PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 1.5 ayda çok sayıda aynı marka ve model motosiklet çalındı



admin
09 Temmuz 2023, 22:39
İstanbul'da son 1.5 ayda çok sayıda aynı marka ve model motosiklet çalındı. Motosikletlerin saniyeler içinde çalınması güvenlik kameralarına da yansıdı. Motosikletlerini bulamayan çok sayıda mağdur sosyal medyadan grup kurdu.

İstanbul’un farklı semtlerinde 1.5 ayda aynı marka ve model motosiklet hırsızlığı yaşandı. Motosiklet hırsızları çoğunlukla aynı marka model motorları çaldıktan sonra kayıplara karışıyor. İddiaya göre bir markanın piyasa değeri ortalama 200-300 bin lira olan modeli motosikletler hırsızlar tarafından daha çok tercih ediliyor.

Gençler arasında yaygın olan bu motosikletlerin, yedek parça fiyatlarının yüksek olduğu söyleniyor.

Mağdurların iddiasına göre, son zamanlarda çalınan başka marka ve modeldeki motosikletler polis ekipleri tarafından sağlam olarak bulunurken, bu markadaki motosikletler 1.5 aydır bulunamıyor.

Motosikletleri çalınan 15 hırsızlık mağduru ise, Whatsapp ve sosyal medyadar grup kurarak biraraya geldi. Mağdurlar, motosikletlerinin parçalanarak satıldığını düşünüyor.

“AYNI MARKA VE MODEL MOTOSİKLETLERİN HİÇBİRİ BULUNAMADI”

Motosikleti Şirinevler’de çalınan Çetin Burçak, “5’inci ayın 24’ü 2023 tarihinde Şirinevler’de motorum çalındı. Sonrasında müracaatta bulundum, bir buçuk aydır bulunamadı. Whatsapp grubu kurdum. Aynı marka model motosikleti çalınan arkadaşları topladım. Topladıktan sonra herkesin motorunu paylaşmasını istedim. Aynı marka model olan motosikletlerin hiçbiri bulunamadı. Karşımızda bir çete var. İstanbul’da kamera görüntüleri olmasına rağmen, MOBESE görüntüleri olmasına rağmen bu lüks yarış motosikletleri bulunamıyor. Farklı gruplardaki motosikletler bulunuyor ama bizim marka motosikletler hiçbir şekilde bulunamadı.” dedi.

“5 SANİYE İÇERİSİNDE ÇALIYORLAR”

Burçak, “Piyasada en çok tutulan motorlar bu motorlar olduğundan, bu 15 kişinin son 1.5 ayda aynı marka model motorları çalınıyor. Bir çete üzerinden sadece bu motorlar çalınıyor. O kadar güvenlik önlemi almamıza rağmen çalınıyor. Bazı arkadaşlarımız yeni aldıkları motorlarına takip cihazı takıyorlar, bu profesyonel hırsızlar 5 saniye içerisinde direksiyon kilidini kırıp, disk kilidini kırıp motorları çalıp, ondan sonra hafiften uzaklaşıp, 5-10 dakika içerisinde GPS takip cihazını kırıp atıyorlar. 5 saniye içerisinde direksiyon kilidini kırıp disk kilidini kırıp sonrasında düz kontak yaparak uzaklaşıyorlar. Gece 12’den sonra motor hırsızlıkları başlıyor.” diye konuştu.

“BU MOTORLAR SİPARİŞ ÜZERİNE ÇALINIYOR”

Hırsızların bir an önce bulunmasını isteyen Burçak, “Bu motorlar sipariş üzerine çalınıyor ve hiçbir şekilde bulunamıyor. İstanbul’da bazı motosiklet tamircileri, işini iyi yapmayan esnaflardan bazıları veya çalışanları motorları çalıyor. Bu motorların parçası pahalı, motor bloğu pahalı, herşeyi pahalı o yüzden bunlar parçalanıyor diye düşünüyorum. Yoksa bu zamana kadar bulunması gerekiyordu” dedi.

Kaynak: DHA

hokahey
09 Temmuz 2023, 23:39
İkinci el yedek parçadan iz takip edilerek hırsızlar bulunabilir bence.

samet10
15 Temmuz 2023, 10:37
hangi marka model peki

logaritma
15 Temmuz 2023, 11:51
hangi marka model peki

Yüksek ihtimal mt25 r25 önceliklidir ..

tommygun
15 Temmuz 2023, 11:53
Daha bir kaç ay önce konu açıldı. Cbr 500'ünü çaldıran bir kişi motorunun parçalarını çıkma parça satan bir dükkanda buldu. Dükkan sahibi de adama "biz bu parçaları ihaleden aldık" demiş. Tahminimce ihaleden 1 motor alıyorlarsa hırsızlık ürünü 5 motor topluyorlar.

Başımıza bir iş geldiğinde çıkma yedek parça aramadığımız sürece bu hırsızlıklar bitmez.

hokahey
15 Temmuz 2023, 12:57
Daha bir kaç ay önce konu açıldı. Cbr 500'ünü çaldıran bir kişi motorunun parçalarını çıkma parça satan bir dükkanda buldu. Dükkan sahibi de adama "biz bu parçaları ihaleden aldık" demiş. Tahminimce ihaleden 1 motor alıyorlarsa hırsızlık ürünü 5 motor topluyorlar.

Başımıza bir iş geldiğinde çıkma yedek parça aramadığımız sürece bu hırsızlıklar bitmez.

Yedek parça ucuz olsa kimse çıkma parça almaz. Biraz da ekonomi ile alakalı bir durum.

BoraKara
15 Temmuz 2023, 23:53
Caldiran arkadaslara gecmis olsun oncelikle zor bir durum maddi manevi yıkım, en kisa surede bulunmasi dilegi ile.

Kendim konuyu yorumlamaya calisayim, 17 yasimdan beri ehliyetli olarak motosiklet kullaniyorum , bu yasima kadar 13 tanesi sifir km olmak uzere 28 tane motosiklet sahibi oldum. Endurodan Crossa supermotoya, naked racing scooter tek denemedigim tarz custom oldu. Buyuk tabir edilen 600 cc ve uzeri 2xcbr600f gsx750f, cbr650f , 600rr abs, 636, R6 , 2xcbr1000 rr, 690 smc , z800, fazer 600, hornet 900, mz660, scrambler

İnanın hic birisine ama hic birisine bir vida dahil olmak uzere, bir grenaj parcasi dahil olmak uzere kesinlikle cikma parca almadim. Aylarca parca bekledigim oldu, kahrimdan motoru sattigim oldu ama asla aklima bile gelmedi cikma parca.

Kaldiki eskiden durum dahada kotuydu 90 larin sonu 200 0 lerin basinda parca yoktu, birakin special aksamlari basit parcalar bile yoktu. Son 10 yildir cok gelisti sektor, internetren kolayca yurtdisina ulasilir oldu.

Yillar once motor delisindede yazmistim boyle bir konuya. Siz kendi ayaginiza sıkıyorsunuz. Beklemek istemiyor yada fazla odemek istemiyorsunuz cikma parca aliyorsunuz. Bunu yaptiginiz surece talep ve arz olusur o motorlar calinir.

Gecen baska bir konudada buna benzer bisi yazdim, motorsuz kalacagim yada param var diye bir motora sifirindan cok daha fazla para veriyorsunuz kara gectim diyorsunuz sonra. Benim babamin uzerine engelli raporum var bir yildir sirf avanta istiyorlar diye araba almiyorum, kimseye para yediremem haksiz kazandiranam arabayi ÖTV muhafiyetsiz yari fiyatina alacak olmama ragmen.

Kissadan hisse, cikma parca alan arayan motorum calindi diye zirlamasin. 120 bin tl lik scootara 200 bin veren motorlar pahali diye zirlamasin.

Bunu yapan sizlersiniz. Siz yaptiniz bunu kendi elleriniz ile

tommygun
16 Temmuz 2023, 05:06
Başımıza bir iş geldiğinde çıkma yedek parça aramadığımız sürece bu hırsızlıklar bitmez.

Düzeltme: Başımıza bir iş geldiğinde çıkma yedek parça aradığımız sürece bu hırsızlıklar bitmez.

maximusti,
20 Temmuz 2023, 15:44
son 10 gün içinde 4 tane tanığımın motoru çalındı, dördü de ktm marka.
dördü de gündüz çalındı. 2 tanesinin çalınma anının videosu var, toplamda motoru çalmaları 15 saniye sürüyor.
2 tanesi bulundu, bulundu derken hırsızlardan para ile geri alındı.2 tanesi mefta.
tamirci arkadaşla konuşurken özellikle söylediği, gündüzleri ktm, bajaj gibi motor gördüklerinde direkt kontaklarını kırıp yola devam ediyorlar.
görünüşe göre kontakları en dandik olan marka bizimkiler. herşeyden ziyade bu motorlara immoblizer kullanmayan üreticilere ne demeli.

Beto87
20 Temmuz 2023, 17:32
bu lüks yarış motosikletleri bulunamıyor.
Aynen reis. 4. viteste 299.
Şaka bir yana çalanların Allah belasını versin. İnsanlar yıllarca borç ödüyor, emek harcıyor o motorlar için. Allah düşmanıma bile yaşatmasın bu durumu. Bu motorları çalanlar kadar parçaların çalıntı olma ihtimalini bildiği halde o parçaları alanlar da vebal altına giriyor.

pea
20 Temmuz 2023, 17:46
son 10 gün içinde 4 tane tanığımın motoru çalındı, dördü de ktm marka.
görünüşe göre kontakları en dandik olan marka bizimkiler. herşeyden ziyade bu motorlara immoblizer kullanmayan üreticilere ne demeli.

Bence de KTM'dir.
Hem yedek parçası pahalı, hem de gençlerin çok tercih ettiği modelleri var. Hafif olmaları da cabası, kucaklayıp götürebilirler.

Honda 500 serisini hırsızlar tercih etmiyor. Zaten 100 tane anca satmıştır, kullanıcı kitlesi de genç memur gibi insanlar :)
Moda'nın ortasında 2 saat boyunca kontak açık şekilde(farlar da açık ha) unutmuştum da dokunan olmadı.

OnixsyS
25 Eylül 2023, 19:53
modeller belli r25,mt25,mt7,xmax
bu modeller kadar çalındı ilanları görmüyorum

cbr1100 xx
07 Kasım 2023, 13:23
Geçmiş olsun ....Sağlam disk kilit ve zincir kilit kullanmak gerek şart...Ve mümkünse otopark yada güvenli, alanlara park edilmeli...

hasmet
07 Kasım 2023, 16:13
herşeyden ziyade bu motorlara immoblizer kullanmayan üreticilere ne demeli.

Demek ki bu motosikletlerin satıldığı diğer yerlerde hırsızlık bu kadar büyük bir sorun değil. Maliyeti sınırlı olan bir motosiklette her özelliğin olması da mümkün değil. Bir noktada hangi özelliklerin tercih edileceğine karar verilmesi gerekiyor.

Benim motosiklette var ama komple gereksiz. Eski motosikletimde HJC kaskı peg'e asıp gidip 4-5 saat dışarıda kalabalık bir yerde bırakıyorum. Hiç bir şey olmadı şimdiye kadar. Şimdikinde ise arka selede fermuarlı çanta var, oraya koyuyorum, toz kir gelmesin diye. Kilit yok, çakıyla çantanın incecik naylon bağlantısını söküp alıp gider isteyen. Taşımak için sapı bile var. İçinde $900'lik kask + eldiven mevcut.

Çıkma parçaların tek kaynağı çalıntı ürün de değil. Kaza yapmış sürüyle motosiklet ve araba mevcut. Bu araçların parçaları elbette piyasada değerlendirilecektir.

tommygun
07 Kasım 2023, 16:23
Immobilizeri olan motosikletler de çalınıyor. Mesela Hiss kullanan Nc.lerde de çalınma vakaları var. Zincir kilitlerini kıran hırsız, gidon kilidini de çok rahat kırabiliyor. Gidon zaten serbestse rahatlıkla motor götürülüp yedek parça şeklinde satılabiliyor.

hasmet
07 Kasım 2023, 19:44
Immobilizeri olan motosikletler de çalınıyor. Mesela Hiss kullanan Nc.lerde de çalınma vakaları var.
Kasaya atıp götürmedikleri müddetçe nasıl oluyor acep bu? HISS mi dandik bir sistemdir ki?

tommygun
07 Kasım 2023, 19:46
Kasaya atıp götürmedikleri müddetçe nasıl oluyor acep bu? HISS mi dandik bir sistemdir ki?

Dandik demeyelim de motoru çalıştırmadan ittirerek götürüyorlar burada. Tek motorda 2 kişi düşün, biri motorun gidon kilidini kırıyor, öteki de boş vitesteki çalınan motoru peglerden ittirerek götürüyor.