PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İlk motoru almadan önce bir motor kiralamak



ozan_oz
12 Mart 2011, 12:54
Merhaba, havalar düzeliyor ya, sonunda ben de ilk motorumu alacağım inşallah ama şöyle bir düşüncem var, eğitim alıp tüm malzemelerimi tamamlamakla birlikte trafik deneyimim yok, acaba bir kiralayıp neymiş ne değilmiş, trafikte motorla dolanmaya cesaretim var mıymış diye baksam mı diyorum. Gerçi kiraladığım iki üç gün gibi kısa bir süre kendimi değerlendirmem için ne kadar yeterli olur onu da bilemiyorum, kendi motorum olsa otoparkta durur, her gün ufak ufak dolanırım, kiralarsam o üç gün sürekli kullanmak için baskı hissedeceğim kendimde.
Pek çok kişi belki arkadaşının motoruyla ufak ufak ortalıkta dolanarak başlamıştır ama ben trafiğe hiç çıkmadım, benimle benzer durumda olanlar ne yaptılar acaba? Alıp direkt daldılar mı trafiğe? Önerilerinizi sunarsanız sevinirim.

Bu arada kiralayacağım motor da alacağım motor da ybr125.

kench
12 Mart 2011, 13:41
Yanlış bir fikir. Henüz acemi, hatta tamamen deneyimsiz olman nedeniyle böyle düşünmen doğal tabii. Ama motor kiralamak için verceğin parayı Honda'nın Güvenli Sürüş eğitimine verirsen sana bin kat daha faydalı olur.

Trafik konusuna gelince. Tamamen tecrübe, kişisel beceri ve duyarlılıkla ilgili bir şey. 10 yıldır araç kullanıp trafikte nasıl davranmasını bilmeyenler var. Sen önce motora hakim olmasını "doğru tekniklerle" öğren. Trafik deneyimini ise yavaş yavaş oluruna bırak. Sabırlı ol.

Hondanın eğitimini şiddetle tavsiye ediyorum. Yeni başlayanlar üzerinde inanılmaz faydaları var. Eğitimden çıktığında çok daha rahat hissedeceksin. Doğru bilinen yanlışları yapmayacaksın. Kendi motorunu çok daha güvenle, rahat bir şekilde ve keyifle kullanacaksın. Honda.com.tr adresinde bilgiler var.

EMOK ve diğer kurumlarında eğitimleri var. Onlarda iyi deniyor fakat ben onları tecrübe etmediğim için bir şey diyemiyorum.

RamonRojo
12 Mart 2011, 13:43
Dostum ben ehliyeti kanuni bretonla almıştım.Ehliyet alırken ilerde vitesli motor kullanacağımı düşünerek vitesli motorla sınavı verdim.Geçen hafta ilk motorumu aldım.Yamaha ybr 125 aldım tavsiye ederim kullanımı oldukça rahat geldi.2 gün evvel ilk kez bindim,trafiğe bile çıtım.Kalkışlarda biraz sorun yaşıyorum ama zamanla alışırım.Vitesli kullanmak o kadar zor değil ama vites düşürürken çok dikkat et hızına ayrıca şimdilik ön freni çok kurcalama çok hassas tek parmak bile yetiyor ön fren için.Bende senin gibi herşeyimi motoru almadan aldım.(kask,mont v.b)Alışma devresi tamamen kişinin kendisiyle alakalı ben motosiklette % 50 tecrübe % 50 yeteneğe inanırım.Kendine şu soruyu sor.Başkaları yapıyorsa bende yaparım.Ayrıca motorun tepesindeyken % 100 konsantrasyona sahip olmalısın.Ayrıca şehir içinde yayalar araçlardan daha tehlikeli gibi geldi bana kişisel görüşüm olarak.

F54
12 Mart 2011, 14:00
bence sürüş eğitimi al sonra yavaş yavaş trafiğin yoğun olmadığı yollarda yani köy veya kasaba yolu tarzı yerlerde reflekslerini geliştir sonra da yavaş trafik tecrübesi edinirsin tabi mahalle aralarında fazla dolaşma yaya ve araç çıkacağı belli olmuyor

ozan_oz
12 Mart 2011, 15:40
Merhaba, cevaplarınız için çok teşekkür ederim.
Honda'dan GS1 ve GS2 eğitimlerini aldım.
Bir tanıdığım motoru aldıktan kısa bir süre sonra bu işin ona göre olmadığını anlayıp motoru satmış, bu nedenle önce bir denesem mi diyorum. Fakat kiralık motorla üç günde alışmayı beklemek de saçma olabilir. Bu nedenle fikriniz sordum.

fatih_995
13 Mart 2011, 02:41
Merhaba, cevaplarınız için çok teşekkür ederim.
Honda'dan GS1 ve GS2 eğitimlerini aldım.
Bir tanıdığım motoru aldıktan kısa bir süre sonra bu işin ona göre olmadığını anlayıp motoru satmış, bu nedenle önce bir denesem mi diyorum. Fakat kiralık motorla üç günde alışmayı beklemek de saçma olabilir. Bu nedenle fikriniz sordum.

çevre yolunda yanından geçen dev kamyonlar,tırlar yüzünden soğmuştur kesin.

challenger62
13 Mart 2011, 23:29
Merhaba, cevaplarınız için çok teşekkür ederim.
Honda'dan GS1 ve GS2 eğitimlerini aldım.
Bir tanıdığım motoru aldıktan kısa bir süre sonra bu işin ona göre olmadığını anlayıp motoru satmış, bu nedenle önce bir denesem mi diyorum. Fakat kiralık motorla üç günde alışmayı beklemek de saçma olabilir. Bu nedenle fikriniz sordum.

Merhaba,
Aynı endişeleri taşıyorum. Yaşım 48. Ben de sizin gibi GS1 eğitimini aldım ancak şehir içi trafik deneyimim hiç yok. Düşen ÖTV oranlarını fırsat bilerek CBF 150 ısmarladım haftaya motor geliyor ama motoru eve bir arkadaşım getirecek. Bir kaza bela yapıp bu yaşta kırık, ezik ve travmalar ile işten güçten uzak kalarak problemler yaşamak istemiyorum. İlk motor tecrübemim çok yumaşak ve artan olumlu(pozitif)bir grafik izlemesini istiyorum. Arkadaşların tavsiyesi özellikle pazar sabahları İstanbulun sakin trafiğinde biraz pratik yapmak şeklinde. Şahsen ben denemeği düşünüyorum... Belki sizi de bir fikir verebilir.
Kazasız sürüşler dileğiyle...

Isaac
13 Mart 2011, 23:47
Bir arkadaşıma bu eğitimleri almasını tavsiye etmiştim ama şimdi tereddütte kaldım. Bu eğitimlerden gerekli şeyleri öğrenemediniz mi? Bu eğitimleri alan birinin motosiklet kullanmanın a-b-c'sini öğrenmiş olması ama ağır aksak kullanmaya başlaması gerekir diye düşünüyorum.

Yanlış mı düşünüyorum? Trafiğe çıkacak kadar hazırlamıyor mu sürücüleri?

ozan_oz
14 Mart 2011, 00:44
Merhaba,
Aynı endişeleri taşıyorum. Yaşım 48. Ben de sizin gibi GS1 eğitimini aldım ancak şehir içi trafik deneyimim hiç yok. Düşen ÖTV oranlarını fırsat bilerek CBF 150 ısmarladım haftaya motor geliyor ama motoru eve bir arkadaşım getirecek ...

Cevabınız için çok teşekkür ederim, gayet derdimi anlayan hatta derdime ortak olan bir mesaj olmuş :)
Sanırım benim de sizin gibi motoru alıp uygun günleri ve zamanları bekleyerek kullanmam dediğiniz gibi tecrübemin uygun bir grafikle artmasını sağlayacaktır.
GS1 eğitiminde tanıştığım bir arkadaş da uyku alışkanlıklarının izin vermesi sayesinde sabah 6 gibi çıkıp turladığını söylemişti, bana pek uygun gibi görünmüyor ama belki siz düşünebilirsiniz (gerçi motoru alınca o hevesle sabahın köründe kalkabilirim de...)



Bir arkadaşıma bu eğitimleri almasını tavsiye etmiştim ama şimdi tereddütte kaldım ... Trafiğe çıkacak kadar hazırlamıyor mu sürücüleri?

Bu eğitimleri alıp ardından yeterince trafik tecrübesi edinmiş birilerinin bu soruyu cevaplaması daha uygun olur ama yine de fikrimi söyleyeyim. Bu eğitimler motosiklet kullanacak birinin sahip olması gereken temel bilgileri doğru şekilde edinmesi için kapalı pistte gerçekleştirilen eğitimler, zaten herkes tavsiye ediyor bu eğitimleri ve önemi herkes tarafından vurgulanıyor.
Yalnız trafik işi biliyorsunuz daha farklı bir şey, bazı kurumlarda bilmiyorum ne kadar işe yarar ama ayrıca trafik eğitimi var. Trafikte araba sürerken bile insan deliriyor :)