PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : garantiden parça değiştiren ve para vermeyen var mı?



yürekçe
14 Mart 2011, 22:26
selam arkadaşlar,

havalar ısındı, mevsim geldi ve "ne alayım" sorularının yanısıra "sıfır alırsam garntiden yararlanırım" mantalitesiyle yeni arkadaşların düşeceleri tuzaklara dikkat çekmek niyetiyle bu başlığı açtım. aynı zamanda istatistiki bir bilgide edinmiş oluruz...

bu işin aslı nedir?
ilk servis ücreti?
kullanılan malzeme parası alınır da, bakım parası alınır mı? yasal mıdır?
garantiden çıkma şartları?
garanti dahilindeki parçalar?

kısacası;
" ülkemizdeki garanti şartları ve uygulamaları için" sfır motor almaya değer mi?
garanti kapsamındaki araç veya cihazımızı hangi şartlarda tamir / değişim'den yararlandırabiliriz?

hangi evraklar gerekir?

Blackeagletr
14 Mart 2011, 23:02
Benim bretonla kaza yaptığımda devir saati bozulmuştu. Dedim böyle böyle. Bunun dış kısmında hasar yok dedi garantiden alırız dediler ve para istemediler. Yani kaza sonucu kullanıma bağlı oluyor ve garantiye girmiyor. Tabi heryer böyle değildir. Çok duydum ve şahit oldum garantiye girmesi gerekipte parayla satanları.

Khutuck
14 Mart 2011, 23:02
Var.

KTM'de satış sonrası sorumlusu (garanti sorumlusu diyelim) olarak çalıştığım için biliyorum.

Öncelikle motorunuzun kullanma kılavuzunu dikkatlice okumanız gerekli. Kılavuzda motorun periyodik olarak değişmesi gereken parçaları yazar.

Bakımları düzenli olarak yapılan ve kullanım kılavuzunda yazanlar dikkate alınarak kullanılan motorun neredeyse her şeyi garanti kapsamındadır.

Ancak:

Motorun düzenli olarak kontrol edilmesi gereken parçaları (lastik basıncı, zincirin yağı, motor yağ seviyesi, motor su seviyesi, fren hidrolik seviyesi, debriyaj geri çekme yayı gerginliği, zincir gerginliği, akü elektrolit seviyesi gibi, bakmanız gerekenler kullanma kılavuzunda yazar) kontrol edilmezse bu parçalar garanti dışı bırakılabilir. Motorunuzun kullanım kılavuzunda her sürüşten önce aşınan parçalarda yapmanız gereken kontroller yazılıdır.

Örnekler:

Zincir gergin değilken motora binerseniz ve arka dişli aşırı biçimde aşınırsa firmanızın "kullanıcı hatası" deme hakkı vardır. Aynanız darbe aldıysa ve yolda düştüyse kullanıcı hatasıdır (başıma geldi-CBF150). Aynanız durup dururken yolda düştüyse garanti kapsamındadır (başıma geldi-CBF150). Motorunuzun boyasında darbe almadan çatlaklar oluşturuyorsa garanti kapsamındadır (karşılaştım). Motorunuzun enjeksiyon sistemi arızalandıysa garanti kapsamındadır (karşılaştım). Gösterge paneli su aldıysa garanti kapsamındadır (karşılaştım). Kontak arızalandıysa (hırsızlık denemesi haricinde) garanti kapsamındadır (başıma geldi-CBF150). Debriyaj müşiri arızalandıysa garanti kapsamındadır (karşılaştım). Yan ayak kırıldıysa büyük olasılıkla kullanıcı hatasıdır (karşılaştım, motor yan ayakta döndürülmez). Bakımdan yeni çıkmış motorunuz kilitlenirse garanti kapsamındadır, 20 bin kilometredir yağına bakmadığınız motorunuz kilitlenirse kullanıcı hatasıdır.

Özetle motorunuza düzgün baktığınız ve kaza yapmadığınız sürece her şey garanti kapsamındadır.

ygr
14 Mart 2011, 23:03
ben km dişlisini garantiden değiştirdim. mototalde yarım akıllı biri var, cantın içinde dönen parça için ''yok bunu bilemem bi ararım zart zurt '' gibi sesler çıkaradururken ben solugu mutluhanda aldım. hiç zorluk çıkarmadı. parça ellerinde olmadıgı için 47 kere özür dileyip :D parça geldiğinde tekrar aradılar.
ama biraz tecrüben varsa garanti için yani motor almaya degmez. anlamazsan da eskisiyle ugrasma riskini almaya degmez

-unnamed-
14 Mart 2011, 23:04
evet var...
sadece 3 kere ekzozu garantiden değiştirttim..
şimdide kadranlar değişecek(:

Reşit
14 Mart 2011, 23:13
Önceki motorum olan kanuni rokko da 5000 km de krank dağılmıştı. Garantiden ücretsiz olarak değişim yapıldı. Yaklaşık 180 lira işçilik dahil maliyet çıkmıştı. 1 kuruş para ödememiştim.:)

Arjantinli69
14 Mart 2011, 23:17
piston-sekmanlar-subaplar-karbüratör-km göstergesi komple garantiden değişti,Aydın usta sağolsun.aslında servisteki usta istesin garantide olmayan parçayı garantiye sokturur.
ama garantili üründen parça değişirken ücret istenmesine karşıyım.çogu serviste bu olay var malesef.

halis
14 Mart 2011, 23:18
Ben garantiden motor kısmı ni komple değiştirdim

F54
14 Mart 2011, 23:20
benim kaportalar çatladı sakarya ve çevre ilçelerde gezmediğim servis kalmadı fabrika bir oraya bir buraya yolladı ama yok yok lanet olsun dedim kendim değiştirdim yani garanti diye birşey yok bundan sonra sıfır alırsam bir kere servise gitmem sen çalıştır ver derim bayii ye gerisini kurcalama geri kalan bakımları ben kendim yaparım o kadar elim anahtar tutuyor onlara 15 tl lik yağa 40 tl verecek kadar çok param yok yani ülkede ne doğru çalışıyor ki sanayi ve ticaret bakanlığı doğru çalışsın her zaman ki gibi vergiye al gerisini boşver yani

maxi97
14 Mart 2011, 23:22
ilk motorum mondial 150 zc. 7 ay önce agustosta aldım. ilk bakım ücreti vermedim (kendim castrol power1 scooter yağı almıştım). normal bakım kilometrelerinde de gerekli malzemelere para verirdim genelde. 1500 kmde bir yağ değiştiriyorum. o sırada ufak tefek şeylere de yardım ediyorum, beraber hallediyoruz. son 2 serviste bir kere 15 tl, 2. gidişimde de 20 tl kayış değişimine verdim. motor 6850 kmde.

malatyanın yollarını tahmin edemezsiniz. daha 3 ay önce yapılan yollarda bile 10 metrede 2 çukura düşüyorsunuz. bu kısa bilgiyi normalde kullanıcı hatası olarak kabul edildiğinden söyledim. bir de 150 zcnin egzozu biraz gariptir; salyangoz deniyor. o salyangozun üst kısmının borusu susturucudan çıkmıştı. servise gidip söylediğimde yeni susturucu göndereceklerini söylediler. sınavlar dolayısıyla bir iki gün salladım servise gitmedim. işte o günlerden birinde üniversiteye giderken daha önceden egzozun kelepçesinin düşmesine inat (90-100 km hız ile) agresif sürdüm. üniversiteye vardığımda egzozun sesi değişmişti. susturucu alt egzozla kelepçeyi tutan yerinden kopmuştu. eğer o parçayı kaybetmeseydim garantiden değişecekti. zaten o parça 33 tl. 1 tl de kelepçeye verdim.

150 zc güzel yahu, fiyat/performans manyağı bir makina.

Acil112
14 Mart 2011, 23:25
garanti için sıfır motosiklet almaya değmez.
kullanım şartlarına uyar ve hakkınızı aramayı bilirseniz garanti kapsamında yapılan onarım ve parça değişimlerine para ödemezsiniz. susturucu kapakları düşen egzozu, (darbe yoksa) km saatini, vs... kullanım hatalarına bağlayamayacakları parçaları sorgusuz değiştiriyorlar.

yürekçe
14 Mart 2011, 23:38
yani,bu biraz da servisle alakalı.
ben zealsun 125-6 motorumda yaşadığım sorun için servise gittim. debriyaj balatası dediler.
daha sonra bu parça garantiye girmez dendi.
fakat usta beni knara çekip "bastır" dedi.
bastırdım, değişim yapıldı. 5 tl ustalık aldılar.
ustaya da 1 biraz ısmarlamıştım. sohbet ederken usta bana dedi ki, "eğer usta garantiden değişecek parçaları yazıp altına imaz atarsa itiraz etmez değiştirirler. ama biraz bastıracaksın. yoksa yaptıramazsın" dedi.

Samet Ağır
15 Mart 2011, 00:00
ben motoru garantiye götürdüğümde sen en iyisi artçını değiştir..yazık değilmi motora dediler...
düşündüm haklılar..
ne zaman o arkadaşı alsam (ki başkasını almam) motor alarm veriyordu..
LÜTFEN 2 KİŞİDEN FAZLA BİNMEYİNİZ!!!!!:queen: