Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Büyük Britanya Gezi Rehberi – Bölüm 9 – Oxford

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1

    Üyelik
    01 Kasım 2016
    https://vroomontheroad.blog/

    Herkese merhaba,

    En ufak fırsatları değerlendirip gezmeye, yeni yerler keşfetmeye aşık olan tipler olduğumuz için 2018'in son gezisini yapmadan yıla veda etmek istemedik. Türkiye'de birçok yere kar yağmaya başlasa da burada havalar sadece akşamları çok soğuyor. Gulf Stream denilen sıcak su akıntıları sayesinde Londra'ya neredeyse hiç kar yağmıyor (Geçen sene çok şanslıydık. Seneler sonra burada kar görüldü) Bulutlu ama 12 derece olan bu cumartesi gününü fırsat bilip, rotamızı Oxford'a çevirdik.




    Londra’ya 80 km olan bu kente yaklaşık bir buçuk saat süren yolculuk sonrası vardık. Motorla gelmek istemezseniz Londra’dan çok sık kalkan tren ve otobüslerle de ulaşabilirsiniz. Oxford, adanın güney doğusunda yer alıyor. Günübirlik bir gezi burası için yeterli. İlla kalmak isterseniz çok fazla konaklama alternatifi olmadığı için hızlı doluyor. Önceden rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ederiz. Birkaç saatliğine herşeyi geride bırakıp, bu hayal şehrinde büyülü yerleri görmek oldukça keyifliydi. Parke taşlı sokakları , yüksek yosunlarla kaplanmış taş duvarlı binaları, kocaman ahşap kapılarıyla kalbimizi fethetti diyebiliriz. Dünyanın en eski ve prestijli üniversitelerinden biri olan Oxford Üniversitesi’nin bulunduğu bu şehirde çok fazla öğrenci bulunuyor. Oxford Üniversitesi aslında tek bir üniversite değil. Şehir aslında üniversiteler üzerine kurulmuş diyebiliriz. Kuruluş tarihi tam olarak bilinmesede 1096’dan beri eğitim verildiği söyleniliyor. Bünyesinde 30’dan fazla kolej bulunduruyor. Herbir kolejin adı farklı ama hepsi Oxford Üniversitesi’ne bağlı. Burada okumak gerçekten çok muazzam olabilirdi. Kolejleri, kütüphaneleri, öğrencileri görünce iç geçirdiğimiz doğru 🙂










    Sokaklarından, taş binalarından, kütüphanelerinden, okullarından, müzelerinden, sanat galerinden tam bir tarih fışkırıyor. Yürüyerek ya da bisikletle bir günde rahatça gezebileceğiniz bu kentte ulaşım otobüslerle sağlanıyor. Londra’da görmeye alışık olduğumuz kırmızı otobüslerin turuncu, mor varyasyonlarını burada bolca gördük. Her köşede, her meydanda bisikletler için park yerleri yapılmış. Hemen hemen herkesin bir bisikleti var.

    Motorlar için şehir merkezinde ücretsiz otoparklar bulunuyor. Birine parkedip, şehri keşfetmeye başladık. İlk durağımız aslında birşeyler yemek için Grand Cafe olsa da yolda gördüğümüz yerlere girmeden geçemedik. Burası gerçekten tam bir kültür şehri diyebiliriz.

    Fudge Kitchen
    Biranda karşımıza çıkan bu yerde insan delirebilir. Fudge çok yoğun ama oldukça lezzetli bir tatlı. Bir dilimini 5 kişi anca bitirebilirsiniz. Ufacık birşey gibi görünse de tadı çok yoğun olduğu için çok fazla yiyemiyorsunuz. Küçücük dükkanda kendi üretimlerini yapıp, satıyorlar. Nasıl yapıldığını izleyebilirsiniz. Ayrıca ikramda da bulunuyorlar. Almadan önce tadıp, deneyebilirsiniz. Oldukça güler yüzlüler. Biz klasik deniz tuzlu ve Belçika çikolatalı olanları aldık. Uzun süre bozulmadan evde durabiliyor.




    Tirinity College
    En önemli kolejlerden biri olan Tirinity ilk günkü ihtişamı ile hala duruyor. Girişi ücretli. 1555 yılında açılan bu kolej görülmeye değer.

    Divinity School ve Bodleian Kütüphanesi’ni sadece dışarıdan görebildik. İkisi de kapalıydı. Oxford Üniversitesi’nin ana araştırma kütüphanesi olan Bodleian Kütüphanesi Avrupa’nın en eski kütüphanelerinden birisi. On iki milyonun üzerinde esere sahip olan kütüphane İngiliz Kütüphanesi’nden sonra İngiltere’nin en büyük ikinci kütüphanesiymiş.



    Christ Church
    Harry Potter filminde bazı sahnelere ev sahipliği yapan bu kilise Oxford Üviversitesi’ne bağlı 1546 yılında Kral Henry VIII tarafından kurulmuş olan bu kolej aslında. Hogwart Salonu namı diğer Great Hall’da burada yer alıyor. Filmi izleyenler hatırlarlar. Öğrencilerin ve öğretmenlerin yemek yediği büyük salon. Bünyesinde hem okul hem de kilise bulunuyor. Girişi ücretli. Bazı günler kapalı olabiliyor. Gitmeden önce internet sitesinden mutlaka bakın. Şehrin merkezinde yer alan bu okulda Albert Einstein da ders vermiş.



    Radcliffe Camera
    Şehrin simgesi ne diye sorsalar direk burası gösterilebilir. Bu yuvarlak bina Oxford Üniversitesine bağlı bir kütüphane ve okuma odası aslında. 1737-1749 arasında bir bilim kütüphanesi olarak inşa edilmiş. İçine girip gezebilirsiniz. Maalesef kapalı olduğu için biz giremedik.





    University Church
    Bu kütüphanenin hemen karşısında yer alan University Church of St Mary the Virgin yer alıyor. 13. yüzyılda inşa edilen kuleye ücret karşılığında çıkılabiliyor.






    Kiliseden çıkıp sola doğru kıvrıldığınızda karşınızda muhteşem köprüyü göreceksiniz.

    Bridge of Sighs
    Şehrin en ironik yapılarından birisi de bu köprü. New Collage Line üzerinde yer alan Hertford Koleji’nin iki bölümünü birbirine bağlıyor. 1914 yılında inşa edilmiş fakat daha eski duruyor. Venedik’teki Rialto köprüsüne biz çok benzettik. Sizce de benzemiyor mu?




    Clarendon Binası
    Oxford Üniversitesine ait olan binalardan biri hemen Bilim müzesinin ve Sheldonian tiyatro binasının yanında yer alıyor.



    The Sheldonian Theatre
    1664-1668 yılları arasında yapılan çok görkemli bir bina burası. Bilet alarak içini gezmeniz de mümkün. Tam 1.000 kişi kapasiteli bu görkemli bina çeşitli konserlere, konferanslara ve üniversitenin büyük törenlerine ev sahipliği yapıyor.




    Grand Cafe
    1650’den beri hizmet veren Grand Cafe ise İngiltere’nin ilk kahve dükkanı. Buraya uğramadan kesinlikle ayrılmayın. Kapıda yaklaşık 10 dk bekledikten sonra bu sevimli dükkanda yer bulabildik. Tüm adada yediğimiz en iyi scone kesinlikle burada yapılıyor. Scone aslında tatlı bir çörek, kek gibi birşey. Üzerine kaymak ve reçel sürerek yiyorsunuz. Tazecik hazırladıkları sconları, sandvichleri ve özellikle Lady Grey çaylarından tatmanızı şiddetle tavsiye ederiz.




    Karnımızı doyurup, biraz dinlendikten sonra müzelere gitmek üzere yola çıktık. Müzeler 4:30 – 5 gibi kapandığı için internet sitelerinden gitmeden kontrol etmenizi tavsiye ederiz.

    Museum of the History of Science
    Broad yolu üzerinde yer alan 1683 yılında inşa edilmiş, Orta çağlardan günümüze kadar kullanılan bilim araçlarının sergilendiği bir müze burası. Yarım saatimizi ayırıp hızlı şekilde gezdik. İlgimizi en çok çeken Albert Einstein’ın 1931’de Oxford Üniversitesinde kullandığı yazı tahtasıydı.




    National History Museum
    En az Londra’daki kadar görkemli, biraz daha küçük olan bu müzeye mutlaka uğramalısınız. Tüm müzeler gibi burası da ücretsiz. 1860 yılında bilimsel çalışmalar yapmak üzere kurulmuş. İçeride birçok hayvanın özellikle dinazorların gerçek iskeletleri bulunuyor. Jeolojik ve zoolojik birçok eserin sergilendiği bu müzenin her köşesine de bayıldık. Müzenin içersinden diğer bir müze ya da sergi salonu olan Pitt Rivers Museum’a direk erişebilirsiniz.








    Müzenin çıkışında dinazor ayak izleriyle karşılaştık 🙂



    Pitt Rivers Museum
    Burası dünyanın her bir köşesinden getirilmiş eserlerle dolu bir müze. Girişi ücretsiz. Antropoloji ve arkeoloji’ye ait sayısız eser bulmanız mümkün. Bağışçılar ya da müzedeki bilir kişiler tarafından eserler dünyanın herbir tarafından toplanıyormuş. Asansörle en üst kata çıkarken müzedeki görevli nece konuştuğumuzu sordu. Türkçe diyince bildiği Türkçe kelimeleri saymaya başladı 🙂 Uzun zaman önce Türkiye’ye gelmiş. Birçok şehri gezmiş. Müzede Türkiye’den getirelen tüm eserleri bizimle paylaştı. Vedalaşıp ayrıldık. İşte güzel memleketimden birkaç eser.







    Ashmolean Museum
    Şehrin en eski müzesi burası. Londra’da olduğu gibi tüm müzeler ücretsiz. 1683’te açılmış olan bu müzede çok ünlü ressamların eserleri, tabloları, porselenler, gümüşler, eşi benzeri olmayan müzik aletleri sergileniyor. Özellikle Antik Mısır ve Doğu’nun sanat eserlerine ilginiz varsa mutlaka uğramalısınız. Biz vaktimiz olmadığı için bu seferlik uğrayamadık.

    Caddeleri gezmeden elimizdeki eşyaları bırakmak için motora döndüğümüzde park yerine bu kırmızı scooter geldi. Lastiğinin patlak olduğunu, dikkatli olması gerektiğini sahibine söyledik. Yanımızda karbondioksit tüplerinin olduğunu isterse yardım edebileceğimizi söyledik. Severek kabul etti. Küçücük lastik olduğu için bir tüp fazla bile geldi. Vedalaşıp, yolumuza devam ettik.



    Hava kararmaya başladığında Oxford’un en meşhur caddelerdeki yılbaşı ışıkları yanmaya başlamıştı. Sokak sanatçıları, turistler, öğrenciler sayesinde bu şehrin çok hareketli olduğunu söyleyebiliriz. Alışveriş için çok fazla dükkan ve mağazalar bulunuyor. Hatta Londra’dan buraya Outlet mağazalara getiren günü birlik turlar dahi bulunuyor. Bicester Village adı verilen çok ünlü markaların outletlerinin bulunduğu açık bir alışveriş merkezine de ilginiz varsa uğrayabilirsiniz.






    Yol üzerinde denk geldiğimiz Cornish Pasty’den yemeden ayrılmak istemedik. Daha önceki yazılamızda bahsettiğimiz bu atıştırmalık aslında büyük etli bir poğaça gibi. Sıcacık mis kokulu Pasty’mizi müzik eşliğinde yiyip, sokağın ve yılbaşı temalarının tadını çıkardık.

    Oxford Castle and Prison
    Kale ve zindanları görmeye geldiğimizde maalesef kapanmıştı. Zindanlar çok yakın bir tarih olan 1996’ya kadar kullanılmış. Çeşitli turlar bulunuyor. Gerçek hapishane hikayelerinin anlatıldığı çeşitli turlar düzenleniyor. Katılmayı istesekte mümkün olmadı. Bizde birkaç fotoğraf çekip yolumuza devam ettik.




    Oxford Thames Nehri
    Kış nedeniyle yapamadıklarımız arasında Punting vardı. Punting aslında İngiltere’de hemen hemen her şehirde ya da köyde nehirde yapılan ata sporu gibi birşey 🙂 Özel bir kayığı kürekle çekmek yerine uzun bir sopayla nehir tabanından güç alarak itip, yön vererek hareket ettiriyorlar. Hem nehrin yükselmesi hem de hava nedeniyle turlar kış döneminde yapılmıyormuş. Bir daha Oxford’a gelmek için bahanelerimiz artık hazır 🙂

    Nehre geldiğimizde hava iyice kararmıştı. Nehir kenarında gördüğümüz bu sevimli barda oturup birşeyler içebilirsiniz.





    Dönüşte yine en kalabalık caddelerinin içinden yürüyerek motorumuzun yanına geldik. Oxford gerçekten görülmeye değer küçük bir şehir. Yolunuz şayet Londra’ya düşerse ne yapıp edip Oxford’u da görmeden geri dönmeyin.

    Herkese şimdiden sevdikleriyle sağlıklı, mutlu, bol seyahatli harika bir yıl diliyoruz. Sevgiyle kalın.

    yasincig, splender, Metela ve 6 diğerleri bunu beğendiler..


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    Metela - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Ağustos 2005
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Yamaha Tracer 900 2019
    2010'da oxford gezisi yapmıştım, daha önce gittiğin bir yerin bu kadar güzel ve hiç değişmemiş kalması çok güzel, her metrekaresi tarih kokan bir yer. Teşekkürler paylaşım için iyi gezmeler.

    Thames nehri yazın böyle, mutlaka yazın da gidin, bizim gitme şansımız bu döviz kurları ve pahalılıkla kalmadı, keşke orada kalsaydım diyorum şimdi.




  3. #3
    hokahey - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Kasım 2016
    Şehir
    papua yeni gine
    enfes bir gezi rehberi olmuş, emeğinize sağlık. yakın zamanda ingiltere'ye gitmeyi düşünüyorum, yazınıza istinaden oxford kentine muhakkak uğrayacağım.

    şaka lan şaka ne oxford'u, hayat pahalılığından dolayı köyüme zor gidiyorum ben!
    MT00 bunu beğendi.

  4. #4
    Metela - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Ağustos 2005
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Yamaha Tracer 900 2019
    Alıntı hokahey adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    enfes bir gezi rehberi olmuş, emeğinize sağlık. yakın zamanda ingiltere'ye gitmeyi düşünüyorum, yazınıza istinaden oxford kentine muhakkak uğrayacağım.

    şaka lan şaka ne oxford'u, hayat pahalılığından dolayı köyüme zor gidiyorum ben!
    Güleyim mi ağlayayım mı bilemedim.

    İskoç bir arkadaşım var her sene birkaç defa buraları ziyaret ediyorlar, bense sadece lafta bir gün geleceğim ziyarete deyip duruyorum, kuzenim avustralya'dan her sene gelip gidiyor, gel buralara gezmeye diyor, yemek ev var, uçak bileti al gel diyor, bilet gidiş dönüş 6bin TL'den başlıyor, bu işin vizesi var, orada gezeceksin belki başka yere gidip hostel bile olsa kalacaksın falan ikiyle çarp 12-13 kağıt para harcaman lazım 2-3 hafta kalacaksan. Cidden durum vahim. Bu gidişle evden çıkamayacağız.

    Pound zaten uçuyor eskiden 300 Tl ye gidiş dönüş ingiltere bileti alıyordun şimdi bin tl civarı, oraya gidince harcamalar pound üzerinden uçuyor, benim birçok arkadaşım var kalacak yer bulabilirim ama yine yukarı da saydığım etmenler maddi olarak çok külfet getiriyor, bir de bu işleri her yaptığında vize stresi çekiyorsun.

  5. #5
    nalpergok - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    04 Aralık 2016
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    Triumph Tiger 660 Sport
    Muhteşem fotoğraflar ve mekanlar..

  6. #6
    hokahey - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Kasım 2016
    Şehir
    papua yeni gine
    Alıntı Metela adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Güleyim mi ağlayayım mı bilemedim.

    İskoç bir arkadaşım var her sene birkaç defa buraları ziyaret ediyorlar, bense sadece lafta bir gün geleceğim ziyarete deyip duruyorum, kuzenim avustralya'dan her sene gelip gidiyor, gel buralara gezmeye diyor, yemek ev var, uçak bileti al gel diyor, bilet gidiş dönüş 6bin TL'den başlıyor, bu işin vizesi var, orada gezeceksin belki başka yere gidip hostel bile olsa kalacaksın falan ikiyle çarp 12-13 kağıt para harcaman lazım 2-3 hafta kalacaksan. Cidden durum vahim. Bu gidişle evden çıkamayacağız.

    Pound zaten uçuyor eskiden 300 Tl ye gidiş dönüş ingiltere bileti alıyordun şimdi bin tl civarı, oraya gidince harcamalar pound üzerinden uçuyor, benim birçok arkadaşım var kalacak yer bulabilirim ama yine yukarı da saydığım etmenler maddi olarak çok külfet getiriyor, bir de bu işleri her yaptığında vize stresi çekiyorsun.
    ingilizler zeki, temiz, modern; dolayısıyla zengin bir millet. emperyalizmse emperyalizm, sömürü ise sömürü. dibine kadar vuruyorlar.

    ha, biz bunlara Çanakkale'de gerekli cevabı verip tokadı bastık ama adamlar rasyonel düşündüğü için masa başında bir şekilde istediklerini aldılar.

    bizim gibi duygusal düşünüp irrasyonel bir hayat süren toplumlar her zaman ingilizler gibi zeki toplumların ayak oyunlarına yenik düşmek zorunda.

    olay basit: bilimsel düşünüp gelişmeye, hukuka, insan haklarına özen göstererek gelişecek misin; yoksa duygusal düşünüp geri kalmış bir toplum olmaya devam edecek misin?

    BAŞARI HİÇBİR ZAMAN TESADÜF DEĞİLDİR.

  7. #7

    Üyelik
    23 Ocak 2018
    Şehir
    Kocaeli
    Motosikleti
    Yamaha YBR125 ESD, Bajaj Dominar D250
    Bu güzel paylaşım için teşekkür ederim.

    Henüz gün doğmadan uyanmıştım, kahvemi içerek keyifle okudum ve güne başlıyorum

  8. #8
    demirkan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    06 Nisan 2015
    Şehir
    Antalya
    Motosikleti
    SYM JOYMAX 250i
    ilgiyle takip ediyorum, emeğinize sağlık...

  9. #9
    Nasate - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Ağustos 2017
    Motosikleti
    Artık Yok. Kim bilir nezaman...
    Böyle geziler olunca baya kıskanıyorum, emeğinize sağlık bize de gösterdiğiniz için Keyifli geziler diliyorum..
    "Çok Bilen Çok Yanılır"

    Yürüdüğü yolda iz bırakmayan o yoldan geçmiş sayılmaz ...

  10. #10
    stubborn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    13 Temmuz 2007
    Şehir
    İstanbul/Çatalca
    Motosikleti
    Dominar 250
    paylaşım için teşekkürler.

  11. #11

    Üyelik
    01 Kasım 2016
    Yorum yapan tum herkese tesekkur ederim. Yorumlariniz yeni geziler icin bizi daha cok tesvik ediyor.

    Kur konusunda soylediklerinizde haklisiniz. Gun gectikce buraya ziyarete gelmek zorlasiyor. Kendi arkadaslarim ve ailemden bu sorunu oldukca iyi biliyorum. Insallah Turkiyede daha guzel gunler gorecegiz.

  12. #12
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Üyelik
    01 Ocak 2019
    Şehir
    kartal
    Motosikleti
    bumoto safir yada fakir
    anadolunun köylerini tercih ederim gezmek için..anadolu candır

  13. #13
    hokahey - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Kasım 2016
    Şehir
    papua yeni gine
    Alıntı özbülent77 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    anadolunun köylerini tercih ederim gezmek için..anadolu candır
    durup dururken gelen zile'ye gitme isteği?

  14. #14
    MZ781 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Mayıs 2010
    Şehir
    ZSCHOPAU
    Motosikleti
    MZ ETZ 251/1993 , Bajaj Boxer 150
    Gezi muhteşem , yazı muhteşem ,şehir muhteşem...Elinize ayağınıza sağlık gezi verin bizim yerimize. Okuruz biz...

  15. #15
    Metela - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Ağustos 2005
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Yamaha Tracer 900 2019
    Alıntı özbülent77 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    anadolunun köylerini tercih ederim gezmek için..anadolu candır
    Bu adam hem saçmalıyor hem de sürekli atılıyor, nedir derdi acaba, yardımcı olabilsek..

    Bu arada anadolu'da ki köyler ingiltere'deki köylerin yanına yaklaşamaz ancak sonuçta insanın bir gönül bağı var, tabi ki de bize göre güzel geliyor, ben de seviyorum ama göz var izan var ikisini de gördüm arada dağlar kadar fark var maalesef, umarım bir gün gelir bizim köylerimiz de o refaha ulaşır yalanı ile kendimi kandırıyorum.

  16. #16

    Üyelik
    03 Ekim 2016
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Yamaha Xmax 250 Ironmax 2019
    Fotoğraflar fotoğraf makinesi ile çekilmiş olmalı. Yıllar önce gitmiştim iş için oraya güzel yerler gerçekten, her taraf yemyeşil.

  17. #17

    Üyelik
    01 Kasım 2016
    Alıntı MZ781 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Gezi muhteşem , yazı muhteşem ,şehir muhteşem...Elinize ayağınıza sağlık gezi verin bizim yerimize. Okuruz biz...
    Teşekkürler, fırsat buldukça geziyoruz

    Alıntı Metela adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Bu adam hem saçmalıyor hem de sürekli atılıyor, nedir derdi acaba, yardımcı olabilsek..

    Bu arada anadolu'da ki köyler ingiltere'deki köylerin yanına yaklaşamaz ancak sonuçta insanın bir gönül bağı var, tabi ki de bize göre güzel geliyor, ben de seviyorum ama göz var izan var ikisini de gördüm arada dağlar kadar fark var maalesef, umarım bir gün gelir bizim köylerimiz de o refaha ulaşır yalanı ile kendimi kandırıyorum.
    Ikisi de çok farklı ve ikisi de harika. Türk köylerini de gezmeyi çok seviyorum ama artık Türkiyeyi motor ile gezmek benim için oldukça zor. Memlekete döndüğümde aile ziyaretleri ile geçiyor zamanım.
    Dediğiniz gibi buradaki köy tanımı bizim Türkiyedeki köy tanımımızdan farklı. Bazı köylerden ev almak bile Londradan almaktan daha zor. Çok daha yüksek fiyat istiyorlar. İşin ilginç tarafı 100 haneli bir köy - kasaba da bile sadece Ferrari - Porsche satan galeriler var. Evlerin önünde de bu tarz araçları görebiliyorsunuz zaten.
    Ortak nokta ise hem Türk köyünde hemde İngiliz köyünde herkes çok samimi ve sıcak.

    Alıntı artemis99 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Fotoğraflar fotoğraf makinesi ile çekilmiş olmalı. Yıllar önce gitmiştim iş için oraya güzel yerler gerçekten, her taraf yemyeşil.
    Cep telefonu ile çekildi fotoğraflar Eskiden hep Canon fotoğraf makinemizi götürürdük ama taşımıyoruz artık yanımızda. Gerçi bu son geziden sonra yanımda taşımadığıma pişman oldum. Bir dahakine kesinlikle alacağım.
    Metela bunu beğendi.


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)