PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : GPS Takip Sistemi Geliştirme



serkan_emp
29 Ağustos 2019, 04:12
Merhabalar arkadaşlar forumda çok aktif olmamama rağmen eskiden beri takip ediyorum. Yer yer bu konu günceme geldi fakat bilgi kirliliği çok fazla. Bugün gelinen noktayı ve çözümleri şöyle bir toparlayayım istiyorum.

Bu cihazlar görevlerini GPS ve GSM kullanarak yerine getiriyor. GPS üzerinden aldıkları konum bilgilerini GSM üzerinden aktarmaktalar. Aliexpress üzerinden alınan cihazlar da bu temelle çalışıyor. Geçmişte en büyük sorunların başında IMEI kaydı geliyordu. Bir kısım kullanıcılar satıcıya evde kullanılmayan bir telefonun imeisini ileterek bu sorunu aşsa da çinlilerin hiçbir işlem yapmadan gönderdikleri ürün 2 ay sonra elinde patlayan kullanıcılar da oldu. Bu sorun günümüzde çözülmüş durumda. Bahsedeceğim modellerin imei numarasını kullanılmayan telefonun imei numarasını kendimiz cihaza SMS ile yazarak bu sorunu aşıyoruz.

Cihazlar iki farklı şekilde çalışıyor. Birincisi SMS tabanlı, ikincisi internet tabanlı.

SMS modunda cihazlar anlık takip yapmak için kullanılamıyor. Şöyle ki; ne zaman cihaza SMS atarsanız o zamanki konumu size yolluyor. Teorik olarak çok işe yarar bir özellik olsa da pratikte çok büyük bir sorun barındırıyor. Şöyle ki, hiçbir alan alarmı (uzaklaşınca SMS atma) kurmadınız veya kurdunuz SMS e uyanmadınız. Birkaç saat sonra baktınız motosiklet yerinde yok. SMS attığınızda eğer cihaz telefon sinyali alıyorsa cevap verecek. Ancak bir bodruma kapatıldıysa GPS sinyali olmayacağı için şebekeye dayalı hata payı yüksek bir konum atacak. O da telefon sinyali varsa.

İnternet tabanlı modda ise cihaz içindeki sim kartın internetini kullanarak önceden ayarlanmış bir sunucuya belirli aralıklarla (saniye cinsinden siz belirlersiniz) konum bilgisini gönderir ve bun konumların kaydı sunucuda tutulur. Aynı senaryoda cihaza SMS ile ulaşamazken interaktif sistemde cihazın attığı en son konumu görebilirsiniz. Burası da motosikletinizin bodrumunda olduğu binanın giriş kapısıdır. Buraya kadar da herşey güzel. Motosikletiniz hala tek parçaysa polis eşliğinde hareket ederek motorunuza kavuşuyorsunuz.

Peki tek parça halinde yetişmek için en çok neye ihtiyacımız var? En önemlisi haberdar olmaya ihtiyacımız var!

Cihaz park alanından belli bir mesafeye çıkmışsa size SMS atıyor. Sizde haberdar olup interaktif takibe başlıyorsunuz. Motosiklet o bodruma girmeden trafikte bile enselerine çökebilirsiniz. Ancaaak, bir SMS sizi uyandırmaya yetmezse ne olur? Motosikletin yerinde olmadığını ya sabah kalkıp telefondan görürsünüz, ya da yerinde olmadığını fark edersiniz. Bu sorunu aşmak için cihazda bu yetenek olmasa bile sizi ısrarla arayacak birine ihtiyacınız var. Bu da sunucunun kendisi oluyor.

Bahsettiğim bu cihazlar kendi ücretsiz 1 yıllık sunucu hizmetleriyle geliyor. Geçmişe dönük konum, anlık takip vs. yapabiliyorsunuz ancak taktir edersiniz ki sunucular Çin merkezli. Sunucu kaynaklı 12 saat sisteme giremeyen kullanıcıların yorumlarını okudum. Sunucu çalışsa bile tam lazım olduğu anda TR ile yurtdışı portlarında geçici bir problem olması da çok olası. Üstelik sistemde kesinti olamasa bile bir çalınma durumunda kuru bir SMS ile yetinmek zorundasınız. Siz telefonu açana kadar sizi aramayacak çinliler.

Gelelim çözüme. Ben bu sunucu işini kendi tecrübem ve programlama bilgim sayesinde halledebilirim. Mevcut sistemde gördüğüm eksikleri giderecek özellikler ekleyebilirim. Örnek verecek olursak,

Mevcut sistemde gördüğüm en büyük sıkıntı haberdar etme sıkıntısı. Gecenin bir vakti motosiklet bahçeden çıkarıldı ve götürülüyor. Cihaz belli bir metre sonra size SMS atacaktı. Bu sistemde ise cihaz SMS i sunucunun SMS merkezine atacak ve sistem alarma geçecek. Bu aşamadan sonra sunucu motosiklet sahibini telefonla arayacak ve uyaracak. Eğer ilk çağrıya cevap vermezse motosiklet sahibinin daha önceden belirlediği kişileri telefonla arayarak durumdan haberdar edecek. Tüm bunlar olurken sunucu aynı anda takip cihazının veri tasarrufu gereği 30 saniyede bir gönderdiği konum aralığını 1 saniyeye çekerek interaktif takibi hızlandıracak. Bu saniye olayı cihazın sahibi olarak sizin SMS ile yapabildiğiniz bir ayar olsa da sunucunun olan telefon numarasına yetki verdiğiniz için sunucu sizin yerinize bunun gibi birçok ayarı yapacak.

Peki bizden ne istiyorsun?
Değerli forum üyeleri, mevcut sistemin eksilerini görmüş ve teknik anlamda çözüm üretmek için kafa yormuş ve bir noktaya gelmiş biri olarak, sistemde gördüğünüz eksiklikleri bana buradan iletmenize, görüş ve önerilerinize ihtiyacım var. Bir çoğumuzun bildiği gibi bu sunucu hizmetleri yıllık üyelik bazında çalışmakta. Ben bu sistemi diğer sunucu hizmetlerinde olmayan özelliklerle geliştirip sorunlarını çözene kadar küçük de olsa bir kullanıcı kitlesine ulaşmış olmam gerekiyor. İlk etapta 10-15 kişiyi (sayıya hiç takılmayın daha da arttırabiliriz) sisteme dahil edeceğim. Yıllık üyelik ücreti ödemeyi de bu ilk gruba şart koşmayacağım. İsteyen destek amaçlı bağış mantığında ödeme yapar, imkanı olmayan da sadece sistem hakkında geri dönüşlerle bana destek olabilir.


Bu sisteme katılmak için

Bu konu altına grupta bulunmak istediğinizi belirtmeniz ve aşağıdaki maddeleri uygulamanız yeterli.

Aşağıda linkini verdiğim takip cihazına sahip olmanız gerekiyor.
https://tr.aliexpress.com/item/32639620194.html

Cihaz elinize ulaştığında ilk iş olarak evinizdeki atıl durumda olan bir cep telefonu imeisini cihaza girmeniz gerekiyor. (Bu işlem çok basit ve sizinle rehber paylaşacağım, gerekirse birebir yardımcı da olacağım.)

Daha sonra size vereceğim hesaba giriş yapıp cihaz ekleme, acil durum cep numaraları ekleme gibi işlemleri yapacaksınız.

Bu kapalı beta sürecindeki sistem hakkında geri dönüşlerinizi almak için bir iletişim sayfası da olacak ve sistem kararlı hale gelene kadar geliştirmelere devam edilecek.




Sisteme dahil olun yada olmayın, görüş ve önerileriniz benim için çok önemli. Herkese iyi forumlar.

berk_cglr
29 Ağustos 2019, 08:40
ok katılalım da bu cihaz için sonuçta ekstra hat vs de almak gerekiyor değil mi bir de motosiklette kullanılıcak sonuçta aküden yeme olayı var onu baktınızmı bazı cihazlar 150 mah batarya oluyor oda maks 3 saat anca çalıştırıyor cihazı

serkan_emp
29 Ağustos 2019, 09:03
ok katılalım da bu cihaz için sonuçta ekstra hat vs de almak gerekiyor değil mi bir de motosiklette kullanılıcak sonuçta aküden yeme olayı var onu baktınızmı bazı cihazlar 150 mah batarya oluyor oda maks 3 saat anca çalıştırıyor cihazı

Evet hat almak gerekiyor. Sanırım şuan en uygun bimcell. 5 TL internet 5TL sms paketi fiyatı aylık. Yeni hat alırken de 50 lira. Hat yeniyse zaten ilk ay ücretsiz sms ve internet de mevcut.

Akü konusunda da cihazın uyku modu var. Bir hareket algılamazsa uykuya geçiyor, enerji tüketimi çok düşüyor.

---------- Mesajlar birleştirildi - 09:03 ---------- bir önceki mesaj zamanı 08:44 ----------

Cihazın kendi bataryası uyku modunda 1,5-2 gün kadar bekleyebiliyor. Komple 8ah motosiklet aküsünü bitirmesi de motor hiç çalıştırılmazsa 2 aya yakın sürüyor.

berk_cglr
29 Ağustos 2019, 09:42
alıyorum o zaman linktekinden sonra patlamayalaım:P

okanbagiscan
29 Ağustos 2019, 10:25
Şeytanın avukatlığını yapayım.Şimdi biz bu cihazı takarsak sen bizim motorların nerede olduğunu göreceksin.Kurumsal olmayan bir yere güvenmek biraz zor.

serkan_emp
30 Ağustos 2019, 02:03
alıyorum o zaman linktekinden sonra patlamayalaım:P
Akü konusunda tek sıkıntı haftalarca motosikleti çalıştırmamak. Eğer tatil vs. olacaksa ek güç kaynağıyla beslenmeli. Ki zaten uzaktasınız. Allah korusun bir durum olursa haberiniz olsa bile ulaşamazsınız. Burada bir özellik daha geldi aklıma. Emanet modu :) Tatil vs. için acil sms ve çağrıları geçici bir süreliğine farklı numaralara yönlendirebilme özelliği olabilir.


Şeytanın avukatlığını yapayım.Şimdi biz bu cihazı takarsak sen bizim motorların nerede olduğunu göreceksin.Kurumsal olmayan bir yere güvenmek biraz zor.
Çok yerinde bir çekince olmuş. Malesef bu sorunuza tatminkar bir cevap veremem. Forumda çok aktif olmasam da üyelik tarihim belki küçük bir referans olur. Onun dışında taktir edersiniz ki ben bu sistemden ileride para kazanmak istiyorum. Türkiyede belki de hiç olmayan sunucu hizmetini vermeyi düşünüyorum. Eğer bu olaya ilgi olursa bahsettiğiniz kurumsallaşma yoluna da seve seve giderim. Çok açık konuşayım, kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez :D Şirket kurulumu 1 saat. Eğer bu seviyede gelecek görürsem IMEI kayıtlı cihazları kendim bile getirip aynı fiyattan verebilirim. Zaman gerekiyor herşey için.

Şimdilik en azından canlı takip olayını yapabiliyorum. Acil durum çağrıları vs. fikirler için de çalışıyorum. GÖrüş ve önerilerinize çok ihtiyacım var.

slhsm
30 Ağustos 2019, 13:39
Hocam bence daha buyuk olay sizin motosikletlerin yerini bilmenizden öte sizin sunucularinizin güvenliği. Birisi bu sunuculara bir sekilde sizarsa ciddi sorun yaratabilir. Amacim guvensizlik saglamak degil yanlış anlamayin, sunucu güvenliğine önem verilmesi gerektiğinin hatirlatmak. Şimdiden kolayliklar diliyorum.

serkan_emp
31 Ağustos 2019, 00:21
Hocam bence daha buyuk olay sizin motosikletlerin yerini bilmenizden öte sizin sunucularinizin güvenliği. Birisi bu sunuculara bir sekilde sizarsa ciddi sorun yaratabilir. Amacim guvensizlik saglamak degil yanlış anlamayin, sunucu güvenliğine önem verilmesi gerektiğinin hatirlatmak. Şimdiden kolayliklar diliyorum.

Bu tehlike teknolojiye dayalı her sistemde var. Güvenlik esaslarına dayalı geliştiriliyor yazılım.

iptaluyelik02
31 Ağustos 2019, 12:12
gayet faydalı bir oluşum,desteklemek isterim,sunucu tarafından motorun yerinin bilinmesinin de sakınca olduğunu zannetmiyorum,kapı önünde bıraktığımız motorun yerine yoldan geçen yüzlerce insan bilirken sunucu bilmiş çok mu ?
sormak istediğim şu ;bu sistemin maliyeti ne olacak ? uzun dönemde ortaya çıkacak masrafları karşılama planı nedir ?.Bireysel bir sunucu mu olacak katılımcılarla forum benzeri bir ortaklık mı ?

mavellen
31 Ağustos 2019, 14:26
Güzel birşey.Ben ikitane alayım,birini arabaya diğerini motora takarım.Yalnız aliexpresden alışveriş yapmak istemiyorum.Siz alsanız ben size eft yapsam nasıl olur?

Exectus
31 Ağustos 2019, 15:25
Ben katılırım bir deneyelim.

Cyan
31 Ağustos 2019, 17:39
Yalnız böyle bir sistem "belki" Türkiyede hiç yok denmiş; en az iki örneğini biliyor ve hatta bunlardan birini de fiilen kullanıyorum...

SlimeDont
31 Ağustos 2019, 17:47
Yapılması gerçekten basit olan bir şey. Zamanında yaptım da sayılır. Maliyet olarak da sadece yeni bir hat ve eski bir telefon gerekiyor. Eskicilerden aldığınız gps servisi çalışan bir telefon bile olabilir. Belki de gps shield bulup da halledilebilir. Fakat arkadaşların da dediği gibi en azından kurumsal bir marka olmanız gerekir. Parayı ürüne değil güvenilirliğe veriyor çoğu insan.

bajajpulsar2
31 Ağustos 2019, 19:07
keşke "yapacak edecek"ten ziyade "yapıyor ediyor" diyebilseydiniz, yani projeye bir tarafından başlamış olup sonrasında yardım isteseydiniz.
bu şekilde çok havada kalmış konu.