PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yamahanın Fiyat Politikası



Sayfa : [1] 2

kitarokitaro
27 Ocak 2023, 10:09
Motora yeni başlayacağım olmuşken Yamaha olsun dedim. Fakat Yamaha motorlarını Çıplak hali ile satmıyor. Liste fiyatına ek aksesuar paketi adı altınca ciddi bir ücret daha talep ediyor. Normal de bu aksesuarlar tercihe göre değişir ister tercih eder ister etmezsiniz. Ben bunla mücadele etmeye çalıştığım süre içerisinde kısa sürede üstüne zam geldi. Daha kimbilir kaç para zam gelir.

Yamaha türkiyeye yazdım.Bana gönderdikleri cevap : Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanuna göre, her bayi tavsiye edilen ürün bedelinde kampanya, aksesuarlı satış ve indirim ya da artırım yapma veya yapmama, yaparsa da ne kadar yapacağını kendi inisiyatifinde belirleme yetkisine sahiptir.

Şikayet var sitesine yazmak için girdiğimde ise bir çok insanın yamaha maduru olduğunu gördüm. Ayrıca garanti ve servisbakım vs.. gibi aşamalarda da sorun yaşamış ve şilayetçi olmuş insaların yazılarını okudm. En son Cimere yazdım ama bu adamları devletin kanınları koruyor ise vatandaşı kim koruyacak şaşırdım kaldım.

Japon firmasıdır sağlam firma dedik meğer kazın ayağı öyle değilmiş. Siz siz olun Yamaha dan uzak durun.

tommygun
27 Ocak 2023, 10:17
Pandemiden sonra bir çok firma at hırsızı oldu. Yamaha da bunlardan biri. Bir taraflarına montelesinler o aksesuarları.

elessartt
27 Ocak 2023, 10:24
Bir arkadaşıma işe git gel kullanması için scooter bakmak için Ankarada Baydar ve Honda bayisine gittik. Baydar'daki arkadaş al satçıları önlemek için aksesuarsız satış olmadığını belirtti. Bende dedim al-satçı gene alır ne faydası olacak o zaman diyince cevap veremedi. Şark kurnazları ya...

Honda'ya geçtik ordaki arkadaşlar daha fazla yardımcı ve ilgili oldular/davrandılar. Elimizde aksesuarlı var şu fiyat, eğer boş paket isterseniz listeye alıyoruz motorunuz ne zaman gelirse ve o anki ne fiyat olursa ondan alırsınız diye söylendi. Bizde aksesuarsız almak istediğimizden, listeye adımızı yazdırdık. Gayet basit ve olması gereken bir ticaret oldu.

kitarokitaro
27 Ocak 2023, 10:30
Ben Yamaha Bayrampaşa Premium Motor bayisinde yaşadım bu sorunu. Önceden adını yazdırmış scooter almaya gelmiş bir ikişi ile aynı konuda tartıştılar. Siz bana ekstra aksesuar parası dayatamazsınız demişti. Ama damlar onu da eli boş çevirdiler. O sırada sizin dediğiniz gibi al satçılardan bahsettiler.
O müşteri gittikten sonra ben Bana motoru çıplak fiyatı ile satmaları karşılığında onlara motosikleti en az iki yıl satmayacağıma dair noter imzalı yazı getirebilirim diye teklifte bulundum. Adamlar tınlamadı bile. Maksatları başka.

tommygun
27 Ocak 2023, 10:34
Bu ülkede yolunda giden hiçbir şey yok. Her yer çürümüş, her kurum bitik vaziyette. Alsatçısı ayrı, bayisi ayrı, distribütörü ayrı.

İçimizde bile bu karakterde sürücüler var. Kullanmayacağı motor için bile "Yatırım amaçlı ne alayım?" diye soruyor. Forum yönetiminden ban yemeyeceğimi bilsem ne alması gerektiğini evelemeden gevelemeden söyleyeceğim ama mecburen yazarken kibar oluyoruz.

arndiol
27 Ocak 2023, 10:34
Ortalama olarak aksesuar ne kadar fiyat koyuyor ve aksesuardan kast edilenler neler?

fiyat sabitleme garantisi veriyor ise aslında gayet güzel bir şey.

elessartt
27 Ocak 2023, 10:42
Ortalama olarak aksesuar ne kadar fiyat koyuyor ve aksesuardan kast edilenler neler?

fiyat sabitleme garantisi veriyor ise aslında gayet güzel bir şey.

GP kompozit'in mallarını(orijinal değil) 2 katı hatta fazlasına sayıp satmaya çalışıyorlar. Yaklaşık 15-20bin lira gibi fiyat farkı mevcut. Cam,koruma,çanta vs. kendin almak istersen direk GP kompozitten 7 bin lira gibi bir fiyat tutuyor.

MR.BERK
27 Ocak 2023, 10:48
Ortalama olarak aksesuar ne kadar fiyat koyuyor ve aksesuardan kast edilenler neler?

fiyat sabitleme garantisi veriyor ise aslında gayet güzel bir şey.

Ben bunun oturup bayideki bir motor üzerinde hesabını yaptım, örn: x max 250 tach max, liste fiyatı: 159.000 - üzerindeki aksesuarlar: 16.000, toplam: 174.000 olması gerekirken satış fiyatı: 190.000, e dedim nasıl oluyor tamam aksesuarlı alalım ama sen bayi karı üstüne bir 16.000 daha ekliyorsun hala al-satcı diyor, elimdeki 2020 x maxi de satıp üstelik yok parasına gittim forza 250 aldım, bunlar iyice çakal takımı oldu göya kurumsal firmalar.

kurubuz
27 Ocak 2023, 10:55
Motoru satmayı düşünüyordum. Yazılanları okuduktan sonra kesinlikle satmamaya karar verdim. Yenisini liste fiyatından alamayacağım ki !

kitarokitaro
27 Ocak 2023, 11:05
Şöyle söyleyim size fiyat sabitleme gibi bir durum yok. iki gün önceye kadar motorun çıplak fiyatı 117 bin tl idi. Artı 25 bin tl aksesuar için toplamta 142 bin tl istiyorlardı. Haftalardır uğraşıyordum. Dün itibari ile çıplak fiyat 119 bin 4oo tl ve aksesuarlı fiyat ise 155 bin tl ye yükseldi. Ben motoru almak için kapora verecektim. Verseniz bile iki gün den fazla beklemiyorlar ayrıca zam gelir ise yine zamlı fiyattan satıyorlar. Sizce neresi iyi?

arndiol
27 Ocak 2023, 11:08
Al-satcıların önüne geçmek yalanıyla yaptıkları bu iş yüzünden kazanıyor al-sat'cılar esas.

bu durumu gören adam ikinci el motor için "git al alabiliyorsan bayiden" diyor.

kitarokitaro
27 Ocak 2023, 11:11
Al satçı olmadığımı ispat için eğer motoru bana çıplak fiyatı ile satarsanız size noterden hemen gidip en az iki yıl satmayacağıma dair noter imzalı yazı getireyim diye teklif ettim. Tınlamadırlar. Niyetleri başka bence. Zaten hemen haftası olan bu hafta zam geldi.

Mr.wind
27 Ocak 2023, 11:18
Bu durum Yamahaya ozel bir problem degil. Aynisini Honda da yapiyor. Yada soyle diyelim motosiklet firmalarina ozel bir durum degil.

Araba piyasasinda isler daha vahim. 0 arabada aksesuari gectim artik liste fiyati bile uygulanmiyor. Gecen sene sifir sifirdir diye honda city ye yazilalim dedik.

Honda bayisi aradi 1 hafta sonra arac bayide olacak dedi. Liste fiyati 540 idi, adam 630 fiyat cekti.

Aradaki farkin sebebini arabanin full aksesuarli olmasi seklinde acikladi.

Ote yandan motorlarini severiz sevmeyiz, kuralkani hic sevmeyiz ayri bir konu ama Suan sifir motosiklet icin en karakterli satis politakasini Bajaj yapiyor.

Siteye giriyorsun, odemeyi yapiyor fiyati sabitliyorsun. Teslim tarihide yaziyor. Tebrikler Kuralkan.

espresso
27 Ocak 2023, 11:19
Motoru satmayı düşünüyordum. Yazılanları okuduktan sonra kesinlikle satmamaya karar verdim. Yenisini liste fiyatından alamayacağım ki !

Eskisi gibi bayilerde motorlar bollaşıp da herhangi bir bayiye gidip rengini de seçerek üstüne 3-5 pazarlık da yapabilir duruma gelmedikçe piyasa motorumu değiştiremem demiştim ben de. 2016 model xmax kullanıyorum, yeni modeller gözüme güzel görünüyor diye değiştirsem mi dediğim olmuştu ama piyasanın bu halini görünce vazgeçtim, şimdi elimdeki motora yine her zamanki bakımların dışında ek aksesuarlar da eklemeye başladım, nasıl olsa en az 3 yıl binerim ben buna diye.

killingroad
27 Ocak 2023, 11:33
Neyle mücadele ediyorsun veya neye kızgınsın ben bunu anlamadım. Forumda aylar önce bir arkadaşla yazıştık bunu, inatla okumayı reddetti yazdıklarımı, fiyat listesi belirleyici bir şey değildir, hiç kimse bir malın kaç paraya satılacağını belirleyemez. (Belirli ürünlerde devlet politikası olabilir orası ayrı) Sen niyetini belli etmek için zorlayıp noterden yazı falan demişsin de, öyle bir yazının da bir bağlayıcılığı yok, noter parasna bakıp OK der hazırlar ama öyle bir sözleşme yapılamaz.

Bugün 100TL'ye alınan şey senin de kötü şekilde tecrübe ettiğin üzere iki hafta içinde 110TL oluyor, 105TL oluyor.
Liste fiyatından çıplak satsalar, alsatçıların eline düşüyor kızıyorsunuz.
Mercedes bir ara takasa araba getirmeyene araba satmıyorum dedi, ortalık karıştı ona da kızıldı.

Konu bayiler ile satıcılar ile Yamaha Türkiye ile alakalı değil. Motosiklet tüm elektronik aksamı olan ürünler gibi talep sıkıntısı yaşanan bir ürün bu global olarak geçerli bir problem. Bunun yanında Türkiye 150% enflasyon olan ancak bu enflasyon rakamı devlet tarafından resmi olarak kabul edilmediğinden ve akıl almaz bir finans yönetimi uygulanarak bankacılık sisteminde de yok sayıldığından insanlar paralarını korumak için her yere saldırır oldular.

Fırsatçı alsatçı o bu diye ona buna değil, Beştepe'ye ileteceksiniz meramınızı.
30 yaşına gelmiş bu yaşına kadar güç bela biriktirebildiği 150bin TL'yi kaybetmemek isteyen bir genç var. Vadeli hesap açsa parası bul, KKM'ye koysa döviz kaybı yaşayacak o da tatava. Napsın? Olaya acıtasyon gözüyle bakacaksak insanlar hayat birikimlerini "kaybetmemeye" çalışıyorlar, kim takar sizin motosiklet zevkinizden mahrum kalmanızı?

Yamaha Türkiye sütten çıkmış ak kaşık falan değil elbette, kalkıp onları savunacak halim yok. Ancak yaşanan problemin sebebi de onlar değil.
Ha bunun yanında cayır cayır liste fiyatından satış yapan markalar da var. Gidin onlardan alın motoru o zaman.

xtrafrozen
27 Ocak 2023, 11:50
Üstteki arkadaşa +1 ..

Kimseye "Yahu motosiklet gelmiyor bayilere, bak bineceksen al" diyemeyiz. Herkesin motivasyonu farklı. Motosiklet kullanan kişinin model yükseltmesinin amacı da para biriktirmek, degerini korumaya calısmak degil mi , dürüst olalım hepimiz. (15+ yaştaki motosikletler hariç)

Konu alım gücü.. Evet, kabul etmekten korktugumuz o kavram ..

Peşin edit : "Yeni kasaya tcs gelmiş"çiler, sözüm size de degil, en iyi siz takip ediyorsunuz teknolojiyi :)

Thracian
27 Ocak 2023, 12:21
Geçen gün Ekşi Sözlük'te 20 Euroluk kahve makinasının Türkiye'de 1100 TL gibi bir fiyata satıldığını gördüm.Millet "eee ama gümrük vergisi cart curt" diye yorum yapmış.Başka birisi yurtdışında aldığı kablosuz kulaklığın gümrük vergisi,kargo hepsi dahil toplam maliyeti,Türkiye'dekinin 4 te 1 fiyatına geliyor diye kanıtları ile göstermiş.

Zaten bir ekonomik kriz var bir de üstüne ahlaki bir kriz var.Her türlü yüksek fiyatlandırmayı,üç kağıtçılığın "Eeee ama ticaret bu,serbest piyasa istediği fiyatı çeker,mal onun isterse satar" diye normalleştirildiği,devletin de hiç bir denetleme yapmadığı,vatandaşın da bu yüksek fiyatlardan hala inatla ürün almaya devam ettiği bu ülkede gayet normal bir durum.

Bir de bu firmaların bahanesi al-satçılar almasın diye yapıyorlarmışmış.Bunun Türkçe tercümesi "alıcıyı birisi s...cek kurtuluşu yok bari al-satçılar değil biz s...lim."

killingroad
27 Ocak 2023, 12:32
20 EURO nasıl 410TL yapar diye isyan etmek yerine
20EUR'a Avrupa'da bulunan bir ürünü 1000TL'ye satan esnafa küfrederseniz... Daha çok küfredersiniz.

Üç tane kütüpiyoz entry dışında bir şey yok yanlış başlığa gitmediysem de..
20 EUR 410 TL. Muhtemelen Türkiye'den bakıldığı için VAT göstermiyor site; sürekli dolu dolu getirdiği hayaline kapılı parça başına 5EUR nakliye koysak 25EUR etti. O fiyatta bir kahve makinasının EU üretimi olma ihtimali SIFIR. En iyimser yaklaşımla 20% Gümrük Vergisi geldi, oldu 24 EUR. Nakliye ekledik oldu 30 EUR. Başka bir vergi çıkmadığını hayal edersek KDV ile oldu ürün €35. Oldu mu gümrükten çıkması 716 TL.

716TL'ye ürün alan adam anca online satış yaparak 1000TL'ye satış yapabilir, fiziki mağazası falan varsa zarar ediyor zaten. Üstüne üstlük bu adamın yarın EURO 25 TL olursa tekrar mal alabilmesi için de bir marj bırakması lazım, elbette bu marjı tüketici çekecek, adam niye çeksin? Adamın ofisi varsa elektriğini de elbette müşteri çekiyor. Bunu da açıklayayım ki yarın döviz kuruna karşı oluşturması gereken marjı niye ben çekiyom yaa diyen olursa azıcık düşünsün.

Türk insanına acilen finansal okur yazarlık öğretilmesi ve maaşların da brüt olarak ödenmesi lazım. Acil.
Yoksa Beştepe'ye saydıramayıp birbirine sayıyor millet, nasılsa çok daha kolay. Ondan sonra seçim günü makarna şakaları bilmem ne.

Evet serbest piyasa adı üstünde, serbest, isteyen istediği fiyatı çeker.
Çok çok yüksek bir kar marjı mı var firmanın? Değmez mi?

A. Gir o işe, demek ki yüksek karlılık var. Hem senin rekabetin fiyatı düşürür.
B. Alma. O satıcıdan alışveriş yapma. Adı üstünde bak, serbest. Olmayacak (kime göreyse...) bir kar mı elde ediyor? Ettirme?

Seko
27 Ocak 2023, 13:07
İlgili kanunun son cümlesine eklenecek "Firmalar motosikleti müşterinin isteği doğrultusunda giydirilmiş aksesuarlar ile satmak zorundadırlar. Aksesuarsız satış yapılamaması gibi durumlarda cezai işlem uygulanır" ibaresi ile sorun çözülecektir. Hatta daha da iyisi "Firmalar tüm ticaret işlemlerinde etik değerleri korumakla yükümlüdür. Buna uymayan durumlar nitelikli dolandırıcılık kapsamındadır" da diyebilirler.

İnsana saygı olan ülkelerde bir şeyleri serbest bırakmak toplumun yararına sonuçlanır, bizim gibi şark kurnazlarının ülkelerinde ise herkes birbirini kazıklamaya çalışır.

Alışkanlıklar değişene kadar tek çözüm serbestliğin kısıtlanması olacaktır. Bu çivisi çıkan fiyatları önlemenin başka yolu yok.

Thracian
27 Ocak 2023, 13:51
20 EURO nasıl 410TL yapar diye isyan etmek yerine
20EUR'a Avrupa'da bulunan bir ürünü 1000TL'ye satan esnafa küfrederseniz... Daha çok küfredersiniz.

Üç tane kütüpiyoz entry dışında bir şey yok yanlış başlığa gitmediysem de..
20 EUR 410 TL. Muhtemelen Türkiye'den bakıldığı için VAT göstermiyor site; sürekli dolu dolu getirdiği hayaline kapılı parça başına 5EUR nakliye koysak 25EUR etti. O fiyatta bir kahve makinasının EU üretimi olma ihtimali SIFIR. En iyimser yaklaşımla 20% Gümrük Vergisi geldi, oldu 24 EUR. Nakliye ekledik oldu 30 EUR. Başka bir vergi çıkmadığını hayal edersek KDV ile oldu ürün €35. Oldu mu gümrükten çıkması 716 TL.

716TL'ye ürün alan adam anca online satış yaparak 1000TL'ye satış yapabilir, fiziki mağazası falan varsa zarar ediyor zaten. Üstüne üstlük bu adamın yarın EURO 25 TL olursa tekrar mal alabilmesi için de bir marj bırakması lazım, elbette bu marjı tüketici çekecek, adam niye çeksin? Adamın ofisi varsa elektriğini de elbette müşteri çekiyor. Bunu da açıklayayım ki yarın döviz kuruna karşı oluşturması gereken marjı niye ben çekiyom yaa diyen olursa azıcık düşünsün.

Türk insanına acilen finansal okur yazarlık öğretilmesi ve maaşların da brüt olarak ödenmesi lazım. Acil.
Yoksa Beştepe'ye saydıramayıp birbirine sayıyor millet, nasılsa çok daha kolay. Ondan sonra seçim günü makarna şakaları bilmem ne.

Evet serbest piyasa adı üstünde, serbest, isteyen istediği fiyatı çeker.
Çok çok yüksek bir kar marjı mı var firmanın? Değmez mi?

A. Gir o işe, demek ki yüksek karlılık var. Hem senin rekabetin fiyatı düşürür.
B. Alma. O satıcıdan alışveriş yapma. Adı üstünde bak, serbest. Olmayacak (kime göreyse...) bir kar mı elde ediyor? Ettirme?
Aynı başlık altında bir çok ürünün yurtdışı ve yurtiçi satış fiyatı gösterilmiş.Bu da başka bir örnek;
Arada 12.000 TL fark var?Bu mont ülkemize,kendi özel jeti ile uçarak mı geliyor?Spor lüks araba mı bu %200 vergisi olsun?Bir de üstüne internetten satılıyor.
https://pbs.twimg.com/media/FnUcstcX0AE2t7t?format=jpg&name=medium
https://pbs.twimg.com/media/FnUcuhxXoAEM1gP?format=jpg&name=large

Bunu da geçtik bizzat kendi başıma gelen bir olaydan örnek vereyim.Ekim ayında kendime yeni telefon aldım.Yeni telefonların yanında şarj cihazı olmadığında ve orjinal Samsung şarj cihazı da 300 TL olduğundan iyi bir markanın şarj cihazını 180 TL ye aldım.Geçen hafta kayınvalideye yeni telefon baktık ona da aynı şarj cihazından alalım dedik ama benim 180'e aldığım şarj cihazı 380 olmuş.Samsung'un kendi sitesinde sattığı şarj cihazı 400 TL olmuş.Samsung %30 zam yapmış diğer firma %100 zam yapmış.Şimdi benim anlamadığım bu Samsung Türkiye'de çalışanları mal mı?Gerizekalı mı?Finansal okur yazarlığı yok mu bunların?Samsung Türkiye bedava mı işçi çalıştırıyor?Bunlara bedava mı elektrik veriyorlar?Bunların depoları yok mu?Bunlar gümrük vergisi ödemiyor mu?

Nakliye masraflarına gelirsek.Bir ürünü tek başına 20 Euro olan nakliyesi aynı ürünü toptan nakliyesinde ürün başına 1-2 Euro hatta çok daha ucuza denk geliyor.Vergilendirme olayına hiç girmeyelim.Büyük firmaların ne kadar gümrük vergisi ödediğini yada ödemediğini,ne kadar vergilerinin silindiğini bu forumda bilen insan yoktur.Bu ülkede sadece vatadandaştan düzenli vergi toplanır.

En büyük sorunumuz AKP gidince herşey güllük gülistanlık olacak zannediyoruz.Bu forumda ve diğer her yerde sürekli AKPye laf sokan eleştiren biri olarak rahatlıkla söyleyebilirim en azından ekonomik anlamda değişen pek bir şey olmayacak.İktidar değişecek ama firmalar,satıcılar ve müşteriler değişmeyecek.Ticari ahlakımız değişmeyecek,normalleşmiş kanıksanmış dolandırıcılıklara,şerefsizliklere yine halk tepki göstermeyecek.Parası olan yine gidecek yabancının asgari ücretinin yarısı ile aldığı telefonu burada 4 maaşını verip kazık yiyecek ve bu yediği kazık ile "Bak ne kadar pahalı telefon aldım" diye övünerek herkese anlatacak.Millet gene her türlü ticari ahlaksızlığa,stokçuluğa,yüksek fiyatlandırmaya "Ama serbest piyasa var,istediği fiyata satar isterse stok yapar" diyip geçecek.

hasmet
27 Ocak 2023, 14:14
Yaklasik 1 yil once acil araba almak durumunda kaldik.

Daha once tarif etmistim. Surreal bir ortam vardi. Koskoca galeriler bombos. Yirmi kusur yildir Amerika'da yasiyorum, boyle bir seye sahit olmadim. Kamyondan inen aracin sahibi 3 ay onceden belli. Kullanilmis arac fiyatlari yenisinden fazla.

Normalde Amerika'da liste fiyatindan arac alma cok nadirdir. Su ana kadar aldigim araclarin cogunu %15-%20 indirimle edindim pazarlik yaparak, ki genel yaklasim da budur.

Gel gelelim en son aldigimiz araci liste fiyatindan %10 daha pahaliya aldik... Arac fabrikadan turlu aksesuarla birlikte geliyor (telefon kablosu, kapi ucu koruma, kaucuk altliklar, vs.) Bazi galeriler ekstradan $1000 abuk subuk aksesuarlar da dayatiyordu... Ama oyle bir yerden almadik.

Peki neden boyle? Cevap: Cunku araba yok. Herifler normalde atiyorum 100 araba satiyorken simdi sadece 20 araba satabiliyorlar. Bu durumda sadece ayakta kalabilmeleri icin sattiklari arac basina karlarini 3 kat arttirmalari gerekiyor.

Bunun disinda Turkiye'ye ozel durumlar da vardir, bilemiyorum. Ancak burada bile bu tip durumlar yasandi, ve neden oyle oldugunu da anlamak zor degil. Satan kisi yerinde olsaniz muhtemelen siz de denerdiniz.

logaritma
27 Ocak 2023, 14:26
Kardeşim sende paranın yettiği Yamaha yı al sıfır alma sıfır gibi tertemiz 1-2 yaşında al ..

killingroad
27 Ocak 2023, 14:41
Hocam böyle piyasa analizi olmaz, bu hepimizin satın alırken yaptığı kıyaslamalar silsilesi, sen buradan çıkıp analiz yapmışsın gibi sonuçlara varıyorsun. AKP'nin ayağınınüstüne koyayım, evet onlar gidince bişey değişmeyecek zira biz sağlıklı düşünme becerimizi kaybettik.

Sen 180TL'ye aldığında o ürün kaç zamandır o fiyattaydı baktn mı? Belki Samsung 6 ayda bir güncelliyordu senin gördüğün fiyat zaten belirli enflasyonu yemiş fiyattı? Belki senin aldığın diğer marka 1,5 yılda bir güncelliyor oldukça uzun zamandır aynı fiyatta kalmıştı zaten. Belki o ürüne sadece USD bazında ayrıca bir zam geldi. Binlerce farklı değişken var. Sen almadan 1 ay önce Samsung 120TL öbür şarj aleti yine 180TL idiyse ne oldu şimdi bütün teori? Böyle kıyaslamalardan bir şey çıkmaz.

E bu hengamede kar marjını artırmaya çalışan firma yok mu diyorum? Tabii ki vardır. Eskiden brüt 50% ile satış yaparken bugün brüt %75 ile satış yapmak istiyor olabilir adam. Böyle "suç" olur mu yahu, böyle "ahlaksızlık" tanımı mı olur? E bizim satın aldığımız "iyi" markaların hepsi ahlaksız o zaman? FIAT bu paraya veriyorken arabayı BMW 2 katı para istiyor? Vay ahlaksızlar vay mı diyeceğiz? O adam iş modeli olarka daha karlı bir satış yapmayı istemiş, aynısı al sat yapan esnaf için niye geçerli değil? Haketmiyor mu artık bu zamlarla? Alma geç?

Nakliye masraflarında söylediğin şey bildiğim için €5 koydum zaten. Ürün başına 1EUR'a bişey getiremezsin onu söyleyeyim. Normalde sen DHL ile bunu istediğinde (kabaca yukarıda konuştuğumuz şey olan kahve makinasına bakalım) ürünü bilmiyorum ama €40-50 civarı bir fiyat çıkartır sana DHL. Tamam ticari gönderini DHL ile almıyorsun, hacimsel verimlilik çok yükseliyor vs, e onlarla zaten €5 dedim. €1'e €2'ye bişey getiremezsin, ki getirsen de zaten sana yaptığım hesaplamada etkisi ne olacak, bu kadar harf yazmamiçin harcadığım elektrik anca o kadardır =) (Şaka)

Vergilendirme konusuna bence girelim.
Zira sen yurtdışından üç beş bişey getirip satan esnaf ile 5'li çetenin vergi avantajını birbirine karıştırıyorsun. Kaldı ki bu karışıklığa düşmesen bile gelir vergisi ile gümrük vergisi çok başka şeyler.

AKP gidince çoğu şeyin düzelmesi mümkün. Ama "iyi para kazanma"yı ahlaksızlık olarak kodlamışsın, ki buna itiraz edeceksin, o hiç bir zaman "düzelmeyecek" çünkü bunda yanlış bir şey yok. Parası olan asgari ücretin 8 katında fiyatı olan telefonu da alıp havasını atabilir, onu ilgilendirir. Sorun, standart insanların Dünya'nın hemen her ülkesinde kolayca alabilecekleri standart telefonların asgari ücretin katlarına gelmiş olması.

Zenginlerin bu tarz ekonomik çöküşlerden daha az etkilenmesi sorunun sebebi değil, kapitalizmin doğal çıktısı.
Sorun ekonomik çöküş. İlkiyle mücadele edemezsin. İkincisiyle edebilirsin. Senin derdin ilkiyle.
Ben diyorum ki "haksız kazanç" bu değildir, bir ürünü (sana göre) yüksek kar marjıyla satmak haksız kazanç değildir. Ha sen buna katılmayan bir görüşe sahip olabilirsin elbette, ama şurada ayrışmamızın sonlanması lazım.

Düzgün bir hayat yaşamanın yolu bunu değiştirmeye çalışmaktan geçmiyor. Üzgünüm, geçmiyor.
Sen önce ülkeni olması gereken noktaya getir, insanlara da kaliteli bir eğitim ver, finansal okur yazarlık kazandır, ondan sonra ülkenin ekonomik şekillenmesini ve yapılanmasanı farklı bir şekilde düzenlemek istiyorsan bunu parti programına koyarsın sunarsın halk isterse bu deneme yapılır. Sonuçları çok acıklı olur ama yapılacaksa böyle yapılır.
Ama bütün Dünya, içinde yaşadığın bütün ekosistemler ticari yapılanmalar belirli şekilde çalışırken, bunlara karşı durmaya çalışırsan anca sefaletini artırısın. Ahlaki açıdan veya sebepsel açıdan en ufak bir alakanız yok elbette, ama asıl niyeti olabilecek ülkeyi sömürmeye devam etmeyi kenara koyup sonuçlarına bakacak olursak, Tayyibin global ekonomik düzen ve bilinen doğruları reddedip ülkeyi uçuruma sürmesiyle senin savunduğun ekonomik yaklaşımın bir farkı yok. Gün gibi ortada olan gerçekleri reddediyorsunuz en nihayetinde ve serbest pazar denilen arkadaş bunu yapanı her zaman çarpmıştır, çarpacaktır.

Thracian
27 Ocak 2023, 15:10
Yaklasik 1 yil once acil araba almak durumunda kaldik.

Daha once tarif etmistim. Surreal bir ortam vardi. Koskoca galeriler bombos. Yirmi kusur yildir Amerika'da yasiyorum, boyle bir seye sahit olmadim. Kamyondan inen aracin sahibi 3 ay onceden belli. Kullanilmis arac fiyatlari yenisinden fazla.

Normalde Amerika'da liste fiyatindan arac alma cok nadirdir. Su ana kadar aldigim araclarin cogunu %15-%20 indirimle edindim pazarlik yaparak, ki genel yaklasim da budur.

Gel gelelim en son aldigimiz araci liste fiyatindan %10 daha pahaliya aldik... Arac fabrikadan turlu aksesuarla birlikte geliyor (telefon kablosu, kapi ucu koruma, kaucuk altliklar, vs.) Bazi galeriler ekstradan $1000 abuk subuk aksesuarlar da dayatiyordu... Ama oyle bir yerden almadik.

Peki neden boyle? Cevap: Cunku araba yok. Herifler normalde atiyorum 100 araba satiyorken simdi sadece 20 araba satabiliyorlar. Bu durumda sadece ayakta kalabilmeleri icin sattiklari arac basina karlarini 3 kat arttirmalari gerekiyor.

Bunun disinda Turkiye'ye ozel durumlar da vardir, bilemiyorum. Ancak burada bile bu tip durumlar yasandi, ve neden oyle oldugunu da anlamak zor degil. Satan kisi yerinde olsaniz muhtemelen siz de denerdiniz.

Türkiye zaten yıllardan beri nüfusa oranla fazla araç satılan bir ülke değildi.İlginç bir şekilde pandemi döneminde daha fazla araç satışı olmuş ama ne hikmetse ortalıkta hep aynı yalan dolaşıyor;"Çip krizi var,stoklarda araba yok blaa blaaa".Stokta araba yoksa chip krizi varsa elinizde olmayan bu arabaları nasıl sattınız?

En baştada belirttiğim gibi Türkiye zaten fazla araç satışı ve talebi olan bir ülke değil,chip krizinde firmaların düşük üretimi zaten Türkiye'nin normal talebini rahat rahat karşılamaya yetmiş gibi gözüküyor.Sorun şu ki bazıları stok az araba yok diye 3 yıldan beri çok güzel milleti yedi,stokçuluk yapıp,yapay bir kara borsa oluşturup zaten chip krizi yüzünden fiyatı yükselmiş araçları daha da yüksek fiyattan millete çok güzel sattılar.

Amerika'da ise satışların 10.000.000 altına düşmediğini bazı yıllar 20.000.000 üstü aracın satıldığını göz önünde bulundurusak doğal olarak firmaların düşük üretimi Amerika'daki talepe yetişemez ve stok sıkıntısı olur.
Yıl yıl satılan otomobil ve hafif ticari araç sayısı

2019 : 620.937 adet
2020 : 772.789 adet
2021 : 737.350 adet
2022 : 783.283 adet

https://www.ntv.com.tr/galeri/otomobil/2019un-en-cok-satan-otomobilleri-hangi-otomobil-markasi-kac-adet-satti,MduRv5-YREamuptEVKEb-g/UOZLjeRGn0qOigY_l4lzcQ
https://www.halkbank.com.tr/content/halkbank/tr/blog/teknoloji/dunya-otomotiv-sektoru.html#:~:text=2020%20y%C4%B1l%C4%B1nda%2C%2 0en%20%C3%A7ok%20otomobilin,otomobilin%20sat%C4%B1 ld%C4%B1%C4%9F%C4%B1%2018.%20%C3%BClke%20olmu%C5%9 Ftur.
https://www.memurlar.net/album/21657/iste-2021-in-en-cok-satan-araba-modelleri.html
https://www.cnnturk.com/otomobil/2022te-otomobil-satislari-yuzde-6-2-artti

Merdo
27 Ocak 2023, 15:17
biraz birikimim vardı. borsa batık, dolar yükselmiyor, altın sabit, faizler düşük ama enflasyon %200. yapılması gereken şey ev, araba gibi görece değer kazanan veya değerini az kaybeden bir şey almaktı. ben de bundan dolayı borçlanarak motosiklet aldım. motor ve araba fiyatlarını yukarı çıkaran, talebi yükselten şeylerden en önemli sebeplerden biri de bu bence. tüm dünyada da benzer bir durum var, abd'yi takip ettiğim kadarıyla. biz de üstüne galerici, al satçı, kolay yoldan yüklü para kazanmak isteyen de çok olunca üstüne de ekleniyor tabi ki.

Tracer 7 düşünüyordum, karaborsa olmuş. 70 bin lira daha az vererek tiger 660 aldım. Korlas bakımları biraz yoracak beni ama aradaki fiyat farkına zaten 40 kere bakıma götürürüm motoru. Parçaların da geç gelmesi her markada yaşanıyor belli ki çünkü geçen sene mt 25 ile kaza yapmıştım. parçaların gelmesi ve motorun bana teslimi 1.5 sürmüştü zaten. milletteki bu takıntı da garip.

hasmet
27 Ocak 2023, 15:45
biraz birikimim vardı. borsa batık, dolar yükselmiyor, altın sabit, faizler düşük ama enflasyon %200.
...
tüm dünyada da benzer bir durum var, abd'yi takip ettiğim kadarıyla.

Tum dunyayi bilmiyorum ama Amerika'da durum:

Burada faizler yuksek. Enflasyon %6.5 (normale gore yuksek)

Faizler yuksek oldugu icin ev fiyatlari da dususte.

Arac ABD'de para kazandirmaz. Arz arttikca fiyatlar dusecektir, ki dusmeye basladi da...

AzÇok
27 Ocak 2023, 15:57
Bütün mesele arz yetersizliğinde. Böyle bir durumda yaşanacaklar bellidir. Piyasada her markada aynı sorun yaşanmıyor. Ben aynı duruma düşsem bu sorunların yaşanmadığı bir markaya yönelirdim. Evet Japon markaları iyidir. Fakat alnımızda da Japon yazmıyor. Hint-Çin markalarının hepsi de çöp değil.

Thracian
27 Ocak 2023, 17:11
Düzgün bir hayat yaşamanın yolu bunu değiştirmeye çalışmaktan geçmiyor. Üzgünüm, geçmiyor.
Sen önce ülkeni olması gereken noktaya getir, insanlara da kaliteli bir eğitim ver, finansal okur yazarlık kazandır, ondan sonra ülkenin ekonomik şekillenmesini ve yapılanmasanı farklı bir şekilde düzenlemek istiyorsan bunu parti programına koyarsın sunarsın halk isterse bu deneme yapılır. Sonuçları çok acıklı olur ama yapılacaksa böyle yapılır.
Ama bütün Dünya, içinde yaşadığın bütün ekosistemler ticari yapılanmalar belirli şekilde çalışırken, bunlara karşı durmaya çalışırsan anca sefaletini artırısın. Ahlaki açıdan veya sebepsel açıdan en ufak bir alakanız yok elbette, ama asıl niyeti olabilecek ülkeyi sömürmeye devam etmeyi kenara koyup sonuçlarına bakacak olursak, Tayyibin global ekonomik düzen ve bilinen doğruları reddedip ülkeyi uçuruma sürmesiyle senin savunduğun ekonomik yaklaşımın bir farkı yok. Gün gibi ortada olan gerçekleri reddediyorsunuz en nihayetinde ve serbest pazar denilen arkadaş bunu yapanı her zaman çarpmıştır, çarpacaktır.

Dostum ben sana herhangi bir ekonomik yaklaşım sunmuyorum yada savunmuyorum.Son 3-4 yıldan beri içinde bulunduğumuz ekonomik modelin serbest ekonomiden çok farklı bir şey olduğunu anlatmaya çalışıyorum.Yukarıda @Merdo aslında güzel açıklamış bu bozuk ekonomide faizleri indirirsen parayı faize yatırsan değer kaybeder,doları zorla sabit tutuyorsun dolara yatırsan değer kaybeder insan ihtiyacı olmasa parasını ev,araba,motosiklet yada alım gücü neye yetiyorsa ona yatırmak zorundaymış gibi hissediyor.Sonuç olarak insanlar ihtiyacı olmadığı halde mal alıyor ve sahte bir talep oluşuyor,talep oluştukça o malın fiyatı daha da çok artıyor daha çok artıkça daha çok talep oluşuyor.İnsanların parasını bir an önce mala çevirmek zorunda hissettiği bu sistemde doğal olarak satıcı da istediği fahiş fiyatı çekebiliyor.Sistem insanları dünyanın hiç bir yerinde yatırım olarak değerlendirilmeyen sürekli eskiyen değer kaybeden araba,motosiklet veya elektronik eşyayı talep etmek zorunda bırakıyor.

Bu ekonomik modelin diğer olumsuz tarafı insanlar artık fiyat,değer algısının kaybetti artık hiç kimse fiyatlar ne kadar artarsa artsın sorgulamıyor,farklı yerler ile karşılaştırmıyor gücü yetiyorsa satın alıyor.Normalde serbest ekonomide insanlar iki ürünü değerlendirir kalite ve fiyat kaşılaştırması yapar uygun olanı alır.Ama bu ekonomik koas ve fiyat algısının bozulduğu durumda siz ne fiyat çekerseniz insanlar ihtiyacı varsa mecbur almak zorunda kalır.Geçen gün bir markete gittim donmuş pizza aldım 80 TL.Fiyat abartı ama sürekli herşeye zam geldiği için farkına varamadım.Son anda aklıma geldi dedim "ulan ben geçen gün köşedeki pizzacıdan bunun pişmişini 60 TL'ye aldım" gittim yerine bıraktım.Başka bir gün bir zincirin marketten kendi markası kaşarı alacaktım fiyat gene uçmuş ama fiyat algımız kaybolduğu için normal geliyor.Son anda bilinen kaliteli bir markanın kaşarını gördüm.Aynı fiyat gittim onu aldım.Bu ekonomik kaos ortamında insanların fiyat algısı kaybolduğundan isteyen istediği gibi yüksek fiyat çeker.

Özetle içinde bulunduğumuz şey kesinlikle global serbest piyasa değil.Ben şu anki ekonomi modeline Tayyibal Kısıtlı Ekonomi diyorum.

Not:Şimdi siz söyledikten sonra ekşi sözlükteki o başlığı inceledim.Sayfalar dolu yazı ve kanıt vardı...sanırım şikayet üzerine uçurmuşlar.Firmalar,insanlar satış fiyatlarını sorgulamasın yurtdışı ile karşılaştırmasın,bilinçlenmesin diye entryleri de sildiriyorlar.Sorarsan serbest ekonomi dersin kim bilecek.Madem fiyatlarda bir sıkıntı yok,gizlemek zorunda oldukları bir şey yok,orada yazılanları sildirmek yerine açıklasınlar bizim alış fiyatımız bu,gümrük vergisi nakliye masrafı bu,aylık masrafımız bu,karımız bu,bu yüzden satış fiyatımız bu kadar yüksek.

-ZERO-
27 Ocak 2023, 17:15
birkaç hafta önce benim r25'i sattım 142'ye,
fiyat listesinde 136'ydı fiyatı. ucuza vermişim diyorum şu an. gerekiyorsa ikinci el al ama asla bekleme

tommygun
27 Ocak 2023, 17:42
Ben bu konuda Kawasaki Türkiye'yi takdir ediyorum. Adamlar baştan beri ilkeli yaklaşıyorlar konuya. Hile hurda yok. Stokçuluk yok. Karaborsacılık yok. Adamlar, çürümüş düzeni protesto edip motor getirmiyorlar.

Gerçi talep de pek yok, ondan da olabilir :)

tarzan rıfkı
27 Ocak 2023, 18:18
3 senedir otomobil sektörü zaten bu işe oturdu o listede gördüğün hiç bir araba o paraya satılmıyor.doğru fiyat ama boş opsiyonsuz paket + seramik kaplama garanti uzatma vs vs vs diye zorunlu donanımları alıyorlar.motosiklet de baktı lan güzel işmiş dedi bir oturdular bu işe başta yamaha bokucunu çıkartmak üzere baya bir genişletti.tam 1 sene önce ya ön cam arka plakalık yada garanti uzatmayı şart koşuyorlardı.ben kabul dedim ben garanti uzattırdım sorun yok ok.ama şu an adam akrepovic set takmadan vermiyor onunda fiyatı zaten 40 küsür bin.yettimi yetmedi daha nice aksesuarlar ve garanti uzatmayı da saplaraktan 70 80 bin tl bandında pahalı satıyor.tabi burda da şöyle bir durum doğuyor adam 2. el 3 4 yaşındaki motoru 300 320 bin tl ye satarken sana 0 km gırtlak dolu motor atıyorum 350 ye falan geliyor.adamlarda bunu gördüğünden dolayı hem alan hem de satan memnun şu piyasadan

Merdo
27 Ocak 2023, 18:26
Tum dunyayi bilmiyorum ama Amerika'da durum:

Burada faizler yuksek. Enflasyon %6.5 (normale gore yuksek)

Faizler yuksek oldugu icin ev fiyatlari da dususte.

Arac ABD'de para kazandirmaz. Arz arttikca fiyatlar dusecektir, ki dusmeye basladi da...

orada da borsa, coin çok dalgalı anladığım kadarıyla. ondan dolayı, açıkcası böyle bir yorum yaptım ama siz daha iyi biliyorsunuzdur.

lordmayros
27 Ocak 2023, 20:23
Kuralkan bu işi iyi yönetiyor gibi
Hiçbir bayiye mal vermiyor tüm motorlar konsinye herkesin elindekini biliyor liste fiyatından satıyor ben motoru alırken kredi kartı ile aldım tüm parayı kuralkanin sanalposundan çekti bayi

F54
27 Ocak 2023, 20:55
agalar her zaman diyorum bayiiler yok satmayı sevdi
adam elimde mal yok diyor istersen yazalım ama liste fiyatı üzerine %20 koyuyor öyle fiyat söylüyor istersen alma diyor zaten 50 kişi sırada var diyor ve müşteri buna inanıyor
satış temsilcisine avanta verip istediğiniz motosikleti alabilirsiniz denemesi bedava
sıfır km motosiklet alacak olsam yakama kamera takar bu olayı ifşa ederdim açık açık bana liste fiyatından ver elden 10 k vereyim derdim bak bakalım var mı yok mu
daha geçen gün sigortacı arkadaş anlatıyor crf 1100 l nc 750 dct 2 tane de pcx 150 faturası geldi adamlar çıplak şekilde bayiiden çıkartmış bu 4 motosikleti de tek bir vatandaş almış sizde 1 tane motosiklet alamıyoruz diyorsunuz
bence siz bu işi bilmiyorsunuz
ekonomi enflasyon finansal okur yazarlık vs boş işler koy bakayım adamın cebine canlı yı motosiklet var mı yok mu gör

tommygun
27 Ocak 2023, 21:19
Bize her şey müstahak. Bize geçiren geçirmiş, gıkımız çıkmamış. Yamaha da bulmuş ortamı ve geçirmek istiyor, çok mu?

20 senedir ülkeyi tek adam olarak yöneten akp bile 21. sene ve sonrası için seçimlerde dalga geçer gibi "Yeter! Söz milletin!" sloganını kullanıyor, ana muhalefet dediğimiz madrabazlar da onca sıkıntı içinde dertli gönüllere derman olmak için muhtarlara yardımcı personel bulmayı vaat ediyor.

70'li yıllarda yaşamış olan abilerimizin, dayılarımızın, amcalarımızın, babalarımızın, dedelerimizin hayalarının çok değil çeyreği bugün bizlerde olsa bambaşka bir toplum olurduk.

Cyan
27 Ocak 2023, 22:03
Thracian ve tommygun'a katılıyorum; bir şey değişmeyecek, çünkü baştaki de biziz, uyanık esnaf veya amatör tacir ve rantçı da biziz. Sen ben o münferit kişileri kenara itelim; toplumsal ortalamamız bu ve bu toplumun hak ettiği muamele de bu. Hükümetlerin değil kültürün değişmesi lazım. Yoksa o parti şu parti bu politika şu politika fark etmez, aynı yerde sayıyor olacağız.

xtrafrozen
27 Ocak 2023, 23:53
Thracian ve tommygun'a katılıyorum; bir şey değişmeyecek, çünkü baştaki de biziz, uyanık esnaf veya amatör tacir ve rantçı da biziz. Sen ben o münferit kişileri kenara itelim; toplumsal ortalamamız bu ve bu toplumun hak ettiği muamele de bu. Hükümetlerin değil kültürün değişmesi lazım. Yoksa o parti şu parti bu politika şu politika fark etmez, aynı yerde sayıyor olacağız.

Bravo, yıllardır bunu anlatmaya calısıyorum çevreme. 20 yılda ülke ne hale geldi masalını tutturmus gidiyoruz. Sistem eğitimli olanı ezmek uzerine .. Magarasında uyuyan, bastırılmıs ayı uyandı, uyandırdılar :) Ayı kardeş, ne kadar ılımlı, barışçıl, ormanı düşünen, pısırık gördüğün hayvan varsa saldırabilirsin, biz arkandayız. Hem sana kavanoz kavanoz bal da veririz.

Dolandırıcı da biziz dedigi gibi, fahiş fiyattan satan da, üzülen de üzen de..

Her seferinde aynı terane, taraftarına umut pompala, ölümü göster.. sıtmaya razı et.. buna da şükür.. önümüze bakalım de.

Skip video :)

kitarokitaro
28 Ocak 2023, 10:03
Selamün Aleyküm Arkadaşlar. Ben Cinemere şikayetimi dün yazdım. Hem Yamaha hemde Bayisi olan Premium Motoru şikayet ettim. Akşam ATV haberde Otomobil piyasasında stok yapan ve aksesuar dayatanlara cezalar yağdığına dair haber çıkmış. Bende diyorum ki eğer sizlerde benim gibi cimer' e yazarsanız. Motosiklet konusunda da benim gibi en azından bir kaç kişiden daha şikayet alırlar ise bu konuda da harekete geçer belki devlet. Bir şekilde adaletin sağlanmasında katkıda bulunabiliriz.

AzÇok
28 Ocak 2023, 11:14
Yamaha'nın model getirme politikası da yanlış. Yamaha FZ250(YBR250'nin güncel versiyonu) Türkiye'ye neden getirilmiyor? Fiyatı Bajaj Dominar250'den ucuz. Hava soğutmalı ve 6 HP daha düşük güce sahip olmasına rağmen Dominar 250'den çok daha fazla talep görecek olan bir model. Farı biraz basit yapmışlar. Ama kırıldığı zaman yenisi astronomik fiyata değildir. 15 yıllık YBR250'ler hala kullanılmakta. Ekonomik ve sağlam bir makina. Şu FZ250'yi getirin yahu.

https://ic1.maxabout.us/autos/tw_india//Y/2022/9/yamaha-fz-25-racing-blue.jpg

https://autos.maxabout.com/bikes/yamaha/fz/fz250

Benzer bir model Suzuki'de de var. Suzuki Gixxer 250. Fiyatı Dominar 250 civarında. Yağ ve hava soğutmalı. Basit ve sağlam bir makine. Yamaha FZ 250'den daha güçlü. Bunlar neden Türkiye'ye getirilmiyor?

https://ic1.maxabout.us/autos/tw_india//S/2021/2/suzuki-gixxer-250-metallic-triton-blue.jpg

https://autos.maxabout.com/bikes/suzuki/gixxer/gixxer-250

shooter1
28 Ocak 2023, 12:49
Yazın mt25 almaya çalıştım zaten yoktu da bir bayide buldum liste fiyatı 116 bin olan motosiklet ful aksesuarlı 170
Mt07 ise 186.500du ful aksesuarlı 230 civarındaydı
Listede gördüğünüz bütün aksesuarlı satıyorlar bayide oradan kar cikariyor kendine alan kişilerde malum sitede ilanda aksesuarı ayrı satıyor çıplak halde 160-170 yazanlar çoktu

hasmet
28 Ocak 2023, 17:49
Selamün Aleyküm Arkadaşlar. Ben Cinemere şikayetimi dün yazdım. Hem Yamaha hemde Bayisi olan Premium Motoru şikayet ettim. Akşam ATV haberde Otomobil piyasasında stok yapan ve aksesuar dayatanlara cezalar yağdığına dair haber çıkmış. Bende diyorum ki eğer sizlerde benim gibi cimer' e yazarsanız. Motosiklet konusunda da benim gibi en azından bir kaç kişiden daha şikayet alırlar ise bu konuda da harekete geçer belki devlet. Bir şekilde adaletin sağlanmasında katkıda bulunabiliriz.

Hazır yazmışken ekonomiyi ve adaleti düzeltmelerini de eklermisiniz? :)

lordmayros
28 Ocak 2023, 18:24
Yalnız Suzuki çok iyiymiş

goodoldtimes
28 Şubat 2023, 09:19
Tracer 7 düşünüyordum, karaborsa olmuş. 70 bin lira daha az vererek tiger 660 aldım. Korlas bakımları biraz yoracak beni ama aradaki fiyat farkına zaten 40 kere bakıma götürürüm motoru. Parçaların da geç gelmesi her markada yaşanıyor belli ki çünkü geçen sene mt 25 ile kaza yapmıştım. parçaların gelmesi ve motorun bana teslimi 1.5 sürmüştü zaten. milletteki bu takıntı da garip.

Sırf bu mesaja cevap yazmak için foruma girdim. Çok iyi yapmışsınız. Korlas'ın karnesi pek iyi değil ama tiger660'ın pazarlama cümlelerinden birisi bakım maliyetinin sınıfında en düşük olması, üzeceğini sanmam. Nisan ayında Yamaha bizi utandırır bol bol motor getirip liste fiyatından satarsa ben de almayı düşünüyorum, haketmediği bir fiyattan kesinlikle almayacağım.

watercolours
28 Şubat 2023, 12:09
Bir arkadaşıma işe git gel kullanması için scooter bakmak için Ankarada Baydar ve Honda bayisine gittik. Baydar'daki arkadaş al satçıları önlemek için aksesuarsız satış olmadığını belirtti. Bende dedim al-satçı gene alır ne faydası olacak o zaman diyince cevap veremedi. Şark kurnazları ya...

Honda'ya geçtik ordaki arkadaşlar daha fazla yardımcı ve ilgili oldular/davrandılar. Elimizde aksesuarlı var şu fiyat, eğer boş paket isterseniz listeye alıyoruz motorunuz ne zaman gelirse ve o anki ne fiyat olursa ondan alırsınız diye söylendi. Bizde aksesuarsız almak istediğimizden, listeye adımızı yazdırdık. Gayet basit ve olması gereken bir ticaret oldu.

Al satçıyı önlemek ne zamandır distribütörün sorunu?

killingroad
28 Şubat 2023, 13:47
Al satçıyı önlemek ne zamandır distribütörün sorunu?

Beştepe dışında herkes herşeyden sorumlu.:)

SavTurk
12 Nisan 2023, 17:52
Motora yeni başlayacağım olmuşken Yamaha olsun dedim. Fakat Yamaha motorlarını Çıplak hali ile satmıyor. Liste fiyatına ek aksesuar paketi adı altınca ciddi bir ücret daha talep ediyor. Normal de bu aksesuarlar tercihe göre değişir ister tercih eder ister etmezsiniz. Ben bunla mücadele etmeye çalıştığım süre içerisinde kısa sürede üstüne zam geldi. Daha kimbilir kaç para zam gelir.

Yamaha türkiyeye yazdım.Bana gönderdikleri cevap : Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanuna göre, her bayi tavsiye edilen ürün bedelinde kampanya, aksesuarlı satış ve indirim ya da artırım yapma veya yapmama, yaparsa da ne kadar yapacağını kendi inisiyatifinde belirleme yetkisine sahiptir.

Şikayet var sitesine yazmak için girdiğimde ise bir çok insanın yamaha maduru olduğunu gördüm. Ayrıca garanti ve servisbakım vs.. gibi aşamalarda da sorun yaşamış ve şilayetçi olmuş insaların yazılarını okudm. En son Cimere yazdım ama bu adamları devletin kanınları koruyor ise vatandaşı kim koruyacak şaşırdım kaldım.

Japon firmasıdır sağlam firma dedik meğer kazın ayağı öyle değilmiş. Siz siz olun Yamaha dan uzak durun.

yamahanın, şikayet sitelerinde de verdiği bu klasik cevap maalesef doğru değildir. bu cevap, yamaha yönetiminin çok da iş bilenlerden oluşmadığını veya müşterilerini ciddiye almadığını ya da daha kötüsü artık yalan söylemeye başladığını gösterir.

öncelikle kanunları yayımlama yetkisi bakanlıklara değil cumhurbaşkanına aittir. ikincisi 4054 sayılı kanunda, belirtilen şekilde bir hüküm yoktur. tam aksine bu kanunun 4. maddesinin f bendinde "Anlaşmanın niteliği veya ticarî teamüllere aykırı olarak, bir mal veya hizmet ile birlikte diğer mal veya hizmetin satın alınmasının zorunlu kılınması..." yasaklanmış olup bu eylem para cezasına tabi tutulmuştur.

belli bir markanın ürünlerini satma tekeline sahip olan bayinin, markanın belirlediği liste fiyatı üzerinden satış yapması da, aksesuarlı satış zorunluluğu getirmesi de hukuka aykırıdır. lakin hukuk ayaklar altında olduğundan bu dedikoduya hızla inanılmış ve mevcut piyasa da maalesef buna göre şekillenmiştir.

bayinin fiyat belirleme yetkisi olsa idi, aksesuarlı alımı zorunlu tutmaz, motosiklet nasıl geldiyse o şekliyle ve yine liste fiyatı üzerinden satardı. ancak bu dedikodu bayinin işine geldiği için ve bir sorun olduğunda(mesela ticaret bakanlığı veya vergi dairesiyle), "müşterimiz aksesuarlı ürün istediğinden liste fiyatı üzerinden sattık" şeklindeki savunması hazır olduğu için ve dahi bunun aksi kanıtlanamadığı için, aksesuarlı ürünü, üstelik liste fiyatının çok daha üstünden satabiliyor.

Ne anladık:
1- bayi liste fiyatı üzerinden satış yapamaz; ki yapamıyor. bu yasağı geçmenin tek yolu ürünün süslenmesi. süsün fiyatı ise tamamen serbest piyasa. ön cama 3 bin de diyebilirsiniz, 30 bin de.
2- bayi ürün satışında aksesuar almayı zorunlu tutamaz(4f gereği).

bu bayiler nasıl para kazanacak sorusuna verilecek cevap ; liste fiyatından satış yaparken nasıl kazanıyorlar ise öyle.

ne yapmalıyız sorusuna verilecek cevap; a) almayın. b) muhakkak almalıyım ama canım da sıkılıyor bir şeyler yapmalıyım diyorsanız, alım satım sürecine (sıraya yazılma, aksesuarın zorunlu tutulmasının size bildirilmesi, fiyatın söylenmesi, faturalandırılması vesair belgelerin temini) tanık olacak birini bulundurun. işlem sonucunda da durumu anlatır bir dilekçeyle, ticaret bakanlığı, gelir idaresi başkanlığı, cumhuriyet başsavcılıklarına(kurum çok) başvurabilirsiniz.

tommygun
12 Nisan 2023, 18:01
Türkiye'de az biraz gururu olan her motosiklet sürücüsü Yamaha ve Honda'ya tepki vermeli. Satın almamalı.

Yamaha ve Honda Türkiye artık galericidir, tüm bayileri kendi yakınlarına motorları satıp bizleri o yakınlarından 40-50k TL fazla fiyata motor satın almaya mecbur ediyorlar. Bu 2 markanın Genel Merkezleri de bu olayı bildikleri halde ses çıkarmıyorlar. Çanak tutuyorlar.

Almayalım. Türkiye'de Honda ve Yamaha almayalım.

Pandemi, çip krizi, motorun az gelmesi hikaye, bu adamlar bildiğin terbiyesiz, ahlaksız.

killingroad
12 Nisan 2023, 19:21
Sene 2023 ve liste fiyatının bağlayıcı olduğu iddiasından vazgeçmiyor Türk insanı.
Tavsiye edilen perakende satış fiyatı denen şeyin bir bağlayıcılığı yoktur. Daha küfredin ne yapalım da yani yok.

Yamaha'yı protesto edin, bunda bir şey yok. Ama yel değirmenleri ile dövüşerek bir şey kazanılmıyor.

4045 f bendi tek başına bir cümle olarak bakılınca bir anlam ifade ediyor gibi görünebilir de, o madde rekabeti engelleyici faaliyetlerin denetimi/yasaklanması ile alakalı:
Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar


Madde 4- Belirli bir mal veya hizmet piyasasında doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran yahut doğurabilecek nitelikte olan teşebbüsler arası anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliklerinin bu tür karar ve eylemleri hukuka aykırı ve yasaktır.


Bu haller, özellikle şunlardır:

a) Mal veya hizmetlerin alım ya da satım fiyatının, fiyatı oluşturan maliyet, kâr gibi unsurlar ile her türlü alım yahut satım şartlarının tespit edilmesi,

b) Mal veya hizmet piyasalarının bölüşülmesi ile her türlü piyasa kaynaklarının veya unsurlarının paylaşılması ya da kontrolü,
c) Mal veya hizmetin arz ya da talep miktarının kontrolü veya bunların piyasa dışında belirlenmesi,
d) Rakip teşebbüslerin faaliyetlerinin zorlaştırılması, kısıtlanması veya piyasada faaliyet gösteren teşebbüslerin boykot ya da diğer davranışlarla piyasa dışına çıkartılması yahut piyasaya yeni gireceklerin engellenmesi,
e) Münhasır bayilik hariç olmak üzere, eşit hak, yükümlülük ve edimler için eşit durumdaki kişilere farklı şartların uygulanması,
f) Anlaşmanın niteliği veya ticarî teamüllere aykırı olarak, bir mal veya hizmet ile birlikte diğer mal veya hizmetin satın alınmasının zorunlu kılınması veya aracı teşebbüs durumundaki alıcıların talep ettiği bir malın ya da hizmetin diğer bir mal veya hizmetin de alıcı tarafından teşhiri şartına bağlanması ya da arz edilen bir mal veya hizmetin tekrar arzına ilişkin şartların ileri sürülmesi,




Bir malın başka bir mal zorunlu tutularak satılması konusunda bu madde bir bağlayıcılık sağlar mı emin değilim.
R7 geldiğinde en son adrenalin paket diye bir paketle verliyordu ve işte bilmem ne kadar daha pahalıydı.
Bunlar bir donanım seviyesidir ve sadece bu paketi getiriyorum derse, ortada tartışılacak bir şey kalmaz.

Yani, tekelcilik vs gibi durumlar görmediğiniz müddetçe, yel değirmeni ile savaşmayın.
Motosikletler çok mu pahalı? Şikayetler Beştepe'ye.

hokahey
12 Nisan 2023, 19:34
Türkiye'de az biraz gururu olan her motosiklet sürücüsü Yamaha ve Honda'ya tepki vermeli. Satın almamalı.

Yamaha ve Honda Türkiye artık galericidir, tüm bayileri kendi yakınlarına motorları satıp bizleri o yakınlarından 40-50k TL fazla fiyata motor satın almaya mecbur ediyorlar. Bu 2 markanın Genel Merkezleri de bu olayı bildikleri halde ses çıkarmıyorlar. Çanak tutuyorlar.

Almayalım. Türkiye'de Honda ve Yamaha almayalım.

Pandemi, çip krizi, motorun az gelmesi hikaye, bu adamlar bildiğin terbiyesiz, ahlaksız.

On line satışa geçmek için daha ne bekliyorlar anlamış değilim. Bu devirde ekmeği bile on line alabiliyorsak uzay mekiğini dahi alabiliriz. Yeter ki istenilsin. Vereceksin siparişi netten, sana bir adres verecekler, günü gelince gidip oradan aleti teslim alacaksın. Bitti gitti.

tommygun
12 Nisan 2023, 19:51
Arkadaşlar liste fiyatı bağlayıcıdır. Kimse kusura bakmasın ve normalleştirmesin ama İstanbul Küçükçekmece'de yer alan Mustafa gavatının, Alanya'da yer alan bir diğer şerefsiz Mustafa'nın, Şişli'de yer alan Furkan adlı gayin gönlü hoş olsun diye kimse dürrük Hornet'e 60-70.000 TL daha fazla ödemek zorunda değil.

Bu 2 Mustada da Furkan da kötü ticaret yapan al-satçılardır. Bunlara çanak tutan da bayilerdir. Honda Türkiye eğer bayilerine söz geçiremiyorsa entari giysin, bıraksın bu işleri ve limon satsın.

https://i.hizliresim.com/q1a1llb.JPG (https://www.hizliresim.com/q1a1llb)

https://i.hizliresim.com/t3vtt18.JPG (https://www.hizliresim.com/t3vtt18)

Burada hepimiz sürücüyüz, kimse bayi ya da genel merkezden yana tavır takınmamalı.