PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : spor motorlarda süspansiyon sorunları



buggin
19 Kasım 2010, 03:03
CEMAL'İN MACERALARI


http://img259.imageshack.us/img259/4026/1460006susphand4zoomjpg.jpg (http://img259.imageshack.us/i/1460006susphand4zoomjpg.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)


Sorun: Cemal motorunun rahatsızlığından, kendisine yoldaki en ufak bir engebeyi bile hissettirmesinden şikâyetçi, motoru sanki çok hırçın. Bilhassa kasislerde amortisörleri engebeyi emmiyor ve hatta lastikleri yol tutuşunu kolayca kaybediyor. Pistte dönüşlere girişlerde Cemal'in motoru dengesiz. Küçük kasislerin bile üzerinde sekiyor ve tekrar asfalta inişi hızlı oluyor.

Çözüm: Sert motorcu Cemal çok sert sıkışma ve açılma sönümleme ayarlarına mazruz kalmış durumdadır. Önce açılma ayarlarını usulune göre ayarlaması gerekmektedir. Takiben sıkışma ayarlarını orta seviyelerini geçmeyecek şekilde ayarlaması gerekmektedir. Bu başlanma noktasını verecektir ve sonra açılma ayarlarının ince ayarlarına geçilebilir. İnce ayar yol en kasisli bölümlerinde sürüşle yapılır. Bu esnada süspansiyonlar kapalı kalmayacak(çok sıkı ayar) ve motor bir kadillak gibi yayılanmayacak (çok gevşek ayar) şekilde sönümlemenin ayarları yapılmalıdır. Aynı yol bölümünde sürüşün tekrarlanarak sıkışma sönümlemesi ayarlarının küçük değişimlerle yapılması farkları görmek ve iyi bir ayar ölçüsü belirlemek açısından tavsiye edilir. Açılım sönümleme ayarları tamamen bitirilince, ince sıkışma ayarları da usulune göre tamamlanabilir. Cemal burada ayarları yaparken değişimleri hissetmek ve değişik ayarların etkilerini görmek için aynı kasisli yol üzeinde ve küçük kademelerle yapmayı unutmamalıdır.


http://img196.imageshack.us/img196/6612/1460006susphand5zoomjpg.jpg (http://img196.imageshack.us/i/1460006susphand5zoomjpg.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Sorun: Cemal’in motorun süspansiyonları dönemeçlere yaklaşırken frenlediğinde dibe vuruyor. Bilhassa kasisler üzerinde. Ama bunun dışında çatalların hareketi ve motorun genel sürüşü iyi.

Çözüm: Belli ki burada Cemal’in motorunun sürüş yüksekliği doğru ayarlanmış ama çatalların ayarları öne ağırlık transferi olduğunda çok yumuşak kalıyor. Bu durum sert frenleme söz konusu olduğunda da kendisini gösterir. Cemal çatalların önyükleme ayarlarını daha evvel sertleştirmişti. Bu dibe vurma problemini iyileştirdi ancak motoru şase tavrını ön taraf fazla yüksek gibi yaparak sürüşü olumsuz yönde etkiledi. Burada önü çatal tüplerini üçlü klapeler içinde yükseltmek olacaktır(4mm lik kademelerle başlayarak). Bu şekilde ön alçalacaktır. Cemal bu şekilde çatalların önyüklemesini ön tarafın yükselme problemine sebep olmadan yapabilir. Cemal burada da süspansiyonlar dibe ulaştığında üçlü klapenin alt bölümünün çamurluğa/lastiğe veya radyatöre çok yaklaşmamasına dikkat etmelidir. Ön yükleme ayarında ayar ara levhaları(halkaları-espas) yetersiz kalırsa daha sert yaylar ya da daha uzun ayar halkaları(tüplerin içinde) kullanılmalıdır.


http://img143.imageshack.us/img143/9973/1460006susphand6zoomjpg.jpg (http://img143.imageshack.us/i/1460006susphand6zoomjpg.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Sorun: Cemal motosikletinin yönlendirmesinin düşük hızlarda çok ağır olduğunu ve motorunu döndürmek için bayağı bir adele gücü kullanması gerektiğini söylüyor. Dönüşlere yatarken motor sanki birden düşer gibi yatıyor.

Çözüm: Bu durum yanlış lastik alıştırmasının sonucudur. Devamlı düz kullanılarak yapılan alıştırmalar (rodaj) sadece lastiğin orta bölümünü aşındırır. Ya da bu durum gidon rulmanlarının çok sıkı olmasından veya kertiklenmiş olmasından olabilir. Süspansiyonların tarafından ise ağır gidon arka sürüş yüksekliğinin düşük ayarlanmış olmasındandır. Kafa açısını choper motorlardaki gibi artırır.
Cemal gidon amortisörü takıp lastik havalarını ve gidon bilyalarını kontrol ettikten sonra aynı sorunu yine yaşarsa motorunun şasenin davranışına bakmalıdır. Ön ve arka çoküşler kontrol edilmeli ve doğru olarak ayarlanmalıdırlar. Ayar sonrası cemal sürüş yaparak gidonu nasıl hissetiğini kontrol etmelidir. Gidon sağa sola vurmayacak kadar sıkı, alt süratlerde bile rahatlıkla çevirbileceği kadar gevşek olmalıdır. Yine değişme yetersiz kalırsa cemal motorunun geometrisini değiştirmek zorundadır. Bunu çatal tüplerini üçlü klapelerin içinde yükselterek ya da arkanın yükseltme mekanizması varsa arkayı yükselterek yapabilir. Ön tarafı alçaltırken, çatalları ayarlayarak, ön teker ile radyatör arasındaki mesafeyi gözleyin. Konvansiyonel çatallarda (dış tüpler altta) kaydırıcıların üçlü klapenin alt parçasına değmemesine dikkat etmelidir.


http://img801.imageshack.us/img801/8600/1460006susphand7zoomjpg.jpg (http://img801.imageshack.us/i/1460006susphand7zoomjpg.jpg/)

Sorun: Cemal motorunun önünden dertli bilhassa dönemeç çıkışlarında ön tekeri yol tutuşunu kaybediyor ve motorun kayarak kaza yapmasına kadar sebep oluyor. Gidon da biraz ağır hissediliyor. Yolun düzgün olmayan bölümlerinde ön teker kasislerde sekiyor ve çok fazla yüklenilirse paketlenme (sıkışıp kalma) eğilimi gösteriyor.

Çözüm: Dönüş çıkışlarında ki bir kasis darbesinin ön tekerin kaymasına sebep olması çatalın üst noktaya vurduğunun, süspansiyonlarda yola uygun yeterli sıkışmaya izin vermediğinin göstergesidir. Cemal ön ve arka çöküş ayarlarını kontrol etmelidir. Ön yüklemelerin doğru şekilde ayarlanmış olup olmadığını görmek için bu gereklidir. Önyüklemeler ayarlanmış ise, Cemal motoru ile kısa bir gezinti yapıp ayarlarını denemelidir. Sorun devam ediyorsa ön tarafın önyüklemesini azaltmak motorun önünü biraz alçaltarak gidonu hafifletir ve kasislerde motorun daha kontrollü olmasına izin verir. Ancak bu durumda da çatallar dibe vurmağa başlarsa çatal tüpleri üçlü klapelerden yükseltilebilir. Bu yükseltme motorun yönlendirilmesini orijinal önyükleme ayarlarını değiştirmeden geliştirir.


Kaynak: Sportmotor
Açıklamalı çeviri: Alpaslan Kuzucan

Makaleyi Yazan: Alfa


ALINTIDIR. (http://www.alfamotosiklet.net/forum/index.php?topic=503.0)

NOT==> Bu makale özel izin alınarak yayımlanmıştır.

COQ
19 Kasım 2010, 03:38
Buggin;
faydali olmaya çalisiyorsun ve bu benim çok hosuma gidiyor.
ama alinti yaptigin ve özel izin aldigin adam zaten bu forumun üyesi ve senin açtigin konulari daha önce burada paylasti ve paylasmaya da devam ediyor.
Biraz dikkat lütfen...

Asagidaki linke tiklarsan, kendin de göreceksin.


http://www.motosiklet.net/forum/alpaslan-kuzucan/81860-spor-motorlarda-suspansiyon-sorunlari.html

buggin
19 Kasım 2010, 04:00
Buggin;
faydali olmaya çalisiyorsun ve bu benim çok hosuma gidiyor.
ama alinti yaptigin ve özel izin aldigin adam zaten bu forumun üyesi ve senin açtigin konulari daha önce burada paylasti ve paylasmaya da devam ediyor.
Biraz dikkat lütfen...

Asagidaki linke tiklarsan, kendin de göreceksin.


http://www.motosiklet.net/forum/alpaslan-kuzucan/81860-spor-motorlarda-suspansiyon-sorunlari.html

hiç görmemiştim:cyclopsan bundan sonra daha dikkatli olcam konu açarken.

alfawings niye belirtmedi bana ki ? :silent: bu sitede alıntı yapacağımı belirtmiştim halbuki.

---------- Mesaj ekleme zamanı: 05:00 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 04:52 ----------

şimdi baktım daha detaylı da verdiğin link ilgili makalenin I. kısmı. ben II. kısmını paylaştım. alfawings de köşesinde II. kısmı yayımlamamış. İzin boşa gitmedi. :)