye ederim. Ama V2 cruiser idi. Gücü CB600RR'ın yarısı değildir muhtemelen. Torku yüksek, yere yakın, nispeten ağır, stabil bir alet.
Asıl sorun güçlü SS'lerde. Bence bunlar normal motorsiklet ehliyeti ve temel eğitimi ile kullanılacak cihazlar değil. Evet, teknik olarak gayet mümkün. Ancak alet daha kıvrak ve çevik olmak için her türlü stabilitenin de sınırlarını zorluyor.
Özellikle elektronik yardım yoksa dönmek sorun, durmak sorun, hatta bazen gazlamak bile sorun. Normal durumda değil, ancak limitte bir durum olduğunda, ki bu aletlerde ve trafikte limite ulaşmak çok kolay, sorun.
Hatta normal motorsikletlerdeki bazı kurallar süpersport'lar için geçerli değil. Mesela eğitimlerde hep iki frenini birlikte sıkılması öğütlenir. Ancak spor motorsikletlerde, özellikle acil duruşlarda, arka süspansiyon çok açılır, arka tekerin çekişi azalır, ve bazen çok hafif arka fren arka tekeri kitler, ve motorsikleti ayakta tutan en önemli etken olan arka tekerin jiroskopik etkisi aniden yok olunca motor aniden sağa yatar.
Daha çok örnek verilebilir. Bir defa süspansiyon ayarı başlı başına bir mesele. Hadi preload kolay, peki ya compression ve rebound? Hatta bazılarında düşük hız yüksek hız compression ayarları farklı. Sadece motorsiklet rahat olsun sert olsun meselesi değil ki. Benim ufak bir kazam da yanlış süspansiyon ayarı yüzünden oldu.
Cruiser öyle değil ama. Zaten alet kendi ağır. Ve zaten yere yakın oturuluyor. Fren anında ağırlık dağılımı çok bozulmuyor. Acil fren anında tek yapman gereken asılmak tüm frenlere. Yanlış gidecek bir şey yok.
Bilinçsiz bir SS hevesi ve yaygınlığı görüyorum Türkiye'de. Sanki herkes ipini koparsa alacak bir tane.
Evet arkadaşlar, hafta sonu paylaştığım kaza videosunun ardından bazı şeyleri irdelemenin iyi olacağını düşünüp sürüş videom üzerinden bu motoru nasıl daha iyi kullanırım noktasında yüksek cc spor motosiklet kullanan arkadaşların fikirlerini almak istiyorum. 22 ağustasta aldığım motosikletin 13 eylülde yaklaşık 3 haftalık ve 500km den daha az tecrübeliyken çekmiş olduğum sürüş videomdur. Belirtmek isterim ki ilk dakikalarda arkasına kadar yaklaşıp (farkedilip yol verdirme amacı ile, çünkü hep işe yarar) yavaşlamak ile bariyer arasından geçmemek veya gaz açarak sağ önünden hızlanıp gitmemek tamamen benim sürüş tercihimdir. Bu yüzden öğrenmek istediğim şey teknik olarak motosikletin nasıl daha verimli kullanılacağıdır. Devir, vites, gaz ilişkisi gibi. Bunun dışından sürüş ile ilgili merak ettiğim herhangi bişey yok. Bazı şeyleri yapmamak her zaman bilmemek anlamına gelmez. Motosiklet tehlikelidir ama yinede biniyoruz yada namaz farzdır biliyoruz ama yinede kılmıyoruz gibi(genelleme değildir) Bu yüzden hiçbir amaca hizmet etmeyen, başkasını yermek ve bu yolla ego tatmini içeren cümleler ile polemik oluşturacak cümleler yazacak arkadaşlar lütfen hiç yorulmasınlar.
Tekeriniz düz bassın.
http://www.youtube.com/watch?v=6sg3yHUT0y8