PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 2. El Araç Alım-Satım Prosedürleri



F e L i X
06 Temmuz 2009, 14:53
Selam Arkadaşlar;

Forumda konu hakkında daha önce de benzer başlıklar açılmış fakat yasal düzenlemelerle süreçler devamlı olarak değiştiğinden ötürü bu eski konuların güncelliğini yitirdiğini tahmin ediyorum.

Yine de aşağıda bu bilgilere de yer verdim.

...fakat bilen bir arkadaşımız bütün süreci en başından başlayarak anlatabilirse herkesin çok işine yarayacağını tahmin ediyorum.

Şimdiden teşekkürler...


noterden çıkarsınız.
Eğer ruhsatta muayene süresi geçmiş ise gidip Muayene ettirmeniz gerekmektedir . muayene ücreti 54 YTL .
doğruca bir sigortacıya gider, yeni trafik sigortası yaptırırsınız. (32 ytl civarı)
zorunlu trafik sigorta poliçesi, + noter kat'i satış belgesi, + ruhsat ile beraber, o aracın bağlı bulunduğu trafik tescil şubesine gidersiniz. (ruhsatta neresi olduğu yazar)
TT. şubesinde görevli memura, devir yapacağınızı söyler, aracın dosyasını istetirsiniz.
T.Tescil şubesinin hemen yakınında şöförler cemiyeti, muameleci, ya da arzuhalci kılıklı tipler vardır. orada ek-1 belgesi doldurtursunuz, (5 ytl)
şubede elinize yeni ruhsat tutuşturular, (30 ytl civarı) onu da aynı yere yazdırısınız, (5 ytl)
tekrar TT. şubesine verir, imza- mühür yaptırır, cebinize koyarsınız.

otomobilde de, motosiklette de işlemler aynıdır.
sabah erken giderseniz, yaklaşık 1 saatte halledersiniz.



Ruhsat devir için iki seçeneğin var.
1- Tarafik müşavirine vekalet verip adına tescil yaptırmak.
2- 2-3 saat Vaktin varsa kendin yapmak. (Aracın dosyasının olduğu, Yani ruhsat üzerinde yazan trafik tescil müdürlüğünde)

Kendin yaparsan gerekli belgeler:
- Noter satış sözleşmen + iki adet fotokopisi
- Motorun yeni sahibi üzerine yapılmış zorunlu trafik sigortası.
- Trafik tescil şubeden alıp dolcurman gereken 2 nüsha EK-1 denen form.
- Trafik tescil ve trafik belgesi (ruhsat belgeleri)
Trafik belgende muayene için boş yer var ise sadece trafik tescil belgeni senin adına düzenleyerek yeniliyorlar.
Sana maliyet toplam 25YTL +1 YTL olacaktır. Birgün başvuruyorsun, ertesi gün almaya gidiyosun.

Ofelya
06 Temmuz 2009, 15:12
Teşekkürler, bu bilgilere ihtiyacım vardı.

Gnusher
06 Temmuz 2009, 15:21
Bende yakın zamanda motorumu sattım. Şöyle söyliyim. Notere bir güzel 191 TL bayılır motoru almak isteyen kişi.(Tabi aynı şehirdeyseniz, farklıysa 400TL civarı masraf olduğunu duydum).Trafikteki işlemleri bilmiyorum satıcı notere kadar uğraşıyor:D. Birde noter satışı sırasında borcu yoktur kağıdı gerekir. Noter satışında aracın muayeneli olması gerekmez. Sigortayı bilmiyorum ama muayene gerekmiyor. Borcu yoktur kağıdı da zaten muayeneyi kapsamıyor. Yani noter işlemini yapıp motoru aldığında muayenesi geçmiş bir motor alabilirsin. Ama trafikten ruhsatı üzerine alırken muayene isterler mi onu bilemem:)

F e L i X
06 Temmuz 2009, 16:37
http://www.trafik.gov.tr/trafik_islemleri/3.asp


DEVİR İŞLEMLERİNDE İSTENİLEN BELGELER

1. Noter satış senedi

2. Vergi ilişik kesme belgesi

3. Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası (Alıcı adına)

4. Araca ait eski Tescil ve Trafik belgeleri

5. Vatandaşlık numarası

6. Yeni Tescil belgesi (Trafik Tescil Şube veya Bürosundan)

7. Muayene süresi dolmuş ise muayenesi yaptırılacaktır.

8. 2 adet Araç Trafik Tescil ve Müracaat İşlem Formu (Ek-1)

NOT: Noter satış senedi tarihiden itibaren 1 ay içerisinde tescil zorunluluğu bulunmaktadır.

Araç şirket adına alınmış ise, yukarıda belirtilen belgelere ilaveten;

a) Ticaret Odası Sicil Kayıt Sureti,

b) İmza sirküleri ibraz edilecektir.

---------- Mesaj ekleme zamanı: 15:37 PM ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 15:33 PM ----------

http://www.trafik.gov.tr/mevzuat/karayollari_trafik_kanunu.aspx


Araçların tescil işlemleri ile yetki ve sorumluluk
(Değişik 06.06.2008-26898 Mükerrer)(Yürürlük Tarihi 01.08.2008)
MADDE 20- (Değişik: l8.01.l985-KHK 245/7 md./Değişik: 28.03.l985-3176/7 md.)

Tescil süreleri, satış ve devirler, noterlerin sorumluluğu ile ilgili esaslar şunlardır;

a) Araç sahipleri;

1. Tescili zorunlu ve ilk tescili yapılacak olan araçların satın alma veya gümrükten çekme tarihinden itibaren üç ay içinde tescili için; hurdaya çıkarılma halinde çıkarılış tarihinden itibaren 1 ay içinde tescilin silinmesi için; yazılı olarak ilgili tescil kuruluşuna başvurmak,

2. Tescilin yapılması veya silinmesi için de yönetmelikte belirtilen bilgi ve belgeleri sağlamak,

Zorundadırlar.

b) Araçların giriş işlemlerini yapan gümrük idareleri bu durumu 15 gün içinde araç sahiplerinin beyan ettikleri tescil kuruluşuna bildirmekle yükümlüdürler.

c) Tescil belgesi, aracın başkasına satış veya devrine, hurdaya çıkarılmasına veya araçta, yönetmelikte belirtilen niteliklerin değişmesine kadar geçerli sayılır.

d) (Değişik 06.06.2008-26898 Mükerrer)Tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirleri, satış ve devri yapılacak araçtan dolayı motorlu taşıtlar vergisi borcu bulunmadığının tespit edilmesi halinde araç sahibi adına düzenlenmiş tescil belgesi esas alınarak trafik tescil şube veya bürolarındaki ilgili memurlar tarafından siciline işlenmek suretiyle yapılır. Trafik tescil şube veya büroları tarafından yapılmayan her çeşit satış ve devirler geçersizdir.

Satış üzerine trafik tescil şube veya bürolarında alıcı adına tescil belgesi veya geçici tescil belgesi düzenlenir. Ayrıca, tescil edilmiş araçların satış ve devir işlemlerine ilişkin bilgiler işlemin tamamlanmasını müteakip en geç onbeş işgünü içinde ilgili vergi dairesi müdürlüklerine bildirilir.

18/2/1963 tarihli ve 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 13 üncü maddesinde hüküm altına alınan isteme ve bildirme yükümlülüklerini, sorumluluk hükümleri saklı kalmak kaydıyla, elektronik ortamda yaptırmaya ve bu uygulamaya ilişkin usul ve esasları müştereken belirlemeye Gelir İdaresi Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilidir.

Haciz, müsadere, zapt, buluntu, trafikten men gibi nedenlerle; icra müdürlükleri, vergi dairesi müdürlükleri, milli emlak müdürlükleri ile diğer yetkili kamu kurum ve kuruluşları tarafından satışı yapılan araçların satış tutanağının bir örneği aracın kayıtlı olduğu trafik tescil şube veya bürolarına üç işgünü içerisinde gönderilir. Aracı satın alanlar gerekli bilgi ve belgeleri sağlayarak ilgili tescil kuruluşundan bir ay içerisinde adlarına tescil belgesi almak zorundadırlar. Alıcıların tescil belgesi almak için süresinde başvurmamaları halinde bu araçları alıcıları adına re’sen kayıt ve tescil ettirmeye Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilidir.

Bu madde uyarınca trafik tescil şube veya büroları tarafından yapılacak satış, devir ve tescil işlemlerine ilişkin usul ve esaslar yönetmelikte belirlenir.

e) (Değişik 06.06.2008-26898 Mükerrer)Araç satın alıp, bu maddenin birinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendi ile (d) bendinin dördüncü paragrafı hükümlerine uymayanlara 115 YTL idari para cezası verilir.

Araç satın alıp, bu maddenin (a) bendinin (1) numaralı alt bendi ile (e) bendi hükümlerine uymayanlara 92.400.000 lira para cezası, (d) bendi hükmüne uymayan noterlere ise 760.900.000 lira hafif para cezası verilir (Değişik: 25.05.1997-4262/4 md.).

Ayrıca, satış ve devirlerde belirlenen sürelerde alıcı adına tescili yapılmadan trafiğe çıkarılan araçlar, tescil yapılıncaya kadar trafik zabıtasınca trafikten men edilir.

bahane20
08 Eylül 2009, 19:50
slm millet ben bugun 2. el bir 100 mondial alacaktım ama dediler ki ruhsat devir işlemleri 600 ytl dediler sizde 25 +1 ytl diyonuz anlamadım ben bişey 2. el dedigim moıtorda daha 15 günlük 270 km de açıl cwp bekliyorum şimdiden tşk

Osbourne
08 Eylül 2009, 22:29
slm millet ben bugun 2. el bir 100 mondial alacaktım ama dediler ki ruhsat devir işlemleri 600 ytl dediler sizde 25 +1 ytl diyonuz anlamadım ben bişey 2. el dedigim moıtorda daha 15 günlük 270 km de açıl cwp bekliyorum şimdiden tşk

Selam da adamlar yazmış işte..trafik.gov.tr den de bilgileri aktarmışlar.
Ne 600 TL si? Kazıklanma arifesindesin..