PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : En güzel aşk zor olandır / Ayşe Şule BİLGİÇ



Erhan Erdil
05 Aralık 2007, 12:43
http://www.motosiklet.net/images/ayse8tx.jpg
En güzel aşk zor olandır Ha hayyyyt. İşte kış da geldi! Geçen gece eve girerken arabaların üstlerinin buz tuttuğunu da bizzat görünce, ’Evet evet dedim. Kış geldi." Biraz kıt akıllı olduğum için öyle takvime, aylara filan inanamam.

Bizzat kendi gözlerimle görmem gerekir. Espri bir yana kış mevsimi hastası olduğum bir mevsimdir. Hayatımda hep güzel şeylerin olduğu, yeni başlangıçlara imza attığım mevsimdir kış, yağmurda saatlerce dolaşmaktan sıkılmadığım, kar yağdığında deli danalar gibi sokaklarda dolandığım, havanın tüm solukluğuna inat benim en çok güldüğüm, güldürdüğüm mevsimdir kış...

TATLI SU MOTORCUSU OLACAĞIM

Aslında ’mücadele ve zorluğu’ temsil eder kış. Zor olan şeyleri de, mücadele etmeyi de çok severim ya keyfime yoktur kış geldiğinde. Hayat zorlaşır ve yaşamak için daha büyük mücadeleler verir insan. Her şey daha zordur. Çünkü soğuktur, sıkı sıkı giyinmen, yaşadığın ortamı ısıtman kısacası onun şartlarına karşı direnmen gerekir. Çok şey değişir kışın. Ve değişiklik iyidir. Dedim ya zor mevsimdir kış. Motosiklet kullanmak da zordur elbet kışın. Bırakın motosikleti otomobil kullanmak bile daha zordur. İşte bu yüzden pek çok ’tatlı su motorcusu’ için kış demek motor sevdasına koca bir ara vermek demektir. Şimdi yine elektronik postama bir dolu mesaj gelecek, "Aşk olsun Rüzgarın kızı neden bize tatlı su motorcusu diyorsun. Napalım biz de binmek istiyoruz ama her şey istediğin gibi olmuyor ki hayatta. Karım izin vermiyor, annem yazın zor razı oluyor, patron kızıyor" diye. Kimse alınmasın. Tatlı su motorcusu, adından da anlaşılacağı üzere, tatlı, tüm motorcuların da sevdiği, bağrına bastığı bir değimdir. Alınmak gücenmek yok.

KIŞIN MOTORA BİNİLİR Mİ

Motora başladığım yılın, ilk kışından beri hiç tatlı su motorcusu olmadım. Allah ne verdiyse, kılık kıyafet kuşanmayı öğrenip dolandım iki tekerimle. Ancak bu yıl sanırım durum biraz farklı, Tatlı su motorcusu olmaya daha yakın duruyorum boynumdaki fıtık sebebi ile. Evet zordur kışın motora binmek. Ama en güzel aşk da zor olandır ya. İyi gelir yani başarana. Özel bir kabiliyet değildir kışın motora binmek, ancak kabul, deli işidir, herkese göre de değildir.

KIŞIN NE GİYMELİ

Öncelikle, motorunuzun tüm bakımlarının düzenli yapıldığını farz edelim. Motosikletiniz kışa hazır, kalacak yeri hazır, karnı dolu, sırtı pek. Peki siz binmeye hazır mısınız? Sakın ola ki elinizdeki kıyafet ve aksesuarlarla kışın da karda, yağmurda idare edebileceğinizi düşünmeyin. Peki laf buraya gelmişken giyim kuşamdan başlayalım. Motosiklet için üretilmiş özel su ve rüzgar geçirmeyen çeşitli materyallerden yapılmış kıyafetlerden edinmelisiniz. Aynı zamanda hareket yeteneğinizin kaybolmaması için de ’Robocop’ gibi kat kat olmamalısınız. Yani üşümeyeyim diye kırk kat giyinmek yerine işinize yarayacak, doğru tek bir kıyafet seçmenizde fayda var.

MONT, ELDİVEN, BOT PANTOLON

En kralından, en korumalısından, en su geçirmezinden, en nefes alıp rüzgar geçirmeyeninden bir mont size iyi bir dost olur kışın. Ama tek başına mont bir işe yaramaz. Tamam, mont vücudumuzun en hayati bölgesini, göğüs ve sırtımızı kapladığı için elbette ki pek önemli ama diğer organlarımızı da salla paça geçmeyin. Mesela bot... Ayaklarınız su almamalı ve hatta sıcak olmalı. Bu yüzden özel korumalı kışlık bir motor botu edinmeniz şart. Sonra eller... Eldivende de dikkat edilmesi gereken şey sizi hissizleştirmeyecek kalınlıkta olması. Yani hem elinizin altını hissedebilmenizi, hem de ellerinizin sıcak kalmasını sağlamalı. Su geçirmemesi gerektiğini söylemiyorum bile. Söyledim bile... Ayrıca, su geçirmeyen şık bir pantolon da kışın bacaklarımız ve oturan yerlerimiz için motorda olmazsa olmazlar arasında. Eller tamam, vücut tamam, ayak tamam, bacaklar ve oturan yerlerimiz tamam.

KASKI SÖYLEMİYORUM BİLE

Ne kaldı, ne kaldı, ah ya nasıl unuturum bunu... Hem de ben... En takıntılı olduğum şeyi en sona bıraktım olacak şey değil. Hep diyorum... Motora biniyorsanız yaz-kış bu söylediğim değişmez. Motor aksesuar ve korumalarına verdiğiniz paraya acımayacaksınız. En iyisinden en güvenilirinden alacaksınız. Bunu tekrar hatırlatır, kışın kullanacağınız kaskın (bence yazın da aslında) tam kapalı olmasına dikkat etmenizi öneririm. Ayrıca, kaskınızın havalandırma ayarlarını da 2 dakikanızı ayırıp bir öğrenin. Hangi hava yolu açık kalınca ne oluyor, ’yağmurda hangisi açık kalırsa su alırım da kafam 10 kilo olur?’ bunları çözün. Ayrıca, vizörün buğu yapmasını da önlemeniz gerekir. Ya sağlam bir buğu önleyici kullanmak ya da bazı kaskların özel buğu önleme vizörü vardır, onları kullanmak mantıklı. Buğu önleyici vizör dediğim, normal vizörün içine takılan vizörden daha yumuşak bir malzemeden yapılmış şeffaf bir zamazingo. Bir de kışın ’balaklava’ olayımız var. Yok ya malaklama değil, o da kışın çok yapılır ama değil. Bu hani şu genelde soyguncuların giydiği sadece gözleri açıkta bırakan kafalıklar var ya, hıh işte onlardan. Bu sizi, -özellikle de boynunuzu- soğuktan korur.

KAPORTAYI SAĞLAM TUTMAK LAZIM

Kışın motor kullanmanın en sıkıcı yanı trafikte kat kat kıyafetlerle ter içinde kalıp, yol açılıp bastığınızda buz kesmektir. Bu yüzden kışın çok kat giyinmeyip sadece sizi yağmurdan, rüzgardan koruyacak ama bunun yanında da nefes alabilecek malzemelerden üretilmiş ürünleri kullanmakta fayda var. Motorla ilk kışım, tüm bu yazdıklarımı öğrenmekle geçti. Hem de deneyip yanılarak... Kaç gün sırılsıklam dolaştığımı, yanıma yedek kıyafet almadığım, su geçirmez çanta kullanmadığım için rezil kepaze olduğumu hatırlıyorum. Unutmayın motorda sizi ne darbelerden ne de yağmur, çamurdan koruyacak kaporta yok. Kaporta sizsiniz. Bu yüzden kaportayı çizdirmemek için gerekli önlemleri önceden almakta fayda var.

KIŞIN MOTORA BİNİŞ TEKNİKLERİ

Sürüşe gelince, kendim bizzat sürüş teknikleri hocası filan olmadığım için, konuya derinlemesine dalmadan, uzun zamandır motora yaz-kış binen bir ahbap tavsiyesi olarak kışın motosiklet sürüşü hakkında birkaç ip ucu vermek istiyorum.

1) Sakın unutmayın; kışın motora binmek trafikte karşılaşacağınız otomobil sürücülerinin birinin bile aklından geçen bir şey değil. Yani kışın bir motorun trafikte olması onlar için halüsinasyondan öteye bir şey değil. Yazın bile motosikletleri araçtan saymayan sürücülerin, o buğuda, o aynadaki damlaların arasında sakın ola sizi görmesini ummayın!

2) Motosikletle ıslak ve kaygan zeminde, çok ani hareketler yapmaktan kaçının.

3) Kanalizasyon mazgalları, yol çizgileri pek kaygan olur aman diyeyim dikkat edin. Üzerinde fren yapmamaya, durduğunuzda ayaklarınızla basıp kaymamaya, virajda üzerinden geçerken yatmamaya özen gösterin.

4) Kışın süratle hiç uğraşmayın. Motoru çok yatırmayın. Kendinize daha yumuşak bir kullanış edinin.

5) Özellikle, derin su birikintilerinden çok süratli geçmeyin. Altınızdaki motor kendini birden ’jet-ski’ sanabiliyor. Ama, suyun üstünde düşündüğünüz kadar uzun süre ve başarılı gidemiyor.


Ayşe Şule BİLGİÇ
ruzgarinkizi@hurriyet.com.tr
Rüzgarın Kızı - Ayşe Şule Bilgiç'in Yazıları Her Çarşamba Hürriyet Gazetesi Otoyaşam Ekinde Yayınlanır.

ExTReMa
05 Aralık 2007, 12:50
Güzel yazı olmuş :)
Ayşe ablamızda tatlı su motorcularına katılmış :)
Yazı için teşekkürler patron :)

koray gfb
05 Aralık 2007, 13:03
ooo süper yazmış valla içinde gerekli şeylerde var tesekküler patron abi :)

halis
05 Aralık 2007, 13:40
he he oda bizden olmuş :mrgreen::rendeer:

xapraz
05 Aralık 2007, 13:40
boyle gereklı bılgıler ozellıklede benım gıbı motorculuga yenı heves sarmıs ve yenı baslamıs arkadaslar ıcın cok gereklıydı.paylastıgın tecrubelerın ıcın tskler.

tubis
05 Aralık 2007, 13:43
Sırılsıklam oldum bugün ben :pale: Korumalarımın beş para etmez olduğunu anladım. En kısa zamanda hepsini yenilemem lazım. Bot almam lazım.. Gittim çorap aldım, terlik buldum bi yerlerden.. Durumum vahim yani.. :pale: Offff offff, binecem kışın da binecem.. :pr:

halis
05 Aralık 2007, 13:48
Sırılsıklam oldum bugün ben :pale: Korumalarımın beş para etmez olduğunu anladım. En kısa zamanda hepsini yenilemem lazım. Bot almam lazım.. Gittim çorap aldım, terlik buldum bi yerlerden.. Durumum vahim yani.. :pale: Offff offff, binecem kışın da binecem.. :pr:

bu hafta yagmurlu bütün türkiye hemşo o zaman islanmaya mahkumsun haberin olsun

tubis
05 Aralık 2007, 13:54
Olsun ıslansam da binicemmmmmmm..

FAHRETTİN METİN
05 Aralık 2007, 14:50
ben bu şarkıyı biyerde duydum ya hadi hayırlısı:mrgreen:

ylmzzz
05 Aralık 2007, 18:48
Olsun ıslansam da binicemmmmmmm..

Tubiş antalyada olsam ben de binerdim:) Konyada binmek işkence gibi. Geçen hafta antalyadaydım gece bile hava güzeldi. Özellikle bugün Konyada yürünecek bile hava yoktu:pale:

tubis
05 Aralık 2007, 18:50
Herkeste bu lafı diyor ya. Burda yaşamadan bilemezsiniz havanın nasıl olduğunu. Sabah sel götürüyordu ortalığı, öğleyin güneş açtı mesela. O geçen haftaydı Yılmaz.. Saati saatine uymayan bir memlekette hafta kıyaslaması yapmak pek akıllıca değil... :)

orcunmavis
05 Aralık 2007, 19:27
kışın motora binmek dert tabi ama kış geldi die tatlısı motorcusu moduna geçmek yok.
5 ytl lik bi yağmurluk ıslanmaktan kurtarıyor.
benim sorunum eldivenler. eldivenlerim kışlık si di marka ve bence kaliteli ancak
havalandırma deliklerinden giren rüzgar çok üşütüyor.
eldivenin dışına taktığım cerrahi eldivenlerde sıktığı için çok soğuk bi havada gittiğim 15 km sonunda parmakuçlarımın donmasına sebep olacaktı.
şimdi işe yarayacağını umduğum bir yöntem daha buldum.c.tesi günü kandıra-ist. arasında bu yöntemi deneyip başarılı olursa sizlerle de paylaşacağım.

Erfer
05 Aralık 2007, 20:48
ah ah ıslanmayı bende ıyı bılırım dun ıslanmayan bı tek ıc camasırım kalmıstı..uzerımdekı mont 5 kılo cekıyodu herlade..:mrgreen:

kıllıtarkan
05 Aralık 2007, 21:04
eh fena yazı olmamış teşekkürler şule ayşe cik :)

cumoni
06 Aralık 2007, 13:23
ooo süper yazmış valla içinde gerekli şeyler de var...
Yani, çoğu gereksiz mi sence :silent: :mrgreen:

o_yagmur
06 Aralık 2007, 13:48
sabah uyandıgında -20 derece soguk + 30cm kar gorunce bının bakalım motora mecbur kıs uykusuna yatıcak motor

GKN
06 Aralık 2007, 14:00
ya işte aşkın zor olanı güzel belki ama
ben genede kolayından yanayım:)
en azından motosiklet aşkının..
belkide sitedeki bir çok arkadaş kadar aşık deilim bilemiyorum ama
yağışta motosikler ve ben..
+R^!%T+^%.. anlatabildimmi:queen:

longinus
06 Aralık 2007, 14:04
Herkeste bu lafı diyor ya. Burda yaşamadan bilemezsiniz havanın nasıl olduğunu. Sabah sel götürüyordu ortalığı, öğleyin güneş açtı mesela. O geçen haftaydı Yılmaz'cım.. Saati saatine uymayan bir memlekette hafta kıyaslaması yapmak pek akıllıca değil... :)

+1...:)
Antalya'nın yağmurunu yemeyen bilmez..
dünkü yağmurda bırak motora binmeyi..dolmuştan inip 20 mt yürüdüm..
şemsiyem olduğu halde pantolonumun paçalarını 1 saatte zor kuruttum..
varın hesap edin..

DARKDIAMOND
06 Aralık 2007, 14:40
Yazı güzel olmuş.Bana gelince,Ben yarı tatlı su motorcusuyum:cherry:.Kışın akşamdan hava durumuna bakarım vahim bi durum sözkonusuysa bırak motoru kendim bile evden çıkmam:mrgreen:.Hafif çiseleme,az bi yağmur varsa çıkarım ama yazınki gibi kopup gitmem.Yakın çevrede turlarım.Bunda aslında benim karakaçanın etkisi büyük.Şu enduro işini becerebilsem şehirlerarası gezi bile yapıcamda mali durum elvermiyor.Bide ekipman meselesi var.O'da bence kesin çözüm sağlam deri kıyafetlerle çözülür.Çünkü textil ceket ve pantalonlar ne olursa olsun su geçiriyor.

MEZOPOTAMYA PRENSESİ
07 Aralık 2007, 20:39
Herkeste bu lafı diyor ya. Burda yaşamadan bilemezsiniz havanın nasıl olduğunu. Sabah sel götürüyordu ortalığı, öğleyin güneş açtı mesela. O geçen haftaydı Yılmaz'cım.. Saati saatine uymayan bir memlekette hafta kıyaslaması yapmak pek akıllıca değil... :)

Evet kesinlikle o gün sel götürüyordu ; bizim sağlık ocağını bir görseydiniz;
bir yerlerden kaçak varmış; sular içinde idi doktor odası:)
Kısacası Antalya belli olmaz; sıcak diyip çıkarsın yağmur başlar; yağmur diyip çıkarsın güneş açar:)

Yardır git
07 Aralık 2007, 22:15
Bisiklet içinde bu geçerlidir mesela ben asla tatlı su bisikletçisi olmadım yaz demedim kış demedim 5 yılda 20000 km yol yaptım :).Okula, şehirde bi yerlere hep bisikletle gittim.Karda daha bi keyifli oluyor.Hele yağmurda enfess.

tubis
07 Aralık 2007, 23:49
+1...:)
Antalya'nın yağmurunu yemeyen bilmez..
dünkü yağmurda bırak motora binmeyi..dolmuştan inip 20 mt yürüdüm..
şemsiyem olduğu halde pantolonumun paçalarını 1 saatte zor kuruttum..
varın hesap edin..


Evet kesinlikle o gün sel götürüyordu ; bizim sağlık ocağını bir görseydiniz;
bir yerlerden kaçak varmış; sular içinde idi doktor odası:)
Kısacası Antalya belli olmaz; sıcak diyip çıkarsın yağmur başlar; yağmur diyip çıkarsın güneş açar:)

Ohhhhh be artık MT de yanlız değilim :mrgreen:

ghostrider26
10 Aralık 2007, 22:52
bide bnm merak ettiğim konu..yagmurlu havalarda paçaları çizmenin içine mi sokuyosunuz dışında mı kalıyo?? ben iki tarzda da verim alamıyorum :) her iki yöntemde de paçalar çamurdan geçilmiyo:)

tubis
10 Aralık 2007, 23:08
Valla paçalar dışarda oluyo, komple ıslanıyo, yedek pantolon giyiliyo sonra..

:cherry:

ghostrider26
10 Aralık 2007, 23:15
Valla paçalar dışarda oluyo, komple ıslanıyo, yedek pantolon giyiliyo sonra..

:cherry:

yaşlı bi amca da görmüştüm,paçalara migros poşeti baglamıştı,çok komik gelmişti o zaman ama düşününce çok mantıklı gelio şimdi :cherry:

tubis
10 Aralık 2007, 23:20
Hahaahahaa :mrgreen:

Ne zaman ıslansam, patronum poşet geçir diyorum sana diyo hep.. Bir de t-box ın yağmurluğu varmış, boydan boya bosbol ya da onu al diyo.. :) Her seferinde tamam bu pazar bakıcam diyorum.. :P

By_DosT
10 Aralık 2007, 23:24
Hahaahahaa :mrgreen:

Ne zaman ıslansam, patronum poşet geçir diyorum sana diyo hep.. Bir de t-box ın yağmurluğu varmış, boydan boya bosbol ya da onu al diyo.. :) Her seferinde tamam bu pazar bakıcam diyorum.. :P

Revitin yağmurluğu var gıram su gerçirmiyo :)
ama altlı üstlü yanlız altı şalvar gibime :queen::queen:

Ayşe Şule Bilgiç Güzel yazı yazmış ama yağmurda ayrı bi zevki var motor kullanmanın bunu sanırım iyi ima edememiş:silent:

tubis
10 Aralık 2007, 23:28
Yok istemez revit mevit :P Nasıl olsa korumalı olmayacak, bir de yağmurluğa veremem bi ton para.. :mrgreen: Hoş t-box ın ki ne kadar acaba.. :silent:

By_DosT
10 Aralık 2007, 23:39
bütün elbiseler muhakkak yağmur alır bunu unutma yağmurluk şart :farao:

benim bahsettiğim yağmurluk 180 ytl civarı :wiinkk:

ghostrider26
10 Aralık 2007, 23:45
paranızı kaptırmayın pahalı markalara..market poşetine neyinize yetmiyo :):)

tubis
10 Aralık 2007, 23:48
bütün elbiseler muhakkak yağmur alır bunu unutma yağmurluk şart :farao:

benim bahsettiğim yağmurluk 180 ytl civarı :wiinkk:

Oha diyeyim poşete 180 ytl mi vercem :queen: Kolay kazanmıyoruz öyleeeeee, hastalarla uğraşıyoruz.. :P


paranızı kaptırmayın pahalı markalara..market poşetine neyinize yetmiyo :):)

Yok canım, karizmamız da önemli bi yerde....

:queen:

By_DosT
10 Aralık 2007, 23:52
Oha diyeyim poşete 180 ytl mi vercem :queen: Kolay kazanmıyoruz öyleeeeee, hastalarla uğraşıyoruz.. :P



Yok canım, karizmamız da önemli bi yerde....

:queen:

görmediğin için bol keseden atıyon ama olmuyo ben poşetemi verdim yani :P :queen:

valla ben aldım gıram yağmur almıyo hem çokta şık :P

tubis
11 Aralık 2007, 00:04
Ya git işine girme kanıma :mrgreen:

By_DosT
11 Aralık 2007, 00:17
Ya git işine girme kanıma :mrgreen:

ben çok ciddiyim tubiş...

ama sen yinede o t-box bi bak.
revit iki parça üstünün içi astarlı normal elbise gibi.. :cat:

tubis
11 Aralık 2007, 09:40
Tamam işte t-box da öyle, çok şık.. :) Hem belki pembesini de bulabilirim.. :cherry:

MEZOPOTAMYA PRENSESİ
11 Aralık 2007, 13:43
Ohhhhh be artık MT de yanlız değilim :mrgreen:

hayır Tubişim ben varım artık;

Hem Antalya' dan, hem renkli giyinmeyi sever; pembe, mor , kırmızı....

Hem yağmurda da ıslansa bana mısın demez...

tubis
11 Aralık 2007, 13:47
hayır Tubişim ben varım artık;

Hem Antalya' dan, hem renkli giyinmeyi sever; pembe, mor , kırmızı....

Hem yağmurda da ıslansa bana mısın demez...

Birisi bana mı seslendi :P

:cherry::cherry:

banavurma
11 Aralık 2007, 15:03
yazıyı baştan sona okudum... gerçekten güzelmiş ancak geçen hafta buradaki (antalya) yağmuru görseydi sanırım bir kaç paragraf daha eklemesi gerekirdi sayın bilgiç'in...:)

poşet işe yarar ama yağmur yağarken işe yarar... o günkü afet gibi bir şeydi yağan... motoruda kapan harar gibi bir şey lazım..:mrgreen:

tubis
11 Aralık 2007, 15:08
Valla o gün eczaneye geldiğim de sırılsıklamdım.. Islanmayan bişeyim kalmadı.. Pantolonumu üç kere sıktım, foşur foşur su çıktı.. Eldivenim, montum akşama kadar kurumadı..:mrgreen:

banavurma
11 Aralık 2007, 15:48
hım siz eczacısınız.... en azından ne ilaç almanız gerektiğini biliyorsunuzdur...

asprin, ağrı kesici, nezle ilacı elinizn altında...:mrgreen:

tubis
11 Aralık 2007, 15:54
Allah hasta etmesin :) :)

Pınarr
11 Aralık 2007, 17:15
Islanmak güzel şey vallaa ben seviyorum...

tugcetugce
11 Aralık 2007, 17:31
Islanmak güzel şey vallaa ben seviyorum...

ıslanmak sana güzel mangalda paçalarını kurutanlar var...
valla kışın binerim diyorum şimdi ama çamur olduğum zaman ya da motor kaydığı zaman ne derim bilmeiyorum...

Pınarr
11 Aralık 2007, 17:43
ıslanmak sana güzel mangalda paçalarını kurutanlar var...
valla kışın binerim diyorum şimdi ama çamur olduğum zaman ya da motor kaydığı zaman ne derim bilmeiyorum...

Yok o yüzden söylemedim o yüzden söylesem kurumak güzel derdim :queen:

Çamur üstüne geldiğinde pek sorun yok yeterki motoru kaydırıp seni yere kapak etmesin :)

banavurma
11 Aralık 2007, 17:48
gülü seven dikenine , yağmuru seven çamuruna katlanır....

THE_LANCET
11 Aralık 2007, 18:38
Bizizm buralar çok soğuk oluyor. Birde kar yağdıktan sonra eğer hava soğuksa yarım saat içinde yerdeki karlar olduğu gibi buz tutmaya başlıyor. Kar genelde kaldırım boyunda (10cm civarı) yağdığı için, Birde üstü komple buz olunca motor, gaza asılsan gitmiyor, frene bassan durmuyor. Çok yorucu bir hal alıyor. Yağmurda binmek ise ayrı bir zevk hele birazda agresif kullanıyorsanız asıl tadı o zaman çıkıyor. :) Yazı ve Paylaşım için sağolun...

By_DosT
11 Aralık 2007, 22:14
amin amin.... .................:)

berkman
13 Aralık 2007, 01:15
gazete kağıdı filan soğuk engelleniyo da eller bende çok büyük sorun oldu. hein gerickeden motoru hissisleştirecek kadar kalın bir eldiven aldım. şehir içinde iyi de gece şehirlerarası yolda ellerim dondu parmaklarımı hissetmedim. yarım saatte bi durup elleri ısıtmak gerekiyor:pale: