Hayırlı olsun arkadaşım. Merak etmeyin benim sorun dediklerimi tekrar okursan aslında ne kadar yüzeysel, basit ve kolay çözülen sorunlar olduğunu görürsünüz. Siz bu motorun muadili olan başka 250'lik chopper'ların ne kadar sorun ürettiğini bilseydiniz, Ramzeyin bu anlamda durumunu daha iyi anlardınız. Yukarıda bahsettiğim sorunları yaşamamanız için size acizane tavsiyelerim şunlar olabilecek
1. Motorunuzu kimseye vermeyin. Hep kendiniz kullanın
2. İlk bin km'de (rodaj dönemi) tek binin ve her viteste hafif devirli kullanıp asla son viteste 80 Km hızı ve 5000 devri geçmeyin. Rodaj döneminde havanın sıcaklığına göre daima belli aralıklarla istop edip dinlendirin.
3. Yağını şu km'lerde değişin: 300, 1000, 2500, 4000 ve sonraki her 3000 Km'de bir. Motor için mutlaka ama mutlaka tam sentetik ve 10-40 veya 15-50 motosiklet yağı kullanın. Asla otomobil için olan yağdan kullanmayın. Asla mineral yağ kullanmayın. Çünkü tam sentetik yağlar bu gibi hava soğutmalı motorlar için çok önemlidir. Yağ haznesi 1.5-1.6 litre civarında yağ alır.
4. İlk 6000 km içinde sık sık ( belki her 200-300 km'de bir) tüm vida ve somunları (özellikle yukarıda bahsettiklerim) sıkın veya ustaya sıktırın.
5. Kim ne derse desin karbüratörü söktürmeyin ayar yaptırtmayın. Karbüratörün içinde birikmiş olabilecek su veya pislik için tahliye vidası vardır iki tarafta. Bu vidaların ucuna ince hortumlar bağlıdır. O vidaları arasıra 15-20 saniyeliğine açık tutup benzinin yere akmasını sağlarsanız karbüratörünüz temizlenmiş olur.
6. 5000 km'ye gelince iyi bir ustaya sübapları ayarlatın ama sakın karbüratöre dokundurtmayın.
7. Zincirinizi her 300 km de bir ince yağla yağlayın ve bu işi mümkün olduğunca motora binerken değil, gezi dönüşü motorunuzu park etmeden önce zincir sıcakken yapın.
Bunları yaparsanız hiç merak etmeyin, sorunsuz veya minimum sorunla motorunuza binersiniz. Ben yaklaşık 14.000 km bu şekilde ve çoğunlukla da eşimle bindim. hep uzun yol yaptım.
Eğer modeliniz gerçekten 2009 ise tamam, ama 2006 ise bence lastikler artık gevremiştir. İyi bir markanın tubles lastiği ile değişiniz. Sizinki ile aynı marka tubles lastiklerin çifti 120 TL civarında, kaliteliler ise çifti 200-300 TL aralığındadır. Motosikletteki en önemli şeylerden birisinin lastikler olduğunu unutmayın.
Selamlar ve kazasız sürüşler dilerim.
Gerçekten ilginize ve tavsiyelerinize çok teşekkür ederim,acemi bir motorcu olarak çok işime yarayacak bu bilgiler. netten kullanım kılavuzu vardı,ona baktım da biraz,rodaj süresiyle bilgiler vardı,sende ayrıntısıyla anlatmıssın,rodaj süresi motorun geleceği açısınddan çok önemli anladığım kadarıyla,dikkatli olacam oyüzden.
1-rodaj süresinde belli aralıklarla durdurayım dinlendiriyim motoru ama ne aralıklarla olmalı? ayrıca hararet göstergesinin bunu belirlemede bi faydası varmı? simdi hatırlayamadım ama hararet göstergesi gibi bisey var mı?
2-yagğ değistirme için de motoru ilk aldığımızda koyulan yağ bahsettiğiniz gibi kaliteli bi yağ olmayabilir herhalde,hemen daha kaliteli bir yağ koymalımıyım yoksa 300 km e kadar idare eder mi?
3-lastik işini bi müddet askıya alabilirim simdilik
çok teşekkürler,