olay sadece yan ayağın bağlantı demirinin orjinalliğinde değil. birde switch var! yani yan ayağı açınca motoru stop ettiren ve yan ayak açıkken marj basmasını engelleyen emniyet switch. siz bir numume ile aynısını yaptırsanızda o müşür olmadıkça emniyetli olmyacaktır yan ayağı açık unutmalar ciddi kazalara sebebiyet verebiliyor.
ayrıca yan ayakdan motorun düşme olasılığı daha fazla. beoyu ticari olarak kullanmadıkça bence gereksiz.. tabi benimde olsa iyi olurdu dediğim zamanlar olmuyor değil
beyler bu arada gruba katılmayan var mı varsa kulağını çekiyorum bak
https://www.facebook.com/groups/129727730446990/?fref=ts
Switch'i biliyorum, benim için 1. derecede önemli olan yan ayağın kendisi. Müşür olsa da, olmasa da olur (ha, olsa hayır demem o ayrı). gurcano'nun da dediği gibi switch işi kolay.
Yan ayağın açık unutulması kazaya sebebiyet verebileceği gibi tam tersi kazaya engel de olabiliyor. Her ikisini de bizzat yaşadım oradan biliyorum
Birkaç kere farkında olmadan yan ayak açık halde hareket ettim. Sola doğru ilk dönüşte yan ayağın asfalta vurma sesiyle açık bıraktığımı fark edip - kendime de şaşırıp - kapatıp yoluma devam ettim. Şehir içinde ve düşük süratte olduğumdan ucuz atlattım belki de. Unutma durumu olabiliyor, doğru. Hatta sırf bu yüzden "disk kilidi" de oldukça riskli gelir bana. Kilidi unutup yola çıkmaya çalışanların başlarına neler geldiğini duymuş ya da okumuşsunuzdur siz de. Gerçi onların da alarmlı olanlarını yaptılar, harekete duyarlı. Yani bir bakıma müşürlü ve müşürsüz yan ayak gibi
Bunun dışında yan ayağın işe yaradığı bir durum da yaşadım;
Motoru her park ettiğimde orta sehpaya alıp yan ayağı da açık bırakırdım. Bir akşam yine böyle park edip bir cafe'ye girdim, çıkışta bir baktım, orta sehpa yerine yan ayak üzerinde duruyor motor. Şaşkınlığımı üzerimden atamadan orada bulunan görevli geldi ve "yemek servisi yapan motorlu bir kuryenin, az önce benim motorun yanından geçmek isterken kontrolünü kaybedip arkadan vurduğunu söyledi".
Motor orta sehpadan kurtulup yan ayak üzerine düşmüş, öylece duruyordu. Zeminde yaklaşık 15 cm'lik bir sürtünme izi vardı. Hemen motorda bir hasar var mı diye baktım belirgin bir şey göremedim. Görevliye sordum nereye çarptığını, arka lastiğe çarptığını söyledi. Neyse ki lastikte de bir hasar yoktu.
Yani her iki durumu da yaşadım, ama birçok yönden tercihim yine de yan ayak olması yönünde.
Ha bu arada; Scarabeo'yu orta sehpaya alması gerçekten çok kolay, hatta ilk zamanlar çok şaşırmıştım bu kadar kolay olmasına. Yaklaşık 160 kg'lık bir motor olmasına rağmen 100 kg'luk bir scooter'dan bile daha kolay orta sehpaya almak.
Daha önce yazdığım "sevdiğim-sevmediğim" özellikleri arasında, sevdiklerime eklemeyi unuttuğum, çok güzel bir özelliği bu da. Yeri gelmişken onu da ekleyim.
Bu arada, Satoyama, sanırım bir grup açtın fakat Facebook hesabım yok, onu da ekleyim yeri gelmişken
Herkese kazasız sürüşler.