PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Mondial 125rt arıza



corazonado
03 Aralık 2008, 13:53
hayırlı günler.
Mondial 125rt motorsikletimi ateşleme yapmadığı için tamirciye götürdüm. 2 gün sonra hazır olduğunu söyledi ve gidip aldım ama 2 gün geçmeden yine aynı arızayı yaptı. tekrardan aynı tamirciye götürdüm kendisi arızanın bu kez başka bir kısımdan olduğunu söyledi ve halledip motoru bana teslim etti.
tahmin edebileceğiniz gibi çok geçmeden yine aynı arızayı yaptı. tamirciye güvenim kalmadığı için işyerimin önünde kendim dağıttım motoru (tv tamircisiyim) bujiye voltaj gönderen 'beyin' denilen parçayı ve bujiyi değiştirdim (ki bunları da forum sayesinde öğrenmiştim) motor çalıştı. motoru geri topladım bu kez de çalışmadı. aküyü şarz eden parçadan şaseye bağlı bir kablo vardı onu devreden çıkarınca motorun çalıştığını tespit ettim ama unuttuğum bir nokta vardı; o kabloyu çıkarınca akü şarz olmuyor ve motor ayak pedalından çalışmıyor. kablo takılı olunca da ne ayak pedalından ne de el marşından çalışmıyor.

Uzun yazımı okuyup cevap yazacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

pampi
03 Aralık 2008, 14:06
Merhaba Corazonado,
Anlattıından anladığım Aküye şarj için gerekli + - girişleri sağlayınca altörnatörde üretilen akım kısa devreye girip ateşleme yaptırtmıyor.
2 sebebi olaiblir akü kısa devre yada sarj devresi yüke giirnce kısa devre yapıyor. Elinde çalışan herhangi bir cihazın 12v aküsünü senin akü yerine takıp test edebilirsin marş la tabiki çalışmayaiblir akü zayıf geleceği için ama ayaktan çalışıp akü uçlarında ölçüğün voltajda 2-3 v luk bir değişim oluyorsa sarj devrende çalışıyordur ki o zaman akünün arızasodna emin olaibliriz.Yada bundanda netice vermiyorsa sarj devren arızalı.

gokhan_m
04 Aralık 2008, 10:35
şarj devreni kontrol et konvertörden çıkıp aküye giden uçları ölç bak çıkışveriyomu konvertör bozuksa yada yanlış konvertör baglıysa kısadevre yapıyo olabilir dinamoyu (şarj dinamosu) vede kısadevre oldugu için dinamo görevini yapamıyor dolayısıyla motora hiç elektrk gitmiyor olabilir bunu kontrol et yoksa dinamoyu yakabilirsin beynide yakabilirsin