PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Motorsiklet Aküsü



atakanemre
07 Aralık 2021, 16:57
Dostlar Merhaba.

Motorsikletimin aküsü bitmiş durumda. Yeni bir akü almam gerekiyor ve değişimi de kendim yapacağım. Motorun modeli RKS Blackster250i 2016 model, motoruma uygun fiyat performans açısından dengeli bir akü arıyorum. Marka model tavsiyeleriniz ve dikkat etmem gereken hususlar hakkında önerilerinizi almak istiyorum.

Herkese iyi forumlar dilerim.

jaldala
07 Aralık 2021, 18:07
Gereken akünün boyunu (yani ölçülerini) yazarsan fikri olanlar daha kolay yardımcı olabilir. Yani motorsiklet akülerinin boy standardı var. Mesela benim motorun aküsünün kodu YTX9-BS. Tecrübesi olan varsa ona göre yazabilirler.

Ben başımdan geçeni yazayım, benim motorun aküsünü değiştirirken Varta akü aldım, ama 7-8 ay sonra akü çalışmadı. Varta servisine haber verdim. Aküyü garanti kapsamında değiştirmeye razı oldular. Ya da daha doğrusu aküyü bize ulaştırırsanız biz de ona göre karar veririz falan dediler. Bir de internetten satın alınmış akü, elimde faturası yok. Belki kargo paketinin içerisinden faturası çıkmıştır da ben saklamadım. Neyse firmadan akünün faturasını tekrar aldım. Sonra Bursa'daki yetkili servisine aküyü teslim ettim. Aküyü garanti kapsamında değiştirmeye karar verdiler. Sonra da bana akü verdiler, hiç kullanılmamış 0 "sıfır" akü verdiler. Verdiler ama ben o sıfır akü gelene kadar başka akü aldım. Markasız bir akü aldım. Neyse 2020 ağustos gibi aldığım markasız akü 3 hafta öncesine kadar dayandı. Sonra da garanti kapsamında verilmiş olan Varta aküyü taktım. Markasız aküyü satan adam bir sene garanti süresi yazmıştı. 14 ay dayandı. Yani adamlar kendi sattıkları malı biliyorlar. 3 aşağı 5 yukarı dayanacağı kadar süre garanti veriyorlar.

Markasız akü bana hiç sorun çıkartmadı, yani durduk yerde marş basmama falan gibi durum hiç yaşamadım. Ama yaşayabilir misin? Olabilir. O yüzden illa da kafam rahat olsun diyorsan pahalı bir akü almanı tavsiye ederim. Ama ucuz aküleri de 1 yıl kadar garanti kapsamında sayıyorlar. Gerçi garanti kapsamında 1 sene içerisinde aldığım yere götürsem pek de bir değişim falan yapacaklarını sanmıyorum.

Motosiklet aküleri araba aküsüne göre daha küçük olduğu için çok daha az dayanıklı oluyorlar. Genelde ömrü 2 sene diyorlar ama motoru uzun süreler çalıştırmadığın olursa o 2 sene daha da kısalıyor. Aküleri en çok yoran şey sıcak havadır. Yani sıcak havalarda aküler daha çok kendi kendine boşalır. O yüzden en kaliteli akü bile 2 sene dayanamaz.

Ama benim kafam rahat olsun diyorsan, o zaman marka bir akü alacaksın. Motoruna uyan aküsü varsa Varta aküyü tavsiye ederim. Ama markasız bir aküye göre fiyat farkını da göz önünde bulundurman gerek.

Motorun ilk basışta çalışacağına hep emin olmak istiyorum dersen iyi marka akü alacaksın, ya da en azından orta karar ay da ortanın üstü bir marka alacaksın.

Aküyü değiştirmek senin motorda zor olduğunu sanmıyorum. Ha unutmadan şunu söyleyeyim, Varta akülerde şöyle bir güzellik de var. Akü ve içindeki asit farklı kutularda geliyor. Sen kullanmak istediğin zaman asidi aküye ekleyip kullanmaya başlıyorsun. Bu da akünün içerisindeki asidin ve elektrotların ömrünün senin kullanımın ile başlaması demek. Mesela akü fabrikada üretilmiş (asidi falan eklenmiş) olsa, ömrü üretildiğinde başlar. Ama bu şekilde senin kullanımın ile ömrü başlamış oluyor.

Uzun lafın kısası senin kullanımdan beklediğine ve bütçene göre değişir akü seçenekleri.

LostRider
08 Aralık 2021, 09:41
Yiğit akü fiyatları uygun ve iyi. Tavsiye edilir.