PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İstanbul'da ucuz benzin izdihamı



BerKToprak
14 Aralık 2010, 21:56
http://www.bugun.com.tr/newsFiles/1/0/0/0/0/0/0/1/0/1/0/0/1/1/1/0/1/file/132410.jpg


Kanada borsasına kote olan ve Türk işadamı Mahmut Aslan'a ait AR Grup, Türkiye'de akaryakıt işine iddialı bir giriş yaptı.
Benzin istasyonlarını alarak yüzde 7'lik bayi payını ortadan kaldıran grup, onun yerine vatandaşa yüzde 7 ucuz benzin satmaya başladı.

***

Arbel Gıda'nın sahibi Mersinli işadamı Mahmut Aslan, Kanada'da borsaya açık olan şirketi AR Grup ile Türkiye'de akaryakıt işine iddialı bir giriş yaptı. AR Grup marttan bu yana Türkiye'de 33 dağıtım noktasını yaklaşık 300 milyon dolarlık yatırımla aldı.

Karının yarısından vazgeçen grup; bu yöntemle benzinin yüzde 7 ucuza satılabileceğini kanıtladı. Akaryakıtın litresinin 4 lira olmasına rağmen, AR Grup'un Full istasyonlarında benzin 3,71 ile 3,73 TL arasında satılıyor.

İşte indirimin sırrı

AR Grup Yönetim Kurulu üyesi Timuçin Yalı, ABD'deki sistemi Türkiye'ye getirmeye kararlı olduğunu açıkladı. Bu sistemde dağıtım şirketleri kendi istasyonuna sahip olduğu için bayilere verilen yüzde 7'lik kar payını ödemiyor. Bunun yerine vatandaşa indirimli benzin satıyor.

Yalı Türkiye'de bir dağıtımcının pazarın yüzde 25'inden fazlasına sahip olamayacağı için istasyonları 3. kişilerin işletmesine verdiklerini, işletmeci payının en fazla yüzde 1 olduğunu söyledi. Yalı "Biz Tüpraş'tan sonraki kısımda oluşan yüzde 15'lik karın fazla olduğunu düşünüyoruz. Herkes vergilerin çokluğundan şikayet ediyor ama sorun yalnızca vergiler değil. Bu sistemle bize yüzde 7 kar yetiyor" diye konuştu.

Halk ucuza koştu

Bu sistemin büyük miktarda yatırım gerektirdiğini anlatan Yalı, hedeflerinin 100 istasyon sayısına ulaşmak olduğunu anlattı. Yalı'nın verdiği bilgiye göre, AR Grup 33 dağıtım noktasına sahip. Bunların 16'sı faaliyette, İstanbul Davutpaşa, Bayrampaşa ve Sarıgazi istasyonları önümüzdeki günlerde devreye girecek. İstanbul'da pazar paylarının yüzde 6 olduğunu belirten Yalı "Bizim istasyon başı satış ortalamamız günde 24 bin litreye ulaştı. Türkiye'de en büyük dağıtım şirketlerinin İstanbul'da günlük ortalama satışı ise 7 bin 500 litre. Bizim bir istasyonumuz, diğer şirketlerinin 3 katı satış yapıyor. Halk ucuz benzine koşuyor" dedi.

Tüketici eyleme hazırlanıyor

Peşpeşe yapılan iki zamla birlikte 1 litre benzinin fiyatının 4 liraya çıkması kamuoyunda tepkiyle karşılanırken, tüketici dernekleri zamları protesto etmek için eyleme hazırlanıyor. Öncelikle Maliye ve Enerji bakanlıkları ile EPDK'ya toplu faks gönderilecek. Pazar günü ise çok sayıda derneğin katılımıyla trafikte korna çalma eylemi yapılacak

HABER: Selma ŞENOL/ İSTANBUL

Tesla.tr
14 Aralık 2010, 21:59
helal olsun.

motorhocası
14 Aralık 2010, 22:06
Korna çalma eylemini nasıl düşünemedik.:)

bobber
14 Aralık 2010, 23:16
Valla ben Pendik' teki istasyonda izdihamın i' sini bile görmedim. Diğer yerleri bilmiyorum.
Bu arada adam Arbella makarnaların sahibi olduğu için 50 tl' lik yakıta bir paket makarna veriyor. Bir de üstüne araç yıkama.

myhammer
14 Aralık 2010, 23:24
valla ılk acıldıgı gun canlı canlı gördum helal olsun allah yolunu acık etsin
bu yer şişliden ok meydanı tarafına giderken cevahir otelin karsısında yeni acıldı zaten

bosnak_semko
14 Aralık 2010, 23:46
Valla ben Pendik' teki istasyonda izdihamın i' sini bile görmedim. Diğer yerleri bilmiyorum.
Bu arada adam Arbella makarnaların sahibi olduğu için 50 tl' lik yakıta bir paket makarna veriyor. Bir de üstüne araç yıkama.

dostum istasyonun ilk açıldığı gece hem dörtyol ışıklardan yukarıya hem istasyonun arka tarafından istasyona oluşan up uzun bir kuyruk vardı full de :) sen denk gelmemişsin :) açıldıkları gün benzini %25 indirimli sattılar ben benim motoru arabayı ve amcamın arabasını götürüp fulledim depoları.. 2.54tl mi 2.78tl miydi neydi ilk açıldığı gün gece saat 12ye kadar..ayrıca benzinide çok güzel hiç bir sıkıntı yok shell de bp de nasıl gidiyosa ne kadar km yapıyorsa full dede yapıyor..kullanmanızı tavsiye ederim :)