PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bakan Soylu: "Motosiklet kullanımı ruh sağlığına faydalı"



hachiko
06 Temmuz 2019, 13:30
Bakan Soylu: "Motosiklet kullanımı ruh sağlığına faydalı" İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Hayata Kastım Yok, Kaskım Var" Projesinin Antalya'da düzenlenen tanıtım toplantısına katıldı

- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Motorsiklet kullanmak çok güzel bir şeydir, faydalı da bir şeydir.

https://resmim.net/f/ThjgrE.jpg

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Hayata Kastım Yok, Kaskım Var" Projesinin Antalya'da düzenlenen tanıtım toplantısına katıldı
ANTALYA - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Motorsiklet kullanmak çok güzel bir şeydir, faydalı da bir şeydir. Çevre açısından faydalıdır, ekonomi açısından faydalıdır, insanların ruh sağlığı açısından faydalıdır. Ancak eğer bu iki tekerlekli heyecanı yaşıyorsanız, bu kaskı takmak durumundasınız" dedi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Hayata Kastım Yok, Kaskım Var" Projesinin Antalya'da düzenlenen tanıtım toplantısına katıldı. Proje ile kask kullanımının, trafik kazaları sebebiyle meydana gelen yaralanma ve ölümleri büyük oranda azaltabileceğinin farkına varılması ve motosiklet sürücülerinin kask olmadan trafiğe çıkmamaları hedefleniyor.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Bakan Soylu, Dünya Sağlık Örgütünün 2018 yol güvenliği küresel durum raporuna göre trafik kazalarından kaynaklanan küresel can kaybı sayısının 2000-2016 yılları arasında yüzde 17 arttığını ve yıllık olarak 1 milyon 350 bine ulaştığını söyledi. Soylu, "Özellikle 15 Temmuz'dan sonra, Türkiye'nin bütün iç güvenlik meselelerini bir bütün olarak ele alırken bilhassa Cumhurbaşkanımızın konuya ilgileri ve doğrudan talimatlarıyla, trafik güvenliği meselesine de yeniden ciddi ve stratejik bir yaklaşımla eğildik. Belki son dönemde ülkemizin yoğun gündemi içerisinde pek dikkat çekmemiş olabilir ama bu çalışmalardan rakamlara yansıyan çok olumlu neticelere ulaştık. ve bana göre hepsinden önemlisi trafik güvenliğinde olumlu bir trend yakaladık. 2016 yılında dünyada 100 bin kişi başına trafik kazalarında hayatını kaybeden kişi sayısı ortalaması 18'dir. 28 AB ülkesinde bu rakam 5, ülkemizde ise 2018 verilerine göre 8,1'dir. 2018-2019 yıllarının ilk altı aylık dönemleri karşılaştırıldığında Türkiye'de trafik kazalarındaki can kayıpları yüzde 35, ölümlü kaza sayısı yüzde 31 azalmıştır. Artık neredeyse bir trafik güvenliği sınavı haline gelen bayram trafiğinde geçtiğimiz yıllarda günlük ortalama can kaybı rakamımız 20 idi, bu yıl Ramazan Bayramı tatilinde bu ortalamamız günlük 10 can kaybı olarak gerçekleşmiştir" şeklinde konuştu.

"Motosiklet kullanımı ruh sağlığına faydalı"

Kask kullanımı konusunda farkındalık oluşturmak konusunda kararlı olduklarının altını çizen Soylu, "Motosiklet kullanmak çok güzel bir şeydir, faydalı da bir şeydir. Çevre açısından faydalıdır, ekonomi açısından faydalıdır, insanların ruh sağlığı açısından faydalıdır. Yapılan bir araştırmada motosiklet kullanımının stres hormonlarını %28 azalttığı, 20 dakikalık bir motosiklet kullanımının kalp atış hızını yüzde 11, adrenalin seviyesini yüzde 27 arttırdığı ve duyusal odaklanmayı geliştirdiği anlaşılmıştır. ve ülkemizde motosiklet kullanımı giderek artmaktadır. Bu, güzel ve umut verici bir gelişmedir. Ancak aynı gelişmeye paralel şekilde kask kullanımını, diğer koruyucu ekipman kullanımını da yaygınlaştırmak zorundayız. 2018'de motosiklet kazalarında hayatını kaybedenlere baktığımızda 2019 13 yüzde 70'inin kaskının takılı olmadığını görüyoruz. ve şu detayı da vermek isterim, kaskı takılı olmadan hayatını kaybedenler ağırlıklı olarak şehir içinde gerçekleşen kazalara karışanlar.. Kısa mesafe olduğu düşünülerek kask takılmıyor ve esasen şehirlererarası yollardakilere göre düşük süratlerde kaza yapılmasına rağmen, kask takılı olmadığı can kayıpları yaşanıyor. Motosiklet kazalarının daha çok çarpışma sonucu meydana geldiği ve kaza geçiren insanların vücutlarında en çok kafalarından yaralandığı biliniyor. Yine yapılan araştırmalarda kask kullanmanın tüm kafa yaralanmalarını yüzde 60 ile yüzde 75 arasında, ölümcül kafa yaralanmalarını ise yüzde 29 oranında azalttığı görülmüştür. Dolayısıyla neresinden bakarsanız bakın, hangi araştırma raporunu, hangi istatistiği incelerseniz inceleyin, eğer bu iki tekerlekli heyecanı yaşıyorsanız, bu kaskı takmak durumundasınız" mesajını verdi.

"Antalya'da 305 kisi hayatını kaybetti"


Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya ise, trafik ülkemizin değişmez en önemli kangren sorunlarından birisi. Her yıl ortalama 7 binin üzerinde insanımızı trafik kazalarında hayatını kaybediyor, 300-350 bin insan ise yaralanıyor. Böyle bir sorunun her aşamasında her ayağı ile mücadele ederek kim destek veriyorsa bunlara millet olarak müteşekkir olmamız lazım. Antalya'da 1 milyonun üzerinde trafiğe tescilli aracımız var 1 milyon aracın 284 bini motosiklet ve motorlu bisiklet olarak tescil edildi. Bir de tescil edilmeyen araçlar var elbet. Geçtiğimiz 2018 yılında Türkiye genelinde trafik kazalarında toplam hayatını kaybeden kişi sayısı 6 bin 675 olarak belirlendi. Bu rakam Antalya'da daha da vahim bir tablo ortaya koyuyor, motorsikletlerin karıştığı kazalarda 305 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 268 ölümlü kaza olmuştur. Bu projede Antalya'nın seçilmiş olmasının gerçekte isabetliliği de ortada. Bu projede Antalya'nın seçilmiş olmasını önemli buluyorum" ifadelerine bulundu.

"Esnaf kaliteli kask satacak"

Antalya Valisi Münir Karaloğlu da, sonra yaşamları susturan sahte tokalardan araçlarımızı ve hayatımızdan çıkarma noktasında önemli bir kampanya yaptık şehirde kampanyamızın paydaşlarının büyük desteği sosyal medya mecralarında Türkiye'den ve Dünyadan büyük destekle gerçekten hedefine ulaşan bir kampanya üzerinde tokalaşma antalyamız da neden hayatıma kastın mı var projesine ihtiyaç duyduk az önce ifade edildi il emniyet müdürümüzün genel müdürümüz Türkiye'de İstanbul'dan sonra en fazla tescilli motosikletin Antalya'da olduğunu ve beş buçuk yıla baktığımızda çok sayıda insanımızı motosiklet kazalarında kaybettiğimizi ve yaralandığını gördük. Aslında kask takmak mecburi ama aynı motor üzerinde birden fazla kişinin kasksız olduğunu görünce insan hayatı bu kadar ucuz olmamalı dedik. Esnafımızın kaliteli kask satma noktasında odalarımızın çok önemli desteği olacak. Gazeteciler Cemiyeti bunun halka yaygınlaştırılması noktasında destek verecek" dedi.

"Kask ibrazı yapılacak"

Antalya İl Emniyet Müdürü Mehmet Murat Ulucan da, Antalya'nın çok motosiklet kullanan ikinci sıradaki il olduğunu kaydetti. Son zamanlarda ölümlü ve yaralamalı kazaların arttığı ifade eden Ulucan, "Kask kullanımının meydana gelen kazalar da önemli ölçüde önlediği belirlenmiştir. Kafada oluşan yaralar ölümle sonuçlanmaktadır, kask kullanımı tavsiyeden ziyade zorunluluktur. Motosiklet sürücü adayları, sürücü kursuna kayıt olurken sürücü belgesi müracaat yapıldığı esnada ve motosiklet alım-satım işlemleri sırasında standartlara uygun kask ibraz istenmesi ile ilgili çalışma yapılacaktır. Ayrıca ilimizin en ücra köşesinde dahi yapacağımız eğitim ve kontrollerde kask kullanılması sağlanacaktır" ifadelerini kullandı.

Düzenlenen toplantıda Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya, Antalya İl Emniyet Müdürü Mehmet Murat Ulucan, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Antalya İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan'da yer aldı.

Aa

motohazar
06 Temmuz 2019, 13:50
Ben kask ı sevmiyorum
Kask takınca bana güven geliyor 100-140 altına hiç inmiyorum şehir içi bile 70-80 ani hızlanmalar yapıyorum

Ama kask takmaz isem şehir içinde din din gidiyorum d100 e çıkarsam da yine 100 ü geçmiyorum aşırı kask zaten tanıyorsam eldiven mont pantolon botta giydiğimden nedeni bilmediğim bir güven geliyor motor yavaş giderse fan açacak ve bu fan hiç kapanmayacakmış gibi sanıp basıyorum sürekli

laz61
06 Temmuz 2019, 13:56
Hiç bir şekilde kask, mont ve eldiven olmadan binmiyorum. Bu vücut bize emanet

oldcockroach
06 Temmuz 2019, 13:57
Ben kask ı sevmiyorum
Kask takınca bana güven geliyor 100-140 altına hiç inmiyorum şehir içi bile 70-80 ani hızlanmalar yapıyorum

Ama kask takmaz isem şehir içinde din din gidiyorum d100 e çıkarsam da yine 100 ü geçmiyorum aşırı kask zaten tanıyorsam eldiven mont pantolon botta giydiğimden nedeni bilmediğim bir güven geliyor motor yavaş giderse fan açacak ve bu fan hiç kapanmayacakmış gibi sanıp basıyorum sürekli

:queen: acilen motor kullanmayı birakmalısın (kamu stopajı ) :queen:

kurubuz
06 Temmuz 2019, 14:19
Sen de denim ruh sağlığıma zararlısın.

Metela
06 Temmuz 2019, 15:07
Kesinlikle motor olmasa Soylu gibi eskiden neyken şimdi ne olmuşlar yüzünden ruh sağlığımız darmaduman olacaktı, iyi ki motor var.

Bunun yanında halen şu sitede bile görüyoruz ki motorcu bilinci sıfıra yakın. Aramızda hep onca bilgiye rağmen potansiyel bilinçsizler var.

Biri kask takmayı sevmiyormuş, takmayınca 100 ü geçmiyormuş, demek ki kask takmadan motora da biniyormuş, 100 değil 10 km ile bile gitsen kasksız beyin travması, felç geçirmen olası, özrün kabahatinden büyük.

Bir diğeri de demiş ki kask, mont, eldivensiz çıkmam demiş, herhalde belden aşağısını kullanmıyor, korumalı pantolon ve motor botu gereksiz bir şey, ayak bileğini kırıp ya da bacaklarını sürtüp derin yüzülünce, dizlerini parçalayıp menüsküs olunca veyahut sürekli rüzgar almaktan romatizma olunca umurunda olmayacak mı bunu mu demek istiyorsun?

wing41
06 Temmuz 2019, 15:11
Ben kask ı sevmiyorum
Kask takınca bana güven geliyor 100-140 altına hiç inmiyorum şehir içi bile 70-80 ani hızlanmalar yapıyorum

Ama kask takmaz isem şehir içinde din din gidiyorum d100 e çıkarsam da yine 100 ü geçmiyorum aşırı kask zaten tanıyorsam eldiven mont pantolon botta giydiğimden nedeni bilmediğim bir güven geliyor motor yavaş giderse fan açacak ve bu fan hiç kapanmayacakmış gibi sanıp basıyorum sürekli

100 ü geçmiyorsan problem yok zaten bir şey olmaz kardeşim bakma sen bunlara abartıyorlar biraz. En güzelini yapıyorsun böyle devam :cat:

MahmutBiner
06 Temmuz 2019, 15:43
Kendisini hiç sevmem toplumda azınlık veya çoğunluğu sözleriyle böle böle sonunda ortalık birbirine girdi. Yine de bu tip motosiklet temalı tüm çalışmaları seviyorum. Son zamanlarda yapılan ihalaler ve motorize ekipler üzerinde istanbul valisinin önemli katkılarını görüyorum. Umarım bu şekilde devam edip motosiklet ruhunu girmemiş meclis sıralarınada girip bir farkındalık oluştururlar.

https://pbs.twimg.com/media/D-t4lq9W4AAZslp.jpg

mece14
06 Temmuz 2019, 15:49
LS2 sponsorluğunda.

laz61
06 Temmuz 2019, 15:56
Kesinlikle motor olmasa Soylu gibi eskiden neyken şimdi ne olmuşlar yüzünden ruh sağlığımız darmaduman olacaktı, iyi ki motor var.

Bunun yanında halen şu sitede bile görüyoruz ki motorcu bilinci sıfıra yakın. Aramızda hep onca bilgiye rağmen potansiyel bilinçsizler var.

Biri kask takmayı sevmiyormuş, takmayınca 100 ü geçmiyormuş, demek ki kask takmadan motora da biniyormuş, 100 değil 10 km ile bile gitsen kasksız beyin travması, felç geçirmen olası, özrün kabahatinden büyük.

Bir diğeri de demiş ki kask, mont, eldivensiz çıkmam demiş, herhalde belden aşağısını kullanmıyor, korumalı pantolon ve motor botu gereksiz bir şey, ayak bileğini kırıp ya da bacaklarını sürtüp derin yüzülünce, dizlerini parçalayıp menüsküs olunca veyahut sürekli rüzgar almaktan romatizma olunca umurunda olmayacak mı bunu mu demek istiyorsun?
Dostum para yok alamadık pantolon, bot. Mümkün mertebe dikkat ediyoruz elden geldiğince. Yapıcak bişey yok.

Metela
06 Temmuz 2019, 16:05
Dostum para yok alamadık pantolon, bot. Mümkün mertebe dikkat ediyoruz elden geldiğince. Yapıcak bişey yok.

İlk fırsatta almanı tavsiye ederim,tabi ki maddi imkanlara diyece bir lafım yok ama en azından şimdilik dizlik ve sert bir bot ile motor sürmen hiç yoktan iyidir.

Geçen aylarda bir arkadaşım kaza yaptı, imkanı olduğu halde bot giymiyordu, bileğinde üç kırıkla mücadele ediyor, pisi pisine bir kaza olsa da olan ona oldu, şimdi de keşke bot giyseydim diyor, iş işten geçtikten sonra bazı şeylerin dönüşü olmuyor maalesef.

themeh
06 Temmuz 2019, 18:01
sen bizim ruh sağlığımıza zararlısın

Osm@n
06 Temmuz 2019, 18:18
Antalya İl Emniyet Müdürü Mehmet Murat Ulucan, "Motosiklet sürücü adayları, sürücü kursuna kayıt olurken sürücü belgesi müracaat yapıldığı esnada ve motosiklet alım-satım işlemleri sırasında standartlara uygun kask ibraz istenmesi ile ilgili çalışma yapılacaktır" ifadelerini kullandı.


Bir kere olsun akıllı bir şey yapsanız şaşarım. Ulan sığırlar, kask denilen şeyin motoru alırken değil, motora binerken takılması gerekiyor.

hokahey
06 Temmuz 2019, 18:53
ekipman/kasklar ucuz olsa da alsak.

hasmet
06 Temmuz 2019, 19:34
Ben kask ı sevmiyorum
Kask takınca bana güven geliyor 100-140 altına hiç inmiyorum şehir içi bile 70-80 ani hızlanmalar yapıyorum

Ama kask takmaz isem şehir içinde din din gidiyorum d100 e çıkarsam da yine 100 ü geçmiyorum aşırı kask zaten tanıyorsam eldiven mont pantolon botta giydiğimden nedeni bilmediğim bir güven geliyor motor yavaş giderse fan açacak ve bu fan hiç kapanmayacakmış gibi sanıp basıyorum sürekli
Nokta virgül falan kullanınca da ahkam kesip bilmişlik taslayacakmış gibi oluyor galiba?
:queen:

Thracian
06 Temmuz 2019, 19:40
Motosiklet ruh sağlına yaralı ama bu hak yiyiciler motosiklete ve benzine getirdiği vergilerle ruh sağlığımı bozdular.Öyle kuruya kuruya çıkıp sallamak
ile olmaz.Motosiklette her cc den komple ÖTV yi kaldırın da samimiyetinize inanalım.

emenyasin
06 Temmuz 2019, 19:52
Motosiklet sürücüleri için çalışmalar, konuşmalar olması sevindirici.
https://pbs.twimg.com/media/D-t4lq9W4AAZslp.jpg

Montun marka-modelini bilen var mı acaba?

sailor33
06 Temmuz 2019, 20:04
Motosiklet sürücüleri için çalışmalar, konuşmalar olması sevindirici.
https://pbs.twimg.com/media/D-t4lq9W4AAZslp.jpg

Montun marka-modelini bilen var mı acaba?

Vexo mars olması lazım.

hasmet
06 Temmuz 2019, 20:19
Motosiklet sürücüleri için çalışmalar, konuşmalar olması sevindirici.
Şahsen öyle düşünmüyorum. Durum neyi gerektirirse, çıkarına ne uygunsa onu söyleyen, kutsalı prensibi olmayan faydacı mahluklara prim vermemek en akıllıcası bence.

RunemagicK
06 Temmuz 2019, 22:32
ucuzlasa da iyisini alabilsek.

okaplan
07 Temmuz 2019, 01:36
En azından bahsedilmesi bile güzel, ancak motosiklet ekipmanlarından alınan fahiş vergiler ortada. Madem motosikleti bu kadar sevmiş sayın soylu motosiklet koruyucu ekipmanlarında gümrük vergisi ve kdv kaldırsınlar, ki halk elindeki parayla daha koruyucu şeyler alabilsin. Ls2 kaskla poz vermek yetmez, herkesin kafasında arai,shoei ile gezdiği bir ülke istiyorum ben turing in dağıttığı plastiklerle değil.

sedat_57
07 Temmuz 2019, 08:55
Allah sayılarını artırsın..

erkanzdemir
07 Temmuz 2019, 10:20
Siyasî kimlikler elbette konuşup çözüm bulacaklarını dile getirecek poz verecekler.
Ancak halka asla yakın olamadıkları için problemi gerçekten bilmedikleri için araştırmalardan istatistiklerden bahsedip rakamlarla konuyu iyi araştırdık çözeceğiz demekle geçiştiriyorlar. Araştırdıkları önlem aldıkları tek nokta cezalar artarsa denetim artarsa biz bu işi yaparız başka birşey de yaptıkları yok.
Kafası çalışsa diğeri de tescil işlerinde kaliteli kask ile tescil yapacağız demezdide, trafik denetlenmelerinde emniyet güçleri standartlarımızı belirlediğimiz şartlara uymayan kasklara ceza yazacağız derdi. Tescil işlemlerinde standartlara uygun kask dağıtacağız derdi mesela.
Esnafa kalitesiz kask sattırmayacaksanız eğer ülkeye girmesini engelleyecekmisin diye sorsak yok diyecekler, onun mevzuatı başka diyecekler.
Bakana sormamışlar mı acaba elinizdeki kask eh işte bir kask fiyatı şukadar bi üst kalitelisi benim maaşım kadar bir üst kalitelisi 6 maaşım kadar, hadi kaskı kaliteli aldım diğer ekipmanlar nerede, motorun vergisi nerede, evin aşı ekmeği nerede.
Bir şeyden haberleri yok insanlar ne yer ne içer ne şartlarda yaşar bildikleri yok.

Hiç mi iyi birşey yok derseniz var tabiki ancak her yapılan mı yanlış yolla yapılır birşey de iyi bir model örnek alınarak yapılsın. Yok yapılamaz çünkü para yok ülkede millette olanıda ceza ile alalım derdi var.
Eğitim nerede anaokulunda başlayan trafik kültürü eğitimi nerede.
Yok kardeşim ne bakanı, ne valisi bir şeyden haberdar değil.
Emniyet müdürü için bir şey diyemem en başta konunun gerçekliği ile karşı karşıya olanlar onlar. Ne çözecekse ne yapacaklarsa onların çabaları ile olur bu işler gerisi koltuk konuşması. Koltuk derdini bırakıp eğitime yönelirler umarım onuda parayla yaptırıyorlar artık parası olan kral okulda okur. Güzel işlerde çalışır.

AliR25
07 Temmuz 2019, 11:18
Helal olsun sayın bakana, umarım bu tip organizasyonlarla motosikletlilere verilen önem ve tolumdaki farkındalık artar..

Meraklı Genç
07 Temmuz 2019, 12:05
Motosiklet kullanımı ruh sağlığına faydalı,ama %37+%20+%18 vergi koyuyoruz.

Fr.Sante
07 Temmuz 2019, 19:34
Bakandan ilk defa yararlı şeyler duyuyorum. İnanamıyorum!

Motosiklet şeytan işi , buna binenler serseri demesini beklerdim. :queen:

watercolours
07 Temmuz 2019, 19:35
Devlet erkanı samimi bir şekilde kaskı özendirmek istiyorsa yapacakları belli:
1-ECE onaylı kasklarda vergi indirimi.
Tabii olayın vergiden muaf olan engellilerin gidip en lüks arabaları alması gibi bir olaya dönmemesi için ek düzenlemeler yapabilir. Çünkü vergi indiriminin altında herkesin kaliteli bir kaska sahip olmasını sağlamak yatıyor, herkesin karbonfiber Arai kaska sahip olmasını sağlamak değil. Mesela ülkeye girişi şu kadar fiyatın altında olan ECE sertifikalı kasklarda bu indirim olabilir.
2-Kaskı özendirmek için vergi gelirinden vazgeçen devletin kasksız motosiklet kullanandan da misliyle hesap sorması gerekir. Ben sana imkan veriyorum, sen hala kasksız geziyorsun deme hakkı olur ve cezaları arttırabilir.
Yoksa bir gün orada, bir gün burada "Can tatlı, kask lazım" demek fasa fisodur.

arndiol
08 Temmuz 2019, 09:31
bunlar şizofren eski sevgili gibi

arada bize 2 güzel şey söyleyip sonra yüzümüze bakmıyorlar :queen:

chaqalqarlos
08 Temmuz 2019, 10:03
Devletin motosiklet sürücülerine ekipman alırken her ruhsat sahibine 1 adet olmak şartıyla tüm ekipmanlarında indirim yada vergiden muaf tutması herkesi daha çok hoşnut edecektir. Umarım bu tarz çalışmalari görürüz ve ekipmansız sürücü kalmaz.

hattoi
08 Temmuz 2019, 10:11
Arkadaşlar kelin ilacı olsa kendi kafasına sürer hemen gaza gelmeyin.

derartikel
08 Temmuz 2019, 10:45
İnsanlarda bisiklet alıcak maddi durum kalmadı, trafik yayasından tut kamyonuna kadar maganda dolu... evet bu ülkede herşey rahatlatıyor.

siyahus
08 Temmuz 2019, 17:12
bakan "Soylu!!" söylüyosa kesin yalandır diye düşünüyorum ilk neden acaba ?

berk_cglr
08 Temmuz 2019, 17:16
madem öyle ötv yi çeksinler koruyucu ekipmanda zaten o zaman herkes kaliteli kask almaya başlar

Birkan07
08 Temmuz 2019, 17:27
Çok isterdim 2-3 tulumum, 3-5 arai,shoeim, agv kaskım olsun, 2 botum olsun.

4-5 kaskım var evet ama sadece 2 tanesi kullanılabilir durumda :) Fiyatları bi bilseler keşke.

mgora
09 Temmuz 2019, 01:06
Bir yerden başlanması olumlu , bizlerde kamuoyu oluşmasına katkıda bulunursak istediğimiz konularda onlarda zamanla olacaktır.

fatih.met
09 Temmuz 2019, 02:16
artık şu tayfayı ne görmek nede duymak istiyorum. bünyem kaldırmıyor artık bu kalitesiz insanları.

istanbu_gezg
09 Temmuz 2019, 06:26
https://i.hizliresim.com/dLZ77D.jpg

sdirer
09 Temmuz 2019, 11:30
Keşke yollarımız içinde aynı şeyi söyleyebilseydik. :bounce:

siyanoz
09 Temmuz 2019, 13:35
Aha motosikletle alakalı bi vergi daha geliyor demedi demeyin :santa:

AzÇok
09 Temmuz 2019, 15:12
Demek ki neymiş?
Ötv'nin sıfırlanması ruh sağlığımıza faydalıymış :)
Hadi bakalım...

arndiol
09 Temmuz 2019, 16:57
Ruh sağlığımızın düzelmesini istemeyeceklerdir.

kesin zam yapacaklar :(

Jagdkommando
09 Temmuz 2019, 19:23
Motorun son hızı ne ki gaza geliyorsun sanki ibre 2-99’u göstericek dkdkdk