PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yedek Parçada Kazıklanmayın



Nuestra
26 Temmuz 2004, 00:59
Hemen hemen bütün yabancı üreticilerin her modele ait yedek parçasını satan yurtdışı kökenli bir siteyi sizlerle paylaşmak istedim. En azından bu sayede alternatif olarak yurtsışından parça getirtirme imkanınız olur. Bu site aynı zamanda performans tuning parçaları da satıyor. Üstelik Türkiye fiyatlarına göre daha ucuz. Yabancı diliniz olmasa bile her motora ait çizimler var ve çizimler size parça parça detaylı olarak gösteriliyor. Bulamamanıza bence imkan yok. Şiddetle tavisye ederim...

http://www.bikebandit.com

:farao: :farao: :farao: :farao: :farao: :farao: :farao: :farao: :farao: :farao: :farao: :farao:

Prometheus
26 Temmuz 2004, 01:03
İyi de sen yabancı ülkeden siparş verince Türkiye'ye giriş şartlarını ve eklenen vergileri biliyor musun? :cherry:

Ama yine de azmini takdir ettim :queen: Belki yurtdışına çıkanlar vardır...

Nuestra
26 Temmuz 2004, 01:13
Peki sevgili 21 yaşındaki Onur isimli Prmetheus nickname'li küçüğüm. Yaşamın boyunca kaç defa yurtdışından parça getirttin? Birşeyleri rastgele değil bilerek konuşmak lazım.Değil mi? Al bak buda sana tecrübe oldu bundan sonra neymiş ...

"Bilmediğin ve denemediğin konular hakkında kesin fikirler ortaya atma" :thumright:

Prometheus
26 Temmuz 2004, 01:41
Saygıdeğer dostum EMRE (yanılmıyorsam 1979 doğumluydun :sunny: ), gönül isterdi ki bilmediğim bir konuda yazmış olayım da sen de attığın havayla kalasın. Ancak ne yazıkki yine bildiğim bir konuda yazdığım için sana cevap vermek zorunda kalarak attığın havayı kesmek zorunda kalacağım:

Bir ürün istemenin işleme prosedürü şöyledir:
1) İnternetten ürünü seçersin.

2) Shipping masrafı ile birlikte bir fiyata anlaşırsın. Kredi kartı numaranı yazarsın ve verdiğin sipariş yola çıkar. (UPS, FedEx... vs gibi kargo şirketleriyle) Ayrıca bazı sitelerde FREE SHIPPING yazar, bu sadece ABD'nin anakıta devletleri için geçerli. ABD dışı alıcılar FedEx (UPS vs.) ücretini öderler.

3) Daha sonra mal gümrüğe gelir ve gümrük parası ödersin (kargo hariç), üstüne bir de işlemler için gümrükçüye para ödersin.

4) Bazı mallar için CE sembolü arıyorlar eğer yoksa zaten malı sokmuyorlar ve el koyuyorlar, varsa da bir de TSE damgası vuruyorlar üstüne. (bunun için de para alınıyor mu bilmiyorum)

5) Bir alt cevapta ise bununla ilgili bir makale yayınlayacağım. Yurt dışından ürün getirmeyi düşünen arkadaşlar dikkatle okusunlar.

6) Son olarak Nuestra, Prometheus'la dans ediyorsun... :jocolor: :farao:

Prometheus
26 Temmuz 2004, 01:44
Merhaba arkadaslar,

Son sıralarda sıkça sorulmaya başlandı, netten alışveriş ve gümrük meselesi... Ben az buçuk bir şeyler biliyorum, paylaşayım, netten alışveriş yapacak arkadaşlar zorlanmasın kafalarında soru işareti kalmasın dedim. Yurtdışında fiyatlar malum, Türkiye'ye göre acayip uygun. Peki sipariş vereceğiz, gümrüğe takılacak mı? Vergi kesecekler mi? Güvenilir mi? Elimize ne kadar zamanda geçer? Bir sürü merak edilen nokta var.



Öncelikle alışveriş yapacağınız yeri iyi seçin. Türkiye'ye yolluyor mu? Kredi kartı kabul ederken 128 bit şifreleme kullanır mı? Bizrate.com, pricegrabber.com gibi sitelerde alışveriş yapanların yorumları bulunuyor. Nasıl notlar almış insanlardan?

Mesela dijital kamera alacaksınız. Sony f717 e-bay'de 850$ falan. Bu makineye 500$ diyor bir site. Hemen atlamayın. Çünkü sadece makinenin fiyatı oluyor o genelde. Pil, kabloları, adaptörü vs. hariç! Onları ekleyince 850$'ı bile geçiyor. Güvenli bir siteden bir ürünü aldık. Kredi kartıyla ödedik. Dikkat etmemiz gereken ise sitenin zorunlu kıldığı şeyler. Bu tür web siteleri genelde kredi kartı kabul ediyor. Kredi kartı numarası vermeyin etmeyin derler. Size neden ve ne şekilde tehlikeli olduğunu söyleyeyim:

Siteler cyberPOS sistemi ile çalışır. Bir mağazada alışveriş yaptığınızda kredi kartınızı bir POS makinesinden geçirirler, bu sitelerin kullandığı da o makinenin sanal olanı. Kredi kartı numaranızı yazdığınız sayfanın güvenli bir sayfa olmasına dikkat edin. Güvenli olup olmadığını browser'ın alt satırında çıkan sarı kilit simgesinden ve adres satırında yazan "http://"nin "https://" olmasından anlayabilirsiniz. Https'deki "s" secure, yani güvenli demektir.

Siz kredi karti bilgilerinizi girersiniz, ve "siparişimi onayla" tusuna bastığınızda bu bilgiler şifrelenir ve doğruca sitenin anlaşmalı olduğu bankaya gider, orada şifre açılır, bilgiler doğrulanır ve onay verilirse para sitenin banka hesabına geçer. Onaylanmazsa da karşınıza siparisiniz kabul edilmedi diye not gelir. Güvenli bir sayfada verdiğiniz kredi kartı numarası hiçbir şekilde site sahibi ya da başka birisi tarafından görünmez. Siz ve bankann POS makinesi arasında geçen bir işlemdir bu. Bu kontrol sırasında tutması gereken bilgiler ise;

kredi kartı numarası
kart sahibinin adı soyadı
son kullanma tarihi
kart arkasındaki CVV numarası (kimi siteler sormuyor hala)
fatura adresi (ekstrenizin geleceği adres)





Bu bilgilerin hepsinin uyuşması lazım. Bunlar tamam olduktan sonra alışverişinizin tutarı kadar kullanılabilir limitinizin olması lazım. Finansbank (başkası da yapıyor mu bilmiyorum) internette veya yurtdışında yapılan harcamalar için tek seferde 500 milyon TL'yi aşan işlemlere onay vermeden önce kart sahibini arayıp soruyor, "onaylayalım mı?" diye. Güvenlik meselesi. Çoğu site uluslararası siparişlerde güvenliği sağlamak için ancak kredi kartı sahibinin ismine ve ekstre adresine gönderiyor ürünleri. "We only ship to billing address" diye yazarlar zaten siteye. Bazen kredi kartı ve kimliğinizin arkalı önlü scan'ini isteyebilirler. Kesinlikle göndermeyin. Bu tür bilgiler başka birine gönderilmemeli, başka sitelere yönelin.

Bir de mail-order olarak adlandırılan ödeme sistemi var... Bir mail-order formuna ad soyad kredi kartı numarası vs. yazıp satıcıya fakslıyorsunuz ya da e-posta ile gönderiyorsunuz, onlar da o formu (genelde imzalamanız gerekiyor, o yüzden faksla istiyorlar) bankaya götürüyorlar, banka da parayı kredi kartınızdan çekiyor. Bu tür bir alışverişte e-maili ya da faxı gönderdiğiniz kişi sizin kredi kartı numaranızı eline geçirmis oluyor. Harcama yapması tamamen ona kalmış. Tavsiyem, kesinlikle kredi kartı numaralarını posta, e-posta, faks ile göndermeyin...

Nette kredi kartı numarası vermenin bir diğer dezavantajı da bilgisayara giren hacker / lamerlar, yani korsanlar. Bu kişiler tuşlarınızı vs. takip edip yazdığınız numarayı ele geçirebilirler ve sonra da istedikleri gibi kullanırlar (genelde porno sitelere üyelik vs. için kullanıyolar) yani; bir kafede masaya istediğiniz hesabı ödemek için kredi kartınızı bıraktığınızda garson alıp götürüyor, istedigi gibi numaranızı alır, not eder. Arkadaki CVV numarasını da alır, yazar bir kenara. Hele CVV elinde olduktan sonra olacakları hayal bile edemezsiniz. Nette vereceğiniz kredi kartı numarası bir kafede hesap ödemekten bile daha güvenli...

Ben kredi kartıyla hesap öderken gidip kendim geçirttiriyorum makineden. Sizin de öyle yapmanızı tavsiye ederim. Özellikle Gold/Platinum kartınız varsa!! Limitleri daha yüksek oldugu için direkt ben burdayim benim numaramı alın diyen kartlar bunlar. Peki bir garson böyle birsey yapar mı? Offf.. Ne biçim hem de.. Tecrübeyle sabittir...

Alışveriş sitelerinin yanısıra bir de e-bay'i yoklayın derim. Çünkü gerçekten çok iyi fiyata eşya düşürebiliyorsunuz. Hesap açmak için kredi kartı numaranızı vermeniz gerekiyor e-bay'e. Daha sonra açık arttırmalara girerek en yüksek fiyatı verip istediğiniz ürünü kazanabiliyorsunuz. 7 günlük bir açık arttırmada fiyat artışı genellikle son 15dk'da falan oluyor. Hunter diye tabir edilen arttırma avcılari, açık arttırmanın kapanmasına yakın hazırlanıyorlar ve bitişe 10 saniye kala bir son dakika golü atarak açık arttırmayı kazanıyorlar. Benim de tavsiye edeceğim bu. Son dakikaları kollayın. Ama unutmayın ki e-bay'e üye olurken kabul ettiginiz sözleşme gereği kazandığınız bir ürünü almak zorundasınız...



Burada dikkat etmeniz gereken sey satıcının nick'inin yanında "rating" ya da "feedback" diye tabir edilen puanı. Bu puan o kişinin ne kadar başarılı satış gerçekleştirmiş olduğunu gösterir. Puanı 1000-2000 gibi yüksek olan bir satıcı güvenilirdir. Ama 0-10 arasi birisi henüz 10 satış/alış gerçekleştirmiştir ve kalkıp böyle birine para göndermek risklidir. Bu sayıya tıklarsanız karşınıza çıkacak tabloda negative / positive olarak sayıları görürsünüz. Alttaki yorumları okuyarak o kişi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Mesela kalkıp bir negative yorumda "para yolladım ama ürünü göndermedi bana" gibi bir şey yaziyosa uzak durun derim. Çoğu satıcıda "will ship to US only" yazar. Bunlar sadece Amerika içine satarlar. Ama paranın açamayacağı kapı yok. Açık arttırma bitmeden önce bir mail atip "ben sizin ürününüzü çok istiyorum ama Türkiye'deyim. Kargo vs. ne tutarsa öderim, açık arttırmaya katilabilir miyim?" şeklinde bir soru sorarsanız muhtemelen satıcı tabii ki girebilirsin şeklinde cevap verecektir.

E-bay'de ödeme yapmak için billpoint.com (e-bay payments diye geçer) ve bidpay.com en güvenilir sitelerdir. Buralarda kredi karti numaranızı vererek satıcıya money order adı verilen çeklerden gönderebilirsiniz. Ayrıntılı bilgi sitelerde yazıyor. Satıcının hangi ödeme yöntemlerini kabul ettiğine mutlaka bakın. Bir de kimileri sadece UPS veya FEDEX ile gönderi yapar. Bunlara dikkat edin. Çünkü UPS ve FEDEX kullanmayacağız hiçbir zaman.



Neyse, siparişi verdik siteden ya da bir ürün kazandık e-bayden, gelelim gönderiye... Bir ürünün normal şartlar altında gümrüğe takılmaması için geçerli olan resmi limit 100 Euro dur. Yani ne olursa olsun 100 Euro'nun altındaysa gümrükten geçer. Bu limit resmi ve dini bayramlar ve yeni yilin 15 gün öncesi ve 15 gün sonrasını kapsayan zaman dilimlerinde 150 Euro'ya yükseltilir. Bu arada değeri ne olursa olsun, silah, uyuşturucu, patlayıcı, yanıcı madde, yiyecek-içecek gümrükten geçmez. Eğer yollanan şey ticari nitelik taşıyorsa (aynı üründen birden fazla sayıda mesela) vergiye tabi tutulur. Dışarıdan gelen bir paketin üstünde bir etiket bulunur. Bunda description ve value olarak iki bölüm vardır. Bir dijital kamera alıyoruz ve degeri 500$ diyelim...

Description: Digital camera
Value: 500$



İşte 100 Euro'yu geçmemesi gereken değer, value kisminda yazan değer. Bir de paketin üstünde içerik belirten 3 tane kutucuk var.. Bunlar da:

Content
1) Merchandise
Satın alınan mal, marşandiz. Eğer bu işaretliyse sizin malı bir şekilde satın almış olduğunuzu belirtir ve paket içinde mutlaka fatura olmak zorundadır.

2) Gift
Gift, hediye anlamına gelir. İçinde fatura aranmaz. Malum hediye.

3) Sample
Sample da numunedir. Denemek için gönderilen herhangi bir ürün olabilir.

Bir siteden alışveriş yaptığınızda faturanız paketin içine eklenir, değer ve içerik kutu üstüne yazılır ve merchandise işaretlenir. Ne alırsanız alın USPS ile (Amerikan posta servisi. UPS değil) gönderilmesini isteyin.. USPS aynı postane gibidir, daha gevşek çalışır. Paketi sarıp bantlayıp götürürsünüz aynen parasını alıp size gönderirler. Üstüne başına dikkat etmezler. Gümrük fişini karşı taraf doldurur yani.. Ama UPS, FedEx gibi pahalı ve hızlı kurye firmalarının yurtdışı bürolarında fiyat eksperleri vardir. Faturası olmayan bir şey göndermek istediğinizde bu eksperler yollayacağınız şeye bakar, fiyat biçer ve kutu üstüne bu fiyatı yazarlar.



Gümrük için limit 100 Euro demiştik. Gönderici paketin üstüne "digital camera" "75 Euro" yazar ve gift'i işaretler, gönderir size. Gümrük mevzuatına göre bu üründen gümrük vergisi kesilemez. Bir paket yurtdışından gönderildiğinde o ülkenin gümrügünde K9 köpeklere koklatılır (yiyecek vs. var mı diye) ve x-ray'den geçer. Uçak ya da gemiyle, artık neyle geliyorsa, Türkiye'ye gelir ve İstanbul Havalimanı'nın gümrük bölümünde tekrar köpek kontrolü ve x-ray'den geçer. Bu ikinci kontrol paket ülke gümrüğünden çıktıktan sonra uçakta veya gemide açılıp içine başka bir şey koyulmasına karşıdır. Şüphelenilecek bir şey olmadıkça (uyuşturucu, yiyecek, patlayıcı, yanıcı madde) bir paket İstanbul'da ASLA açılmaz. Paketler köpek ve x-ray kontrolünden sonra illere göre ayrılır arkasından dağıtıcı firmalara göre ayrılır.

Ankara'ya toplam 30 koli var diyelim..
10'u USPS ile gönderilmiş
10'u UPS
5'i FedEx
5'i de DHL ile...


USPS'yi Türkiye'de PTT dağıtır. 10 tane paket numaralanır ve bir çuvala konur, içine bir liste eklenir. Bu listede de paketlerin;

Numarası (çuvallanırken verilen numara)
Gönderici ülkesi
Alıcı ismi




Yazılır, ağzı kapatılıp mühürlenir. UPS'in paketlerine de aynı muamele, FedEx'inkilere de DHL'ninkilere de aynı. Hepsi çuvallanır ve mühürlenir. Sonrasında, PTT adi minibüslerle tıngır mıngır Ankara'ya getirir. UPS, FedEx, falan son model Peugeot arabalarıyla Ankara'ya en kısa sürede getirir. PTT'nin çuvalı postaneye gelir, UPS in çuvalı UPS'in ofisine gider FedEx'inki de FedEx'e gider. Bu çuvalları açmak kesinlikle yasaktır. Gümrüğün işi çünkü. Çuval ne zaman gelmiş olursa olsun, ske ske gümrük memuru beklenmek zorundadır. Her ilde mutlaka bir gümrük müdürlüğü vardır. Büyüklüğe göre de gümrük memuru. Memur abimiz çıkar PTT'ye gelir, oturur bir çay içer. Önce iki laflarlar, PTT'dekilerle. Sonra "hadi işimize bakalım" diyip çuvala yönelir. Önce ağzı açılmış mı yoksa İstanbul'da mühürlendiği gibi duruyor mu diye kontrol eder, daha sonra keser ipi, açar çuvalı. "İçindeki kolileri çıkarıver" der PTT'deki adama. İş yapmayı sevmezler fazla. Kolilerin numarasını, gönderen ülkesini, alıcısını listeyle karşılaştırır ve kontrole başlar. Teker teker açar paketleri içeriğe bakar, üstündeki yazan değere bakar ve kontrolü bitirir. Oradan çıkar UPS'e gider, orayı kontrol eder, ordan çikar FedEx'e, DHL'e. Bilinenin aksine UPS, FedEx kendisi kontrol etmez. Kontrolü her ildeki gümrük memuru yapar.

Ortaokul 3'teyken bir Japon siteden discman sipariş etmiştim. Gelmesine yakın PTT'ye gidiyodum iki günde bir falan geldi mi etti mi diye. Uluslararası bölümünün şefi bir Hamit abi var, sağolsun, sever beni, ilgilenir falan gittiğimde. Bir gün gittim, "Geldi geldi, gümrük memuru içerde, şimdi kontrol ediyodu. Gel vereyim" dedi. "Atla içeri" dedi. Sonra vezneden atladım. Postanenin içine geçtim işte. Paket bölümüne gittik. Her taraf çelik raf, içleri bir sürü koli dolu. Bi adam masaya oturmus çay içiyor bir şey okuyo falan. "Kolay gelsin" dedim girdim. "Sağol genç" falan dedi "kimdir" diye sordu Hamit abiye. Bizim yeğen yahu dedi.



Çıkardı Hamit Abi, bir discman kutusu koydu masanın üstüne. Tam elimi uzattim, "höt!" dedi gümrükçü. Daha kontrol etmemiş :) Üstüne baktı, değer yazan fişe. Tabi ben siteye mail atıp paketin üstüne 75$ yazıp "gift" olarak işaretleyin diye talimat verdiğim için üstünde 75$ ve "gift" yazıyodu. Açtı içini daha sonra. Çıkardı discman'i. Evirdi çevirdi. "Güzel aletmis, nerden aldın?" dedi. "Arkadaşım hediye yolladı" dedim. "İyi, iyi, güle güle kullan" dedi. Koydu, geri uzattı sora paketi. E ben de adamı bulmuşum ve ilk gümrük olayımı vergi ödemeden atlatmışım. Bişeyler sormadan bırakır mıyım? Hamit abi çay söledi. Oturdum. Ben de adamı soru yağmuruna tuttum. 100$'a kadar (o zaman Euro yoktu) geçer dedi. Ama ticari olmayacak dedi. Mesela adamın biri 5000 tane sünger sigara filtresi getirtmiş. Ticari amaçlı diye vergi kesmiş memur. Biri şok cihazı sipariş etmiş. Adama çok kısa bir süre için 5 milyon volt mu ne veren aletlerden. Korunma amaçlı hani. Onu da silah diye vermemiş geri yollatmış. "Bak" dedi "Arkadaşın sana ne güzel bir cihaz yollamış Japonya'dan. Sen de gelip soruyomuşsun geldi mi gelmedi mi diye. Ne kadar sevindin şimdi, ben buna vergi alsam hevesin kursağında kalır üzülürsün" falan dedi. "Mümkün olduğu kadar vergi kesmemeye çalışıyorum ben" falan dedi. Tanışmamız o şekilde oldu adamla. Ben discman'le ayrıldım tabii PTT'den.

Daha sonra da dijital kamera, distortion pedalı, arkadaşlara mp3 player, md player vs vs bir sürü şey sipariş edip gümrük ödemeden aldık. Hatta bir keresinde adamın biri koca deck DVD player alıyordu vergi ödemeden. Kısaca olay gümrükçüye bakıyor. Manisa'daki gümrük memuru çok iyi niyetli. Herşeye göz yumuyor. Çünkü şöyle bir hakları var: Müzik seti gelmiş yurtdışından kocaman koli. E üstünde 75$ yazıyor? Bu adamların ellerinde liste var. Hangi cihaz için, minimum değer, tahmini değer nedir diye. O listeden müzik setini bulur. (Liste çok komiktir, müzik seti için, 1 ya da daha çok gözlü kaset çalabilen, dışarıya ses verebilen, ses kayıt edebilen aygıt yazar) Fiyatını bulur. O fiyat 100 Euro'nun üstündeyse vergiyi geçirir. Yani tamamen inisiyatif meselesi. Şok cihazını silah olarak görüp geri yolladığı, ya da 10 milyon tutmayacak 5000 tane sünger parçasından vergi kestiği gibi sizin aldığınız şeye de vergi kesebilir. Başka bir ilden bir arkadaş, küçük rakı alıyodu gümrükçüye rüşvet olsun diye, adam da ne getirirse geçiriyordu vergi kesmeden. Büyük şehirlerde (İstanbul, Ankara, İzmir) rüşvet olayı vs. daha çok dönüyor. Bilgisayar firmaları, Doğubank'çılar falan hep yurtdışı çalıstığı için rüşvete bağlamışlar olayı. Bir laptop getirtirsiniz, gümrükçü "sen bunu yurtdışından, alsan alsan 500$'a almışsındır, e burda 2000$'a satıcan şimdi bunu, 500$ isterim" diyebiliyor. Küçük şehirlerde daha az bu olay tabi. O yüzden ne alırsam alayım Ankara'da oturuyo olmama rağmen Manisa'ya aileme yollatırım. Vergiyi önlemek için de satıcıya "ship the package marked as a gift, with a value of $75 written on it" gibi bir talimat verirsiniz o da aynısını yapar. Böylece birey olarak elinizden geleni yapmış olursunuz. Gerisi gümrükçünün iyi niyetine ve şansınıza kalmış.

Bu arada kafamda, yazayım diyordum. Paketler İstanbul'da açılmaz dedim. Gümrüğe takılan malları almak için mutlaka İstanbul'a çağırmazlar. İstanbul'da oturanları İstanbul gümrüğüne çağırırlar sadece. Bu arada, bu paketin üzerine düşük değer yazma olayını çoğu web sitesi yapmaz. Siz yine bi sorun. Eğer yaparız derlerse sakın faturayı kutunun içinde göndermesinler. üstünde 75$ yazip, içinde 1000$'lık fatura çıkarsa papazı bulursunuz. E-bay bu yüzden daha avantajlı. Satıcı birey olduğundan, ne isterseniz yazıp istediğiniz şekilde gönderir. Haa bir de gümrükçülerde şöyle bir düşünce var. UPS, FedEx pahalı. Bu şirketlerle sipariş veren adam zengindir, ben bundan vergi keseyim. PTT ile göndertenin parası yoktur, garibandır.

Not: Her gümrük memuru rüşvet yiyen, namussuz, kötü niyetli değildir.

Şimdilik aklıma gelen, yazabileceklerim bu kadar. Umarım netten bir şeyler almayı düşünen arkadaşlara faydalı olur. Merak ettiğiniz, ters düşen, eklemek istediğiniz bir şey olursa yazın..

Selam ve sevgilerle... İyi alışverişler

Prometheus
26 Temmuz 2004, 01:49
Özür dileyerek şunu eklemek istiyorum, bu yazdıklarıma rağmen yurtdışından getirtme maliyeti Türkiye'deki fiyatını geçmeyen ürünler vardır. Bunlar için bu yollar kullanılabilinir. Ancak sıkı bir araştırma gerekli...

Nuestra
26 Temmuz 2004, 04:16
Sevgili Prometheus ,

1. Yüzlerce defa yurtdışında bulundum ve yüzlerce defa Türkiye'den Internet üzerinden siparişlerde bulundum. Ve şu ana kadar hiç gümrük ödemedim.

2- Şu anda kadfar sipariş ettiklerim Cd , Plak , 18" çifrt Sub-Wooofer , Benzinle Çalışan RC Otomobil , Elektirkle çalışan RC Tekne , Motorum için hız km göstergesi , devir göstergesi , piston kolu vs.....

Ve bu malzemelere şu ana kadar hiç bir gümrük ödemedim. FAKAT bu malzemelerin hepsi PTT araılığı ile geldi bana ve gelmesi ortalama 7 gün sürdü. Başkla malzemelerde geldi bana ki bunlar UPS , FEDEX gibi kargo şirketlerinden işte bunlarda gümrük aldılar. İlginçttir PTT den almıyorklar Kargo şirketlerinden alıyorlar. Yalnız şunu belirtiyim. Geçen gün 450$ lık bir plak siparişi verdim. ve bu UPS le geldi ve buna telefon görüşmeleri sonucu sadece 50$ gümrük parası ödedim. Bilgin olsun.....

RaCe_
26 Temmuz 2004, 12:50
offff kopardınız yaaaa :jocolor:

Prometheus
26 Temmuz 2004, 14:45
Ve bu malzemelere şu ana kadar hiç bir gümrük ödemedim. FAKAT bu malzemelerin hepsi PTT araılığı ile geldi bana ve gelmesi ortalama 7 gün sürdü. Başkla malzemelerde geldi bana ki bunlar UPS , FEDEX gibi kargo şirketlerinden işte bunlarda gümrük aldılar. İlginçttir PTT den almıyorklar Kargo şirketlerinden alıyorlar. Yalnız şunu belirtiyim. Geçen gün 450$ lık bir plak siparişi verdim. ve bu UPS le geldi ve buna telefon görüşmeleri sonucu sadece 50$ gümrük parası ödedim. Bilgin olsun....
"Bilgin olsun" derken kastettiğin aldıklarınsa bilgim olabilir ziyanı yok, ancak bahsettiklerini yolladığım makaleyi iyi okuduysan orda da görebilirsin. Paketin üstüne yazılan değer vs. bu gibi durumlarda çok önemli.


offff kopardınız yaaaa
Dostum bu yazdıklarımız siz kopun diye değil, bir şeyleri öğrenin diyeydi.

Sanırım eğitici bir tartışma oldu.
Teşekkürler Nuestra...

gagagotti
27 Temmuz 2004, 01:22
evet cok tesekkurler
yaralı bir tartısma oldu

ReNoN
27 Temmuz 2004, 02:46
abi biz gitar aldik arkadasa Japonya dan 900$ gitara 150$ gumruge vermis atmiosa serefsiz...bi de sole bisey duydum bayramlarda falan gumruk fiyatlari dusuyomus,insanlar birbirlerine hediye yoluyo die imis???ne kadar dogru ne kadar yanlis bilemem...bunu da goz onunde bulundurabilirsiniz...

Prometheus
27 Temmuz 2004, 03:52
bi de sole bisey duydum bayramlarda falan gumruk fiyatlari dusuyomus,insanlar birbirlerine hediye yoluyo die imis???ne kadar dogru ne kadar yanlis bilemem...bunu da goz onunde bulundurabilirsiniz...
Özel günlerden 15 gün öncesi ve 15 gün sonrası

Nuestra
27 Temmuz 2004, 14:01
Ve bide Türkiye'nin gümrük birliğinde olduğunu unutmamak lazım...

Kingston
27 Temmuz 2004, 18:55
abi kusura bakma ama orda mz parçaları yok yaw :cherry: :cherry: :cherry:
amma garibanız ha

RaCe_
01 Ağustos 2004, 15:20
şeytan diyo al bi moblet ne parça sorunu var ne bişii.-)))

İHTİYAR
13 Haziran 2006, 01:30
Aha bende böyle bir bilgi arıyordum eline sağlık kaldı 93 gün hayırlı teskereler:cat:

mostwanted_57
13 Haziran 2006, 01:31
ZZR1400KawaSaKi gitti İHTİYAR geldi :mrgreen:

neyse artık beni ilgilendirmiyor

watercolours
13 Haziran 2006, 02:11
yok bu faydalı oldu (çoğunu bilsem de) :queen:
yalnız güncelleme yapalım. ebay'de artık tercih edilen ödeme yöntemi paypal.

İHTİYAR
13 Haziran 2006, 02:17
Aslında başlık konunun içeriğini tam yansıtmıyor galiba

watercolours
13 Haziran 2006, 02:40
evet, yurtdışından alışveriş bilgisine dönmüş :)

baran25
07 Temmuz 2006, 15:18
yurtdışıyla ugraşmaktansa bence en iyisi 2 fazla verip gözünün gördüğünü almak nihayetinde her türlü problem yaşanması çok doğal.benim şahsi fikrim saygılar...

obkavi
07 Temmuz 2006, 15:32
ben ithalatçı bir firmada çalışıyorum bazı internet siteleri free shp. olduğu için gümrük ödenmiyor ama bu siteler çok nadir iyi araştırmak gerekiyor ama genelde iyi bir gümrük parası ÖDERSİNİZ

gupilya
07 Temmuz 2006, 19:23
en son Amerika'dan iki adet Memory Sticks aldım. Türkiyedekinin yaklaşık yarı fiyatına. 10 dolar posta ücreti ve 100 dolarda mal için verdim. eve teslim ettiler. 500 dolara kadar gümrükten muaf olduğunu biliyorum. yılbaşı indirimi de bir ay önce başlıyor, bir ay sonra bitiyor diye biliyorum. Büyük bir ihtimalle gümrükte bu tür getiriler için seçme yapıyorlar. yani içlerinden şüpheli paketleri ya da (örneğin 50 pakette bir) herhangi birini alıp kontrol ediyorlar. diğer yandan çok sorun olacağını zannetmiyorum. fiyat bakımından uygun olan ya da çok cazip gelen bir ürün rahatlıkla getirilebilir. Son öneri; bu tür alışverilerde (şimdi hemen hemen her bankanın var) internet kredi kartlarını kullanmanız gerekir. Bu kartlara istediğiniz miktarı yükleyip alışverişinizi yapabiliyor, işlem bitince kart limiti sıfırlanıyor. böylece kötü niyetliler tarafından dolandırılma ihtimaliniz ortadan kalkıyor.

tkalfaoglu
13 Temmuz 2006, 10:39
Arkadaslar, gümrükte 100 Euro dan fazla olan şeylerin takılma olasılıgı yüksek.
Arada 'kaçanlar' da oluyor, ama kutunun üzerinde 100 euro dan fazla bir değer yazıyorsa, buyrun diyorlar, yolcu beraberinde getirebilecegi seyler arasında varsa getirdiginiz şey, parasını verip alabiliyorsunuz. Yoksa, geri gidiyor! aman dikkat. Hatta, bir gumrukcu tutmanızda buyuk fayda var, hem onlar herkesi tanıyor yol yordam biliyor, hem de sizin malınızı çıkarabiliyorlar kolayca..

-t

Not: Bu flood koruması çok zalak bisey!
iki ayrı konulu mesajımı birleştirmeye çalışıp durdu, 2. yi sildim mecburen :(

ozkansava
17 Ağustos 2006, 16:43
İmdatttttttttttttttt:queen:

cyrus2
17 Ağustos 2006, 17:44
Arkadaşlar ben ,bora sitede yeniyim inşallah bundan sonra aktif olarak katılacağım bu arada motorda da acemiyim ve pazartesi hyosung gv 250 imi teslim alacağım , bakırköyde bir gümrükleme şirketinde çalışıyorum ve inanın biz bile hala bu posta işlerine ( ups,fedex,dhl,ve ptt ile gelen paket pota gümrüğü )akıl erdiremiyoruz bazen sipariş verenler mağdur oluyor aslında aşağıda çok açık olmasına rağmen muayene memurlarının insafına kalmışız.bir bayram günü 50.000 eur lık ( rakam net değil ) ticari malın dhl den gümrüksüz olarak müşteriye teslim edildiğini de duydum .kdv si en az 15 milyar .ama tecrübemle sabit ptt ( ems diye bir sistem var uluslararası ,formun üzerinde yazıyor ,aps gibi .) bununla yollayın ve ya isteyin ,çünkü topkapı daki paket posta gümrüğüne geliyor takılsa bile gümrük küçük ve canayakın üç tane memur var ahl gümrüğü gibi değil dhl,fedex,ups bunlar gümrüğe takılırsa ahl ye gelir ve siz gümrükçüsüz zor yaparsınız .posta gümrüğünde ise size memurlar yardımcı olucaklardır. çok uzattım acemiliğime verin.
A. Posta Yoluyla Gelen Eşya
MADDE 4 –(04.08.2006 tarihli 26249 sayılı R.G. – 2006/10733 s.BKK ile değişik) (1) Yurt dışından Türkiye Gümrük Bölgesindeki bir kişiye mektupla veya posta paketi ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gönderilen ve gerçek kıymeti gönderim başına toplam 100 AVRO’yu geçmeyen ve ticari miktar ve mahiyette olmayan alkol ve alkollü ürünler ile tütün ve tütün ürünleri hariç her türlü eşya gümrük vergilerinden muaftır.
(2) Müsteşarlık, posta yoluyla ithal edilecek eşyanın nitelik ve özellikleri ile miktar ve kıymetlerini belirlemeye, özel ve zaruri durumları incelemeye ve sonuçlandırmaya, bu hakkın suiistimalini önleyici tedbirler almaya yetkilidir.
B. Zati Eşya

Tasarruflu Yazılar 1 2
Madde 5- 1) Yolcuların beraberlerinde ya da yolcudan iki ay önce veya altı ay sonraki süreler içerisinde gelen, kendi kullanımlarına mahsus, gayri ticari nitelikteki kullanılmış veya kullanılmamış zati eşya gümrük vergilerinden muaftır.
2) Zati eşya olarak ithal edilecek eşyanın nitelik ve özellikleri ile miktar ve kıymetlerini belirlemeye, özel ve zaruri durumları inceleme ve sonuçlandırmaya Müsteşarlık yetkilidir.