PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Motosikletimin elektrik problemi



erimozel
25 Ağustos 2011, 21:30
Merhabalar,

SYM XS125-K kullanıcısıyım. Önce motorumun gösterge panelinde yanıp sönen sağ sinyal lambası gitti.(Sanırım ampül patladı) 15 gün önce ise motoruma gps şarjı takmak için çakmak soketi taktırdım. Bunun bir kablosunu direkt akünün + ucundan diğerini ise şasiye koruma demirinin somunundan bağladık ustayla. Ondan sonra 400kmlik bir uzun yol yaptım, geldiğimde motorumun göstergeleri adeta çıldırdı. Yolda giderken motosiklet sarsıldığında göstergeler bir aşağı bir yukarı deliriyor. Ardından motosiklet halen çalışıyorken bir süre kapalı durup bir anda eski hallerine dönüyorlar. Tüm gösterge panelindeki ışıklar dahil buna. Problem ne olabilir?

Teşekkürler.

immortalboss
25 Ağustos 2011, 22:43
Öncelikle geçmiş olsun sizlere...Büyük ihtimalle ark sorunu var sanırım.Ancak elektrikten fazla anlamam.Ama bir süre durduğunda eski haline dönüyor demişsiniz.Sanırım ısındığında birşeyler oluyordur.Arkadaşların en kısa sürede cevap vereceğine eminim.Tavsiyem eğer bilmiyorsanız çok ellemeyin.Şahsen o küçücük cup motosikletlerin elektrik kablolarını bile gördüğümde kafam karışıyor.

erimozel
26 Ağustos 2011, 01:33
tesekkur ederim ama motor yine calisirken eski haline donuyor. Gostergelerle ilgili birsey sanirim

erimozel
26 Ağustos 2011, 18:47
Bugün kullandığımda hız göstergesi hariç diğer tüm göstergeler iptal oldu. Sadece hız göstergesi çalışmaya devam ediyor.Sanırım kablolardan biri koptu.

erimozel
26 Ağustos 2011, 22:00
Sanırım 1 kişinin bile bilgisi yok bu konuda, yazık...

ferhatkars
29 Ağustos 2011, 23:48
kablolar da temassızlık vardır...direksiyon hareketine göre yada motorun zıplamasına göre gelip gider.... hız göstergesi dijital değilse tellidir...elektrikle alakası olmadıgı ıcın tel kopana kadar çalışır...

harleytamir
01 Eylül 2011, 13:48
topraklama kablon veya aküye artı kutpna giden kablonda temassızlık var bu yüzden yapıyor.Yapman gereken kabloları iyice temizleyip düzgünce yerlerine takmak sonra problemin kalmaz.

piyanist_irf
01 Eylül 2011, 14:35
erimcim buradan sağlıklı bir cevap alamazsın kardeşim ancak kafan dahada fazla karışır :)

motosiklet başında bazı testler yapılarak senin sorunun çözülür sonuçta çözülmez diye bir şey yok sıkma canını fakat senin o gps cihazını bağlarken bir sorun oluşmuş olabilir, şasi alıyordur bir yerlerden bilemiyorum :silent:

33mersin33
01 Eylül 2011, 19:25
aynı sorun otomobilimde başıma gelmişti. göstergeler çıldırıyor biraz sonra normale dönüyürdu. marş bazen basıyor bazen basmıyordu. oto elektrikcisi hemen arızayı buldu akünün eksi kutup başından şaseye giden kabloyu bakım esnasında iyice sıkmamışlar gevşemiş. sıkınca sorun bitti.

erimozel
04 Eylül 2011, 11:49
Son durum şu şekilde, çakmak bağlantısını direkt aküden çektirmiştim şimdi o da çalışmıyor. Göstergelerimden ise hız göstergesi ayrı ve telli olduğu için çalışıyor. Sinyal göstergelerim çalışıyor. Uzun kısa far göstergem çalışıyor.( küçük tek ledleri yanıyor ) Ama devir ve benzin göstergelerim çalışmıyor. Bazı motosikletlerde bildiğiniz üzere fren sıkılmadan, boş viteste yada debriyaj basılı olmadan motosiklet çalışmaz güvenli olsun diye. Benimkinde de aynı sistem mevcut. Vitesteyken marşa basınca motosiklet çalışmıyor. Ama bunu denerken fark ettim ki marşa bastığım anda benzin göstergem tekrardan aktif hale geldi. Motor çalışmadığından devir göstergesi hakkında birşey diyemiyorum ama büyük ihtimal o da aktif hale geliyordur. Ben sorunu bir türlü bulamadım ama şuanda akünün yetmediğinden şüpheleniyorum. Problemi nedir motosikletimin vallahi bıktım düşünmekten. Şuanda istanbul dışındayım o yüzden buralarda motosikleti bilmediğim yerlerde fazla kurcalatmak da istemiyorum. Ben nasıl tamir edebilirim?

erimozel
05 Eylül 2011, 10:35
günceldir.

MaxiBoost
05 Eylül 2011, 10:43
Sanırım 1 kişinin bile bilgisi yok bu konuda, yazık...


şu lafından dolayı asla cevap vermem sana
ne demek yazık ?

bence burasının ne olduğunu : forum yani internet
bizlerin kimler olduğunu : insan yani müneccim değil

anlaman gerekiyor.

forumda herşeyin çözümü yoktur
50 bin farklı şeyden olabilecek şey için insanlardan ne bekliyorsun? ne bilelim neden ?
kablomu çıktı, soketmi çıktı, sigortamı ? akümü ? bozuk göstergemi ? temazsızlıkmı var ? su mu kaçtı ? ne bilelim ne ?

erimozel
05 Eylül 2011, 11:52
Buranın forum yani internet olduğunu, forumdakilerin ise çoğunun insan olduğunu çok daha iyi biliyorum senden merak etme. Cevap yazmak zorunda değilsin. Kimse seni zorlamıyor. Ben problemimin tamir değil tahmin edilmesini istiyorum sadece. Burası forumsa ve burada teknik servis diye bir bölüm açılmışsa bu konunun amacı budur. Gerçekten bu konuda bilgisi olan kimse olmayabilirdi, farkındaysan cevaplardan önce yazılmış o mesaj. Herkes herşeyi bilmek zorunda değildir, bu da hakaret değildir kimseye. Önemli olan insanın ters ters cevaplar yazıp köstek olacağına hiç cevap yazmamayı seçerek ahlaklı davranabilmesidir.

harleytamir
05 Eylül 2011, 16:41
bende cevap yazmam ama iyilik bize kalsın çakmak baglantını direk aküden çekiyorsan akünle ilgili bir problem olabilir akün her ne kadar doluda olsa yeterli voltajı devreye iletemiyordur yada şöyle izah edim yüksek amper çeken araçların çalışmıyor bu demek oluyorki düşük voltj veriyor akün kısaca başka akü tak dene

erimozel
05 Eylül 2011, 20:15
harleytamir kardeşim çok teşekkür ederim sana. Bugun fark ettim çakmak cikisinin problemi sigortasindaymis. 10A lik sigorta atmis. Onu degistirdim cakmak cikisi eski haline dondu. Diger aksamin tek bir sigortasi var benim gordugum. O da sapasaglam kontrol ettim.Devir saati ile benzin göstergesi halen çalışmıyor. İlgine çok tesekkur ederim tekrar