Evet arkadaşlar artık dönüş başlıyor.
Hızlı bir Karadağ geçişi ile Arnavutluk a geliyoruz. Bozaj sınır kapısından Karadağ dan çıkıp Arnavutluk a giriyoruz. Shoder gölü etrafında seyire başlıyoruz. Sınır kapısından sonra yol çalışması ve 10 Km kadar devam ediyo, toz toprak Stabilize, yüklü motorlarla dans edip duruyoruz. Hemen sınırı 2-3 km geçince ilk benzinlik var. Oradan birileri el kol hareketleri ile bize sesleniyolar gelin diye. Hayırdır deyip dönüyorum. Peşimde Muhammet abi giriyoruz petrole.
Alman Toulant Hagi isimli motorcu arkadaş, altında Hayabusa yolda kalmış. Adamda gram İngilizce yok. Petroldekilerde desen Almanca var ama, bize çevirecek, Türkçe , Bulgarca veya İngilizce yok. Neyse olaya ister istemez müdahil oluyoruz. Yardım istediler ya.
Adamcağız bizden grenajı sökmek için Aylan anahtar istiyo. Vidaları gösteriyo.
Marş basıyo motor çalışmıyo. Sviçleri kontrol ediyoruz, Problem yok, arkadaşa sigortaları soruyoruz nerede diye. Problemin orada olacağını iletiyoruz. Bu arada Kendisi Almanya da servis ile konuşuyor. İş uzayacak, saat 14 30 civarı. Zaten geç kalıyoruz.
Muhammet abi alyan anahtarını veriyor, biz devam edelim diyor. Vatandaşa anahtar senin olsun diyoruz. Adam şaşkın ama nasıl olur modunda alman kardeş. Diyoruz problem değil. Parasını vermek istiyo, yok diyoruz. Nolur bir kahve için hesabı tamam diyoruz kahvesini içerken vatandaş elinde 10 Amp. Sigorta atmış, Oyuncağını kırmış çocuk gibi , boynu bükük bir gelişi varki anlatamam.
Neyse hacı geliyo sigortayı gösterdi bana ne yapacağız gibilerinden , boynu bükük. Baktım dedim problem değil hallederiz, Sigortayı çöpe fırlattım. Adamın gözler çakmak oldu.
Otur sende kahve iç brader hallederiz. Motora gidiyoruz çantadan bir avuç sigorta getiriyorum , adamın gözleri busefer iki kez fırladı. Neyse 10 Amp. Sigorta veriyorum. Bir tanede yedek. Ne olur nolmaz al bi yedek daha diyorum. Ve Hayabusa çalışıyor. Yaaa bu alman kardeşi görecektiniz. Ne yapacağını şaşırdı , bize sarılmalar, ağabeycim ne fotoğraflar çekti, sitesinde yayınlayacakmış. Adresler alındı verildi.
Bu arada Muhammet abi Petrolcü ile göbek yarıştırdı. Muhammet abi sayesinde bende Bu gezide Kilo aldım bee.
Haaaa bir ara hareket etmeden önce motoru topluyorum arkadan bir ses. Petrolde millet toplanmış, Alman dahil Ezel abiiii muhabbeti. Muhammet abi organize ediyo tabii.
Neyse geciktik ama hareket etetik.
Ağabeylerim Tiran ın içindeyi. Muhammet abinin açlık krizi tuttu yine. Abi diyorum buralar tekin değil bak gidelim Sana Makedonya Ohdrid te bi güzel yemek yedireyim. Yok gözlerim kararıyo. Neyse Börekçinin önünde durduk. Üç polis memuru var, birisi bayan. Motorları koyduk dedik hemen börek yiyip gidelim. Bayan polis Türkçe öğrenmeye çalışıyormuş. Kız kardeşi izmirde evlenmiş. Gayet güzel muhabbet etmeye çalıştı bizimle. Bu arada etrafımızı çocuklar sardı. Ağabeycim kesin bişilerimiz gidecek ama hayırlısı diyorum. Hemen 5 metre ilersi börekçi. Polis abi Çanta yanına al, Kask yanına al. Diyor tatlı bir Türkçe ile. Durum ciddi. Dedim Motorlar.
Biz burada motor burada, biz gitti motor gitti.
Al buyur. Muhammet abi nolur çabuk hadi yiyelim şu börekleri.
Hemen yedik börekleri Polisler sağolsun motorun başında. Kazasız belasız hareket ettik.
Tüm bir gezi boyunca hiçbir yerde konrnaya basmadık. Hiç kimsenin de korna çaldığını duymadık. Trafik kurallarına tüm ülkelerde kesinlikle uyuluyor. Hiçbir yerde sıkıntı yok. Hatalı sollayan biri karşınıza çıkmıyor. Sizi sıkıştıran yok. Herkez öncelik veriyor. Keyifle motor kullanıyorsunuz. Taaaa ki Arnavutluk a kadar. Tabu burasıda aşacaktır bunları. Tüm korna sesleri Arnavutluk ta başladı, bizde burada çaldık kornayı. Dikkat edin . Çooook dikkat edin. Anlatmim.
Efendim en güzel konrna sesi , Elbasan dan Makedonya sınırına doğru Geçtiğimiz 3 Türk tırının selam kornası idi. ( Yaa abi bir tırın kornası bu kadarmı güzel olurmuş. Sanki memleketim di beee , Gözlerim doldu yaa)
Makedonya ya Struga tarafında ki sınır dan girdik iki tarafta çalışıyo ama, burada yol daha düzgün dü.
Ohrid te dinleniyoruz. 15 Ero ya daire tuttuk. Ohrid turu. Bu arabaların yerleri değişmiş, Geçen sene geldiğimde hemen sağ tarafta bahçe içersinde idi, buraya taşımışlar.
Yola devam Bitola dayız. Atatürk ün okuduğu Manastır Askeri okulu.
Bitola çıkışta Son ucuz benzinimizi alıyoruz. Bu arada Muhammet abi bağırıyor, Koş koş, Bir ADV yolda kalmış, servisle Morusan a götürüyolar çek fotomuzu diyo. İşte çektim. Muhammet abinin söylemi aynen aktardım.
Sınırda bir Tur otobüsü biz Yunanistan a girerken onlar Makedonya ya giriyodu. Oldukça ucuz bir tur. Otelleride otobüsün arkasındaki romörk. Bakın ne çözümler var.
Hızlı ve seri bir şekilde Yünanistan ı geçmeye karar veriyoruz. Zaten Muhammet abi için süre uzadı. Artı yağış var Kampingde kalalım diyodum, iş sakat, dedik gidelim. Otobanda bastık 150 civarı seyrettik ve 1 depo 340 Km civarında gitti. Aslında gayet iyiydi. En uzun da Karadağ da 454 km ve ilk yedek yandı 10 Km gidilmişti.
Yolda kısa molalar veriyoruz. Sadece Kavala ya girdik. Bir iki motor mağzasına baktık. Yakıt ikmali yaptık ve devam. Buralarda pek foto çekmedik. Geçen sene bu rotayı ben aracımla yapmıştım. Muhammet abide istemedi zaten.
Geceyi Lapseki Öğretmen evinde geçirdik ve sabah yola çıktık. Yine yağmur altında biraz sürüş yaptık ve İzmir e ulaştık. Muhammet abiyi dükkanına bıraktım ve orada bir fotoğraf çekindik. Bende eve hareket ettim.
Klasik bitiş Km fotoları çekildi. Toplamda 3918,8 Km yol yapmışız.. Umarım isteyen arkadaşların hepsi gönlüne göre geziler yaparlar. Bizi okuyan, izleyen herkeze teşekkür ediyoruz,
Bu arada gezinin enlerini çıkartıp onlarıda ekliyeceğiz. Maliyet merak eden arkadaşlarda olacak elbette, her yerde not aldım fiyatları, detaylı bir maliyet hesabıda birkaç güne kadar çıkartırım. Ama şunu söylim 500 Ero yu bulmadı sanırım. ( Her şey , Free deki sigara ve hediyeler dahil) Tüm arkadaşlara selam ve sevgilerimizle. Hoşçakalın.