düzgün bir eğitmnle birlikte calışmanı öneririm...
Normalde motosikletimi satın alıp, satın aldığım kişiye evimin önüne fark etmesini rica edip 2 hafta kadar özel ders aldım. Fakat viraj eğitimini kapsamıyordu. Ehliyetimi aldıktan sonra,pist sürücüsü bir kişidende gerekli şehir içi eğitimlerimi alıp motosikletimi 1 aylık uykusundan uyandırıp kullanmaya başladım. İşin aslı bilinen kurslardan viraj eğitimi alabilecek kadar nakitim yok, motosiklet+ekipmanlar+ehliyet için paramı yaklaşık 5 yılda biriktirdim.
Aynen dostum iyi bir eğitmenden eğitim al ben 2 hafta önce uzun yol ve viraj özel eğitimi aldım, dünaya bakış açım değişti

Eğitimsiz alaylı öğrenmek çılgınlık

Viraja yatmazsan dönemezsin, giriş açın hızın kontran nerede gazı hafif hafif açacağın nerede gaza yükleneceğini bir fiil öğreneceksin.. benim pegler firketelerde yerlerde süründü...böylece motorumun limitlerini de öğrenmiş oldum...
Umarım bu işi özel ders şeklinde çok pahalı olmayan fiyatlardan öğrenebilirim.
öncelikle geçmiş olsun. umarım üzerinizde kıyafetlerınız tam olarak vardı ve cok fazla zarar görmemişsinizdir.
gelelim motora. şimdi kullandıgınız motor öle bir sağa bir sola yatırılacak bir motor değil kendi yapısı zaten buna uygun değil. korkunuzun olması çok normal çünkü ya tekrar düşersem korkusu var merak etmeyin düşüceksiniz düşmeyeni yok bu aletten. düşerekde öğreniceksiniz. düşmeniz iyi olmuş çünkü artık daha temkinli biniceksiniz.
ne kadar eğitiminiz var bilmiyorum ama virajda öle gaz açılmaz yada frene basılmaz yada vites değişikliği yapılmaz yada gereğinden fazla yatırılmaz. bunlar yapılırsa düşersiniz. yada zeminin durumuna göre viraja en uygun şekilde girilir.
peki birşey daha sorucam acaba siz viraja doğru pozisyondamı girdiniz ??? doğru yerdemi gazı açtınız ? viraja doğru pozisyonda girmez iseniz ya virajı göremezsiniz ve karşınıza çıkıcak en ufak problem size kaza yaptırır yada yoldan çıkmanıza sebep olur. yada gazı yanlış yerde açarsınız motor anında kayar altınızdan. frene basarsınız yine kayar. vites küçültürsünüz fazla güç lastiğe aktarılcağı için kayar ve düşersiniz.
bunları yazma sebebim anlaşılan motorunuzu denemek istiyorsunuz bir deneme daha yaparken hürsan ile sonuçlanmasın diye yazıyorum...
ayrıca bence deneme yapmayın önce motorunuzu iyice tanıyın iyice alışın. eğitiminiz yok ise eğitiminizi alın. ondan sonra güvenli bir pistte yada bunun gibi bir alanda kuru zeminde bu denemelerınızı yapın lütfen. zaten bu eğitimleri alınca sizde yapmaktan vazgeçiceksiniz...
lastiklerim yeni demişsiniz yeni lastiklerin üzerinde mum vardır baya kaygan bir maddedir . 100-200 km arası gibi bir mesafe yaptıktan sonra bu mum kendiliğinden gitmiş olucaktır. silmekle yıkamakla uğraşmayın o mum sadece kendi kendine asfaltta giden bir maddedir.
ama bastıra bastıra sölüyorum eğitiminiz yok ise lütfen alın bu eğitimi !!!
son sözüm ise unutmayın ki " motor baktığınız tarafa gider " virajlara girme hevesinizden dolayı bunu sölüyorum.
İşin aslı kazadan bir önceki gün sipariş ettiğim pantolon gelmişti, o sabahta ne tesadüfse okula gidiyor olmama rağmen çuval gibi pantolonu giyme istediği uyandı içimde. Motosikleti başarılı bir şekilde atabildiğim için ezilme olmadı fakat yerde sürtünme yüzünden pantolonum ve eldivenlerim zarar gördü. Motosikletide taliden gelen tırların altında kalmasını önlemek için hızlı kaldırınca omuzum incindi. Tekerleklerim ben motosikleti aldığımda sıfırdı, üstüne 400-500 km kadar kullandım. Hatta virajlara çok rahat giriyordum, kazada ne yaptığımı hatırlamadığım için şuanda endişeleniyorum. Acaba suçlu ben miyim, yoksa tekerlek mi diye düşünmeden edemiyorum.
---------- Mesajlar birleştirildi - 19:23 ---------- bir önceki mesaj zamanı 19:18 ----------
Lastik kalınlığıyla alakası yok virajın veya viraja girmenin, istersen 180 lik lastik tak.Gereksiz işler deniyorsunuz, veya fazla moto gp yarışı seyredip üzerinize ''bende yapıcam lan'' hırsı kalmış...
Bana kızmayın sakın hakiki arkadaş dost acı söyler, kulak çekme kıvamında sizi bilgilendirmek istedim...
Estağfurullah niye kızayım, işin aslı virajı dönerken biraz yatınca baktım iyi dönüyor biraz daha yatırayım derken hoppp kaydı arka teker. Aklımda hiçbir zaman şu viraja hızlı gireyim, yatırır dönerim gibi bir düşünce olmamıştı zaten manisa kavşağından, ege üni acil girişine kadar dümdüz bir yolu gidip geliyorum sürekli, eminim arkamdakiler bana bazen yavaş gittiğim için bile kızıyorlardır. Aldığımdan beri 100 km üzerini görmedim.
Lastikler o kadarda ince değil arka 130 bizimki 90 viraja girmesini bilememişsin birde lastikler fabrika çıkıçlı lastiklerse olabilir hemen gene lastiklere suç bulduk lastiklerin yol tutuşunun iyi olmadığını duymayı isterdim ama ne yazıkka bu sefer lastikler inceymiş birde lastiklerin ebatına göre virajı ölçüp tartman hangi açıyla gireceğini hesaplamaya çalış
Ben bir abime sorduğumda viraj neredeyse 90 derece + yolun eğimi orada kötü dedi. Sonuçta virajda fren yapılmayacağı için ben hızımı 40 km civarına düşürüp viraja öyle girdim fakat viraj fazla keskin + eğimi kötü + yokuş yukarı + deneyimli değilim = kaza.
Not : Viraj sola doğru dönen çevre yolu yokuşunda fakat eğimi içe doğru değil, dışa doğru.