PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Dersimiz motosiklet / Menderes Özel



Gürkan Anbarlı
08 Aralık 2007, 14:00
http://www.motosiklet.net/images/menderezozeltepe.jpg

Baharı iki tekerlek üzerinde karşılamak isteyen motosikletçi adayları şimdi eylem zamanı; harekete geçin ve A2 lisansınızı alın

Önümüzdeki yıl havalar çiçek açınca motosiklete başlamayı planlayanlar A2 ehliyet için ellerini çabuk tutarsa ocak sonuna doğru düzenlenecek sınavlara girip lisanslarını alabilir. Gerçi ülkemizde hangi şartlarda ehliyet verildiğini hepimiz biliyoruz. Önümüzdeki sayılarda kendi sınav tecrübemden de yola çıkarak, kamyonlar arasında motosiklet trafik sınavı yapılan yerlerden Kemerburgaz'dan bir izlenim yazacağım. Aslında bu satırlar aracılığıyla konuyu Uğur Dündar'a havale etmek daha iyi çünkü durum tam "Arena"lık!
Motosikletçi lisans sahibi olmasından sonra öğrenim sürecine son vermez. Bir motosikletçi, aracının nasıl çalıştığını anlamalı, yolda başına gelebilecek ufak tefek sorunların üstesinden gelebilmelidir.

Ve ben de bu hafta "akademik düzeyde" iki eğitim programından bahsedeceğim; BMW Rider Academy (RA) ve İTÜ Maslak Kampüsü sınırları içinde hizmet vermeye başlayan MotoStart'tan.

BMW Rider Academy'nin motosiklet eğitimini geçen yıl bu zamanlarda tecrübe ederek genişçe yazmıştım. RA eğitmenleri yalnızca "Nasıl motosiklet kullanılır"ı öğretmiyor; Sarper, Burak, Burcu, Nural, Vural ve Ümit hocalar Borusan İstinye tesislerindeki karargahlarında her çarşamba, güzelim BMW'lerin sökülüp birleştirildiği mekanik dersleri veriyor, binlerce kilometrenin katedildiği gezilerin, yarışların anlatıldığı dia gösterileri düzenliyor.

Akşam saat 7'den itibaren, ilkyardım derslerinin de verildiği ücretsiz RA seminerlerinin programını internet sitesinden alabilirsiniz.

Size haber vereceğim diğer "akademik" motosiklet eğitimi İTÜ'nün Maslak Kampüsü'nden. İTÜ yönetiminin izniyle kampüs içinde oldukça büyük bir alanı motosiklet eğitim alanına çeviren Vasfi ve Hakan Bozkurt kardeşlerin programı öğrenci ve akademisyenlerin ilgisini çekiyor; bizzat gördüm.

Bozkurt kardeşlerin adını motosiklet başlangıç noktası mantığıyla "MotoStart" koyduğu program, baharı rüzgara karşı karşılamak isteyen üniversiteli gençlere şubat ayında A2 motosiklet ehliyeti vaat ediyor. MotoStart'ta eğitim başlangıç ve A2 ile sınırlı değil, güvenli sürüş ve ileri motosiklet teknikleri de öğretiyor. Öğrenmeye devam...

http://img411.imageshack.us/img411/1995/vectrixbr5.jpg

Londra'da elektriğe binenler vergiden muaf

Yüksek performanslı elektrikli motosikletler Milano Motosiklet Fuarı'nda büyük ilgi görmüştü. Vectrix, dünyanın satışa sunulan yüksek performanslı ilk elektrikli skuteri. Saatte maksimum 100 km. hız yapabilen Vectrix'in bir de superbike modeli var ki onun hızı 200 km / s. Şimdiye kadar elektrikle çalışan bir makine için duyulmamış, görülmemiş bir veri bu. Londra'da Vectrix sahipleri çevreci bir yaklaşımla yol vergisinden de muaf tutuluyor.

"Cool insanlar elektriğe biner" sloganıyla pazarlanan Vectrix'in skuter modelinin bataryaları tam doluyken 100 km. menzili var. Bu motosikletlerle ilgili Avrupa'daki en büyük tartışma konusu, elektrik maliyeti. Şöyle ki, Vectrix bataryalarına 10 yıl veya 1500 şarj ömür biçilmiş. Bataryaların değiştirilmesinin maliyetinin yaklaşık 3 bin dolar olduğu söyleniyor ki, bu da motosiklet maliyetinin üçte birine denk düşüyor. Ancak şunu da unutmamalı, birçok firma motosikletine 10 yıl-150 bin km. ömür biçiyor...

http://img232.imageshack.us/img232/9289/n5902469082608154446ao1.jpg

Motosikletçi kadınların buluşma noktası: PembeA2

Trafikte rastlanıldığında insanın yüzünde tebessüme neden olabilen nadir nedenlerdendir kadın motosikletçiler.

Yeni bir motosikletçi oluşumundan bahsedeceğim; PembeA2. Bir grup kadın motorcunun bir ay önce kurduğu PembeA2'nin 78 üyesi var. Grubun kurucularından Seral Çelikbaş ve Sema Börü özetle şunları anlattı:

"PembeA2 bizim hayat tarzlarımızı yansıtan, farklılığımızı ortaya koyan, cesaretli, neşeli, sorumluluk sahibi bir oluşum. Aktivitelerimiz, beden ve beyin için faydalı olan her şey. En son Kenan Sofuoğlu'nu davet ettik. şampiyonumuzla tanıştık; onu dinledik, alkışladık. Feyzalacağımız insanları ağırlamak, kendimizi eğitmek, eğlenmek, gezerek öğrenmek üzerine kurguluyoruz organizasyonlarımızı. Tabii ki hedef ve isteklerimiz hep aynı; trafikte saygı, motosiklet kullanmaya teşvik edici sektörel ve yönetimsel revizyonlar."

http://www.milliyet.com.tr/2006/11/11/cumartesi/resim/yazozel.gif
Menderes ÖZEL
mozel@milliyet.com.tr
Motosiklet Günlüğü - Menderes Özel'in Yazıları Milliyet Gazetesi Cumartesi Ekinde Yayınlanır.

PIERzig
08 Aralık 2007, 14:12
Kenanın şansına bak :queen:

Marv
08 Aralık 2007, 15:26
şu elektrikli superbike'ı getirselerde bir görsek.200km/s az bir sürat değil.:cat:

okayyorukcuoglu
08 Aralık 2007, 15:37
pardon 200 km süratmi? peki bunun aküsü nekadar gidiyor 100 km ile sınırlı olması kötü şarjı bitmeye yakın bayılır gitmez bunlar

o_yagmur
08 Aralık 2007, 17:44
evden bı ara kablosu sabah akşam şarz ederız bana dayanmaz bu ıkı aya sarz tutmaz daha