Merhabalar;
1- Ön ve arka dişli kullanım amacınıza göre ayrı ayrı değiştirilir. Arka dişli sabit kalmak şartıyla; Ön dişli büyürse son sürate daha düşük devirlerde ulaşılır. her viteste ulaşılabilen maksimum süratler artar. Ancak ilk kalkışlarda istenilen süratlere ulaşmak zorlaşır. Son viteste son sürate ulaşma süresi uzar veya ulaşılması zorlaşır. Tam tersi, ön dişli küçültülürse, motor her viteste daha rahat devirlenir. Ancak son sürate daha yüksek motor devirlerinde ulaşılır. Arka Arka dişili ise tam tersi. Arka dişli (ön dişli sabit olmak suretiyle) büyütülürse, sürat düşer çekiş artar, küçültülürse sürat değişmez (sadece motor daha düşük devirlerde son sürate ulaşır) çekiş azalır. ön veya arka dişlinin değişmi ile beraber hızın artması, sadece yokuş aşağı gidişlerde ve GÜVENLİK ÖNLEMLERİ İHMAL EDİLEREK ulaşılabilir.
2- Sanırım cevapladık.
3- Bu dişliler arası oynamak aslında çapla alakalıdır. Zira dişli çarklarda diş sayısı ile NE KADAR OYNAYABİLECEĞİNİZ basitçe söyle hesaplanabilir.
orjinal ön dişli çarkınız 14 diş olsun. Siz bu diş sayısını 1 adet artırdığımızı düşünelim. Motorum 8.000 devirde 100km hız yapıyor olsun. Bu hesaba göre;
15X100/14= 107km hız bulunur. Yani, siz 8000 devre ulaştığınızda 100km değil artık 107km hız yaparsınız. Aynı hesabı devir için bulalım.
Yine 8000dev/dk da 100km hızla gidelim. 14 diş yerine öne 15 diş takarsak;
8000X14/15= 7500dev/dk hesaplanabilir.
Buna göre siz, uzun yolda motorunuzda az gürültü istiyorsanız ön dişliyi 1 veya 2 adet yükseltir veya küçültürsünüz.
4- Motorunuza zararı veya faydası kullanım amacına göre değişri. Zira, büyüyen dişli ile motor son süratine daha uzun sürede çıkacak, ara hızlanmalarda daha yavaş hareket edecektir. Buna karşılık 100km mesafede uzun yolda daha az tüketim elde edilebilecektir. Aksine, dişli küçültülürse, motor son süratine daha yüksek devirlerde çıkacak, yakıt tüketimi artacak, ancak daha seri bir motor haline gelecektir.
5- Değiştirdim. 14 ön dişliyi (GY 125) önce 16 yaptım. Motor son süratine çıkamaz oldu. Her rampada 1 veya 2 vites düşmek zorunda kaldım. Seriliği kayboldu. Ancak tüketimi belirgin oranda düşmüştü. şimdi 15 dişlide duruyor. Memnun sayılırım. Ancak kros motorda sırf daha yüksek sürate çıkmak için dişli değiştirmek yerine, sürat için ayarlanmış bir motor almayı tercih ederdim.
6- Fabrika, motorunuzu her şartta kullanılması, motor gücü, kullanım amacı, yük ve yol durumu, motor ömrü gibi değerler göz önünde bulundurarak en uygun olanını tercih etmektedirler. Zira sadece son hızın artması için dişli değiştirmek, birçok faktörü olumsuz yönde etkilemek (düşük hızlanma, motorda düşük hızlarda zorlanma v.b.) anlamına gelir.
7- Herhangi bir servis değiştirebileceği gibi biraz beceri ile sizde değiştirebilirsiniz.
Bence ideal olanı dişlinin orjinal kalmasıdır.