PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Aynalarla Arkanızın Kontrolü



EnduRoad
13 Şubat 2009, 02:56
Aynalarla Arkanızın Kontrolü

http://i179.photobucket.com/albums/w301/alpaslan_2007/10.jpg

Trafikte sürüş yaparken arkanızın kontrolü çok önemlidir. Duracağınız zaman veya yavaşlamak istediğinizde sizi takip eden arkanızdaki trafiğin nasıl etkileneceğini bilmek zorundasınızdır. Ayrıca trafiğin ne zaman sizi sollamaya ya da sizinle birlikte yan yana akmaya niyetleneceğini bilmek mecburiyetindesinizdir.

Bu yüzden kendinize şu üç soruyu sorun:


Ne için bakıyorum?
Baktığıma nerede bakıyorum?
Ne beklenebilir?

Arkanızın kontrolünü siz:


Sinyal vermeden önce
Hat değiştirmeden önce
Yön değiştirmeden önce.

Yani daha açarsak:


Hareket etmeden önce
Sağa ve sola dönüşten önce
Sollamadan önce
Hat değiştirmeden önce
Yavaşlamadan veya durmadan önce
Potansiyel bir tehlikeye yaklaşırken yapınız.

Şayet bunları yapmazsanız; arkanızdan gelebilecek muhtemel tehlikelere karşı nasıl önlem alınabilir? Hatırlayın “Araştır, Tahmin et ve Uygula” ileri sürüş stratejisinin temel davranışlarıdır.

Şimdi bir dönemeç dönerken hatlarda gelişigüzel yerleşmiş trafik ışıklarında bekleyen bir araba kuyruğu ile karşı karşıya geldiniz. Önünüzdeki trafikte ışıklarda durmak için fren yapıyor ve sizi de sert bir şekilde fren yapma durumunda bırakıyor. Sinyallerinizle yeterli bir ön uyarı vermek için çok geç, işte şimdi arkanızın kontrolü yapmak için önemli bir an mıdır veya siz zaten arkanızı kontrol etmiş ve ne olduğunu biliyor olsaydınız daha mı iyi olurdu? Veya bu an arkanızda bir araç olup olmadığını fark etmenin iyi bir zamanı mıdır? Acaba bunun için ayıracak bir zamanınız var mı? Tehlikeyi gördüğünüzde arkanızı zaten biliyor olmanız size bunun için harcayacağınız zamanı önünüze bir kaçış noktası gözlemlemekle geçirme imkânı verse daha iyi olmaz mıydı?

Arkanın kontrolü, arkanızda nelerin olduğunu omuz bakışı ile ve aynalardan sağlanır. Siz bunları birleştirin:


Düzenli ve makul bir ayna kontrolü.
Hat değiştirmeden önce arkanızdaki kör alanların omuz üstünden kontrolü.

Aynaların orada olmaları boşuna değildir. Bazı eski tip motorlardaki aynaların sürücünün dirseklerini görmekten başka bir işe yaramaması dışında yeni modellerin aynaların geniş bir arka görüntü verecek cihazlar olarak tasarımlandıklarını görüyoruz. Aynalarınızın saplarını uzatmanız daha iyi görüş vermelerini sağlayabilir ama vibrasyona sebep oluyorsa bu da görüntüyü bozacaktır. Bu yüzden ucuz çözümlere itibar etmeyiniz. Tabi kaliteli aynalarda da dışbükeylik mesafenin doğru algılanamamasına, araçları olduğundan uzakta göstermesine sebep olduğunu biliyoruz. Zamanla buna alışabilirsiniz ama değişik aynalı bir motora bindiğinizde ne olacak?
Aynalardan düzenli olarak arkanız kontrol edilerek beyninizde 360 derecelik bir görüntünün her zaman sağlanması gereklidir. Bu düz yolda ya da dönemeçlerde olsun fark etmez. Her 10 saniyede bir arkanızı aynalardan kontrol ediniz. Şayet bir vasıtayı ancak sizi solladıktan sonra fark ediyorsanız ya da birisinin sizi çok yakın takip ettiğini birden ve başlangıcını görmeden fark ediyorsanız siz arkanızdan habersiz riskli sürüş yapıyorsunuz demektir. Bunlara ilaveten aynalardan göremediğiniz kör alanlarınızı omuz üzerinden kontrol etmeyi unutursanız hat değişmeye kalktığınızda kendiniz hızla yaklaşmakta olan bir kamyonun önünde bulabilirsiniz.

Bazı güvenlik kuruluşları başın tam arkaya döndürülerek bakılmasını tavsiye etse de bu en az 2 saniye demektir ve önünüzün görüntüsünü kaybettiğiniz bu iki saniye çok büyük tehlikelerin kaynağı olabilir. 50 km/s hızla bunu yaptığınızı sayalım. Bu iki saniye takribi 50 m'lik bir ön mesafeyi görmeden kör bir gidiş demektir. Hele hafif sis varsa bu durum daha da vahimleşir. Buna rağmen arkaya tam dönerek bakış fiziksel olarak zordur ama yapmaya karar verirseniz sakın gidonu gayri ihtiyari olarak kendinizle birlikte döndürmeyin. Hatta omuz üstü kontrolde de farkına varmadan gidonu kendinizle birlikte çekerek motoru sarsmaktan kaçınınız.

Omuz üstü kontrolü bilhassa:


Pozisyon değiştirirken ve sağa dönerken
Hat değiştirirken
Sollamaya başlamadan önce

Aynalar başın tamamen arkaya çevrilerek bakılması görevini artık gelişmiş tasarımlarıyla ele almışlardır. Ama bu bakış gereğinden fazla da uzatılmamalıdır. Aynalara bakarken periferik görüşle de gittiğiniz yönü kontrolde tutmanız şarttır. Eskiden bizim zamanımızda sola dönerken sağ omuz üzerinden sağa bakmamız öğretilirdi ki bu eğitimin sonuçları itibari ile bir işe yaramadığı inancını doğurmuştu bir zamanlar. Tabi bunun yanlış olduğu şimdi ortaya çıkmıştır.

Sağduyu bize iki temel kural verir:


Hareket etmek üzere olduğumuz yöne bakmak
Her hangi bir diğer vasıtanın girebileceği boşluğa bakmak

Netice olarak siz sağa dönecekseniz sağa ve sola dönecekseniz sola omuz üzerinden bir kontrol bakışı yapınız. Tek yönlü yolda hat değiştirirken de aynı şekilde değişeceğiniz yöne doğru bakış kontrolünüzü yapınız. Göbeklerde dönerken mutlaka birisinin girmek isteyeceği boş bir alanı bir yanınızda bırakırsınız. İşte bu boşluğunda omuz üstünden kontrolünü yapmayı unutmayınız.

Omuz üstünden kör noktaların kontrolü ile aynalardan arkanın kontrolünü birleştirmek:
Şunu anlayınız bu ikisi birbirinin alternatifi değildir. Farklı işlevleri vardır ve birini diğerinin yerine kullanmak olmaz. Aynalar arkanızı, omuz üstü bakış ise aynalardan göremediğiniz arkanızdaki kör alan üçgenlerini kontrol etmek içindir. Burada maharet ikisini birleştirmektir. Saniyeden az bir zaman içinde aynaya bakıp takiben omuz üzerinden kontrolü birlikte yapabilmelisiniz.

Arkanızdan sizi yakın takipte olan biri siz başınızı yana çevirdiğinizde sizin dönmek üzere olduğunuzu varsayabilir. Bunu bir ikaz olarak alıp geride kalabileceği gibi bunu kendisini gördüğünüz şeklinde de algılayabilir. Dikkatli olunuz.

Arkanızın kontrolü sizde otomatikleşinceye kadar pratik yapınız. Sürekli arkanızda ne olduğunu kendinize sorunuz. Sadece bakmak da yeterli değildir.

Bakmak dışında:


Gördüğünüze göre hareket etmelisiniz
Hareketlerinizin çevrenizdeki trafiğe nasıl bir etki yapacağını düşünmelisiniz

Kör noktalardaki motosikletler karşılaşabileceğiniz bir olasılılıktır ve daha zor fark edilirler.

Peki, gittiğimiz yönden bakışlarımızı ayırmak güvenli midir?
Elbette buna ayırdığınız zaman çok önemlidir ve olmadık yanlış zamanlarda yapmak tehlikelidir.

Arka kontrolü sırasında:


Önünüzdeki olan bitenle irtibatınız kaybolur
Motorunuz hattından sapabilir

Yüksek süratlerde ya da sıkışık trafiklerde dikkatiniz önünüze odaklanır. Bu durumlarda arkaya bakış için zamanlamanız çok uygun olmalıdır. Yan yoldan bir araba önünüze fırlamak üzereyken, bunu bırakıp arkanızı düşünmek yanlıştır. Esasen bunu evvelden düzenli yapmış olsaydınız o an zaten arkanızı da biliyor olacaktınız. Arkanızın kontrolünün zamanlanması çok iyi yapılmalıdır. Kontrol sürüşünüzün güvenli ve sakin olan zamanlarına rastlatılmalıdır. Bu yoğun trafik içinde sürüş yaparken uygun olan her anın değerlendirilmesi demektir.

Arka kontrollerinizi sayınız, süresini uzatmayınız, gereksiz tekrarlamalar olmasın. Başın tam çevrilerek eski usul arka kontrolünü ise aynaların size yanlış intiba vereceği durumlarda trafiğe girerken, başka bir aracın önünden manevralar yaparken kullanınız. Çünkü bu durmlarda araçların konumu ve yaklaşım süratlerinin doğru olarak tahmin edilmesi çok önemlidir.


Kaynak: Alfa
Düzenleme: EnduRoad

SercysSs
13 Şubat 2009, 14:26
Emeğin ve ayrıntılı bilgin için çok teşekkürler. Faydalı bir konuya değinmişsin.

EnduRoad
13 Şubat 2009, 14:28
Teşekkürler :)

alix35
13 Şubat 2009, 14:39
güzel bilgiler teşekkürler uygulamaya çalışmak gerekir...

exile
13 Şubat 2009, 14:59
Hareket etmeden önce
Sağa ve sola dönüşten önce
Sollamadan önce
Hat değiştirmeden önce
Yavaşlamadan veya durmadan önce
Potansiyel bir tehlikeye yaklaşırken yapınız


bunlara ilavetten istanbul gibi bir trafikte çevreyolunda veya e-5 te düşük silinidr hacimli 125cc gibi araç kullanıyorsanız kamyonlar arkanızdan yaklaşırkende arkanızdaki araç hareket ederkende arada bir sürekli aynalara bakmak zorundayız, belki olası bi tehlikeyi hafif manevralarla atlatabiliriz, Çünkü FARKEDİLMİYORUZ :(

kevın
13 Şubat 2009, 15:21
Çok çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için. :rendeer:

Arkadaşlar şu omuzdan bakma olayı için "hayat kurtaran bakış" derler ya, inanın birkaç gün önce hayatımı kurtardı o bakış. E-5 te sağa sinyal vermişim ve aynadan kontrol ettim araç yoktu. Birden "bir de omuzumdan bakayım" dedim. Ne göreyim sağ dibimde bir jeep yani bakmayıp direksiyonu çevirsem jeepin altındayım. Anlaşılan jeepi kullanan kişi de o sırada dalgın mıydı neydi ve ben o bakış sayesinde kurtuldum. Aman dikkat. Saygılar...

Levsy
13 Şubat 2009, 15:52
Tuhaf bir şekilde insanların aynaları söküp atmasının yaygınlaştığı bir dönemde bu konuyu gündeme getirdiğin için teşekkürler. Umarım o kişilerden de bu konuyu okuyanlar olur.

TORAMAN
13 Şubat 2009, 15:57
Aynaların önemine dikkat çektiğin için çok teşekkürler arkadaşım onlarsız yola çıkılmaz yolculuk yapılmaz. :cat:

Volkan Serezli
01 Temmuz 2009, 01:48
teşekkurler :)

alkadras
01 Temmuz 2009, 01:58
kör alanlar diye tabir edilen durum gerçekten önemli. aynalar çok geniş bir alanı göstermiyor. özellikle uzun kavşaklarda, sert virajlarda arkayı görmek çok zorlaşıyor.

Aynaları sık kullanmama rağmen zaman zaman arkamdan gelen aracı ancak beni geçerken farketmem canımı sıkıyor. Dikkat etmek lazım.

ejlover
22 Temmuz 2011, 18:45
Hortlatıyorum konuyu belki ama Ninja'da yaşadığım bir sıkıntı var aynalar çok aşağıda olduğu için sanırım kolları ve dirsekleri açıp lapatmadan tam arkamı görmem çok zor oluyor. İllaki kolları açıp her iki aynadan da tam arkayı kontrol etmem gerekiyor arkamdan dümdüz gelen ve çok uzakta olmayan bir aracı görmek için. Bunu engellemenin bir yolu var mıdır acaba? Yoksa bu normal mi?

ejlover
29 Temmuz 2011, 13:16
Yok mu cevap?

Talhaboy
15 Aralık 2011, 16:40
Özellikle motosiklet sürmeye yeni başlayan arkadaşlar için çok hayati bir bilgi. Kesinlikle dikkat edilmeli. Ejlover arkadaşımızın sıkıntısını tam olarak anlayamadım fakat ayna görüntüsünün kollar ile kapanmasının nedeni yanlış oturuş ve yanlış kol pozisyonu olabilir.

Mengu16
15 Aralık 2011, 19:25
Aynaları arkamdan gelip sıkıştıran araç var mı diye kontrol etmek için kullanıyorum. Onun dışında şerit değiştirmelerde kesinlikle kafamı çevirip bakarım. Aynanın yarım yamalak görüntüsüne güvenmektense kafayı çevirip bakmak çok daha iyi.

kimi
15 Aralık 2011, 20:00
Aynaları arkamdan gelip sıkıştıran araç var mı diye kontrol etmek için kullanıyorum. Onun dışında şerit değiştirmelerde kesinlikle kafamı çevirip bakarım. Aynanın yarım yamalak görüntüsüne güvenmektense kafayı çevirip bakmak çok daha iyi.

Arkadan hızlı bir araç geliyorsa kafanı çevirip bakmak yeterli olmaz. Hem ayna hem de omuz hizasından sola veya sağa bakış gerekli.

K o r @ y
15 Aralık 2011, 20:06
Ben şuanki mevcut aynalarımdan bile rahatsız oluyorum.. Kör nokta denilen bir yerden bahsediliyor.İnanın insana kaza yaptırabilecek bir nüans.Aynalarını sökenlere birşey demiyorum.Sizin canınız kıymetli değilse başkalarının canına kıymayın diyorum ... çok ciddi bir yazı herkesin okuması lazım..

Mengu16
15 Aralık 2011, 20:14
Arkadan hızlı bir araç geliyorsa kafanı çevirip bakmak yeterli olmaz. Hem ayna hem de omuz hizasından sola veya sağa bakış gerekli.
Yeterli olmaz derken gelen araç ne kadar hızlı, motorun hızı kaç sorularının cevabı önemli tabi. 70 km hızla normal akış hızı 110km olan bi şeride çıkmam heralde.

Syanur
15 Aralık 2011, 20:17
Arkadan hızlı bir araç geliyorsa kafanı çevirip bakmak yeterli olmaz. Hem ayna hem de omuz hizasından sola veya sağa bakış gerekli.

Evet, en güvenlisi öndeki akan trafikle bağınızı koparmayacak şekilde olabildiğince sık aynaları kontrol etmektedir. Yani trafiği sürekli önlü-arkalı takip etmeliyiz. Böylece sizden habersiz kör noktalara araç girişi kolay kolay mümkün olmaz ve böylece her defasında kafanızı arkaya çevirerek kontrol etmeniz gerekmez. Şüphelendiğiniz anlarda evet ama trafik herzaman kafanızı arkaya çevirmenize müsade etmeyebilir.

asdsee
26 Ocak 2012, 16:59
hakiakten iyi konu ben de bir motorbisiklet kullanıcısından görmüştüm öylesine yolda motorumla gideken adam yön değiştiriken hep arkasına bakıyordu
tabi çok değil ancak gene de bunun bir çözümü olması gerekir çünkü arkaya bakarken önden gelecek tehlikleri göemke mümkün değil.

Bu arada kask seçimi de çok önemli sanırım

Pain
03 Mart 2012, 15:49
Bu kadar önemli bir konuya nasıl bu kadar ilgisiz kalınmış anlamadım.Yeni başlayanların motora binmeden önce kesinlikle okuması gereken bir konu.İlk sürdüğümde farkettiğim ilk şey arkamı göremediğimdi ve nasıl göreceğimi bilmiyordum,omuz üstünden bakmak,dirsekleri çekmek,bunları öğrenmek için çok kişiye soru sordum.Burada çok güzel bir şekilde anlatılmış.

Hem konuyu horrtlatmak:)hemde merakım adına bir sorum var yine:
http://www.modacar.com.tr/KMDefault.aspx?ctrid=12288
bu tür aparatlar ne kadar etkilildir,işe yarıyorsa hemen takacağım böyle birşey,çünkü sürdükçe görmem gereken daha çok şey olduğunu farkediyorum.

akerfeldt
24 Mart 2012, 00:27
tesekkurler bilgiler icin...
dikkatli surus dayisi motor kazasi nedeniyle 7 ay yogunbakimda kalan birisi icin cok daha onem arz ediyo...
herkese kazasiz guvenli ve keyifli surusler

lac1vert
28 Nisan 2015, 23:03
Paylaşım için teşekkürler.

karşıyaka57
20 Ağustos 2015, 21:39
Aynalara bakmaktan önümdeki trafiği kaçırıyorum nerdeyse, k'çıma yapışan arabalara bakmak için sürekli aynalardan arkamı kontrol ediyorum.Şerit değiştircekken aynalardan sağımı solumu kontrol ediyorum.Takip mesafesi olarak k"çımın dibini kullanan ve korna yapan araç sürücüleriyle küfürleşmekten yoruldum.

anilozerr
26 Ağustos 2015, 17:14
Otomobil kullanmaya başladığımdan beri aynalara bakma hastalığı var bende.Babam aynaları neredeyse hiç kullanmayan bir otomobil sürücüsü olduğu ve bu yüzden çok kaza atlattığımız için babama inat aynalara bakıcam diye başlamıştım otomobil sürmeye.O zamandan beri hastalıktır gerek otomobil kullanırken gerek motosiklet kullanırken en ge. 20-30 saniye aralığında tüm aynaları kontrol ederim.

schizo
01 Haziran 2017, 09:43
supermoto kullanmaya başladığımdan beri ayna hiç kullanmamaya başladım. dönüp bakıyorum nereye bakmak istiyosam, daha güvenli gibi geliyo, sonuçta o bir ayna benden daha iyi mi bilcek :D