PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : --Motorun ısınması--



MtaL
03 Mayıs 2007, 00:24
slm.bikaç sorum olacak yardımcı olursanız sewinirim. kanuni breton aldım.kanuni markasını nasıl değerlendiriyosun işe yarar mı? ben motosiklete yeni başlayan biri olarak şunu söylemeliyim ki işçiliği hiç beğenmedim :pale: .ama dediğim gibi yeni başladığım için çok da iyi değerlendiremiyo olabilirim. benim sorum motorun ısınması. km si dha 170 de. rodaj dönemin de. rodajıda çok ii yapıyomuyum onu da bilmiyorum. yani üstünde yük taşıma , yokuş çıkma, uzun süre binme vb. şeyler yapılmıyo ama vites değişimi flan pek dewrinde yapılıyo sayılmaz.70 flan yaptım fazla zorlamadım. neyse dediğim gbi 5 km flan gidince motora bakıyosun ısınmış.:silent: elinle yokladığında yakıyo diyebiliriz!!?:cyclopsan bu bi sorunmudur yoksa doğal bişeymi? şimdiden teşkkr.

SaLToN
03 Mayıs 2007, 00:28
Motor çalışmaya başladıktan sonra piston yatağında dakikada binlerce patlama gerçekleşiyor. Heleki motosikletin hava soğutmalıysa bu bir sorun değil. Isınma sadece senin motor için geçerli değil. hava soğutmalı motosikletlerin hepsi çalışmaya başladıktan sonra çok çabuk ısınırlar.

MtaL
03 Mayıs 2007, 00:32
evet hava soğutmalı.Dediğim gibi çok da zorlamıyorum en fazla 30 dk binildikten sonra ısındığından dolayı soğusun hesabından 10 dk ara veriyorum. ama sanırım birazda rodaj döneminde olduğundan kaynaklanıyor yanılıyomuyum?

teknikhoca
03 Mayıs 2007, 00:33
Selam dostum;

Öncelikle hayırlı olsun. Allah kazasız, belasız binmeni nasip etsin.

Motorum çok ısınıyor diyorsun. Öncelikle, hava soğutmalı motorlarda 120 dereceye kadar sıcaklıklar normal kabul edilir. Eğer dışarıdan takma bir termometre bulup ısını kontrol edersen, bence normal olan motor ısısından dolayı endişe ediyor olabilirsin.

Ancak bu değerlerin üzerinde ısınıyor, ve bu ısınma sürecinde motor performans düşmesi gerçekleştiriyorsa, birkaç hususa dikkat edilmelidir.

1- Sübab ayarları sıkı motorlarda, ısınma fazla olur.
2- Hava - yakıt karışımı fakir olan motorlarda, ısınma fazla olur.
3- Motor yağın eksikse, ısınma fazla olur.
4- düşük hızlarda yüksek viteslerde (mesela 30km'de 4 veya 5. viteste) gidiyorsan ısınma fazla olur.
5- Rölantide gereksiz gaz veriyorsan ısınma fazla olur.

yukarıdaki şartlardan herhangi birisi yerine geliyor mu? Daha açıklayıcı bilgi verebilir misin?

MtaL
03 Mayıs 2007, 00:40
teşkler ilk önce...

1- Bu konuda bi bilgim yok. makine daha 0. yani evet sıkıdır 0 makineler biraz sıkı olur derseniz bilemiyorum
2-jikle yi ilk çalıştırmada aktif hale getiriyorum ki marş alsın die. değilse çalışmıyor!! dha sonrasında normal haline alıyorum
3-Motor yağı makine 0 olduğundan dolayı yeterli olduğunu biliyorum.dha doğrusu yetkili kişi yeterli dedi.
4-bahsetdiğiniz gbi bi durum sözkonusu değil. gayet vites ve devir ilişkisi yerinde kullanmaya çalışıyorum.
5-ilk çalışınca çok az gaz veriliyo doğaldır ki. ama gereksiz yere rolantide gaz vermedim.

marwel114
03 Mayıs 2007, 00:47
motor bloğunun içindeki patlamalar çok yüksek derecelerde oluyor. (yanlışım varsa düzeltin 600 derecelere felan çıkıyo galiba):silent: motorun normal çalışma standardı bu. dışarıya o sıcaklığı vermiyo tabi. birde yolda giderken bacaklarını çok ısıtmıyosa sorun yok.:wiinkk:

teknikhoca
03 Mayıs 2007, 00:49
Yeni makine olduğu için sübab, yakıt karışımı, ve yağ miktarını sadece "tahminen" söyledim. Gerçi, makine ilk anda güzel gaz yedikten sonra, özellikle ısınınca performansı hissedilir şekilde düşüyor, motorda tok bir ses duyuluyorsa, sübab ihtimali düşünülebilir (sadece ihtimal) Bu ayarlar, motorunun ilk bakımında giderilecektir. Ancak yağ kontrolünü yapmalısın. Zira bu motorları pekte özenli monte etmiyorlar.

Şu anda nasıl kullandığını da bilemem. Ancak yukarıdakileri sadece "ihtimal" olarak yazdım, "kullanıyorsundur" demedim.

Geriye sadece motor ısının ölçülmesi kalıyor. Bence basit bir termometre ile ölçüm yapıp, en azından düşüncelerini rahatlatabilirsin. Zira dediğim gibi bu motorlarda 120 dereceye kadar hararetler normal kabul edilir.

MtaL
03 Mayıs 2007, 00:51
bacak ısıtmasın ötesi sorun deil dion yani :) yok benim asıl varmak istediğim;makine altımızda dağılıp gitmesin :mrgreen: zorlarız aleti dağılır gider bi de! :D neyse abartdım sanırım.

hocam eywallah. bahsetdiğiniz gibi normal sıcaklığı abartıyo olabilirim. yani benim düşünceme göre hani gidersin 1 saat , az bi sıcaklık olur, doğaldır dersin. ama 5 km de ısınında insan bi düşünüyo :silent: ben bi an için kanuni almış olduğumu untdum sanırım... :mrgreen:

teknikhoca
03 Mayıs 2007, 00:58
Yanlız bir konu var.

Motor toplamaları esnasında, ilk başlarda karbüratör ayarına özen gösterilmez. zira, esas ayarlamalar, motorun ilk rodajından sonra yapılacaktır ve işin gerçeği, pekte ustalar ilk motor ayarlarını önemsemezler. Çoğu motor toplandıktan sonra test edilme olanağı bile bulamaz.

Bahsettiğim konu, jigle ile ilgili değil. Öncelikle yanma işleminde, ortaya çıkan ısı, aslında motorun sürtünmeyle birlikte ortaya çıkan ısınında absorme edilmesini ve büyük bir kısmının egzoas gazı şeklinde dışarı atılmasını sağlar. Motorlarda fakir karışımlarla karbüratör ayarları yapılırsa (ki genelde benzini az yaktırmak için hava ayarı ile oynamalardan kaynaklanır ) yeterli yanma verimi elde edilmez. Buda sürtünmeden oluşan ısının, motor yüzeyinde kalmasına neden olur. Motorun rodaj sonunda bu ayarlamalar yapılacak ve motorun sağlıklı olarak çalışmasını sürdürecektir. Ancak anormal durumlarda rodajı beklemeden servise gidilmelidir.

Rölanti çalışmasında bir düzensizlik yaşıyor musun? Yada 1-2km sonunda hissedilir bir performans düşümü oluyor mu? Kusura bakma ama ben biraz pinpirikli birisiyim. Bu nedenle soruyorum. Bu güne kadar sürdüğün motorlara bakarak motor ısınıyor diyorsan, bu durumun netliğe kavuşması gerek bence

MtaL
03 Mayıs 2007, 01:03
hocam extrem bi durum olduğunu düşünmüyorum. yani daha tam bindim bile sayılmaz. 170 de daha.:pale: ama verdiğiniz bilgiler için teşk. rodaj sonrası bakımında önerilerinizi gözönüne alıcam :cat:

hocam işin güzel tarafı daha öncesinde ben motor kullanmadım! yani kullanmadım derken benim değildi de, 2 tur dönelim hesabından çıktık üstüne. :mrgreen: rolanti de sorun yok. bahsetdiğiniz gibi performans düşüklüğü de şimdilik sözkonusu değil. ama işte marşa bastığımda alması için jikleyi aktifleştirmem gerelio.yada 3. konuma getirmem mi gerekiyo desem artık, herneyse işte. dha sonrasında normaline getiriyorum. bunu nasıl değerlendiriyosunuz? marş a bastığında çalışmaması? yani evet motor soğuk oluyo ilk etapda flan bunu bu şelikde doğaldır diyorum ben ama bilemiyorum yinede . :silent:

bu arada benim danışmak istediğim bir de şu durum wardır ki önemli bi unsur: ben bu motosikleti -breton 125 oluo kendisi- 400 km lik biyere götürücem yaz sezonu. mümkün mü dür? yani sorun oluşturmadan götürebilir mi? kargo düşünüyorum ama çok istiolar gbi geldi.

teknikhoca
03 Mayıs 2007, 23:10
Selam dostum;

Bendeki iki motorda, kışın çok soğuk olmadığı sürece jiglesiz çalışıyor. Bu biraz karbüratör ayarlarıyla ilgilidir. Öncelikle, hava ayarının kontrol edilmesi gereklidir. Soğuk motorda, hava ayarı düşük ise, motor biraz sıkıntılı çalışır. Ayrıca, karbüratör şamandıra yüksekliği düşükse de aynı sorunu verir. Rölantide vakum düşük olduğunda soğukta jigle ihtiyacı duyman normal. Aslına bakarsan hava+yakıt oranının uygun olmayışı (fakir oluşu) motorunun soğukta zor çalışmasına, aynı zamanda biraz fazla ısınmasına neden olabilir.

Motorunu tanımıyorum. Ancak, 400km mesafe az bir mesafe değil. Ortalama 60km gibi bir sürati sağladığını varsayarsak, 6-7 saat arası bir süre eder. (1 saat gidiş, 15 dakika mola, sürekli hızlı gidememe gibi) Aslında keyifli bir gezi olabilir. Ancak uzun bir süre motorla gidebilmek hem güç, hem sabır hemde (afedersin) oturduğun sağlam bir "kanepe" ister. Ben en uzun durmadan 150km gibi yol yaptım, oturduğum yerden duman çıkıyordu.

cgl125
03 Mayıs 2007, 23:45
teknik hoca düşük hızda yüksek viteste giderken motorun ısınmasını anlamadım biraz daha açıklarmısın

sheltox
03 Mayıs 2007, 23:56
MtaL kardes hic korkma o IsI kesinlikle motorun kendinden kaynaklanan dogal bi durum zaten bu islerde acemiyim demissin bende bunu senin acemiligine verdim gitti , bundan sonra motor cokmu isinio die korkmana gerek yok , saglikli bi motor calistiktan 2-3 dk sonra rolantide dahi calissa zaten el yakacak kadar isinir

teknikhoca
04 Mayıs 2007, 00:58
Dostum @CGL125;

İster su veya yağ soğutmalı, isterse hava soğutmalı olsun, tüm motorlarda belirli devir bantlarının altında sürmek, hararetin artmasına neden olmaktadır.

İçten yanmalı motorlarda iki türlü ısı kaynağı vardır. Pistonun silindir içerisinde sürtünmesine bağlı oluşan ısı ve ateşleme esnasında yanmaya bağlı olan ısı. Sürtünmeye bağlı olan ısı, motorun silindiri tarafından ya soğutma kanallarına, yada soğutma sıvısına aktarılır. Yanma sonunda oluşan ısı egzoas gazı olarak dışarı atılır. Isının atılmasında iki unsur daha vardır yardımcı olan, birincisi yağ, ikincisi yakıt+hava karışımı.

Yağ motorun, hem yağlama işlemini sağlarken, hemde pistonun her aşağı hareketinde silindir cidarlarındaki ısının alınarak, soğumaya yardımcı olur. Özellikle düşük hızlarda, silindir yeterli hava ile soğuma yapamaz. Bu durumda, soğutma görevini yağ üstlenir. Siz düşük hızlarda motorunuza devir yaptırarak, yağın silindir cidarlarına daha hızlı ve seri çarpmasını, dolayısıyla soğumasını sağlarsınız. Özellikle yaz aylarında rampalarda motoru devirden düşürmemek, devirli ve tempolu yokuş çıkmak motor ömrü açısından faydalıdır.

MtaL
04 Mayıs 2007, 01:16
MtaL kardes hic korkma o IsI kesinlikle motorun kendinden kaynaklanan dogal bi durum zaten bu islerde acemiyim demissin bende bunu senin acemiligine verdim gitti , bundan sonra motor cokmu isinio die korkmana gerek yok , saglikli bi motor calistiktan 2-3 dk sonra rolantide dahi calissa zaten el yakacak kadar isinir


hmm. bak bunu öğrendiğim ii oldu. teşkler.:cat:


teknikhocam evet gayet haklısınız 7-8 saat az bi süre değil. arabayla bile giderken sıkılıyo insan ,60-70 le tın tın git bakalım 8 saat:mrgreen: .ki tabi kazasız belasız varabilirsen.. altında güçlü motor olsa bastın mı gider hiç kasmaz! ama sonuçta 125 lik bi makine. gayet düşündürücü&sıkıcı bi durum.:pale:
peki kargo harici nası götürebilirim ki? parçalaıp da arabaya sığdırsam??:silent:

teknikhoca
04 Mayıs 2007, 01:20
Demonte ve monte esnasında vereceğin en ufak bir zarar, kargodan daha pahalıya gelebilir. Gerçi ben olsam biner giderim ama 125'lik bir motorla bu kadar uzun bir mesafe işkence olacaktır. Kargo ile hem zamandan kazanırsın, hemde parçalayıp bagajına zarar verdiğin arabanın masraflarından kurtulursun.

MtaL
04 Mayıs 2007, 01:24
kabataslak bi hesaplatdım kargo 150 den aşaı gitmicek sanırım çok gibi geldi biraz :silent: ama en iii si de ööle gibi görünüyo. yapıcak bişey yok.:pr:

teknikhoca
04 Mayıs 2007, 01:42
400 km için en iyi ihtimalle benzinli bir araçla 80YTL benzin, diesel bir araçla 60YTL motorin harcarsın. 20 ytl, aracının için çizilmesi, 20 ytl, demontaj ve montaj için harcadığın emek, 20ytl monte esnasında bir yerini kırdın (en azından motoru yatırman gerek. Bunun için iki civatayı düşürsen 20 ytl eder) toplamda bence karda gibisin.

Ama 400km için 150YTL çok gibi. Bir kamyonet ile taşıma imkanın yok mu?

MtaL
04 Mayıs 2007, 01:47
ya dediğim gibi o net bi fiyat değil,ama kabataslak o fiyata yakın bişey çıkar. eş dost gelrse anca öyle gider mnbüsle flan,değilse kargodan başka çıkarı yok bu işin anlaşılan!:pr: güneş tepede 70 le 8 saat gitmei düşünemiyorum...:queen:

yucika
04 Mayıs 2007, 15:21
Mtal motosikleti şehirlerarası nakletmenin en kötü yolu kargoya vermektir. Hem pahalıdır hemde itinalı taşımıyolar. Kargodaki paket 3-4 kamyon değiştirebiliyor.
En güzeli trenle yada otobüsle göndermek. Bu da olmazsa nakliye ambarlarıdan birine git gideceğin taraf yakın bir yere giden bir kamyon bulup ona ver.

BİSANCI_42
04 Mayıs 2007, 15:39
mtal kardeşim zaten silinidirin içerisinde zaten bi patlamada ortalama 1700-2000 derece sıcaklık oluyor bu normal bi durum......motoru 1 dk da çalıştırsan elini değemeyecek kadar sıcak olur sonuçta hava soğutmalı o motor bide o kadar berbat değil hiç yoktan öbürleri arasında iyi bir mevkiye sahip eğer uzun yol tecrüben varsa 7 saatte gidersin 400 km yi eğer kendine güveniyorsan o motorla 5.5-6 saate düşer bide şöyle sabahın serinliğinde çıkarsan hem motorun zorlanmaz hem sen........zaten rodajı geç bi subab karbüratör kontrolünün yanı sıra bağlantı noktalarını ve lastik hava basınçlarını kontrol ettir kazasız sürüşler

MtaL
05 Mayıs 2007, 00:10
Mtal motosikleti şehirlerarası nakletmenin en kötü yolu kargoya vermektir. Hem pahalıdır hemde itinalı taşımıyolar. Kargodaki paket 3-4 kamyon değiştirebiliyor.
En güzeli trenle yada otobüsle göndermek. Bu da olmazsa nakliye ambarlarıdan birine git gideceğin taraf yakın bir yere giden bir kamyon bulup ona ver.
Gayet düşündürücü bi durum. demek itinalı taşımıyolar hea!? teşk. verdiğin bilgler için. :cat:


Bisancı_42, tawsiyen için teşk. bu arada motora berbat demedik bea. ::123434:: gayet iş görüyo :bounce: fiyatı da makul. performans da fena sayılmaz.10 hp yakın bi gücü var. ama şu da var ki;400 km yol gitme durumu na gelince düşündürüyo insanı :silent:

fatihsevim
17 Temmuz 2007, 15:08
arkadaslar bilmiyorum ama benım gıttıgım usta silindiri renkliolan(koyu renk)cabuk ısınır dedi ben soyleyeyım dedim

genuine983
08 Ağustos 2007, 12:39
Bende 2 hafta önce yeni 0 Km Mondial 125 UAG aldım.

Bende ısı konusunda endişeleniyordum ama yazılanları okuyunca korkulacak bir durum olmadığını öğrendim.

Aşağıdaki konularla ilgili olarak ne önerirsiniz bilgisi ve tecrübesi olan arkadaşlardan cevap bekliyorum;

1- Motorda benzin olarak 97 Oktan kullanıyorum. Süper benzin mi kullansam yoksa kurşunsuz benzinin farklı oktanlarından birisini mi?

2- Motorun rölantisi biraz yüksek ~2000 devirde biraz yol yaptıktan sonra motoru rölantiye bırakınca 3000 devire yaklaşıyor. Servis böyle ayarlamış.

3- Sabaharı motor ilk çalışırken çalışıyor geri stop ediyor. Çok az belli belirsiz gaz verdiğim zaman 10-15 sn. içerisinde toparlıyor.