PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kask Yapısı ve Muhteviyatı



Hakki
02 Nisan 2010, 11:45
Her sene kasklar ile başlıklar açılır. Kask testleri. Fiyat/Performans yorumları vs.

Benim merak ettigim kaskların (güvenlik onayı almış kasklar) malzemesinin muhteviyatı.
malzeme olarak hep fiber kompozit veya kevlar kompozit veya başka bir kompozit olarak kısaca belirtliyor. nedir bu kompozitlerin muhteviyatı. yumurta mı var şeker mi var. yoksa metal (titanyum, alüminyum, çelik vs.) toz, parçacık veya alaşımı mı var -dedektörden geçerken dedektör ötmüştü-.

peki kompozit ne demektir. sözlük tanımı budur; makroskobik olarak birbirinden ayrı iki ya da daha fazla malzemenin bir araya getirilmesi ile imal edilen malzeme türüdür.

yani bir örnek ile açıklamak gerekirse betonarme kompozit bir malzemedir.
betonu oluşturan malzemeler; çimento, agrega(çakıl, kum vb.).
beton tek başına basınca dayanıklı çekmeye karşı -basınc dayanımına gore- dayanıksızdır. çekme kuvvetine karşı dayanıklı olması için betonun içine çelik çubuklar ilave edilir ve betonarme dedigmiz malzemeyi elde ederiz.
biraz inşaat dersi gibi oldu idare edin artık :)

kısacası kaskların malzemesinin muhteviyatı hakkında bilgisi olanlar bizi aydınlatırlarsa sevinirim. (shoei veya arai'ye e-mail atabilirdim ama herkes duysun herkes gorsun herkes bilgilensin diye başlık açtım)

tigermbz
02 Nisan 2010, 11:59
konuya vakıf olmak için polimer kimyasını kurcalamak gerek:

Polimer kimyası (http://www.msxlabs.org/forum/kimya/16590-polimer-kimyasi.html)

Hakki
02 Nisan 2010, 12:54
elinde kask ile dedektörden geçen oldu mu hiç (havaalanı dedektörleri hariç). geçen olduysa dedektör öttü mü?

zeda3000
02 Nisan 2010, 13:26
Kendi isimin kompozit ham malzeme olmasi ve aslinda Moto Gp deki kasklarin aynisi uretecek tum donanimlara sahip olmama ragmen hep hazir almayi tercih eden biri olarak oncelikle sunu belirtiyim. Oncelikle Fiber kompozitin Polimer kimyasi ile alakasi yok. Bu yanlis bir bilgi. Kompozit bir kac farkli bilesimin tek bir govde haline gelmesidir. Beton , celik yada fiber her sey icin bu isim kullanilir.

Kasklarda genelikle cem elyafi dedigimiz malzeme kullanilir. Recine olarak Epoxy yada vinylester dir. Dandik cin kasklari ise Polyesterden yapilir ki zaten tek darbede kirilir.

Kask uretiminde farkli ham malzemeler vardir. E-glass, Carbon fiber, Kevlar yada Hybrid malzemeler kullanilir. Recineleri tek tiptir fakar urunler recine ile reaksiyona girdikten sonra farkli mekanik ozelikler verir. En dayaniklisi carbondur.

Genelikle firmalar uretim metodlarini pek aciklamazlar. Sadece cok profesiyonel olan kasklarda tam bilgi vardir. Uretimde RTM , LRTM , Soguk yada Sicak press yada Infuzyon sekilleri vardir ama Genelikle Kask uretiminde tercih edilen yontem Sicak yada soguk presstir.Yazilacak cok sey var ama. Sonra devam ederiz

Hakki
02 Nisan 2010, 13:35
peki alışveriş merkezi dedektöründen geçerken niye ötüyor dedektör. üzerimde kot düğmesinden başka metal yok. elimde kaskla geçince ötüyor. kaskı kenara bırakıp geçince ötmüyor cihaz.
yoksa kaskın boyası felan metalik mi o yüzden mi ötüyor.

benim daha çok merak ettigim kaskta metalin işi var mı varsa ne işi var ?

_OLD_
02 Nisan 2010, 13:41
Vizör bağlantı yerleri,çene kayışı bağlantı yerleri ve perçinleri metaldir.
Boyadaki metal partikülleri detektörü etkilemez.

tigermbz
02 Nisan 2010, 16:10
Oncelikle Fiber kompozitin Polimer kimyasi ile alakasi yok. Bu yanlis bir bilgi. Kompozit bir kac farkli bilesimin tek bir govde haline gelmesidir.

vardır. kask imalinde güçlendirilmiş polimer kompozit maddeler kullanılır.
burada ana unsur polimer bileşenlerdir.