Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Motosiklet Teorisi #16, Sağa Dönüş...

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    admin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Nisan 2003
    "Evet “Sola Donus” konusunda epey birseyler yazdik cizdik, en azindan cogunluk tarafindan simdiye kadar hep ayni sanilan sola ve saga donusun ayni olmadigini, neden sola donuslerde zorlandigimizi,, neden daha cok kaza oldugunu idrak ettik beraberce…Maalesef yollar kapali daireler seklinde olmadigindan, bazen (!) saga da donmemiz de gerekir…: ) Hele yolunuzu kaybedip bir otoyol yoncasinda takildiysaniz sabaha kadar saga donebilirsiniz…


    Tabii ana teknik hic degismiyor…Kontra Viraj teknigi, sagi it saga don, solu it sola don…bu kadar basit aslinda. Ve gelin konuya girmeden once size kontra “yurumesini” de ogreteyim biraz : ) … Ordeklerin mukemmel yuruyucu oldugu soylenmez ama, bildigimiz birseyler var herhalde…

    Kontra tekniginin motosiklet, ralli otomobili, ve bisiklet disinda kullanilabildigi bir baska makine daha vardir, kendi vucudumuz. Kendinizi bu vucudun kafatasi icinde outran ve onu bir takim manivelalarla kullanan biri olarak dusunun. Yuruyoruz ileri dogru…bir sag bir sol, bir sag bir sol…basit…ille dumduz yuruyecegiz diyorsak yere hayali bir cizgi cizmisiz sol ayagin sag ici, ve sag ayagin sol ici bu cizgiye teget olacak bicimde adimlarimizi atiyor ve dumduz, ip gibi ileri dogru gidiyoruz..: ) Simdi, konu saga donmek ya, diyelim donmemiz gerekiyor..ne yapiyoruz? Sag ayagi bilekten/dizden biraz cevirip saga dogru atiyor, sonra bunu sol ayakla yapiyor ve saga donuyoruz degilmi?

    Gelin kontra teknigi ile saga donelim. Sag ayagi saga atacaginiz yerde sol ayaginizin tam onune, yani sola atin bakin ne oluyor…devem edin devam edin… Buyuk bir hiz ve kararlilikla saga dondunuz degilmi, ve aslinda dogustan beri bildiginizi sandiginiz seylerin bile teknigi var degilmi? (Kama-Sutra konusundaki teorilerimi kendime sakliyorum, bu konuda lutfen bana email yollamayin..: ))))

    Isin eglencesini bir yana birakip konuya devam edelim…



    Sola donuste anlattigim bir test fasli vardi, ve biliyorsunuz artik motoru laboratuar sartlarinda saga dondurmek, bir yandan gaz veren elle ayni anda onu saga itmek zorunda oldugunuz icin, gerektiginde on freni kullanabilmek icin hazir beklediginiz icin daha zordu. Ama kazin ayagi sokaga ciktiginiz zaman oyle degildi. Cunku bu kez yolun “kamber acisi” sizin lehinize calisiyor. Govdenizin karsidan gelen trafik seridine gecme tehlikesi de yok. Ayrica gitmekte olan yone bakmakta mesafe ve virajin gelecegi hakkinda tahminlerde bulunmak sag yanda bir suru referans cismi (kaldirim, agaclar, yayalar, telefon direkleri vb.) oldugu icin daha kolay.

    Simdi biraz da hem sag hem sol virajda kullanabileceginiz bir puf noktasi vereyim. Surucunun bakis acisindan virajlarda yollar ilerde sifir olup bitiyormus gibi gorunur. Yukardaki basit cizimi bunun icin yaptim. Iste bu yollarin, cizgilerin birlestigi noktaya “ok ucu” diyoruz. Bu ok ucu yaricapi sabit bir virajda, hiziniz korudugunuz surece sizle aranizdaki mesafeyi korur. Viraj biterkende yokolur gider.

    Eger bu ok ucu sizden hizla uzaklasiyorsa viraj yaricapi buyuyor, “viraj aciliyor” demektir. Eger size dogru yaklasiyorsa da tam tersi, viraj yaricapi daraliyor, viraj sertlesiyor-kapaniyor anlamina gelir. Herhangi bir viraji guvenle almanin baslica sartlarindan biri gozunuzu bu ok ucuna dikmeniz, onu hedeflemeniz, “genis gorus acinizla” da cevreyi taramanizdir.

    Hic unutmayin, motor nereye bakarsaniz oraya gider. Ve bu ozelligi kendi avantajiniza kullanmasini bilin. Virajda hedefiniz “ok ucu” dur…bunu hic unutmayin.

    Yani simdi biraz da “Object Fixation Syndrom” – Hedefe Kitlenme Sendromu- ndan bahsetmem gerekiyor.
    Ikinci dunya savasinda hava catismalarina katilan havacilarin baslica dertlerinden biri pilotlarin ates etmekte olduklari ucaktan gozlerini ayiramamasi ve gidip o ucaga yada ucusan enkazina carpmasiydi. Sonradan bu sendromun adi konulmus, ve avci ucagi egitiminde hedef vuruldugu anda pilotun gozlerini baska bir yere, tercihan kacis rotasina cevirmesi egitimi verilmeye baslanmistir.

    Ayni dert biz motorcularin basinda da vardir. Yolun ortasinda bir cukur gorursunuz, gozunuzu ayirmazsaniz doogru bodoslama girersiniz icine. Yada daha tehlilkelisi, viraj alirken virajin icinde-karsisinda bir cisme-olaya gozunuz takilir…hatta soyle olur; hiziniz fazladir biraz, bu hizla viraji alamayacaginizi sanirsiniz/dusunursunuz bir an icin, panige kapilir ve carpmaniz muhtemel yere kitlenir gozleriniz. Ve motor hic sasmaksizin o kitlendiginiz yere gider.

    Bu durumda ne yapmalisinz? Hemen basinizi /gozunuzu -tum varliginizi- kacis noktasina cevirin. Virajda iseniz ok ucuna. Degilseniz daha tehlikesiz baska bir referans noktasina, mesela o korkunc cukur yerine yanindaki daha kucuk/masum cukura yada sol ilerdeki sigara paketine vs. Kendinize her zaman guvenle kitleneceginiz hedefler bulun ve bunu motor surerken bir eglence haline getirin.

    “Panik” bilgisizlik ve tecrubesizlik sonucu ortaya cikan bir yangindir. Pek cok nedeni vardir ve herseyi berbat eder. Iste hedefe kitlendiginizde yeni hedef secmek/ hedef degistirmek bu yangini sondurmek icin birebirdir. Bu bilgiyi tabii ki bisiklet, otomobil, jetski vb. Her aracta kullanabilirsiniz.

    Bol virajli yollar dilerim…
    --------------------------------------------------
    Viraj “Ok ucu”nu gordugunuz anda baslar, “bir sonrakini daha iyi donecegim” dediginiz yerde biter.















    Donald Duck
    (Resat Arbas)
    E-Mail: donald_duck@newyorkcity.com
    mr.teo, ViragoV ve gurcaym bunu beğendiler.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    G-Strider - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Temmuz 2005
    Şehir
    Istanbul
    Motosikleti
    Yamaha XMax 250 ABS
    Bu videonun DD'nin detayli aciklamasina yardimci olabilecegini dusunuyorum

    http://www.youtube.com/watch?v=C848R9xWrjc
    Bir gün bir Suzuki G-Strider ile...
    Suzuki G-Strider Motosiklet.Net Konu Başlığı >> http://www.motosiklet.net/forum/showthread.php?t=3228

  3. #3
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Üyelik
    30 Ekim 2007
    Şehir
    Bugün burda yarın şurda ertesi gün kimbilir nerde
    Motosikleti
    33 ACJ 92 ve 33 R 2170
    hiç bişe anlamadım ya :( ağlayacam

    Alıntı togepi adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    hiç bişe anlamadım ya :( ağlayacam
    tamam tamam videoyu izleyince anladım.bişe daha öğrenmiş olduk

  4. #4

    Üyelik
    24 Mayıs 2008
    Şehir
    Istanbul
    çok teşekkürler arkadaşlar ..

  5. #5

    Üyelik
    14 Mayıs 2008

  6. #6
    willy_chorlu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Temmuz 2006
    Şehir
    tekirdağ/çorlu
    Motosikleti
    ybr sattım kısmetse z 750 veya fazer s2 abs
    ii miş baya ii oldu ya teşekkürler
    Dört teker bedenimi İKİ TEKER RUHUMU TAŞIR..!: rahmetlinin sözü

  7. #7

    Üyelik
    30 Mayıs 2009
    Şehir
    altında cross varsa yer önemli değil
    Motosikleti
    mc 300 hedef kawasaki kx 250
    slm çok güzel anlatmışsın ark tşkr. bu anlatılanlar asfaltta pek anlaşılmaz binin bi special cross a düzlükte gazla virajı gör yeterince yavaşla (piskopatlık varsa gerek yok) gir viraja gidonu yokla (sağ veya sol) açıyı bulunca aban gaza (kendine yedirebildiğince) gidonu %60 civarında ters yöne çevirdiğini görürsün ama bu söylediğimarazide oluyo asfaltta bukadar belirgin değil yanlış anlamayın bunlar benim fikrim sadece....

  8. #8

    Üyelik
    26 Ağustos 2006
    Şehir
    izmir
    Motosikleti
    Fz6 satıldı
    Hocam ben bu işi bir türlü beceremedim
    hep çok geniş dönüyorum (kamyon gibi)
    öğrenene kadar paketliyecek birisi bakalım ne zaman

  9. #9
    mete_han - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Ağustos 2005
    Şehir
    4.LEVENT & SERENGETI
    Motosikleti
    Melmeket Uşak/Manisa.2020 NC 750 X DCT/2015 CBF150
    abi na mümkün ben sağa yatamam...psikolojk bişey...erken boşalma gibi... olmuyorr...ha kafam iyiyse denerim bir gün...
    Gerçekler acıdır/Metehandro acıtır//Pinokyo/BMX/Star103/Cobra105/Dt125/İnnova125/Lıberty200/Ybr125/CBF150/PCX/Activa/Inazuma/NC700S/750S/750 X/750SDCT
    (1992/2020) Köftestar&Pandastar&Banstar

  10. #10
    tigermbz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Şubat 2006
    Şehir
    Samsun
    Motosikleti
    Ducati 797
    Alıntı mete_han adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    abi na mümkün ben sağa yatamam...psikolojk bişey...erken boşalma gibi... olmuyorr...ha kafam iyiyse denerim bir gün...
    sen ancak çamura yatarsın, humuslu panda ayusu seni

  11. #11
    mete_han - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Ağustos 2005
    Şehir
    4.LEVENT & SERENGETI
    Motosikleti
    Melmeket Uşak/Manisa.2020 NC 750 X DCT/2015 CBF150
    Alıntı tigermbz adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    sen ancak çamura yatarsın, humuslu panda ayusu seni
    kanka yorgunum ...deli yorgun hemde...
    Gerçekler acıdır/Metehandro acıtır//Pinokyo/BMX/Star103/Cobra105/Dt125/İnnova125/Lıberty200/Ybr125/CBF150/PCX/Activa/Inazuma/NC700S/750S/750 X/750SDCT
    (1992/2020) Köftestar&Pandastar&Banstar


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler