Açık söyleyeyim, çocukluk arkadaşımın bu sene motora güvenle başlayabilmesinin tek sebebi kendisidir. Mesela eğitim almak, ekipman, lastik vs bunları internetten Aea izleyerek kafasına koydu, güvenle başladı. Yaptığı işe gerçekten saygı duyuyorum, herkesin de duyması gerekir. Çok insana faydası dokunmuştur, hatta çok kişinin hayatını kurtarmıştır bence. Anlatımı güzel, eğlenceli, dostça bir yaklaşım, fıt fıt mühendislik bilgileri sıralamaması güzel vs vs... Yaz yaz böyle gider.
Ama hiçbir insan mükemmel değildir, ki kendisi de mükemmel değil. Özellikle de bu iş artık profesyonelliğe döküldüyse, karşılığında bir kazanç elde ediliyorsa eleştirilebilir ve eleştirilmelidir. Çünkü eleştiri insanı iyiye götürür, bununla beraber sponsor firmalara karşı adamın elinde kozu da olur "bak ben böyle böyle diyordum, şimdi objektifliğimi bozarsam inandırıcı olmaz, sana da bana da zarar, ben gördüğümü tatlı dille söylerim" deme gücü olur. Ha bu arada elbette sponsor markanın eksiklerini söylerken daha tatlı bir dil kullanacak, eleştirilmesi gereken kısım aslında bu değil. Bu işin doğası böyledir, siz de izleyici olarak cümle aralarından almanız gereken bilgiyi alacaksınız.
Esas eleştirilecek kısmı aslında iş sponsorluğa gelmeden önceki halleri bence. İşin buraya geleceğini öngöremedi belki de. Mesela eski videolarında Honda'ya verdiği toleransı hiçbir motora vermiyor. Cbr125 in gitmemesini "öğrenen adam için güvenli" olarak tabir ederken, Yzf 125 in gitmemesini "10.000 devire çıkana kadar saatler geçiyor" şeklinde anlatıyordu. Başka markaların artılarını hak ettiği derecede vurgulamadan Honda'nın normalliklerini artı olarak vermesi vs (mesela Honda çelik şasi kaza yaptın mı rahat yaptırırsın ifadesi, ee Kawa da çelik şasi ama bu şekilde değinmedin?). Çok örneklenebilir, ana fikir gönlündeki markayı kayırmasıdır.
Bunun haricinde test ettiği motorlar neticede normal kullanıcı tarafından kendisine verilen makineler. Niyet çok güzel, on numara. Ama bu makineler hangi şartlarda kullanıldı? Gtr 250 de fren yok derken, kullanıcısı acaba balataları zamanında değiştirmiş, gerekli bakımları yapmış mıydı? Ya da Ninja 300 işçilik kalitesi, arka amortisör takoz vs derken, acaba kullanıcısı o motora nasıl davranmıştı, amortisörün ayarı iyi miydi? (Ben sıfır cbr 250 ye de Ninja 300 e de mağazasında baktım, kılımdır, uyuzumdur öyle birleşim çizgilerinde bozukluk falan ararım, Ninja 300'de öyle bir şey yoktu. Arkadaşım da 1 senedir kullanıyor, grenaj ayrılması falan öyle bir şey söz konusu değil).
Baktığı tek örneğe dayanarak bu tarz şeylerden bahsederken fazla agresif olmaması lazımdı, "böyle böyle bir durumla karşılaştık ama makinenin maruz kaldığı şartlardan da olabilir" şeklinde açık kapılar bırakması lazımdı. Çünkü Kawa 250sl videosunda her şeyine bayıldı, e bunların biri uzayda biri dünyada yapılmadı ki...
Zamanında tek örneğe dayalı testlerinde bu tarz açık kapıları bırakmadan fazla agresif olması ve Honda'ya aşırı tolerans göstermesi eleştirilecek tarafları bence.