PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ceza Sistemi Değişirse ne Olur.



ufoz
16 Ağustos 2023, 10:32
Bugünkü yeniçağ gazetesi haberi aşağıdaki gibi...

-----------

http://www.yenicaggazetesi.com.tr/milyonlarca-arac-sahibini-ilgilendiriyor-ceza-sistemi-degisiyor-697644h.htm

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiriyor. Ceza sistemi değişiyor

Doğrudan vergilerin artırılması için çalışma başlatılırken ilk uygulama trafik cezalarında olacak. Geliri düşük olana düşük, yüksek olana yüksek tutarda ceza kesilmesi öngörülürken trafik cezalarının araç bedeline endekslenmesi de gündemde.

Avrupa'da bazı ülkelerde uygulanan 'gelire göre ceza' sistemi gündeme geldi. Hükümet, vergi sisteminde modernleşmeyi ele alırken, para cezalarının da gelire orantılı belirlenmesi masaya geldi.

Trafik cezaları başta olmak üzere para cezalarının gelire orantılı belirlenmesi tartışılıyor. Düzenleme ile geliri düşük olana düşük, yüksek olana yüksek tutarda ceza kesilmesi ön görülürken, trafik cezalarının da araç bedeline endekslenebileceği belirtiliyor.

CAYDIRICILIK GETİRİR

Zengin ve dar gelirli arasındaki ceza eşitsizliğinin önüne geçilmesi planlanan gelişme ile ilgili üst düzey kaynaklar konuya ilişkin "Avrupa'da birçok ülke gelire oranlı ceza sistemi uyguluyor. Türkiye'de de bu sistemin hayata geçirilmesi zor değil. Kırmızı ışıkta geçen ya da hız ihlali yapan 500 bin liralık bir aracın sahibi de 5 milyonluk aracın sahibi de yaklaşık 1000 TL para cezası ödüyor. Bu da cezaların caydırıcılığını tartışmaya açıyor. Yine aynı şekilde küçük bir işletme ile büyük ölçekli bir işletme vergi usul cezasında aynı cezayı alıyor. Bazı alanlarda yapısal reformlar yapılarak bunların önüne geçilebilir" ifadelerini kullandı.

BİRÇOK ÜLKE BU SİSTEMİ UYGULUYOR

Finlandiya, İngiltere ve İsviçre gibi ülkelerde bazı cezalar ihlali yapan kişinin gelir seviyesine göre belirleniyor. Örneğin İngiltere'de otoyolda hız sınırını aşan bir kişiye, haftalık gelirinin 1,5 katı tutarında ceza yazılıyor. Finlandiya'da geçtiğimiz aylarda iş adamı Anders Wiklof'a, 50 kilometre hız sınırı bulunan yolda arabasıyla 82 kilometre hızla gittiği için yaklaşık 121 bin avro trafik cezası yazıldı. Aynı iş adamı 2018'de 63 bin 680 avro para cezasına çarptırılmış ve 2013'te de 95 bin avro ödemek zorunda kalmıştı.

-----------

Şöylemi olacak yani...

Tommygunla beraber sürüyoruz. Dalgınlığımıza geldi, kırmızıda geçtik.

Memur-bana; "Hint malı 200 cc demi bu. İkinci elide yoktur şimdi. Sana 1.000 lira ceza"

Memur-Tomyguna; "Siyah Kawasaki gel bakim buraya. Hımmm bu motor 500.000 eder. Sana 3.000 ceza yazdım"

Tommy ; "Yok yahu bu motor etse etse 150.000 anca eder. Piyasası yok."

Memur ; "2.000 yapalım o zaman"

Tam o sırada bir Hayabusa kırmızıda geçer.

Memur ; "Bırakın bu kıçıkırık motorları. Şunu yakalayalım. Rahat 1.000.000 eder. 20.000 lira kırmızıda geçme cezası keseriz" :)

Diğer Memur ; "Abi kim gazlayıp yakalayacak onu. Gel biz sürümden kazanmaya çalışalım" :)

izzmarit
16 Ağustos 2023, 10:44
Büyük saçmalık olur,
Abartarak yazarsak;
Adam büyük şirket sahibi günde milyonlarla oynayan bir tip diyelim, şirketi yapar birinin üzerine maaşlı çalışan görünür. Son model kiralık aracıyla kırmızıda geçer ama benden az ceza öder.

tommygun
16 Ağustos 2023, 11:45
Ufuk Abi seninle ilk gezimizde ayağımın tozuyla 3000'lik olursam selamı sabahı keserim seninle :)

arndiol
16 Ağustos 2023, 12:59
araca göre değil kümülatif vergi matrahına göre değerlendirilir.

bana 1000 lira cok gelirken size gelmeyebilir. ben 50 ay taksit ile 750 cc motor almısken zengin birisi 200 cc ile takılıyor olabilir.

en güzeli gelir durumuna göre.

ek olarak vergi kaçırmanın da önüne geçmeleri lazım ki işyeri sahipleri kendisi fakir göstermesin.

BoraKara
16 Ağustos 2023, 13:01
Gelir durumuna göre Ötv, Kdv, diger tum vergiler bu konuma getirilmeli, bir ekmegi bile ayni fiyattan farkli gelir duzeyindekiler alamamali.

hasmet
16 Ağustos 2023, 15:03
ek olarak vergi kaçırmanın da önüne geçmeleri lazım ki işyeri sahipleri kendisi fakir göstermesin.
"ek olarak" dediğiniz şey asıl olması gereken de bize ters o. Milyonlarca dolarlık vergi, yarısı havuza verilerekten affedilir.

Hem yeterince zengin ya da bağlantılı olan bırakın fazla ceza ödemeyi, bırakın normal vatandaşı, trafik polisine çarpıp, ezip, öldürüp hapis yatmadan geziyor ortalıkta.

Diyeceğim o ki yara bandı iyidir, güzeldir, de kanserle boğuşurken ne kadar fayda eder tartışılır.

voodevil
16 Ağustos 2023, 16:12
Birkaç gün önce Bulgaristan da biraz benzer konuda bir yasa yürürlüğe girdi, eğer alkollü veya uyuşturucu etkisi altında araç kullanırken yakalanırsan devlet araca direk el koyacak ve müzayede yoluyla satılacak. Araç sahibi başkası ise sürücü güncel araç bedeli kadar devlete borçlandırılacak.

Kimisi çok destekledi kimisiyse polis için yeni bir rüşvet kapısı diye yorumladı ama şimdiden el koyulan araçlarla ilgili haberler duyulmaya başladı. Hukuka uygun mu veya mantıklı bir cezamı bilemiyeceğim ama caydırıcı olduğu kesin.

Öyle veya böyle insanların bir kurala uymasını istiyorsak cezaların caydırıcı olması gerekiyor, Türkiyede tüm ekonomi kayıt dışı olduğu için bence hapis cezası daha caydırıcı olur.

Bir kişi ısrarla aynı kural hatasını tekrar tekrar yapıyorsa at içeri ve içerdede boş bırakma yapıcak bir şeyler bulki ekonomiye dolaylı katkı sağlasın, bedavaya yatmasın. Bir daha tekrar ederse bu sefer daha fazla yatır ama en önemlisi bunu uygula.

İnsanlar biliyorki 50 tane sabıkası olsa yine salıverilicek bu sefer bir caydırıcılığı kalmıyor.

DickName
16 Ağustos 2023, 16:32
Sonunda sıra ona geldi demek ki.:silent:
https://www.karamanhabercisi.com/d/other/2023/03/13/konyanin-beysehir-ilcesinde-baharin-mujdecisi-olan-leylekler.jpg

hasmet
16 Ağustos 2023, 17:23
Demek ki neymis, adalet cok onemliymis. Civisi cikinca ulkede irili ufakli suruyle sey calismaz hale geliyormus.

OnixsyS
17 Ağustos 2023, 02:16
araca göre değil kümülatif vergi matrahına göre değerlendirilir.

bana 1000 lira cok gelirken size gelmeyebilir. ben 50 ay taksit ile 750 cc motor almısken zengin birisi 200 cc ile takılıyor olabilir.

en güzeli gelir durumuna göre.

ek olarak vergi kaçırmanın da önüne geçmeleri lazım ki işyeri sahipleri kendisi fakir göstermesin.

evet yıllı kgelire göre daha mantıklı olabilir sonuçta bindiği araça göre çok önyargılı olmuş olur belki araç kiralık vb belki başkasının
yıllık gelir vb daha mantıklı gibi

---------- Mesajlar birleştirildi - 01:16 ---------- bir önceki mesaj zamanı 01:14 ----------

https://listelist.com/wp-content/uploads/2023/04/Esitlik-ve-adalet4.png

ufoz
17 Ağustos 2023, 09:54
Ufuk Abi seninle ilk gezimizde ayağımın tozuyla 3000'lik olursam selamı sabahı keserim seninle :)

Motorun şanzıman gidik. Lastikler haşat, değiştiremiyor falan der 1.000 e düşürürüz :)

kurubuz
17 Ağustos 2023, 10:31
Bu sadece trafik mahkemelerinin olduğu ülkelerde uygulanan bbir yöntem.Mesela Amerika'da kırmızıda bile geçseniz mahkemeye çıkıyorsunuz, hakim sizin gelirinize göre ceza kesiyor. Ama EDS ile otomatik makbuz gönderilen bir sistemde bunun uygulanması elbette mümkün değil. 2 seneye mahkeme sırası verilen Türkiye gibi adaletin dibe vurduğu yerde elbette trafik mahkemeleri de kurulamaz. Yani zenginlerin endişelenmesine gerek yok :)

ufoz
27 Ağustos 2023, 22:34
Ceza sistemi değişirse ne oluru parodi haline getirmişler :)
.

http://youtu.be/9jEojcqoAxg?si=YM4HBEl_8fRdt0VA

F54
28 Ağustos 2023, 00:28
Gelir durumuna göre Ötv, Kdv, diger tum vergiler bu konuma getirilmeli, bir ekmegi bile ayni fiyattan farkli gelir duzeyindekiler alamamali.

çok şey istiyorsunuz :)

hasmet
28 Ağustos 2023, 00:32
Bu sadece trafik mahkemelerinin olduğu ülkelerde uygulanan bbir yöntem.Mesela Amerika'da kırmızıda bile geçseniz mahkemeye çıkıyorsunuz, hakim sizin gelirinize göre ceza kesiyor. Ama EDS ile otomatik makbuz gönderilen bir sistemde bunun uygulanması elbette mümkün değil.
Amerika acaip karışık bir memleket kurallar konusunda, eyaletten eyalete, hatta şehirden şehire farklar olabiliyor. Şahsen kamerayla otomatik olarak gönderilen kırmızı ışıkta geçme cezası da aldım, mahkemede yargıç karşısında hız cezası da aldım. Lakin hiç birinde gelirim hesaba katılmadı. Gelire göre ceza uygulaması olan yerler olabilir Amerika'da belki ama yaygın olduğunu zannetmiyorum.

zihnigonen
28 Ağustos 2023, 09:19
Gelire göre ceza uygulamak harika bir fikir. Çok da güzel olur. Ancak bizim ülkemizde o biraz zor. Güzel ülkemde vergi ödeyenler hep memurlar. Memurlar hariç neredeyse herkes vergi kaçırıyor. Vergi ödeyen dürüst esnaf kardeşlerimi tenzih ederim.

yaşlıveacemi
28 Ağustos 2023, 10:41
Gelir durumuna göre Ötv, Kdv, diger tum vergiler bu konuma getirilmeli, bir ekmegi bile ayni fiyattan farkli gelir duzeyindekiler alamamali.

Ya ekmek almaya apartman görevlisini gönderirse?

killingroad
29 Ağustos 2023, 10:33
Ya "önce gelir tespit etmeyi becer sen" derler adama :)
Adamlar trafik cezalarından gelecek bütçe kalemini nasıl artırabilirizin hesabını yapıyor başka bir şey değil. Hedef her zaman olduğu gibi vura vura öldüremedikleri orta sınıf.