PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Hava, yag, benzin Filitresi ve Buji Degişim aralıkları?



Mehmet-07
24 Ocak 2009, 00:10
Öncelikle Selam Aleyküm. Arkadaşlar Motoru alalı 3,5 ay oldu. 2150 kmde. iki defa yag degişimi yapıldı ancak buji ,hava filitresi, yag filitresi, benzin filitresi, fre hidrolik seviyesi gibi bakımları yapmadılar.Acaba Bu saydıklarıma kac kmde bir bakım yapılırsa saglıklı olur? Birde Motor 1-2 Gün çalışmadıgında jikle cekili iken çalıştıgında siyah duman atıyor ama aşırı degil bu normalmidir? şimdiden tşklr.

mach1
24 Ocak 2009, 00:54
Biraz yağ değişiminde geç kalmısın ilk yap değişimi 300 km diğerlerini 1500 km aralııklarla değiştirmen sağlıklı olur:cat:

ExTReMa
24 Ocak 2009, 01:07
Biz genelde 1000 kmde yağ ve buji değişimi yapıyoruz..
Her bakımdada hava filtresi ya değiştirilir yada temizlenir..

t.madde
24 Ocak 2009, 02:03
kıtapcıkta yazması lazım

Makine
24 Ocak 2009, 14:27
Öncelikle Selam Aleyküm. Arkadaşlar Motoru alalı 3,5 ay oldu. 2150 kmde. iki defa yag degişimi yapıldı ancak buji ,hava filitresi, yag filitresi, benzin filitresi, fren hidrolik seviyesi gibi bakımları yapmadılar.Acaba Bu saydıklarıma kac kmde bir bakım yapılırsa saglıklı olur? Birde Motor 1-2 Gün çalışmadıgında jikle cekili iken çalıştıgında siyah duman atıyor ama aşırı degil bu normalmidir? şimdiden tşklr.

Aleyküm selam

Buji : Standart bujileri motorun yapısına göre değişmekle beraber 15000km civarında değiştirebilirsiniz. Devirli olan motorlarda bu daha da aşağıya düşerek 12000 veya 10000km'de bir olarak gerçekleştirilebilir. Kullandığım motorda buji değişimi fabrikasyon olarak 12000km olarak belirtilmiş. Motorumun maksimum devride 10500dev/dk.

Hava filitresi : Hava filitresinin kapasite genişliği ve kullanım şartları temizliğini etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Örneğin çok küçük hava filitreleri çok daha kısa sürede üzerinde tozu kiri toplar ve tıkanır. Daha geniş hava filitreleri ise çok daha uzun km boyunca sorunsuz hizmet verir. Deneyimlerime dayanarak kullandığım motoru 6000km sonra filitreyi temizlemek için bakıma soktuğumda filitrenin durumunun oldukça iyi olduğunu gördüm. Sizin motorunuzun filtresini ve kullanım koşullarını görmeden tam bir km veya süre vermem mümkün değil. Normal periyodik bakımlarına bakarak işlemleri gerçekleştirin.

Yağ Filitresi : Yağ filitresi normal koşullarda her yağ değişiminde değiştirilmelidir. Günümüzde servis bakım masraflarını aşağı çekmek amaçlı her iki yağ değişiminde filtrenin değiştirilmesi öngörülmüştür. 2 yağ değişiminde filtre değişiminde bir sorun ile karşılaşılmadığını gördüm. Yalnız motosiklet çok zo şartlar altında (çok tozlu ve kirli) kullanılıyorsa her yağ değişiminde değiştirilmesinde fayda vardır.

Benzin filitresi: Benzin filitresinin kapasitesi ve kullanılan yakıtın kalitesi kullanım ömrüne en fazla etki eden unsurlardır. Özellikle ülkemizin benzinliklerinde temizlenmeyen benzin depolarından gelen kirli yakıtlar filtreleri kısa sürede tıkamakta ve sorunlara sebep olmaktadır. Normal şartlarda yakıt filtresi değişimi 35000 veya 40000km de bir yapılır. Çoğu zaman filtre tıkanana kadar hiç kimse bu değişimi yapmaz/yaptırmaz.

Fren hidrolik sıvısı : Motosikletinizi kullansanızda kullanmasanızda her sene fren hidrolik sıvısının değişmesi gereklidir. Hidrolik yağının nem tutma özelliğinden dolayı belli bir süre sonra yağ bünyesinde su oranı artar. Yağın içerdiği su yağın yüksek basınç altında kalacağı maksimum sıcaklık değerinin aşağı düşmesine neden olur. Siz fren yaptığınızda oluşan ısıdan dolayı yağın hidrolik özelliği bozulur ve frenlemenin zayıflamasına neden olur. Hidrolik yağı km ne olursa olsun her yıl mutlaka değiştirilmelidir.

Jikle çekildiği zaman motor zengin karışımla çalışır. Zengin karışımda egzozda kara duman görülebilir. Tamamen normal bir durumdur.

CBA
24 Ocak 2009, 14:29
Adminim çok güzel açıklamış.Bize bişey söylemek düşmez artık :):)