PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Motosikletleri Neden Cezalandırıyorsunuz



caya104
03 Nisan 2007, 09:48
Motosikletleri neden cezalandırıyorsunuz?

MOTORLARI 250 cc’nin üzerinde olan motosikletlere getirilen yüzde 37’lik Özel Tüketim Vergisi’ndeki mantığı anlayabilmek gerçekten mümkün değil.

Hem büyük kentlerdeki trafik sıkışıklıklarının çözülmesi için çok fazla paraya ihtiyacınız olduğunu söyleyeceksiniz, hem de dünyanın büyük kentlerinde insanların yoğun trafiğe buldukları en basit çözümlerden birine ulaşılmasını daha pahalı hale getireceksiniz.

Bir yandan "küresel ısınma var, çevreye gaz salınımını azaltalım" diyeceksiniz, otomobillere göre daha çevreci olan motosikletleri satılamaz hale getireceksiniz.

"Enerji çok pahalı, kaynaklarımızı idareli kullanalım" diyeceksiniz, sonra otomobillere göre çok daha az yakıt tüketen motosikletlere görülmemiş vergiler koyacaksınız.

Merak ediyorum, hükümet, motosikletleri gerçekten "lüks ve tüketilmese de olur bir ürün" mü zannediyor?

Bu bize aslında günlük yaşantımızda çok rastladığımız ve asla çözemediğimiz çok önemli bir sorunumuzun kaynağını da işaret ediyor:

Türkiye’de devlet yönetimi, günlük gerçeklerden ve insanların hayatından son derece uzakta cereyan eden bir eylem!

Masalarında oturan bürokratlar ve onları yöneten politikacılar için her şey káğıtların üzerinde yazılı bazı rakamlardan ve bilgilerden ibaret.

Alınan bir kararın, toplumsal maliyetlerinin neler olabileceğiyle kimse ilgili değil.

Motosikletlere getirilen yüksek oranlı vergiler de bu alışkanlığın bir sonucu sadece.


Mehmet Y. Yılmaz (Hürriyet)

derwish
03 Nisan 2007, 13:01
bana kalırsa bunun açıklaması şu olabilir.
devletin vergi gelirleri arasında akaryakıttan alınan vergi oldukça yüklü bir kalem. altın yumurtlayan kaz kesilir mi ?
hepimiz trafikten muzdaribiz (istanbulda ), trafikte bekleyen araç daha çok benzin yakar dur-kalktan dolayı, benzin kullanımı ve tüketimi fazlalaşır. benzin ve buna mukabil vergi geliri artar.
Vergi gelirinin düşmesi demek devletin sırtından geçinen binlerce asalağın gelir kapısının kuruması demektir.
komplo teorisi gibi geliyor değil mi ??
örneğin hızlı tren denemesinin sonucunu gördük. şu an tam teşekküllü olması gerektiği gibi hızlı tren altyapısı hazırlansa ve ulaşıma katılsa aklımıza ilk gelecek olan o kazadır. binmeye çekiniriz. halen ulaşımda deniz ve tren yollarından yararlanmaya çalışmamamızın bence en önemli sebebi PETROL KARTELLERİNİN gücüdür.
bu konular da nedense hep aklıma bunlar gelir. kendimi bildim bileli yönetime gelen hükümetlerin halk ve memleket yararına birşey yaptıklarına ufak istisnalar dışında şahit olmadım. Buna en iyi örnek PETROL YASASIdır. merak edenler yasayı inceler ise ne demek istediğime şahit olurlar...
Anlaşışalcağı üzere cezalandıralanı motorsiklet kullanıcısı olarak düşünmeyin, aracı olan herkes aydnı durumdadır, hoş aracı olmayanlar da petrol artışlarından nasibini almaktadır. Cezanın muhattabı türkiye üzerinde yaşayan türk milletidir.
Luxor un yazdığı karşı çıkma konusunda ise; güzel kardeşim karşı çıkacağımız kurum devlet oluyor ne yazık ki durumun vahamet noktası da budur.

Luxor
03 Nisan 2007, 13:26
türkiye her zaman bazı kişiler için kolay para kazanma ülkesi olmuştur.
ve ne zamanki bu kişilerin kazançlarında %1 lik bile olsa bir azalma ihtimali olsa bu kişiler, karteller ne derseniz diyin, olaya müdahale edip durumu lehlerine çevirmesini başarmışlardır.
ne zamanki ülkem insanı bu olaya boşvermişlik ile değil de gerçek bir kararlılıkla karşı çıkar o zaman belki bir şeyler düzelir.
ama o ana dek bu ülke insanı o karteller tarafından eşittir= meeeeeeeeee

Pardaillan
03 Nisan 2007, 14:03
Bu ülkede birilerinin bizi anladığını görmek güzel...