Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Motosiklete başlama sanatı / Ayşe Şule BİLGİÇ

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    Admin Erhan Erdil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Nisan 2003
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    MT-09 Tracer
    Bu haftaki konumuz her yıl bu zamanlar yazdığım konu. "Motosiklete nerden, nasıl başlanır?" Hiç sıkıldık, daraldık bunu okumaktan demeyin, her sene en az 3-4 defa bu konuyu yazmaya yemin etmiş bir motor sevdalısı ile karşı karşıyasınız. Tillahı gelse beni bunu yazmaktan alı koyamaz. Hele de Mayıs’ta. Yani bu böyle biline ki Rüzgarın Kızı her Mayıs bir "yeni başlayan" dosyası yapar.

    Çünkü Mayıs ayı pek çok kişinin yıllardır içinde biriktirdiği motor sevdasını gerçeğe döndürdüğü ayların başında gelir. Bu ayda aramıza pek çok yeni motorcu katılır. Ancak hemen söylemeliyim ki bunların ancak 4 de biri bu sevdalarını hayatları boyunca devam ettirir. Kalan dörtte üçlük kısım ise motora yanlış başlamanın verdiği hasar ve moral bozuklukları ile, çevre baskısına da dayanamayıp bu sevdadan vaz geçer. Onlar kırklı ellili yaşlara kadar sadece yoldan "vıııın" diye geçen motorların arkasından derin bir nefes alarak bakarlar. Cehalet sevdaları ile aralarına girer.

    EN BÜYÜK TEHLİKE CEHALET

    Motosikletin en büyük tehlikesi cehalettir çünkü. Düşünelim. Bir motor sevdalısının bu sevdaya kavuşabilmesi için zaten çok engeli aşması gereklidir. İlk engel aile ve yakın çevre baskısıdır. Ailesi ve yakın çevresi tarafından sürekli; "Evladım motor tehlikelidir. Kafanı gözünü yararsın. Gözünü seveyim bin arabana devam et." "Allahım ıldıracağım, takmış da motor alacakmış. Yeminle evlatlıktan red ederim." "Emdiğin sütü helal etmem. Ben ölünce binersin motora." "Yavrularımı babasız büyütmek istemiyorum. Motor hayatımıza giremez. Lafını bile etme" cinsinden pek çok cümle ile yıllarca yaşayıp artık canına tak edip. "SUSUN ULEEEEEEEEEN, İSTİYORUM İŞTE BU MEREDE BİNMEYİ!" noktasına gelen motorcu her şeyi göze alıp gizlice bile olsa motorunu alır. Aylarca evinden otomobille çıkıp, arka sokaktaki paralı garajda otomobilinden inip sakladığı motoruna atlayıp işine giden ve aynısını dönüşte de yapan evli motorcular tanıyorum. Kadının hala haberi yok motora bindiğinden eşinin. Bu nedenle öncelikle motosiklet sevdası engellenemez bir sevdadır. Ancak işte eğer tüm bu baskılara göğüs gerip de motora başlamaya cesaret ettiyseniz, o zaman tüm oyunu kurallarına göre oynamanız, sizi ve her şeyi alt üst edebilecek CEHALET’i saf dışı etmeniz gerekir. Yani onu altında oyuncak edinceye kadar dilediğin gibi hırpalayıp, kıyabileceğin doğru bir motosiklet ile ( 250cc.yi geçmese iyidir.), kaskını, montunu, botunu, eldivenini, pantolonunu üstünden eksik etmeden, Türkiye’de motosiklet eğitimi veren kurum ve kuruluşlardan faydalanarak, en önemlisi kendini motosiklet konusunda sürekli bilgilendirerek, eğiterek, motosikletin dışarıya hava atma aracı değil, keyifli bir ulaşım aracı olduğunun farkına vararak bu sevdayı ömür boyu kimseyi üzmeden sürdürebileceğimizin farkında olmamız gerekiyor.

    AİLE MOTORA NEDEN KARŞI ÇIKAR

    Aileler, eşler, dostlar çoğunlukla motosiklet kullanımına, doğal bir koruma içgüdüsü ile karşı çıkarlar. Karşı çıkarlar, çünkü üç kuşaktır motorcu bir aileden gelme oranı ülkemizde çok, çok, çok düşüktür. Motosiklet dendiğinde akla, (kullananların bile motosiklet kültüründen bihaber olmaları sebebiyle) pek klişe, yıllardır basın tarafından da empoze edilen yanlış inanışlar gelir. Hatırlayalım; her filmde motosiklet, asi, işe yaramaz, serseri, pasaklı, kötü niyetli, adam öldüren ve kaçan, çirkin insanların bindiği bir araç olarak çıkmıştır karşımıza. Gazetelerde onu hep üçüncü sayfa facia haberleri içinde görmüşüzdür. Sevdiklerimizin cephesinden bakalım olaya; yıllardır bu şekilde, "ölüm ve asilik" göstergesi olarak karşılarına çıkan motosiklete bir gün, en sevdikleri adam ya da kadın sahip olmak istiyor.

    Bir yakınınız için, sizin motosiklet almanız demek, o acıyarak okuduğu üçüncü sayfa haberlerinde bir gün sizin de çıkabilme ihtimalinizin olması demektir. Bu ise motosiklet kültüründen bihaber bir ülkede, bu sevdaya bilinçsizce kapılmış motosiklet binicilerinin sebep olduğu bir durumdur. Motosiklet kültürünü anlamadan, bu aleti yeterince tanıyıp, hayatınıza nasıl katacağınızı bilmeden, gidip en hızlısından, en güçlüsünden, en yakışıklısından bir motor alıp, hayatınızda ilk defa bu motorun sırtına binerseniz, itiraf etmeliyim ki sevdikleriniz endişelenmekte haklı. Doğru yolu bulmak için bu sevdanıza zaman ayırmanız ve hep dediğim gibi önce kendinizi, sonra sevdiklerinizi motosiklet kültürü konusunda aydınlatmanız gerekir.

    MOTOSİKLET TEHLİKELİ MİDİR

    Motosiklet ciddi ve derin bir kullanma kültürü ile beraber gelir ve bu kültüre vakıf değilseniz tehlikelidir. (Bıçağı da kendinize saplarsanız öldürücüdür hesabı) Vakıf olmanın da tehlikeyi tamamen kaldıracağı kocaman bir palavradır. Ancak bu kültüre, bilince sahip olmak, motosiklet kullanmayı cazip kılacak ölçülerde tehlikeyi azaltır.

    Yeni bir motor kullanıcısı çevresiyle beraber trafikte motora duyarlı en az yüz kişiyi farkında olmadan yetiştirir. "Nasıl yapar bunu?" Şöyle ki, layıkıyla motosiklet kullanan bir kişi düşünelim. Ailesi bu sevdayı mecbur kalarak da olsa kabul etmiş farz edelim. Yakını motosiklete binen her anne, baba, kardeş, eş, çocuk, arkadaş, inanın trafikte motosikletlere bir başka gözle bakmaya başlar. Trafikte motoru gördüğünde, bilinçaltı, o motorun üzerindekinin kendi yakını da olabileceği sinyalini verir. O andan itibaren bu kişinin trafikte motosikletleri koruyup, kolladığına, ona yol verdiğine şahit olmak işten bile değildir. Bu durum, sadece yakın aile çevresi ile sınırlı kalmaz. Motosiklete başlayan bir sevdalının sürekli iletişim halinde olduğu her insan, motosiklet konusunda değişik dozlarda bilgi sahibi olur. Bu, motosiklet kültürünün gelişmesi adına, bir motorcunun bilmeden yaptığı en büyük iyiliktir.


    Ayşe Şule BİLGİÇ
    ruzgarinkizi@hurriyet.com.tr
    Rüzgarın Kızı - Ayşe Şule Bilgiç'in Yazıları Her Çarşamba Hürriyet Gazetesi Otoyaşam Ekinde Yayınlanır.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    D C R - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    21 Ağustos 2007
    Şehir
    Toronto, ON
    Motosikleti
    '13 Kawasaki Versys 650
    Aile Sorununu tam 12'den vurmuş
    DoCqueR | D C R | H4LuK... - "Motosiklet Gibisin, Binmek İstiyorum" Drift Religion

  3. #3
    DeNNiS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    30 Aralık 2005
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    Honda Cbr 600 F \ Peugeot 207
    Empati olmadığından ancak motosiklet kullanmış olan diğer taşıt sürücüleri saygı gösterip motosikletlere karşı düzgün kullanıyorlar.

    aile sorunu aynen ve kimine ilginç gelebilecek örneği ben yaşıyorum =)
    ailemin motordan haberi yok, kaskları arabanın bagajında tutuyorum, ruhsat ve motorun anahtarını ortalığa koymuyorum eve geldiğimde, ve motoru evin dışında bir otoparkta tutuyor arbaayı bırkaıp motorla devam ediyorum =) kendimi okur gibi oldum.
    [SIZE="4"]die young and make a beautiful corpse[/SIZE]

  4. #4

    Üyelik
    20 Eylül 2007
    Şehir
    K.Maraş
    AŞB yeni bi yazı yazmış hadi taşlayalım (anlayan anlar)

  5. #5
    efendy_iso - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Mayıs 2007
    Şehir
    Güneşin doğduğu yer ( Adana )
    Motosikleti
    R1_8
    söylediklerine katılıyorum emeğine sağlık ayşe ablaaa
    [I]315 ile uzaklaştım,aynamda görünmüyorsun...I]

  6. #6
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Üyelik
    21 Nisan 2008
    Şehir
    Osmaniye
    Motosikleti
    Honda CBR600F,Kanuni Windy S
    anlayan başlıktan olayı anlar anlamayana kitabı okutsan ne yazar....
    bence süper bişey ama malesef ülkemizde 2 tip maganda var birisi arabalı maganda 2.si motosikletli maganda,bunlara nasıl anlatırız bu olayı bilemem ama birileri onlar,doğan görünümlü düzme şahinin FERRARİ olmadığını,125cc lik mondialinde HAYABUSA olmadığını anlatması lazım
    evet acı ama gerçek bunu MAGANDA KARDEŞLERİMİZE nasıl anlatırız bilemem,

    ayşe ablanında ellerine sağlık çok güzel olmuş yazı.

  7. #7

    Üyelik
    20 Mart 2006
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    mr 250 destro

  8. #8
    tubis - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Haziran 2005
    Şehir
    Antalya
    Motosikleti
    Yamaha Cygnus L
    Alıntı maverıck adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Ne oldu ?
    Sonsuza kadar süren tek A$K motosiklet aşkıdır !
    'TUĞBA OKAN EKİN' << 03.04.2007 >>

  9. #9

    Üyelik
    28 Nisan 2008
    Şehir
    izmit
    Motosikleti
    önce ehliyet : )
    bende yakında motor almayı düşünen biri olarak aileme motor almak istediğimi söylediğimde hiç bir destek alamamam beni üzdü ki her verdiğim kararda yanımda olan ailem bu sefer bana karşı resmen tek yumruk olmuş motorun ölüm getireceğini söylüyordu... ve kendi paranla alırsın bizden tek kuruş yok dediler ve acil bi ekonomik politika izleyip para biriktirmeye başladım ( biras komik ama ) inşallah ehliyetimi aldıktan sonra motorumuda almış olcam... yani bu konuda bende cok dertliyim : )elinizie sağlık yazınıs cok gusel olmuş...

  10. #10
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Üyelik
    21 Nisan 2008
    Şehir
    Osmaniye
    Motosikleti
    Honda CBR600F,Kanuni Windy S
    abi bu neya bomboş burası ya formun en önemli yeri bence 2 gündür bi ALLAHIN kulu gelmezmi,okumazmı ya..

  11. #11
    sılwes - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    20 Ekim 2006
    Şehir
    istanbul
    valla abla aynı olaydan bendede var ama yavas yavas tatlı dılle olmazsa
    en sonunda alıcam cekıcem kapının onune baska care yok ...ayrıca teskkurler yazı ıcın...
    Koşulların mükemmel olmasını beklersen hiçbir zaman harekete geçemezsin.

  12. #12
    marwel114 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    26 Ekim 2006
    Şehir
    Bolu
    Motosikleti
    Bmw G650 Xmoto
    Yani neymiş???

    Motora başlayabilmek bile başlı başına bir sanatmış :D
    Karşılaştığım herkes en az bir konuda benden daha yetenekli, öyle ki her insandan öğreneceğim bir şey var.

  13. #13
    duvpuduv - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    17 Temmuz 2007
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    AS125T-2005, SL150-2009
    ben de işyerimdeki 4 kişiyi motorcu yaptım ikisinin şu an motoru var. hem de full koruma giyiniyolar.

  14. #14
    Seni unutmayacağız
    Nur içinde yat

    Üyelik
    05 Nisan 2008
    Şehir
    Şimdilik Başkent
    Motosikleti
    Yamaha ybr 125 => Aprilla Pegaso 650 => ?
    Bende Ybr 125 ile başladım 20.000 km re sonra xt ye zıplayacağım ama önce bi püf noktaları kavrayalım.

  15. #15
    sılwes - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    20 Ekim 2006
    Şehir
    istanbul
    güncel....25 defa......
    Koşulların mükemmel olmasını beklersen hiçbir zaman harekete geçemezsin.

  16. #16
    HRC - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    05 Haziran 2007
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    150ZAT
    onu bunu bilmemde maddi gücünüz yetiyosa, insan kafasına gerçekten taktıysa, alıyor, ailem gerçi hala karşı ama, içlerinden (yav biz gençliğimizde neden binmedik böyle bişeye bakışları görüyorum bazen o bakışın ardında sat onu iyi bir araba çekelim lafı geliyor. )
    Bundan böyle aşkım mevlamdır, Kanmam yalana
    Dizginsiz aklım belalımdır almam yanıma

  17. #17

    Üyelik
    27 Nisan 2008
    Şehir
    İzmir Urla
    Motosikleti
    KYMCO movie xl 125
    motor sevdası başka birşey bende uzuuun bir aradan sonra yeniden dellendim.
    ama üç yıldır yeniden bir kymco 125 liğe biniyorum. Kardağ arkadaşın yazdığı gibi yollardaki motor düşmanlarıda çok,yeni başlayan sevdalılar çok dikkat etmeli bencede

  18. #18
    alpibox - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Nisan 2008
    Şehir
    İSTANBUL/Beyoğlu
    Motosikleti
    FAZER
    aile yüzünden ne motorlar satılıyor var ya


    REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler