Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Büyük Britanya Gezi Rehberi – Part 3 – Windsor

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1

    Üyelik
    01 Kasım 2016


    Herkese merhaba,

    Haftasonu havanın 20 derecelerde olmasını fırsat bilip ne yapsak diye düşünürken uzun zamandır herkes tarafından beklenen Kraliyet düğününün olduğu Windsor’a gitmeye karar verdik. Yılın düğünü için seçtikleri küçük kentin saçma olduğunu önceki gün evde töreni izlerken konuşsakta, Windsor’a girer girmez fikrimiz gerçekten değişti. Prens Harry’ye mutluluklar dileyip, keyifli yolculuğumuzu anlatmaya başlayalım..





    Londra’dan tren, otobüs gibi toplu taşıma araçları ile de ulaşabileceğiniz, Berkshire kontluğundaki klasik bir İngiliz kenti burası. Londra’ya yarım saat uzaklıkta olan bu yerde Kraliçe Elizabeth şuan yaşıyor. Eskiden sadece yazlık saray olarak kullanılan bu kale günümüzde Kraliçenin zamanının çoğunu geçirdiği bir yer haline gelmiş. Dünya üzerinde kişiye özel tahsis edilen ve hala kullanılan sarayların en başında Windsor Kale’si geliyor.





    Kraliçe ve Kralların kendilerine ait özel bayrakları ve flamaları bulunuyor. Londra’da bulunan Buckingham Sarayı’nda olduğu gibi Elizabeth şayet Windsor’da ise kalede özel bir bayrağı göklere çekiyorlar. Bu şekilde evde olduğunu anlayabiliyorsunuz.



    Windsor’a yarım saatlik bir yolculuk ardından vardık fakat yaklaşık yarım saat otopark aradık. Kasabadaki bazı otoparklarda sadece 2-3 motorluk motor otoparkı bulunuyor. O nedenle doluydu. Bazı otoparklar ise kapalıydı. Türkiye’deki gibi mahalle aralarına araçlarınızı parkedemiyorsunuz. Resident permit dedikleri sadece o sokakta yaşayanlar ve park ücretini ödeyenler park edebiliyorlar. Yaklaşık yarım saat kasabayı turladıktan sonra nehir kenarında motorumuzu park edecek bir yer bulduk. Ödemeyi yapabileceğiniz otomatlar bulunuyor. Ödedikten sonra motorunuza ödeme fişini takmanız gerekiyor. Saatlik otopark ücreti 1.60 pound. Ödemeyi yaptıktan sonra Thames nehrinin kenarına inip, yürümeye başladık.



    İngiltere’de bulunan tüm Kuğuların sahibi Kraliçedir. Hatta zamanında bir Türk’ün bir kuğuyu öldürüp, pişirip kalanını da buzdolabına koyduktan sonra evine gelen polislere yaptığı açıklamalar hala konuşulur. Sınır dışı edilmemiş ama para cezasına çarptırılmış. Kraliçeyi çok sevdiğini, bilmediğini söylemiş.



    Kuğuları keyifle izledikten sonra kaleye doğru yola devam ettik. Nehir kenarında küçük kafeler bulunuyor. Ayrıca nehirde gezintiye çıkmak isterseniz teknelerle turlar düzenleniyor. Fiyatlar 10- 15 pound civarı. Şayet 6 kişiye kadar bir grupsanız tekne kiralamak istersenizde saatlik 45 pound. Duck Tour adı verilen hem karada hem denizde giden araca da binip farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz. Fiyatı 21 pound.





    Şayet bir pazar günü İngilteredeyseniz Sunday Roast dedikleri yemeği mutlaka denemenizi tavsiye ederiz. Kaleyi gezmek 2 3 saat civarı sürdüğü için önce öğle yemeğimizi yemeğe karar verdik. Kalenin tam karşısında bulunan eski, geleneksel bir barda Sunday Roast tabelasını görüp içeriye girdik. Çok nadir sadece özel günlerde, özel konukları varsa İngilizler evde bu yemeği pişiriyorlar. Her pazar bir çok barda bu yemeği bulabilirsiniz. Genelde de hepsinin lezzeti birbirine benzer. Ufak farklılıklar olsa da şimdiye kadar beğenmediğimiz olmadı. Et, tavuk ya da gammon dedikleri tütsülenmiş domuz çeşitleri bulunuyor. Önceden iplerle sarılıp, terbiye edilip, uzun saatler boyunca ağır ateşte kendi yağı ve suyunda pişiriliyor. Genelde fırında patates ya da püre, fırınlanmış sebzeler ve meşhur Yorkshire puddingi ile servis edilir. Yorkshire pudding adını duyunca sakın aldanmayın o bir tatlı değil. Pişiye benzer et yemeklerinin yanına koydukları bir ekmek gibi birşey. Etin üzerine döktükleri gravy sosu da oldukça lezzetli.



    (Fotoğraf çekmeyi unuttuğumuz için https://www.roastwinner.co.uk/9388/region/lancashire/roebuck-bilsborrow/ aldığım bir fotoğrafı paylaşmak istedim.)

    Önceki gün düğün olduğu için kasabanın her yerinde turistler, haberciler ve yoğun bir güvenlik önlemi vardı. Pazar günü de o yoğunluk devam ediyordu. Biz biletlerimizi online almamıştık. O nedenle sıraya girip beklemeye başladık. Neyse ki sıra hızlı ilerliyor. Online alırsanız sırayı beklemek durumunda değilsiniz. Biletler kişi başı 20.50 pound fakat bu bileti bir sene boyunca yeniden kullanabiliyorsunuz. Zaman zaman kalede özel sergiler ya da eventler oluyor. Aynı yıl içinde onlara aynı biletle katılabilirsiniz. O nedenle çıkış yapmadan biletinizin arkasına kaşe vurdurmayı unutmayın. Windsor Kalesi ziyaretçilere sene boyunca açık değil. Şayet ziyaret edecekseniz gitmeden önce websitesinden açık olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Kraliçe burada yaşadığı için girişte yoğun bir arama yapılıyor. Ne kadar az eşya ile giriş yaparsanız aramada o kadar az sorunla karşılaşırsınız. Yemek ve içecek sokmak yasak. Sıra uzun olmasına rağmen 15 dakika bekledikten sonra görkemli kaleye giriş yaptık. Çok eski ama hala ilk günkü ihtişamıyla korunan, içinde bakımlı bahçeleri olan bir yer. Kraliçenin bir kere daha Londra’da değil de burada yaşamasının sebebini anlamış olduk.







    Kalenin içinde bulunan salonlarda video ve fotoğraf çekilmesine izin verilmiyor ve cezası var. O nedenle içeride çekim yapıp buraya birşey ekleyemedik. Ayrıca içeride bulunan hediyelik eşya dükkanlarında sadece su ve dondurma satışı yapılıyor. Açken buraya girmenizi tavsiye etmeyiz.



    Kocaman 5 hektarlık bir alana inşa edilen bu saray 1000 yıldan daha eski. 1070 yılında inşa edilmiş. State Apartments, St.George Chapel, Conquer Tower, Kitchen, The Drawing Gallery ve QueensMary’s Dolls House gezilecek bölümler arasında. Ziyarete açık bölümler çok fazla değil kalenin çok az bir kısmı. Yine de kale ile ilgili fikir ediniyorsunuz.



    State Apartments günümüzde hala resmi verilen yemekler ve davetler için kullanılıyormuş.

    QueensMary’s Dolls House dünyadaki en ünlü bebek evi. Kraliçe Marry’ye hediye edilmiş. Çok detaylı bir maket evdi.

    Kalede bulunan tüm lambaların üzerinde de kraliyet tacı bulunuyor. İnce ve güzel düşünülmüş bir detay olmuş.





    Kalenin tam ortasındaki yuvarlak kule Conquer Tower da özel bir turla gezilebiliyor. Biz önünde fotoğraf çekilmekle yetindik sadece.







    St.George Chapel’de gerçekleştirilen düğün için yapılan tüm çiçek süslemeleri hala duruyordu. Kiliseye girer girmez mis gibi bir çiçek kokusu etrafınızı sarıyor. Gerçekten en az televizyondan göründüğü kadar görkemli. Bu arada yerlerde mezarlar vardı. Biz kalabalıktan tam olarak anlamadık ama sonra broşürden okuduğumuz kadarıyla burada 10 kral gömülüymüş.





    Kaleden çıktıktan sonra karşı tarafta kalan Windsor Royal Shopping’ i de gezebilirsiniz. Açıkhava alışveriş merkezi gibi bir yer. İçeride restoranlar, kafeler ve mağazalar bulunuyor.





    Küçük, sevimli bu kasabada bulunan sokakları da gezmeye zaman ayırın. Hepsi klasik tarzda İngiliz evleri. Düğün nedeniyle evlerin hepsinde İngiliz bayrakları, Harry ve Megan’ın fotoğrafları asılıydı.







    Dönüş yolunda nehir kenarında bir dondurmacıdan dondurma ve kuğu yemi alıp kuğuları beslemeyi de ihmal etmedik. Kuğular için özel yapılan bu yemlere de kuğular çok alışmış. Başta biraz alışmaları gerekse de siz onları beslerken bir yandan da sevmenize izin veriyorlar.







    Tahminimizden çok daha uzun süre burada kaldık. Dolu dolu bir gün ayırırsanız burası için yeterli.

    Adada bulunan ücretli yol sayısı sadece bir tane. Bir de Londra’nın doğusundaki bir köprü için ödeme yapıyorsunuz bu kadar. (İtalya’da her girdiğimiz otobana yüksek ücretler vermek iflahımızı kurutmuştu). Üstelik yollar da oldukça düzgün. Çok fazla oyuk vs. bulunmuyor. Motor kullanmak gayet konforlu ve güvenli diyebiliriz.

    Umarım keyifle okursunuz. Bir sonraki gezide görüşmek dileğiyle. Keyifli yolculuklar
    MNS-FZ6, demirkan, fz6_fazer ve 1 diğerleri bunu beğendiler..


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2

    Üyelik
    30 Nisan 2018
    Güzel bir gezi daha, paylaşım için teşekkürler.

  3. #3
    stubborn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    13 Temmuz 2007
    Şehir
    İstanbul/Çatalca
    Motosikleti
    Dominar 250
    SİZİ TAKİP EDİYORUM VE (İMRENİYORUM)

  4. #4
    TATLIHIZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    20 Nisan 2012
    Şehir
    MaNiSa
    Motosikleti
    (14) Yamaha Ybr (16) Yamaha Ybr
    Mükemmel gezi ve resimler gezmis gibi oldum

  5. #5

    Üyelik
    01 Kasım 2016
    Alıntı stubborn adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    SİZİ TAKİP EDİYORUM VE (İMRENİYORUM)
    Alıntı TATLIHIZ adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Mükemmel gezi ve resimler gezmis gibi oldum
    Yorumlarınız için teşekkür ederim. Yakında kuzey galler yazımız geliyor. Buradan da haberini vermiş olayım

  6. #6
    Ekrem_06 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    06 Mart 2018
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    Pulsar 200NS
    Çok güzel keyifli bir gezi olmuş. Youtube'da falan sayfanız var mıdır? Fotoğraflar çok kaliteli ve güzel, insan eşi ile birlikte böyle güzel vakit geçirmesi çok güzel keşke iş güçten vakit bulsakta bizde böyle bir gezi planlayabilsek..

  7. #7

    Üyelik
    01 Kasım 2016
    Alıntı Ekrem_06 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Çok güzel keyifli bir gezi olmuş. Youtube'da falan sayfanız var mıdır? Fotoğraflar çok kaliteli ve güzel, insan eşi ile birlikte böyle güzel vakit geçirmesi çok güzel keşke iş güçten vakit bulsakta bizde böyle bir gezi planlayabilsek..
    Haklısın işten güçten turlara zaman ayırmak her zaman mümkün olmuyor. Bizimde ilk yurt dışı turumuz için uzun bir süre sabırla beklemek zorunda kalmıştık. Neyse ki bir sonraki gezi tarihini belirleyebiliyorsanız az daha katlanır oluyor

    Mümkün olduğunca gezilerimizden videolar eklemeye çalışıyoruz.

    Kanalımızın linki:
    https://www.youtube.com/channel/UCRcBxF-FUS8xrhjsauXt9LQ
    Ekrem_06 bunu beğendi.

  8. #8
    X-Slim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    02 Kasım 2015
    Şehir
    Balıkesir
    Motosikleti
    23' Tvs Jupiter 110 CC
    Resmen okurken kendimi orada zannediyorum.Teşekkür ederim

  9. #9

    Üyelik
    01 Kasım 2016
    Zaman ayırıp, okuduğunuz için ben teşekkür ederim.


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler