merhaba arkadaşlar motor işinde yeniyim..benim için uygun olan motor ninja250r olduğunu tespit ettim forumlarda dolaşırken. fakat boyum 180 ve 73 kiloyum..bu boyutlarda biri olarak ninja250nin üzerinde zorluk çekermişim sanırım. 600cclik motor almam gerekiyor sanırım.. önyargılı cevap vermeyin lütfen hemen.. acemi bir motorcu için 600cclik motor tehlikemi sizce ? lisedeyken çok arkadasım vardı bu işe 600lük motorla başlayan fakat hepsi cahillik yapıyordu bence..ama sonuçta hala bir kazalarını duymadım ve hala motor kullanıyorlar.. üstelik ben onlar kadar dengesiz kullanmayacağımı biliyorum..
benim amacım altımdaki motor 600lük olsun değil fakat boyut olarak küçük motor istemiyorum..
türkiyede arabam var şuan yurtdışındayım okuyorum.. 3 senelik şoförüm.. motorla arabanın alakası yoktur kardeşim diyenler olacaktır muhtemelen fakat bence kesinlikle vardır. debriyajı nasıl kullanacağını vites geçişlerini nasıl yapacağını gazı ne kadar açacağını araba kullanan biri daha çabuk kavrar..yani debriyaj mantığını biliyordur sonuçta.
ne diyorsunuz 600lük motor aldığımda sıkıntı yaratırmı benim için ? veya 600lük motorla başlamak ne gibi sıkıntılar yaratır? 600ccnin 100ps üstünde güçler üretmesi korkutuyor beni sadece.. bu HP arabalarda bile hiçe sayılcak bi değer değil..
bu arada okuduğum şehirde hız yapılacak bir yol yok.. araba ile okula giderken 4. vitese atmışlığım yoktur..hız tutkum yoktur.. benim için önemli olan 0-100 değeridir bir aracın..
sen de az çok farkındasın ki, motosiklet kullanmak otomobil kullanmaya benzemiyor.
özellikle trafikte sürmek daha zordur...
600cc ile başlamanın avantajları da var dezavantajları da var. ama en büyük dezavantajı, henüz motosikletin farklı durumlarda nasıl davrandığını kavrayamadan çok güçlü bir motosiklete sahip olmanın getirdikleri.
örneğin, ani bir durumla karşılaştın ve panikleyerek iki freni birden kökledin. ön fren görece daha geç kilitlenir. arka frenin kolay kilitlenir. arka teker kilitlendi ve kaymaya başladı. motosiklet sağa veya sola doğru kıvrılarak kayıyor.
yapabileceklerin, arka freni hemen bırakmadan motosikleti düz hizaya toplamak ve yavaşça arka freni bırakmak. eğer ki, kurtaracak durum veya şans yoksa, tekeri kilitli tutarak motoru yola dik şekilde yatırarak yola paralel şekilde sürüklenmek.
ancak bu yeni başlayan birisi için bu kadar kolay olmuyor. panikle fren yapan birisi, arka teker kilitlenince panikleyip freni bırakıyor.
bu durumda ne olur?
600 cc üzerindeysen :
o sırada debriyajı da bırakmışsan aniden binen motor gücü ciddi bir çekiş sağlar. motosikletin gövdesi yola bakmıyorsa, ama yola doğru gidiyorsa, motosiklet kazandığı çekiş gücü ile baktığı yöne gitmek isterken rodeo yapar gibi seni üstünden fırlatır.
250cc'de bu çekiş, 600cc ye göre oldukça zayıftır. motosikletin sizi fırlatması zor olur, daha ziyade kuvvetlice sarsılır ve yalpalarsınız.
------------------------------------------
250 cc ile başlamanın en büyük avantajı, " BASİT " hatalarınızı kolay tolere etmesidir.
güçlü bir motosiklet, deneyimli birisinin asla düşmeyeceği basit hataları tolere etmez. aksine kuvvetlendirir.
bu bakımdan, 250cc ile başlamanız, akıl ruh ve beden sağlığınız bakımından en doğrusu... özellikle istanbulda iseniz, 125 cc ile başlamaya kesinlikle kalkmayın derim. zira, bence kolay hızlanamayan bir motosiklet güçlü bir motosikletten daha tehlikeli.
------------------------------------------
ninja 250r boyutlar bakımından rahat bir motosiklet. boyunuz dolayısı ile sıkıntı çekmezsiniz. ben kendi adıma, 190 boyunda ve 90 kiloyum. bu gün 250cc alacak olsam, ninja 250r'ı sadece aşırı yakıt sarfiyatı bakımından tercih etmezdim

onun dışında güzel bir motosiklet. rahatsızlık çekmezsiniz.
Eğer uzun süre kullanmayı düşünüyorsanız, sıfır bir hyosung ( st&kanuni yani

) gt250r daa makbul olur sizin için. hız / güç / yakıt / satın alınabilirlik / servis maliyetleri şeklinde bir karşılaştırmada en iyi notu alır. virajlarda ve ilk kalkışta ninja biraz daha iyidir.
mesela honda cbr250r size bisiklet gibi gelebilir. boyunuz bakımından sürüşte sıkıntı yaşama ihtimaliniz olabilir. ama hyosung gt250r ve ninja250r fazlasıyla yeterli motosikletler.
eğer spor motor tutkunuz yoksa, 600cc spor motorları tavsiye etmem. onun yerine, 2 veya gene 4 silindirli çıplak motorlar tercih etmeniz daha yerinde olacaktır.
bir çok markanın ele avuca sığar bir 250cc çıplak motoru yok.
çıplak motorlar, genel olarak spor motorlar kadar performansa sahip, çoğu zaman vites oranlarındaki farklılık dolayısı ile maksimum hız yerine daha güçlü çekiş sağlarlar.
bu da size, 0 - 100 performansı olarak geri döner

... amacınız top-speed değilse, çevre yoluna çıkıp ipinizi koparmayacaksanız, spor motosikletin bir avantajı yok. aksine, zamanla görsel güzelliği yerini bilek ağrısına ve sürekli hadi abi zıplayalım uçalım modunda bir sürüş ve yüksek sürat yapıp onun keyfini de alamıyorsanız elinizde pıtır kızların çıtır bakışları kalır

...
güzel bir çıplak motorla, pıtır kızların çıtır bakışları kalmaya devam ederken, rahat oturuş pozisyonu ve daha çok sürat dışındaki motosiklet keyiflerini tatmak bakımından şanslı olursunuz.
250cc kategorisinde hyosung gt250 comet'e alternatif motor ne yazıkki yok. onun da çıplak hali kişisel olarak bana ümüğü sıkılmış motorunun suyu çekilmiş gibi geliyor.... ama motosiklet olarak son derece keyiflidir. bir çok kullanıcısı olmayan kişinin iddiasının aksine, yeterince kaliteli ve oldukça da dayanıklıdır. güzel bir takım fren balatası ve lastik ile fren performansı son derece tatminkar, motora tecavüz etmeye çalışmıyorsanız kronik sorunları da yoktur.
gt250r'da aynı şekilde... ninja 250r, satın alım maliyeti, bakım ve sürekli yakıt maliyeti bakımından beni hiç cezbedemedi. pahalı , ve bence hakettiğinden fazla yakıt sarfiyatı ile hoşuma gitmiyor.
ancak bir motosiklet olarak değerlendirirsek, gt250r'dan biraz daha iyi olmasına rağmen, virajlarda ve diğer bir çok durumda elbette 250r'a göre daha iyi bir motosiklettir... yine de bu gt250r'ı kötü bir motosiklet yapmıyor. fakir birisi olarak, gt250r'dan da çok yakın sürüş keyfi alabileceğimi bilen birisi olarak kawasaki'ye o kadar para bayılıp bir de benzin istasyonuna uğrama süresinin kısalığı ile uğraşmazdım....
ekonomik açıdan sorun değilse, kawasaki 250r sizin için en uygun motosiklet bence... yakıt ve servis masrafı sıkıntı yaratır derseniz, hyosung gt250r kawasaki 250r'a en iyi alternatif.
---------- Mesajlar birleştirildi - 16:30 ---------- bir önceki mesaj zamanı 16:28 ----------
bana kalırsa grenajsız bir motosiklet düşün. Yeni başlıyorsun tecrübesizsin ne kadar araba sürmüş olsanda motosikletlere aynı saygıyı göstermediklerini bilmiyorsun yaşamadın. Sonuç olarak da o motosiklet yere düşecek yada düşüreceksin yahut düşürecekler. Ve her düşmede 300/400tl grenaj işiyle uğraşmakdansa gidip grenajsız motosiklet alıp öğrenip suyunu çıkartıp sonra racing motosiklete geçmek çok çok daha mantıklı.
Bu konuda çok yanlış düşünüyorsunuz bence... insanın aklına lütfen bu şekilde " düşeceksin " enjeksiyonu yapmayın... bunun yerine düşmemesi gerektiğini aşılamak daha doğru bence... elbette düşebilir.. hepimiz düşebiliriz. ancak bu illa düşülecek diye bir gerçeği göstermez. dikkatli kullanır, mümkünse eğitim alır ve abuk subuk sürmeyip gereksiz riske girmezse düşmez.
gece karanlıkta sürüyorsa insan, süratini ona göre ayarlar ki, önüne aniden göremediği bir ıslaklık gelirse manevra şansı olur. gündüz, 200 metre ötede yolda bir ıslaklık olduğunu göremiyorsa " NE İŞİ VAR MOTOSİKLETLE! "...