Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Türkiyenin en güzel köşesi "Köyceğiz" 1 (Köyceğiz)

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    cuneytovuc - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Nisan 2006
    Şehir
    İstanbul / Kadıköy
    Motosikleti
    Yamaha FZ6 Fazer (kırmızı)
    (www.motodolu.com sitesinin gezi rehberindeki kendi yazımdan alıntıdır)
    Tam motosikletlerimize göre tatlı virajlar,her kilometrede frenlere yapışmanıza neden olacak,tabiat harikaları,tarihi mekanlar,kamp ve piknik alanları,sıcak insanı ve daha sıcak havasıyla size çocukluğumun geçtiği Muğla/Köyceğiz yöresini tanıtmak istiyorum.Başlıktada belirttiğim gibi burası ülkemizin en güzel köşesi,zira memur ailesinde büyümüş biri olarak yurdun görmedik yerini bırakmadım,Karadenizi,Güneydoğusu,Marmarası,hepsi güzeldi fakat Akdeniz ile Egenin sırt sırta dayandığı bu coğrafya hiçbirine benzemiyor.Dünyada sadece iki yerde mevcut olan sığla ormanları,aynı şekilde yumurtlamak için yer seçiminde hassas olan caretta caretta kaplumbağaları,ormanları,kaplıcaları,eşsiz koyları,korunmuş sualtı dünyası,uzun ve kaliteli plajları,sıcak suları,samimi insanları..... Bu liste uzar gider bu sebeple size adım adım farklı başlıklarda bu yöreyi (GEREK SU ÜSTÜNDE GEREK SU ALTINDA) tanıtıp,rehberlik yapıcak ve kararı size bırakıcam. :wink:

    Öncelikle Köyceğizin kendisi hakkında biraz bilgi;
    Eski adı "Yüksekkum" olan ilçe şuan uykuda bekleyen aktif bir yanardağ olan "Ölemez"in eşiğinde kurulmuş.Yıllarca pekçok kültüre ev sahipliği yapmış,göl pekçok defa yer değiştirerek şehirleri yutmuş ve günümüzde sualtındaki kalıntıları görmek mümkündür.Köyceğiz 7000 küsür nüfusu ile tam bir emekli cennetidir.Son yıllarda yabancıların gayrimenkul yatırımlarıyla pekçok milletten insana rastlamak mümkündür.Yine son yıllarda tamamlanan yolları sayesinde ulaşım çok rahat ve keyiflidir.Konaklama imkanları yeterli ve düşük bütçelere dahi cevap verir niteliktedir.Örneğin motorcu arkadaşlar için araçlarınızı güvenle parkedip,gözünüz arkada kalmadan sadece 15 ytl ye tekne ile dalyan,kaunos antik kendi,istuzu plajı(caretta carettaların yumurtladığı),sultaniye kaplıcaları ve çamur banyolarını gezebilirsiniz üstelik bir öğün sıcak yemek de fiyata dahil.Türkiyenin gözbebeği tatil yerlerine olan yakınlığı ikiteker üstündeki arkadaşlar için bambaşka bir avantaj,zira Marmarise yarım saat,Fethiyeye 45 dakika,Muğlaya yarım saat ,Göceke yarım saat ,Gökovaya 15 dakika mesafededir.Bodrum ve Datçaya ise 2 saatten kısa sürede ulaşmak mümkündür.

    Shot at 2007-07-05

    (Aşşağıdaki bilgiler http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6yce%C4%9Fiz sayfasından alıntı yapılmıştır)
    Tarihi-----Köyceğiz'in tarihi M.Ö. 3400 yıllarına kadar uzanır. Bu yörede varlık gösteren ilk uygarlık Koryalılardır. Sonra sırasıyla İskitler, Asurlular, İyonyalılar, Dorlar, Akalar, Persler, Hellenler, Seleykoslar, Romalılar, Selçuklular, Menteşeoğulları ve Osmanlılar yöreye hakim olmuştur.

    Köyceğiz'in tarihi ile ilgili ilk bilgileri tarihçi Heredot, Coğrafyacı Strabon ve İngiliz Arkeolog Hoskin vermektedir.

    M.Ö. 2000 yıllarında Yunanlılar ve Akaların deniz yolu ile Ege kıyılarına çıkmaları ile sahilde yeni koloniler kurulmuş, iç kısımlarda ise Karyalıların kolonileri ile gelişim sağlanmıştır. Böylece ilçe M.Ö. 1000 yıllarında oldukça iyi bir konuma gelmiştir. Köyceğiz Gölü'nün Akdeniz'le birleştiği yerde Kaunos şehri Karya'nın önemli limanlarından ve ticaret merkezlerinden biri olmuştur. Akrapol, ünlü mabetler ile Harab ve Susan Kaleleri önemli tarihi eserlerdir.

    Osmanlılar Döneminde ilçe Hurşit Paşa'nın Muğla Mutasarrıflığına getirildiği dönemde bugün bulunduğu yer olan Yüksekkum'a taşınmıştır (1884). İstiklal Savaşı'nda düşman saldırısına uğramış, 1919 yılı sonunda Tahirağa, Mehmet Zeki Osman Ağa ve Tevfik Bey'lerin öncülüğünde Kuva-i Milliye Teşkilatı kurularak yurt savunmasına dahil edilmiştir. Köyceğiz adının nereden geldiğine gelince: Efsanelere göre Köyceğiz, gölün alanı üzerinde bulunan bir ovada kurulmuş. Bilinmeyen bir zamanda ovayı sular basmış. Felaketin seyrine gelenler gölün doğu kısmında kalan birkaç evi ve insanı görünce: "Bütün şehir batmış, sadece kıyıda bir Köyceğiz kalmış." demişler. Bugün hala gölün altında bir batık şehir olduğuna inanılır.


    Coğrafi Konum-----Köyceğiz İlçesi, Akdeniz ve Ege Bölgeleri’nin birleştiği yerde, Muğla – Fethiye Karayolu’nun 60. km.’sinde, zengin doğal güzellikler ve narenciye bahçeleri içinde, sakin bir turistik beldedir. İlçe, adını aldığı Köyceğiz Gölü’nün kuzeyinde kurulu olup, 1.758 km² yüzölçümündedir.


    İklimi-----Köyceğiz'in kıyı kesiminde Akdeniz iklimi, dağlık bölgelerde ise Karasal iklim görülür. Türkiye'nin Rize' den sonra en çok yağış alan Köyceğiz'de kış yağmurlarının 3-4 ay sürdüğü görülmüştür.


    Nüfus-----2000 yılında yapılan Genel Nüfus sayımına göre Merkez nüfusu 7.523 olan Köyceğiz’in toplam nüfusu 29.196’dır. İlçenin 2 beldesi ve 18 köyü bulunmaktadır.


    Ekonomisi [değiştir]İlçe nüfusunun % 85’i köyde yaşamakta olup geçimini tarım, hayvancılık, ormancılık, turizm ile sağlamaktadır. İlçenin en büyük gelir kaynağı tarımdır. İlçede polikültür tarım yapılmakta olup, iklim ve coğrafi yapı birçok ürünün yetiştirilmesine elverişlidir.

    İlçenin diğer bir geçim kaynağı, gezginci arıcılıktır. Köyceğiz Gölü ve gölü Akdeniz’e bağlayan Dalyan Boğazı’nda kefal balığı üretimi yapılmaktadır. Beyobası beldesinde alabalık tesisleri kurulu olup, üretimini sürdürmektedir.

    İlçede 3 adet narenciye yıkama, mumlama, standardizasyon ve paketleme fabrikası kurulu olup, ihracatlar buradan yapılmaktadır. Ayrıca ilçenin adını taşıyan Köyceğiz Köyü’nde tarım alet ve makineleri üreten bir fabrika bulunmaktadır.


    Turizm-----Köyceğiz Gölü ve gölün sahille birleştiği bölgede kurulan Karia’nın önemli limanlarından ve ticaret merkezlerinden Kaunos şehri ilçenin turizmdeki önemini arttırmaktadır.

    Ayrıca ilçenin Sultaniye Köyü’nde mevcut olan Sıcak-Soğuk Termal Kaplıcaları, sağlık turizmi bakımından önemli bir merkez teşkil etmektedir. Diğer taraftan Yayla Köyü ve kuzeyindeki Gökçeova, safari turizmi ile ilgi görmektedir. Çandır Köyü Horozlar mevkiinde çamur banyoları ve tesisleri bulunmaktadır.

    Köyçeğiz'in Akdeniz kıyısında bulunan köyü Ekincik Koyu, uzun plajı, nefis koyu ve yat limanıyla, su sörfü, su kayağı ve yüzme için elverişli yerlerden biridir.

    Köyceğiz Gölü, Dalyan Kanalı, kaplıca ve çamur banyoları, 10 km. uzaklıktaki 800 m. rakımlı Ağla Yaylası, Şelale, Yuvarlakçay görülmeye değer yerlerdir. Dalaman Çayı, rafting ve trekking için önemlidir. Ağla Yaylası için yayla turizmi çalışmaları sürdürülmekte olup ayrıca göl çevresinde, Köyceğiz-Dalyan arasında bisiklet parkuru için alt yapı çalışmaları yapılmaktadır.

    Köyceğiz Gölü’nün batısında Ölemez Dağı doğusunda Sultaniye Köyü sınırları içinde, kıyı boyunca çok sayıda termal kaynaklar vardır. Turizm ve Sağlık Bakanlığı’nca uzmanlara yaptırılan araştırma ve incelemeler sonucu çok sayıda ılıca-kaplıca ve içme kaynakları tespit edilmiştir. Bu termal kaynakların en önemlileri ve sağlık amaçlı olarak işletilenleri, Hasan Çavuş Ilıcası ve Kokar Girme denilen kaplıcalarıdır.

    Sultaniye Kaplıcaları’nın tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Milattan önceki yüzyıllardan itibaren bir şifa yurdu olarak işletilmiştir. Roma, Bizans, Osmanlı ve Selçuklu döneminde halkın hizmetine sunulmuştur. Roma döneminde 400 hastaya aynı anda hizmet verecek kadar gelişmiş bir hastane durumundaydı. Kaynaklara göre, hastanenin girişinde “Tanrılar adına buraya ölüm giremez” diye yazılmıştır. Ölemez Dağı da adını kaplıcalardan almıştır.

    (Fotoğrafların tamamı benim tarafımdan çekilmiştir)


    Shot at 2007-07-05

    Shot at 2007-07-05

    Shot at 2007-07-05

    Shot at 2007-07-05

    Shot at 2007-07-05

    Shot at 2007-07-05

    Shot at 2007-07-05

    Shot at 2007-07-05

    "Cüneyt Övüç"


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    banro - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    24 Aralık 2003
    Şehir
    MUGLA
    Motosikleti
    CGL125-CBX250-XL700-CBF150-GW250
    Muğla MT'ye haber vermeden mekanımızı gezip gitmişsin.Esefle kınıyorum.

  3. #3
    sahinbirinci - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    30 Eylül 2006
    Şehir
    Muğla nın herhangi bir gizli cennetinde.
    Motosikleti
    KTM DUKE 200
    Memleketim memleketim benim güzel memleketim içim gidiyor yapmayın.

    Keşke ben oradayken gelseydin.Muğla Mt olarak konuk severliğimizi gösterirdik.
    umarım bir daha gelebilirsin.

    emeğine sağlık
    Hüzünbaz Acılarımın Canbazıyım Şimdi...

  4. #4
    cuneytovuc - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Nisan 2006
    Şehir
    İstanbul / Kadıköy
    Motosikleti
    Yamaha FZ6 Fazer (kırmızı)
    Arkadaşlar bende bir yarı Köyceğizliyim,ilk okulu Atatürk.i.o. da tamamladım,hazırlık ve 6. sınıfı Köyceğiz anadolu lisesinde okudum,çocukluğum burada geçti ve emeklilikteki yerleşimimizde burası kısmetse,pazar yolu üzerinde oturuyorum,ikametgahım istanbul ancak her sene en az 3-4 ayımı Köyceğizdeki evde geçiririm.Şuan da Köyceğizdeyim Konyadan,üniversite biter bitmez istanbula döndüm eşyalarımı bırakıp ailemin yanına yazlığa koştum.Motor değişikliği yapmakta olduğum için sizinle tanışma girişiminde henüz bulunamadım.Kısmetse önümüzdeki haftalarda yeni motorumla Muğla gezilerimize katılıp sizlerle tanışmayı planlıyorum.Konya-İstanbul MT ve MD den pekçok arkadaş anlattıklarımdan ötürü meraka kapıldı nasıl yerdir bu Muğla-Köyceğiz dedi,kısmetse onlarıda davet edicem ilerleyen zamanlarda.

    Alıntı sahinbirinci adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Memleketim memleketim benim güzel memleketim içim gidiyor yapmayın.

    Keşke ben oradayken gelseydin.Muğla Mt olarak konuk severliğimizi gösterirdik.
    umarım bir daha gelebilirsin.

    emeğine sağlık
    Şahin kardeşim simaen birbirimizi tanıyoruz muhtemelen ama uzun yıllar geçti,askerdesin sanırım şuan,yazılarınızı ve gezilerinizi takip ediyorum,Allah sağ salim dönmek nasip etsin ne de olsa daha çok vakit var önümüzde tanışır,birlikte yol yaparız kısmetse

  5. #5

    Üyelik
    05 Ağustos 2008
    elinize sağlık

  6. #6
    sahinbirinci - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    30 Eylül 2006
    Şehir
    Muğla nın herhangi bir gizli cennetinde.
    Motosikleti
    KTM DUKE 200
    tam 1 yıl sonra konu hortlamış ama iyi olmuş yeterince mesut kardeşimle görüşemedik askerlik dolayısıyla tahminim şu anda istanbulda dır...kendine iyi davran mesut
    Hüzünbaz Acılarımın Canbazıyım Şimdi...


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler