PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Rx3i Evo Marş Sorunu



Mertcan39
02 Ocak 2023, 20:40
Merhaba arkadaşlar son 2/3 aydır yaşadığım bir sorun mevcut. Bazı zamanlar motorda kontağı takıp marş yaptığım zaman elektrik kesiliyor.

Sorunu açıklamam gerekirse Marş yaptığım esnada marş durup gösterge gidip geri geliyor ve gösterge selamlaması yapıyor. bazen tekrar marş yaptığımda alıyor bazen ise kontağı açıp kapatmam gerekiyor.

Akü kutup başlarını kontrol ettim oksit yok ve sıkı. normal marş basarken bayılma yok marşı düzgün basıyor akü suyu tam eksiksiz. kontağa wd40 sıktım bir fayda etmedi.

ferhatkars
02 Ocak 2023, 21:28
akü kutup başı tamam da... karşı taraf tamam mı... aküden çıkıp marş rölesine bağlanan kabloyu ve gene aküden çıkıp şaseye bağlanan eksi kabloyu kontrol et... onlarda da sıkıntı yoksa aküyü ölçtürmeniz lazım... soğuk havalarda aküler kalitesini belli eder....

Mertcan39
02 Ocak 2023, 21:37
Öncelikle yanıtınız için teşekkürler. hava sıcaklığı farketmiyor. 2/3 ay önce havalar zaten sıcaktı. marş rölesinde ki kabloyu kontrol etmiştim fakat şase kablosunu kontrol etmedim onuda edeceğim :)

Edit aşağı inip şasi kablosunu kontrol ettim. Nokta oynamıyor yerinden sapasağlam duruyor

iskampavya
03 Ocak 2023, 12:01
Edit aşağı inip şasi kablosunu kontrol ettim. Nokta oynamıyor yerinden sapasağlam duruyor

kabloların bağlantı noktalarında çok sağlam görünmesi oynamaması doğru, kayıpsız ilettikleri anlamına gelmez, oksit, korozyon vs gibi birçok etken vardır. siz her ihtimale karşı bağlantı noktalarını söküp temizleyip (wd40 ile değil)gerekirse çok çok ince zımpara kağıdı ile. mevcut kablodan da pay varsa birkaç cm kısaltıp içindeki bakırın rengini de kontrol edip herhangi bir kararma yanma, kavrulma yoksa(varsa kabloyu yenileyin mutlaka) tekrar monte edip deneyin.

Mertcan39
03 Ocak 2023, 12:03
Çok teşekkür ederim. Dün gece motorun elektrik şemasını buldum. Kontak sadece switch görevi görüyor iki kablo var. Kontağı boş zamanda söküp düz kontak yapacağım kontrol edicem durum ne olacak:)

Mertcan39
09 Ocak 2023, 18:15
Herkese merhabalar. dün motoru söktüm karenajları vs dağıttım. marş yapmadan önce akü voltajı 12.50 marj yaparken bazen 10 lara bazen 6 lara düştüğünü farkettim. motor çalışırken 14.20 volt rolantide şarj değeri mevcut. Yeni akü alıp taktım hala aynı sorun devam ettiğini farkettim. kontağı söktüm ve kontak bakırlarının karardığını gördüm ince zımpara ile bakırları temizledim tam kontağı takacakken yay ve bilyeleri fırladı. dün pazar olduğu için sanayide kapalıydı 3/4 saat mıknatıs ile bilya aradım. ve bulamadım bugün sanayide uygun yay ve bilya buldum tam takarken yine fırladı gitti :) gittim yine aldım kontağı taktım hiç kimse yok. Forumun eski üyelerinden Ferhat abi ve Kazım abiden destek alarak motorun sigortalarının yerini buldum. 25 amper ana sigorta atmış sigortayı takınca her şey yerine geldi. gün içinde motoru 10 15 kez çalıştırıp bir yerlere gittim marş alırken sorun çıkarmadı.