Bir arkadaşa daha katalitik iptali yaptık, daha çok fotoğraf çektim, benimkinde katalitik içini boşaltıp her şeyi olduğu gibi geri kaynaklamıştık, seste değişme olmamıştı. Bu sefer katalitiğin bulunduğu iç boruyu olduğu gibi kesip attık. Ses açık egzoz kadar gürültülü olmadı ama normal hali kadar da sessiz değil tabi, hoş bir egzoz sesi oldu rahatsızlık verecek düzeyde değil. Ses işi kişiye göre değişir. Egzozdan geri dönüşüm hortumunu çıkarın gaz verin, o gelen sese benziyor biraz daha şiddetli. Performans işi olarak iki türlü de aynı kapıya çıkıyor, motoru süren herkes motorun daha rahat hızlandığını fark etti, aradaki fark hemen belli oluyor.
Görüldüğü üzere 2 adet katalitik mevcut, küçük olandan geçtikten sonra geri dönüşüm hortumu oradan gaz alıyor, sonra büyük katalitikten geçip dışarı atılıyor. Katalitik iptalinden sonra geri dönüşümü iptal etmeyin, o görevini yerine getirmeye devam ediyor.
Geri dönüşümün görevi sıcak hava çekmektir, forumda bir yerde yanmayan benzini alıp tekrar karburatore gönderdiğini okudum, egzozda yanmayan benzin olmaz arkadaşlar, yanmayan benzin gelse de o sıcaklıkta parlar ve egzoz patlaması dediğimiz ses çıkar, kaldı ki benzin o hortumdan yukarı doğru çıkmaz.
Geri dönüşüm hortumunun devamında sele altında bir parça var, o parçaya gelen hortumda egzoz gazı varken o parçadan çıkan hortumda sıcak hava var (kokladım

) egzoz gazı orada temizlendikten sonra karburatore sıcak hava olarak giriş yapıyor, motor aldığı havayı ısıtmak için enerji harcamamış oluyor. Onu iptal etmek yakıt tüketimini de artıracaktır.
Ara sıra egzozdan damlayan sıvı egzoz sıcaklığı ile yoğunlaşan su buharıdır.
İşinin erbabı bir usta bulamazsanız yapmayın, bazıları uçuk fiyatlar istiyor ben 40 tl ye yaptırdım eriterek çıkarmak çok uğraştırdı ustayı, direk söküp atarsa 30tl ye yapar benim usta (yukarıda bahsettiğim ses değişikliği olur)
---------- Mesajlar birleştirildi - 21:45 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:31 ----------
Değer müthiş. O hızlarda en az 2.4-2.5 yakması lazım halbuki.
Peki performans egzos taksak aynı sonucu alır mıyız sence ?
Mesela;
http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-yedek-parca-motosiklet-cg-ybr-cbf-karbon-performans-egsoz-shark-kisa-tup-100842579/detay
Netice de onlarda da katalitik yok bildiğim kadarı ile. Aslında bu işlemi yaptırmayı istiyorum bende ama yapacak usta bulamadım daha.
Bu arada hızda artış var mı?
Merhaba Uğur, performans egzoz takmak aynı sonucu verir sadece daha maliyetli ve gürültülü olur.
Son hızda artış var dersem yalan söylemiş olurum, az bir fark varsa da ben fark etmedim.
Belirgin fark edilen noktaları;
-2-3. viteste 2 bin devire kadar düştün diyelim, gaz verince hemen toparlıyor boğulmuyor.
-Normalde motor devri 7-8 bin devire kadar seri yükselip 9 bin devire doğru yavaşlıyor, katalitik iptalinden sonra gazı açınca(1-2-3 viteslerde)motor kesiciye girene kadar güç veriyor, yüksek devirde orijinal haline nazaran daha fazla güç var, bağırıp gitmeme olayı yok.
-5. vitese gelince 80den 90a, 100e daha çabuk ulaşıyor ama düzdeki son hızı yine aynı, son hıza ulaştığında daha fazla hızlanmıyor. yokuş aşağı inerken eski haline göre birazcık daha fazla hızlanabilir.
Kısaca iptalin amacı serilik ve düşük devirlerde kolay toparlaması