PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Dönemeçlerin Keskinliğini Tahmin Etme



eftelya
29 Mart 2010, 15:28
Bir dönemecin keskinliğini tahmin etmek:

Keskinlik sizin yaklaşım hızınızı belirleyecektir ancak dönemecin başlangıç noktasında bunu tahmin edebilmek her zaman mümkün değildir. Bu yüzden bazı ipuçlarına dikkat etmek gerekmektedir.

. Yol ikaz ve işaretleri:
Yollarda dönemeçlerin keskinliğini gösteren işaretler mutlaka vardır. Ya da yol yüzeyi üzerine boyanmış ikazlar vardır. Bunlara dikkat edildiğinde keskinlik zaten bilinecektir.

. Birleşim noktaları:
Dönemecin iki tarafının sizin gözünüze göre birleştiği nokta birleşim noktasıdır. Bu nokta size yaklaşıyorsa dönemeç keskinleşiyor demektir. Uzaklaşıyorsa genişleyen bir dönemeçtir. Aynı mesafede kalıyorsa sabit açılı bit dönemeçtir.

. Diğer araçlar:
Önünüzde giden araçlar dönemeç girişinde sert fren mi yapıyorlar? Karşıdan gelen araçlar yavaş mı geliyorlar? Cevabınız evet ise dönemeç keskindir.

. Dikey Faktörler:
Banketli ve yukarı doğru giden kıvrımlar dönüş keskinliğini azaltan faktörlerdir. Ters eğim ve aşağı doğru giden kıvrımlar dönüş keskinliğini artıran faktörlerdir.

alfamotosiklet.net'ten alıntıdır ...

Levsy
25 Eylül 2010, 21:50
İlk sağlam kazamı geçen sene Eylül ayında bir virajı alamayarak yaptım. Tam bir sene olmuş.

Virajın keskinliğini farketmememdeki faktör, ilk defa ve üstelik karanlıkta geçtiğim yol olması ve daha da kötüsü o zamanki farımın yetersiz aydınlatmasına oranla hızımın yüksek olmasıydı.

Yani gördüğünüz gibi sadece yukarıda bahsedilen konular viraj kazasını önlemek için yetmiyor. Ayrıca, bilmediğiniz yolda çok daha fazla dikkatli olun ve gece yolculuğu yapan biriyseniz aydınlatmanızı gözden geçirin.

alp_tunay
25 Eylül 2010, 22:04
Zaten virajın keskinliğini tahmin edebiliyorsanız olmuşsunuz demektir... Trafiği okumaktır... :cat:

Okan Sinan Ocan
26 Aralık 2010, 04:33
Önemli olan virajın keskinliği değil , sizin viraja yaklaşma hızınızdır.

Yukarıda basit bir madde olarak geçilmiş ama viraj tekniğinde en önemli unsurdur.

Viraja yaklaşırken uygun süratte olup olmadığınızı anlamak için tecrübeye gerek yoktur , bunun tekniği gayet basittir.

Yaklaştığınız virajda yol yüzeyini görebildiğiniz en son noktaya bakın (genel olarak bütün sürüşünüzü böyle yapmalısınız zaten) yolun iki tarafı sanki birleşiyormuş gibi görünecektir. İşte o birleşen kenarlar size doğru yaklaşıyor gibi görünüyorsa hızınız yüksek demektir. İki kenar sizden uzaklaşıyor gibi görünüyorsa süratiniz o viraja göre düşük (bu bir hata değildir viraja düşük süratle girmenin bir sakıncası yoktur.) demektir.

En ideal olanı iki kenarın birleştiği nokta sanki sizden sabit uzaklıkta ve siz ona yaklaşmaya çalıştıkça o hep sizinle mesafesini koruyor gibi görünüyorsa o viraj için ideal sürattesiniz demektir.

Virajlar keyiflidir tabi girmeyi biliyorsanız...

Sevgiler