PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Hareketsizlikten kaçının... ?



cbr 125'm
28 Haziran 2011, 10:44
Trafiğe mi takıldınız? Hareketsiz kalmak sizi bir yere götürmese de yakıt yanmaya devam eder. Sırada beklerken motora ihtiyacınız olana kadar stop edin. Kural olarak, 10 saniyeden fazla duracaksanız moturu kapatın.


Kaynak--> https://www.shellsmart.com/smart/products/FuelSaveTips.html?mod=drive&site=tr-tr

Sizce doğru bir davranış mı olur?

cekokk
28 Haziran 2011, 10:54
Çok Doğru birşey ama uygulayan yok mesela şimdi yeni çıkan araçlarda ışıklarda motoru otomatik olarak kendi kapatıyor sonra yeniden çalıştırıp yola devam ediyor.Citroen de var mesela :P

cbr 125'm
28 Haziran 2011, 10:59
İlk çalıştırma anında, 10 sn rölantide yakacağından daha fazla benzin yakmaz mı? (cümle düşük oldu biraz:P)

ero__
28 Haziran 2011, 11:34
Motor sıcak olacağı için yakmaz.

Volkan Serezli
28 Haziran 2011, 11:41
bence yanlış bir uygulama
benzinden tasaruf ediyim derken marş motorunu halledersiniz
daha kötüsü bir kaza gerçekleşti aniden fırlamanız gerek e motor çalışmıyor gittiniz:cherry:

tosbağa
28 Haziran 2011, 11:45
Çok Doğru birşey ama uygulayan yok mesela şimdi yeni çıkan araçlarda ışıklarda motoru otomatik olarak kendi kapatıyor sonra yeniden çalıştırıp yola devam ediyor.Citroen de var mesela :P
Honda pcx'dede var

murat0642
28 Haziran 2011, 11:57
araclarda start / stop dügmesi var aslında motorlarada böle bişi yapsalar cok güzel olur.

anaconda84
28 Haziran 2011, 12:12
bende çalıştırma anında daha fazla benzin yer diye biliyorum ama motor sıcakken yemez diye bişey duymadım hiç eğer öyleyse gerçekten daha iyi olur ışıklarda duracağımız zaman motoru stop ettirmek

Jubaa
28 Haziran 2011, 12:41
Trafikte beklerken hele Turkiye de motoru kapatmak hic hayra alamet bi davranis olmaz.

Arkadan korna calan, kufur eden, "gormeyip" ustunuze cikan cok olur.

babaeskili
28 Haziran 2011, 13:08
Sayaçlı trafik lambalarında uygulanabilecek bir yöntem bu bana göre.Çünkü sayaç yoksa eğer,aniden kırmızıdan sarıya dönen ışıkla birlikte üstünüze arabanın biri çoktan çıkmış olur.

Sayaç varsa eğer yeşil ışık yanmadan en azından 10 saniye öncesinden motoru çalıştırmakta fayda var.Çünkü motor çalışmakta güçlük çekerse en azından arkadakini uyarmak için veya sağa sola kaçmak için zamanınız olur.
80-90 saniye boyunca kırmızı ışığın yandığı trafik lambalarında çevreyi korumak ve tasarruf etmek için uygulanması gerekli bir davranış bence.

Khutuck
28 Haziran 2011, 15:49
Benim CBF150'm rölantide saatte 1 lt'den çok daha az benzin harcıyor, hadi 1 lt harcıyor diyelim.

Saatte 1 lt dakikada 17 ml eder, yani bir şişe kapağı kadarcık. 17 ml benzinin satış fiyatı yaklaşık 0.07 lira (7 kuruş) eder.

Yani sadece 5 liralık yakıt tasarrufu yapmak için 71 defa kırmızı ışıkta bir dakika boyunca motorunu kapatman lazım, marş motorunu yakmadan 71 defa marş basman lazım. Sence marş motorunu böyle zorlamaya değer mi?

Kesinlikle 1 dakikadan az süre bekleyecekseniz motoru kapatmayın. Hem kontak açık ve fren lambası yanık olduğu için akünüzü zorlayacaksınız, hem tasarruf edeceğiniz yakıt 3-5 kuruş bile değil, hem tekrar marşa basarken marş motoru ve aküyü zorlayacaksınız. Ayrıca motor en fazla ilk çalışmanın 10 saniyesinde yıpranır, motorunuz çalışmıyorken yağlama olmaz, ilk çalışmada tam yağlama sağlanana dek motor çok fazla aşınır.

COQ
28 Haziran 2011, 16:07
Siz motosiklet kullaniyorsunuz araba degil.
Isiklarda beklerken birakin motoru susturmayi, 1. viteste,gözünüz dikiz aynalarinizda ve eliniz ayaginiz her an gazlamaya hazir bekleyeceksiniz.
Bu isin kurali budur.:)

Volkan Serezli
28 Haziran 2011, 16:07
size birşey anlatıyım aliağadayız şirket arabası var ışıklarda bekliyoruz..arkamızdan bir demir çelik kamyonu sanki durmiyacakmış gibi hızla geliyor :cherry:
babam kıllanıp bir yan şeride geçiyor biraz ilerliyerek ve gerçektende o demir çelik kanyonu durmuyor en kötü deneyimlerimden biridir
şimdi orada motor kapalı olsa ben çalıştırana kadar....
ve ciddende marş motorunu okadar çalıştırmak mantıksız..

GP500-1st
28 Haziran 2011, 16:55
Işıklarda ve ya yol tıkanıp durdugunda en pararnoyak halde vites 1 de el debriyajda uzaya fırlatılacak maymunlar kadar hazır bekliyorum:)

Burası İstanbuul haciiyeaa :queen:

cagriaksu
28 Haziran 2011, 17:38
Motorsikletin marş motorunu harcamamak için elbette kapatıp açmamak düşünülebilir, lakin 90 saniye bekleyeceğinizi bildiğiniz bir ışıktada -heleki hava soğutmalı bir motor kullanıyorsanız- kontağı kapatmayı tercih edebilirsiniz benim gibi:)

Araçlara gelince, marş motorunu yer yemez diyen arkadaşlar için bilgilendirme yapayım, Citroen BMW Toyota vs gibi Start-Stop özelliği olan araç üreticileri araçlarına elbetteki standart marş motoru koymuyor, o araçlardaki marş motoru ve volan dişlisi özel, o yüzden araçlar hem anında marş alıyor hemde marş motorlarının ömrü 120.000 cycle'dan başlıyor.

Araçlardaki akü voltajı vs gibi birkaç değeri aynı anda kontrol eden bir sistem olduğu içinde marş basamama ihtimali yok. Tabi yakıt bitik veya yakıt filtresi adi mazottan dolayı tıkalı değilse :)

myagdi
28 Haziran 2011, 19:08
Bu özelliğe sahip arabalar (örnek Citroen'ler) ve motosiklet (Honda PCX) var. Bunun ötesinde, bu tavsiyeyi yapan halt etmiş.

Motosiklette bunu uygulamayı düşünemiyorum bile... Her an, arkadan hızla gelen, freni patlamış bir beton mikserinden kaçmak durumuyla karşılaşabilirsiniz.

Öncelikle, turbo dizel aracınız varsa bunu yapmaya hiç kalkışmayınız, kısa zamanda turbo'dan olursunuz.

Ben kırmızı ışıklarda otomatik vitesli arabayı boşa almaya üşeniyorum. Her ışıkta stop eder, tekrar çalıştırmaktan üşenmem diyen babayiğit varsa; ona da benzinden kazanacağını akü ve marş motoruna vereceğini garanti edebilirim.

Kısacası, her okuduğunuza inanmayın. Bunu anlı-şanlı bir firma söylüyor olsa bile....

gokmenkurt
28 Haziran 2011, 21:16
toyotada yapmış bu uygulamayı. ama bizim çin mallarında yapmamız büyük hata olur. zaten 30 sn boyunca gaz vermeden marş basarsak marş motoru yanıyor. kar yaparken göz çıkarırız.
ayrıca bunun tavsiye edildiği araçlar dikkat enjeksiyonludur. bizim motorlar karbüratörlü olduğundan her çalıştırmada bir avuç benzin atar . eğer 5 dkdan daha az bekliceksek kesinlikle fazladan yakıt sarfiyatıdır enjeksiyonsuz her türlü araçta..

jawa
28 Haziran 2011, 21:35
Sizce doğru bir davranış mı olur?

Hayır.


Motosiklet sürücüsü arkadan gelebilecek tehlikeye hazır olmalı. Trafik ışıkları bizim için yoldaki en tehlikeli alanlardan birisi.Türkiye'de kırmızıda geçen bir sürü sürücü var. Önünde kamyon, minibüs, otobüs, varsa bekler.Oomobil varsa kornaya asılır, selektör yapar.Motosiklet varsa hiç durmaz!

takendy
28 Haziran 2011, 21:52
kontak kapatılarak elde edilmek istenen yakıttan tasarruf mu ?

bırakın allah aşkına !!!

http://i1106.hizliresim.com/2011/6/28/12657.jpg (http://goo.gl/mc9cY)

Blackeagletr
28 Haziran 2011, 21:58
Motosikletten inmediğim sürece motoru durdurmam, nakit parayla benzin almak dışında tabi :) Aylık 5 Tl kadar kar için marş motoru ve aküyü harcamaya ayrıca risk almaya hiç niyetim yok.

BIYIKLI
28 Haziran 2011, 22:19
Başlığı okuyunca hareketsiz kalmayın, spor yapın, uzun yaşayın vs. tarzı bir yazı okuyacağım sanmıştım! Öylesi daha faydalı olurdu ya! :)

serimotorcu
29 Haziran 2011, 01:16
size birşey anlatıyım aliağadayız şirket arabası var ışıklarda bekliyoruz..arkamızdan bir demir çelik kamyonu sanki durmiyacakmış gibi hızla geliyor :cherry:
babam kıllanıp bir yan şeride geçiyor biraz ilerliyerek ve gerçektende o demir çelik kanyonu durmuyor en kötü deneyimlerimden biridir
şimdi orada motor kapalı olsa ben çalıştırana kadar....
ve ciddende marş motorunu okadar çalıştırmak mantıksız..

Ne oldu siz yırttınız mı bari paçayı :queen: