Fark?

Herkese merhabalar
Sormak istediğim ve merak ettiğim şu 75Hp 600cc 4silindir motor mu daha çok yakar 75 Hp 650cc 2slindir motor mu :silent:

4 silindirli 600 lük daha fazla yakar kardeş bence :cat:

Bilmeyenler sallar, bilenlerde açıklama yapmak için uğraşmazlar. Öyle bir soru bu çünkü.

Mersin İl Temsilcisi
yol, ağırlık, rüzgar vs aynı veya yakın olduğunda şu onuçlar çıkar diye biliyorum.

- kawasaki z750 ile er5 yola çıkıyorlar. aynı yerde durp yakıt alıyorlar z 750 2 tl lik dahaaz yakıtla depoyu tekrar fulluyor.
- ben gsr600 ile, srknbdm kle 500 (1996 model ) ile 210 km sonra girdiğimiz benzincide net 11 er litre almıştık.

ama
çift silindirli gs500 ile deneme açamlı gazı açıp hiç kapatadan 200km sabit bastığım yolda 110 km sonra net 7,8lt. yakıt almıştım. aynı yolda gsr 600 ile bastığımda ise 6 lt idi...
ama bir 600 rr ile daha farklı ( devir farkı ) olduğunu düşünebiliriz.

ancak f800s il gsr 600 aynı hız ve yolda, belli mesafe sonunda yakıt aldığımızda ben 43 tl gsr 600 60 tl yakıtla tekrar fullenmişti ( 2-3 ay önce)

---------- Mesaj ekleme zamanı: 00:33 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 00:31 ----------

Bilmeyenler sallar, bilenlerde açıklama yapmak için uğraşmazlar. Öyle bir soru bu çünkü.

içkili olduğumdan iyilik melekliğim tuttu be kanka :rendeer:

yol, ağırlık, rüzgar vs aynı veya yakın olduğunda şu onuçlar çıkar diye biliyorum.

- kawasaki z750 ile er5 yola çıkıyorlar. aynı yerde durp yakıt alıyorlar z 750 2 tl lik dahaaz yakıtla depoyu tekrar fulluyor.
- ben gsr600 ile, srknbdm kle 500 (1996 model ) ile 210 km sonra girdiğimiz benzincide net 11 er litre almıştık.

ama
çift silindirli gs500 ile deneme açamlı gazı açıp hiç kapatadan 200km sabit bastığım yolda 110 km sonra net 7,8lt. yakıt almıştım. aynı yolda gsr 600 ile bastığımda ise 6 lt idi...
ama bir 600 rr ile daha farklı ( devir farkı ) olduğunu düşünebiliriz.

ancak f800s il gsr 600 aynı hız ve yolda, belli mesafe sonunda yakıt aldığımızda ben 43 tl gsr 600 60 tl yakıtla tekrar fullenmişti ( 2-3 ay önce)

---------- Mesaj ekleme zamanı: 00:33 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 00:31 ----------

içkili olduğumdan iyilik melekliğim tuttu be kanka :rendeer:

Peki şöyle bir karşılaştırma yaparsak Yamaha XJ6 ve Kawasaki ER6f çünkü bunların beygir güçleri aynı fakat yamaha 600cc kawasaki 650 bir yandanda kawasaki 2silindir yamaha 4silindir?

Mersin İl Temsilcisi
Peki şöyle bir karşılaştırma yaparsak Yamaha XJ6 ve Kawasaki ER6f çünkü bunların beygir güçleri aynı fakat yamaha 600cc kawasaki 650 bir yandanda kawasaki 2silindir yamaha 4silindir?

yamahayı kıyaslama yapamam, çünkü çevremde yok.
ama er6n ile yakılmayacak kadar çok yakan bir arkadaşım var.
bastın mı yakıyor, ancak sakin kullanımda ekonomik olduğunu gördüm :wiinkk:

yamahayı kıyaslama yapamam, çünkü çevremde yok.
ama er6n ile yakılmayacak kadar çok yakan bir arkadaşım var.
bastın mı yakıyor, ancak sakin kullanımda ekonomik olduğunu gördüm :wiinkk:

2side aynı hızda gitseler tahminen 4silindir daha az zorlanacağı için az yakma ihtimali olabilirmi ki salladım ama sonuçta bende cevabını arıyorum :cherry:

niye artık başlıklar bilmece gibi açılıyo :silent:

Biz Dil ve anlatım dersinde başlıkların kısa olacağını görmüştük. Şimdi zaten fark yazınca bişeyin farkı olacağı için başlığa ne sorduğumuzu yazarsak açıklama bölümüne yazcak bişey kalmıyor. :queen: Şaka bir yana yeni olduğum için bilmiyordum ama örnek gösterirseniz örneğinize göre açmaya gayret gösteririm :)

Herkese merhabalar
Sormak istediğim ve merak ettiğim şu 75Hp 600cc 4silindir motor mu daha çok yakar 75 Hp 650cc 2slindir motor mu :silent:

hangi şartlarda fazla yakar ? düşük hızlarda 2 silindir daha az yakar ama yüksek hızlarda 4 silindir daha az yakar , olay tamamen devir ve zorlanma ile alakalı .
örnek : yamaha ybr 125 ve Suzuki Gs 500 ile yapılan uzun bi gezi sırasında 100-110 km sabit hızda seyredildikten sonra gs 500'ün nerdeyse ybr kadar yakması . ama yolda 60-70 km hızda gidilseydi iki motorun yakıtı arasında çok fark olurdu :wiinkk:

hangi şartlarda fazla yakar ? düşük hızlarda 2 silindir daha az yakar ama yüksek hızlarda 4 silindir daha az yakar , olay tamamen devir ve zorlanma ile alakalı .
örnek : yamaha ybr 125 ve Suzuki Gs 500 ile yapılan uzun bi gezi sırasında 100-110 km sabit hızda seyredildikten sonra gs 500'ün nerdeyse ybr kadar yakması . ama yolda 60-70 km hızda gidilseydi iki motorun yakıtı arasında çok fark olurdu :wiinkk:

İşte cevap bu :rendeer: Teşşekkür ediyorum :)

mantıkla bile çözülebilir bu soru silindir artıkça yakıt artar arkadeş:D

mantıkla bile çözülebilir bu soru silindir artıkça yakıt artar arkadeş:D

Kazın ayağı öyle değil işte.

Altı silindir Goldwing iki silindir Harley'lerden az yakar. Eşit şartlar altında silindir sayısı arttıkça benzin-hava karışımını ideal orana yaklaştırmak kolaylaşır, motor verimliliği artar, dolayısıyla

üf vazgeçtim anlatmaktan

Şimdi öncelikle şundan bahsedeyim,2.000cc 4 silindir bir motosiklette silindir başında 500cc hacim düşer.2.000cc 2 silindir motosiklette silindir başına 1.000cc düşer.Yani 4 silindirli 2 silindirliden fazla yakar diye bir genelleme yok.Hatta belirli şartlarda 4 silindir,2 silindirli'den daha da az yakabilir.Bunda belirli bir optimum değer vardır.Mesela 1.600cc binem otomobillerin %99'u 4 silindirlidir.

4 silindirli,2 silindirliden fazla yakar mevzusu motosiklet motorlarında şöyle nüksetmekte;üretim mantığı devir üzerine kurulu.Bu yüzdendir ki otomobil motorlarıyla motosiklet motorlarının hacim olarak lt başına ürettiği güç çok farklılık gösterir.Bu yüksek devirler yüksek güç sağlarken aynı zamanda yüksek yakıt tüketimini de beraberinde getirir.Otomobil motorları ise genelde ekonomi ve şehiriçi kullanımı odaklı olduğu için devirsiz,yüksek torklu,bir nebze düşük güçlü ve ekonomik olarak üretilir.Aradaki fark bu,daha ufak tefek farklar da var fakat fazla ayrıntıya girersem hem kafa karıştıracak hem de yoracak.

Otomobillerde yüksek devirli yok mu derseniz var tabiki..Civic VTI yaklaşık 160hp güç üretir,4 silindirli ve 1.600cc'dir.1.600,120hp,4 silindirli olan motorlara göre genel manada fazla yakar.Kendiniz de teknik verilerde inceleyebilirsiniz.Daha birçok örnek var...

kıyaslama sadece silindir adedi ile olamaz
yapılacak mesafe ve hız kriterleri ile bu denklem sonuca ulaşabilir.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar